FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 januari 2012

Katie Holmes uit de kleren voor sieradenreclame

Katie Holmes is uit de kleren gegaan om sieraden te promoten. De actrice is het gezicht van het Braziliaanse sieradenmerk H.Stern en heeft voor de campagne pikante foto's laten schieten, weet de Amerikaanse website Huffington Post.

Op de kiekjes is de 33-jarige vrouw van Tom Cruise halfnaakt te zien met onder meer kettingen en oorbellen van het sieradenmerk. De foto's zouden volgens de nieuwswebsite alleen voor een Israëlische campagne worden gebruikt.

Holmes poseerde eerder voor het kledingmerk Ann Taylor. Topless was ze eerder te bewonderen in de film The Gift.

Nigeriaanse biertent beschoten

Vermoedelijke moslimextremisten hebben dinsdagavond in een biertent in het noordoosten van Nigeria acht mensen doodgeschoten. Onder de slachtoffers zijn vier politieagenten en een jongetje van 7, zegt de politie.

De daders wisten te ontkomen. De politie houdt de radicale sekte Boko Haram verantwoordelijk voor de aanslag in de deelstaat Yobe.

De groep probeert christenen te verjagen uit het noorden van Nigeria, waar zij strenge sharia-wetgeving wil invoeren. President Goodluck Jonathan heeft ruim een week geleden in sommige delen van het land de noodtoestand uitgeroepen.

Rusland bezorgd over uraniumverrijking Iran

Rusland is bezorgd over de verrijking van uranium door Iran in een ondergrondse fabriek. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken dinsdag laten weten in een verklaring. Moskou zegt de stap van Teheran te betreuren, maar roept alle betrokken partijen op niet overhaast te reageren.

Dat Iran begonnen is met de verrijking van uranium in de fabriek bij Fordo, ten noorden van de heilige stad Qom, is volgens Rusland een teken dat Teheran doorgaat met het negeren van de zorgen van de internationale gemeenschap over het atoomprogramma. Het ministerie merkt wel op dat Iran op tijd het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) op de hoogte heeft gesteld van het in werking stellen van de opwerkingsfabriek.

"We hopen dat Teheran wil luisteren naar onze mening over de noodzaak een nauwe samenwerking aan te gaan met het agentschap en de noodzaak een snelle start te maken met het zeslandenoverleg over het Iraanse atoomprogramma zonder allerlei voorwaarden", aldus het ministerie.

Rusland onderstreept nog eens dat sancties niet de oplossing zijn. "We benadrukken dat alle problemen die gepaard gaan met het Iraanse atoomprogramma slechts moeten worden opgelost door gesprekken en een dialoog gebaseerd op wederzijds respect, stapsgewijze toenadering en interactie."

Rusland heeft de afgelopen jaren op vergelijkbare wijze stelling genomen tegen Iran. Het heeft kritiek geleverd op Irans onverzettelijkheid, maar tevens een aantal maatregelen en de bereidheid van Iran om de dialoog aan te gaan geprezen.

Iran benadrukt dat zijn atoomprogramma gericht is op het opwekken van energie, maar het Westen vermoedt dat dit slechts een dekmantel is voor de ontwikkeling van een kernwapen.

Snelle treinverbinding Londen-Birmingham

Het Britse kabinet heeft dinsdag ingestemd met plannen voor de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Londen en Birmingham. De treinverbinding moet de reistijd tussen de twee grootste steden van het land bijna halveren tot 49 minuten.

De kosten voor het 225 kilometer lange traject worden geraamd op 32 miljard pond (ruim 38 miljard euro). In een tijd waarin de overheid tachtig miljard pond (97 miljard euro) moet bezuinigen is dat volgens minister van verkeer Justine Greening toch verantwoord, omdat de verouderde infrastructuur niet meer met kunst- en vliegwerk kan worden opgelapt.

"Hoe zwaar de tijden ook zijn, wij kunnen niet stoppen met investeren in de toekomst", zei Greening. Volgens de minister zullen door de aanleg van de nieuwe spoorlijn 4,5 miljoen reizigers per jaar van het vliegtuig of de auto overstappen op de trein.

