Buurtwacht schiet onschuldige dood

De 17-jarige Trayvon Martin werd bij een avondwandeling in Sanford, Florida doodgeschoten door een buurtwacht. De jongen werd in zijn borst geschoten en overleed terplekke. De buurtwacht zou volgens eigen zeggen uit zelfverdediging hebben gehandeld. De tiener was echter ongewapend.

Het voorval vond drie weken geleden al plaats, maar is onlangs pas in het groot naar buiten gekomen. De buurtwacht zou nog immer op vrije voeten rondlopen. De politie lijkt zich te beroepen op de zelfverdedigingsclausule 'Stay your ground', om hem niet op te pakken.

Hoewel de politie een uitdrukkelijk advies had afgegeven aan de buurtwacht om het slachtoffer met rust te laten, luisterde deze hier niet naar. Martin droeg een zogenaamde 'hoody' (trui met capuchon). Dit zou de reden geweest zijn dat hij opviel bij de buurtwacht.

Wat het meeste opvalt aan de zaak is dat het wekenlang alleen lokaal iets te betekenen leek. Pas toen de grote media zich op de zaak stortten omdat de zaak op racisme zou berusten, kwamen de landelijke debatten los. Inmiddels hebben de FBI en het ministerie van Justitie zich op de zaak gestort.