EU breidt sancties tegen Wit-Rusland uit

De Europese Unie heeft vrijdag de sancties tegen het regime van de autoritaire Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko uitgebreid. De EU heeft hiertoe besloten vanwege de voortdurende mensenrechtenschendingen in het land.

De ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten hebben ingestemd met het bevriezen van de tegoeden van nog eens twaalf Wit-Russische regeringsfunctionarissen. De twaalf hebben ook een visumverbod gekregen. De EU wil hiermee de druk op de regering in Minsk opvoeren vanwege het 'voortdurend gebrek aan respect voor de mensenrechten, democratie en het rechtssysteem'. Inmiddels staan er meer dan tweehonderd mensen op de sanctielijst.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle noemde Loekasjenko 'Europa's laatste dictator'. "We kunnen niet blijven toekijken en niets doen hoe in Europa mensen worden onderdrukt en hoe hele families zwaar moeten lijden."

Wit-Rusland reageerde verbolgen. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zei dat de EU wordt 'gegijzeld door de logica van dwang en chantage'. Wit-Rusland zal volgens hem terugslaan. Hij voegde daaraan toe dat de ambassadeurs van de EU-landen niet terug hoeven te keren. De ambassadeurs werden vorige maand teruggeroepen, nadat Wit-Rusland het hoofd van de Europese delegatie in Minsk en de Poolse ambassadeur gevraagd had het land te verlaten.

De eerste leider van Wit-Rusland na de val van de Sovjet-Unie, Stanislav Sjoesjkevitsj, zei dat de EU Loekasjenko 'een tik op de vingers' heeft gegeven. "De sancties tegen de zakenlieden van Loekasjenko zijn erg pijnlijk en een geschikt instrument tegen de man die spuugt op de Europese normen en waarden", aldus Sjoesjkevitsj.

Oppositieleider Anatoli Lebedko zei te verwachten dat Loekasjenko in aanloop naar de presidentsverkiezingen de onderdrukking van dissidenten gaat opvoeren. "De regering pakt waarschijnlijk de oppositie aan en verstevigt de repressie", zei hij.