Om het landschap te sparen zal er dertien kilometer aan tunnels worden aangelegd. De verbinding tussen Londen en Birmingham moet in 2026 gereed zijn en voor 2033 naar meer steden in het noorden worden uitgebreid.

Ook de Labour-oppositie is voor de nieuwe spoorlijn, maar zegt dat die 'geen speeltje voor de rijken of alleen de business-class' mag worden.

Nokia krijgt tijdelijk exclusieve EA-games

EA gaat meer dan twintig populaire games beschikbaar maken voor Windows Phone. Deze zullen de eerste tijd exclusief zijn voor gamers met een Nokia Lumia-telefoon. Andere Windows Phone-toestellen volgen later.

Nokia en EA hebben deze samenwerking aangekondigd om de deze week aangekondigde Nokia Lumia 900 te promoten. Deze nieuwe telefoon van Nokia is de grote broer van de Lumia 800 en kent als extra features onder andere een groter scherm (4,3"), LTE-ondersteuning, een krachtigere batterij, gyroscope en front facing camera.

Om welke games het precies gaat, en vanaf wanneer we ze kunnen spelen, is op dit moment nog niet bekend.

lumia 900

De Nokia Lumia 900

Robert de Hoog snapt hoofdrol Jan Smit niet

Robert de Hoog vindt het onbegrijpelijk dat Jan Smit de hoofdrol gaat spelen in de film Het Bombardement. Dat laat acteur dinsdag weten via Twitter.

"Film over het bombardement in Rotterdam. Prachtig verhaal!", zegt De Hoog, bekend van onder meer de film Nova Zembla. "Maar de hoofdrol voor Jan Smit. Ik snap dat echt niet, sorry."

Jan Smit kruipt voor de film in de huid van amateurbokser Vincent de Graaf. De Volendamse zanger maakte in augustus bekend dat hij in Het Bombardement zijn filmdebuut maakt. Hij is volop aan het trainen om geloofwaardig over te komen als bokser.

Ook musicalactrice Noortje Herlaar is in Het Bombardement voor het eerst in een film te zien. Ze neemt de vrouwelijke hoofdrol voor haar rekening. De opnamen gaan in april van start, waarschijnlijk is de film rond kerst in de Nederlandse bioscopen te zien.

Knapen vraagt aandacht voor uitzettingen Ghanezen

Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen (CDA) heeft tijdens een werkbezoek aan Ghana de regering van het Afrikaanse land gewezen op het belang van een goede samenwerking bij uitzettingen van uitgeprocedeerde Ghanezen. Het lukt nu niet altijd hen snel terug naar hun land te krijgen. De staatssecretaris vroeg daar aandacht voor, laat zijn woordvoerder dinsdagavond weten.

Knapen besprak in de hoofdstad Accra ook zijn nieuwe waterbeleid met de Ghanese vicepresident John Dramani Mahama. Nederland gaat de komende vijf jaar met de Ghanezen aan de slag om het drinkwater en de hygiëne te verbeteren. Hiervoor is een bedrag van honderd miljoen euro beschikbaar.

De Ghanezen zijn aan zet om met goede, financieel duurzame plannen te komen die op termijn zonder steun kunnen, zei Knapen. De bewindsman prees de Ghanezen bovendien om hun economische groei en de stabiele democratie. Ghana had in 2010 met veertien procent de grootste economische groei in de wereld. Ongeveer veertig procent van de bevolking heeft echter geen veilig drinkwater.

De bewindsman presenteerde maandag een beleidsbrief waarin onder meer staat dat de regering de komende vijf jaar 150 miljoen euro beschikbaar stelt voor waterprojecten van allianties van bedrijven, kennisinstellingen en ontwikkelingsorganisaties. Knapen reist dinsdagavond door naar Benin om ook daar te kijken hoe het nieuwe waterbeleid er in de praktijk uit kan zien.


Knapen vraagt aandacht voor uitzettingen Ghanezen (Foto: Novum)

Razer kondigt tablet met controllers aan

Razer, fabrikant van allerlei pc-hardware, heeft een tablet aangekondigd. De tablet richt zich vooral op games en kent twee geïntegreerde controllers aan de zijkant. Het scherm wordt zo'n 10" groot en gaat draaien op Windows.

De tablet krijgt een Intel Core i7 Ivy Bridge processor en zou alle huidige pc-games moeten kunnen draaien. Daarnaast kunnen developpers alle huidige, op touch screen gebaseerde games, overzetten. De tablet moet zo het beste van beide werelden bieden. Meer specificaties, zoals bijvoorbeeld de batterijduur, zijn op dit moment nog niet bekend.

De tablet heeft op dit moment de naam Project Fiona, maar verwacht wordt dat de naam aangepast wordt als het ding op de markt verschijnt. De geplande release is in de tweede helft van 2012 en de adviesprijs moet onder de 1000 dollar blijven.

fiona

[Upd] [Dakar] Motorcoureur Despres neemt de leiding

Cyril Despres heeft bij de Dakar Rally wederom de leiding genomen. De Franse motorcoureur was in de negende etappe bijna vier minuten sneller dan de Spanjaard Marc Coma.

In de 556 kilometer lange rit tussen de Chileense plaatsen Antofagasta en Iquique eindigde de Spanjaard Joan Barreda Bort op 8.28 als derde. In het klassement nam Despres dankzij zijn zege de leiding over van Coma, hij heeft daarin nu een voorsprong van 2.28. De Portugees Helder Rodrigues staat derde op bijna een uur achterstand.

Update 23.25 uur

Niet Cyril Despres maar Helder Rodrigues is uitgeroepen tot winnaar van de negende etappe. De organisatie heeft Despres, Marc Coma, Joan Barreda Bort, Paulo Goncalves en Pal Anders Ullevalseter een straf van vijftien minuten opgelegd wegens het wisselen van een motorblok. Stefan Svitko eindigt nu als tweede vandaag, terwijl Frans Verhoeven opschoof naar plaats vijf. De straf heeft voor het algemeen klassement weinig effect.

[Upd] Tsunami-alarm na zware aardbeving bij Atjeh

Indonesië heeft dinsdagavond een tsunami-alarm afgegeven na een zware aardbeving voor de kust van Atjeh.

De beving had volgens geologische diensten een kracht van 7,3.

Update 20.43 uur
Het epicentrum van de aardbeving lag in ten noorden van Sumatra ruim 400 kilometer ten zuidwesten van de stad Bandah Aceh. Inwoners ontvluchtten in paniek de gebouwen waarin ze zich bevonden.

Update 23.17 uur
Inmiddels is het  tsunami-alarm weer ingetrokken.

Koeman: "Deze week duidelijkheid"

Ronald Koeman verwacht dat er nog deze week duidelijkheid zal komen over zijn toekomst bij Feyenoord. De oefenmeester is aan zijn eerste seizoen als trainer bij de Rotterdammers bezig en staat halverwege het seizoen in de Eredivisie vijfde met 31 punten.

Momenteel is Feyenoord op trainingskamp in Marbella en Koeman denkt dat nog deze week duidelijk zal zijn of hij zijn aflopende contract bij de Rotterdammers kan verlengen of niet. De eerste gesprekken zijn afgelopen weekend al geweest. "Ik verwacht dat er aan het eind van de week duidelijkheid is," zei de oefenmeester tegen NUsport.

Ook technisch directeur Martin van Geel reageerde. "Deze week praten we verder. Het zal dan onder meer over het financiële plaatje gaan. Of ik eind deze week nieuws verwacht? Ik wil niet op de zaken vooruitlopen en mezelf niet vastpinnen op een bepaalde dag, maar ik kan je wel zeggen dat ik er vertrouwen in heb dat we eruit gaan komen."

Geen zorgverzekering: jochie (8) sterft aan kanker

In Cleveland, in de Amerikaanse staat Ohio, moet een stel terechtstaan wegens doodslag. Zij hebben hun zoon laten sterven aan een goed geneesbare vorm van kanker omdat ze geen geld hadden voor hun zorgverzekering. Wel bleken Monica Hussing (37) en William Robinson (40) geld over te hebben voor een peperdure vlooienbehandeling voor hun hond.

In 2008 overleed hun zoon Willie aan de ziekte Hodgkin lymfoom. Dit is een kankersoort die in maar liefst 96 procent van de gevallen te genezen is. Het kereltje smeekte zijn ouders dan ook om medische zorg, maar deze weigerden dit. Zij hadden geen ziektekostenverzekering en konden de medische kosten niet zelf ophoesten.

Terwijl Willie voor zijn leven vocht, bleken de ouders nog wel 87 dollar over te hebben om de pitbull van de familie van zijn vlooien af te helpen. Op 22 maart stortte het ventje in elkaar, waarna hij eindelijk naar het ziekenhuis werd gebracht. Hier werd kanker bij hem geconstateerd, waarna hij dezelfde dag nog overleed.

De lijkschouwer beschouwde de dood als moord. Het stel werd opgepakt en op borgtocht vrijgelaten. Hussing en Robinson, die nog vijf kinderen hebben die inmiddels uit huis zijn geplaatst, hebben bekend schuldig te zijn aan doodslag. Zij kunnen voor maximaal acht jaar achter tralies belanden.


Een nieuwsfilmpje over deze fijne ouders...

Columnist worden? Klik hier!

M'n column. Verzin maar 's wat terwijl je nog exact een uur te gaan hebt. Ik kan alleen maar denken aan kinderliedjes, gehuil, flessen melk. Wat is er van me geworden? Ik wilde zo graag schrijven over The American Nightmare (ik geloof in een variant op The American Dream); ik schreef zo graag over misstanden in beroepsgroepen; ik wilde graag vuurtjes opstoken, discussies uitlokken en opiniërend zijn. En nu? EN NU?

HernŠndez wil niveau Van Persie halen

Manchester United-aanvaller Javier Hernández wil in de komende jaren constant een hoog niveau halen, vergelijkbaar met dat van Robin van Persie.

De jonge Mexicaan schitterde elke week in zijn eerste jaar op Old Trafford en scoorde twintig keer in 45 officiële wedstrijden. Maar omdat de aanvaller tijdens het tweede seizoen werd gehinderd door blessures had hij moeite de prestaties uit het eerste seizoen te evenaren.

"Het zal ieder seizoen moeilijker worden", vertelde Hernández in gesprek met MUTV. "Vorig seizoen was ik niet alleen een onbekende voor verdedigers maar óók voor de coaches van de tegenpartij. Nu stellen zij zich steeds meer in op mij."

"Maar goede aanvallers zoals Wayne Rooney, Robin van Persie en Didier Drobga lopen al vijf, zes jaar hier (in de Premier League, red.) rond en weten nog steeds hetzelfde hoge niveau te halen als in het begin. Ik moet gewoon hard werken om dat ook voor elkaar te krijgen", vervolgde de Mexicaan.

[Dakar] Gordon loopt verder in op Peterhansel

Robbie Gordon heeft net als gisteren goede zaken gedaan in het autoklassement van de Dakar Rally. De Amerikaan schreef de negende etappe van Antofagasta naar Iquique op zijn naam en liep anderhalve minuut in op klassementsleider Stephane Peterhansel.

De Fransman was op het eerste meetpunt nog de snelste, maar daarna namen de Hummers van Gordon en Nasser Al-Attiyah het voortouw. Al-Attiyah zou kort daarna stranden met technische problemen en uitvallen, maar Gordon kon wel gewoon verder en zelfs de dagzege grijpen. Aan de streep had de Amerikaan 1.38 minuten voorsprong op Peterhansel en 8.37 minuten op Nani Roma. Beste Nederlander was Bernhard ten Brinke met een tiende plaats en 27 minuten achterstand, terwijl ook Erik van Loon en Gert Huzink in de top vijftien eindigden.

In het klassement heeft Peterhansel nu een voorsprong van 5.58 minuten op Gordon die hiermee de helft van zijn achterstand goed heeft gemaakt. Krzysztof Holowzcyc staat derde op 16.49 minuten terwijl Roma ook nog binnen de twintig minuten van de leider staat. Van Loon staat op bijna drie uren tiende, gevolgd door Ten Brinke die half uur meer nodig had. Ook Huzink doet het met een veertiende plaats op viereneenhalf uur goed.

"Tťvez wil naast Ibrahimovic in de aanval spelen"

In Italië is de strijd om de gewilde aanvaller Carlos Tévez nu echt los gebarsten, zowel Internazionale als AC Milan hebben interesse in de Argentijn, die zijn keuze al gemaakt lijkt te hebben.

Voor Tévez is er maar één bestemming, en dat is AC Milan, zo weet ook zijn zaakwaarnemer Kia Joorabchian. "Carlos vertelde mij dat hij alleen naast Ibrahimovic wil spelen", vertelde hij aan Inter-directeur Marco Branca.

Voor Manchester City is de uitspraak van de overbodige Argentijn een doorn in het oog, omdat de club maar niet tot een akkoord kan komen met de Rossoneri. AC Milan wil hem huren voor de rest van het huidige seizoen, met de optie tot koop. Terwijl Inter hem liever direct overneemt, zij hebben vandaag al een bod uitgebracht.

Leugenaar maakt panty tienermeisje buit

De politie van Westlake, in de Amerikaanse staat Ohio, is naarstig op zoek naar een blanke man met een honkbalpetje. De beste man heeft vrijdag met een smoesje een 16-jarig meisje haar panty weten te ontfutselen.

De man liep vrijdagavond op het meisje af en vroeg haar om een panty. Hij zei deze nodig te hebben om zijn uitlaat te repareren. Het goedgelovige tienermeisje wilde de arme man wel helpen en stemde toe.

Terwijl het meisje de lingerie uittrok, keerde de man haar uit discretie de rug toe. Zij overhandigde hem haar panty waarna de man er als een haas vandoor ging. De man van in de twintig zal, indien hij wordt opgepakt, worden beschuldigd van diefstal, betreden van verboden terrein en wangedrag.

Meeste inburgeraars in Den Haag

Vorig jaar is in Den Haag een recordaantal van zesduizend mensen gestart met een inburgeringscursus. Daarmee loopt Den Haag voorop vergeleken met andere Nederlandse gemeenten. Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt. Driekwart van de mensen heeft zich vrijwillig voor de cursus aangemeld. De rest moest verplicht inburgeren.

Wethouder van integratie Marnix Norder (PvdA) maakte het record bekend bij de huldiging van de Hagenaar die als tienduizendste succesvol inburgerde bij Capabel, een van de organisaties die inburgeringslessen verzorgt. Norder zei op de bijeenkomst wel dat hij zich grote zorgen maakt over de bezuinigingen op de inburgering. Het kabinet wil dat immigranten voortaan zelf hun inburgeringscursus betalen.

Saw cameraman gaat Crawl To Me regisseren

David A. Armstrong, de cameraman voor de eerste zes delen van de succesvolle reeks Saw-films, gaat de strip Crawl To Me verfilmen als een live-action speelfilm. Crawl To Me is het stripverhaal van Alan Robert, beter bekend als de bassist van de New Yorkse band Life Of Agony.

Armstrong werkt momenteel aan de voltooiing van de film Pawn met onder meer Michael Chiklis (The Shield, Fantastic Four), Forest Whitaker, Ray Liotta en Common. De eerste druk van het stripverhaal Crawl To Me verscheen een week geleden en is inmiddels totaal uitverkocht. Binnenkort zal een tweede editie verschijnen van het populaire stripboek.

 Crawl To Me
Populaire strip Crawl To Me wordt verfilmd.

'PSG biedt 22 miljoen euro op Pato'

Het puisant rijke Paris Saint-Germain zou een bod van om en nabij de 22 miljoen euro hebben uitgebracht op AC Milan-aanvaller Pato. Het Franse radiostation RMC meldt dat de club uit Parijs een bod heeft neergelegd bij de Milanezen.

De Braziliaanse aanvaller wordt al met de steenrijke Franse club in verband gebracht sinds Carlo Ancelotti is aangesteld als trainer. De aanvaller zou wel oren hebben naar een overstap richting de Franse hoofdstad.

Hoogstwaarschijnlijk gaat Milan niet akkoord met het bod. Naar verluidt verlangt de ploeg, waar onder andere Nederlanders Clarence Seedorf, Urby Emanuelson en Mark van Bommel actief zijn, een bod dat ligt tussen de 30 en 35 miljoen euro.

Pato zou in de clinch liggen met zijn trainer Missimiliano Allegri. De twee leven al een tijd in onmin. De oefenmeester heeft echter al vaker aangegeven dat zijn speler niet zal vertrekken.

'Sinds komst waarnemers 400 doden in SyriŽ'

Sinds de komst van waarnemers van de Arabische Liga naar Syrië zijn in de opstand tegen president Bashar Assad naar schatting vierhonderd mensen omgekomen. Dat heeft het hoofd politieke zaken van de Verenigde Naties, Lynn Pascoe, volgens diplomaten dinsdag op een besloten zitting van de Veiligheidsraad gezegd.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice zei dat de komst van de waarnemers eerder tot een toename dan tot een afname van het geweld heeft geleid.

In de Veiligheidsraad is een resolutie die Syrië met sancties dreigt op bezwaren van China en Rusland gestuit. De Verenigde Naties schatten dat sinds half maart in Syrië al meer dan vijfduizend mensen zijn omgekomen.

Andrť Kuipers maant tot voorzichtigheid met aarde

André Kuipers realiseert zich in de ruimte dat iedereen voorzichtig moet zijn met de aarde. De Nederlandse astronaut ziet in het International Space Station (ISS) het contrast tussen de mooie planeet en de 'onplezierige' dingen die daar gebeuren. Dat vertelde hij dinsdag in een videogesprek met studenten van de TU Delft en premier Mark Rutte.

De nacht is volgens Kuipers het mooist om mee te maken. "Je ziet de prachtige verlichte steden en het noorderlicht. En natuurlijk de zonsondergangen." Naast veel uit het raam kijken besteedt Kuipers zijn vrije tijd aan sporten en muziek luisteren.

Kuipers is niet bang dat de kwaliteit van de studie Luchtvaart- en ruimtetechniek in Delft terugloopt. "De studie is beroemd over de hele wereld. Ik ben niet bang dat door bezuinigingen de kwaliteit van het onderwijs achteruitgaat. In de ruimtevaart staat veiligheid voorop en daar zal nooit op worden beknibbeld." Rutte kon zich hier wel in vinden.

De 53-jarige astronaut beweegt zich sinds 21 december in een baan om de aarde. Hij vertrok vanaf lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan en verblijft een kleine zes maanden in het ISS.

[Lakeside] Debutant Harms blijft verrassen

Darter Wesley Harms is één van de verrassingen op Lakeside, dat in het Engelse Frimley Green wordt gehouden. De 27-jarige debutant schaarde zich vanavond namelijk bij de laatste acht door Robbie Green met 4-1 te verslaan.

Harms had overigens wel de grootste moeite om zijn matchdart te benutten. Onze landgenoot moest dubbel één gooien, maar faalde hier keer op keer in. Green kon echter niet profiteren, waarna de Nederlandse darter alsnog aan het langste eind trok.

Eerder dit toernooi verraste Harms ook al door Martin Philips naar huis te sturen. Hij was in 2010 en 2011 namelijk halve finalist.

Bruma: "Feyenoord blijft mijn club"

Hamburger SV-verdediger Jeffrey Bruma is momenteel met zijn ploeg op trainingskamp in Marbella, dezelfde plaats waar zijn oude club Feyenoord zich bevindt.

Beide clubs werken in Marbella een trainingskamp af ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft. In de Zuid-Spaanse kustplaats kwam Bruma al enkele oud-ploeggenoten tegen. "Met meerdere jongens heb ik nog contact. Leuk om ze hier in Marbella weer even te zien", aldus de verdediger op de officiële clubsite van Feyenoord.

Met veel spelers van de huidige ploeg van de Rotterdammers speelde Bruma in de jeugd nog samen, alvorens hij naar Chelsea vertrok. "Het is mooi om te zien dat zij zoveel kansen krijgen van de trainer." Bruma koestert nog steeds warme gevoelens voor zijn oude club. "Ik mag dan al even weg zijn bij Feyenoord, het blijft toch mijn club."

Bruma komt momenteel op huurbasis uit voor de Noord-Duitsers, maar staat nog altijd onder contract bij Chelsea. De Londenaren konden de Oranje-international geen speeltijd garanderen en willen het talent in de Bundesliga laten rijpen.

De Zeeuw geeft reden voor vertrek bij Ajax

Demy de Zeeuw maakte vorig jaar de overstap van Ajax naar Spartak Moskou. Hij geeft nu de reden van zijn vroegtijdige vertrek uit Amsterdam.

Tegenover NUsport doet de middenvelder een boekje open over zijn vertrek. De Zeeuw baalt naar eigen zeggen nog steeds van zijn vroegtijdige vertrek bij de Amsterdamse club. Oorspronkelijk liep zijn contract nog twee jaar door, maar toen er interesse vanuit Rusland kwam, besloot hij te vertrekken.

"Ik vind zelf ook dat ik niet alles heb gebracht, maar ik heb Ajax wel verder geholpen", blikt hij terug. Inmiddels geniet hij van een lange winterstop. Tijdens een tijdelijke terugkeer in Nederland kijkt hij terug naar de periode rondom zijn vertrek. "Het was niet zozeer door de komst van Theo Janssen dat ik wegging."

"Dat was eerder het gesprek met Frank de Boer. Het kwam er op neer dat ik mocht spelen als de anderen moe waren", baalt hij enigszins. Voor hem destijds genoeg reden om een contract voor vier jaar te tekenen bij de club uit Moskou.

Wandelen in een zelfmoordbos

In Japan heerst een bizar hoge werkdruk en als gevolg hiervan heeft het land een ongekend hoog zelfmoordpercentage. Aan de voet van Mount Fuji ligt een bos genaamd Aokigahara. Dit is een zeer populaire plek om zelfmoord te plegen. Samen met gids lopen we hier een rondje en het levert bijzondere beelden op. Gezien de beelden hebben we ervoor gekozen om deze in de lees verder te plaatsen.

[Upd] Michel Telů scoort nummer 1-hit

De Braziliaanse Michel Teló schrijft de eerste nummer 1-hit van 2012 op zijn naam. De 30-jarige zanger bereikt de eerste plek in de Single Top 100 met het zomerse 'Ai Se Eu Te Pego.'

Het lied van Teló, vrij vertaald 'Als ik je weet te vangen', is al een aantal weken in de hitlijst te vinden, maar legde het af tegen onder meer Ode to the Bouncer van Studio Killers, het officieuze lijflied van de afgelopen editie van Serious Request. Dat nummer voerde de hitlijst vorige week aan, en staat deze week op de tweede plek. Gers Pardoels Ik Neem Je Mee maakt de top drie compleet.

In de albumlijst is Adele weer heer en meester. De Britse zangeres voert de lijst weer aan met haar liveplaat Live at the Royal Albert Hall. Op de tweede plaats staat het succesvolle tweede album van Adele, 21. De postuum uitgebrachte plaat van Amy Winehouse, Lioness: Hidden Treasures, staat op de derde plek.

De nummer één van vorige week, het kerstalbum van Michael Bublé, levert flink in. De Canadese zanger zakt naar de vijftigste plaats met de plaat Christmas.

Update 21:00 uur
Volgens het RTL Nieuws zal Gerard Joling morgen met een Nederlandse versie van dit nummer komen. Op YouTube is echter al een Nederlandse versie te vinden van Tom Haver.


Michel Teló met zijn nummer 1-hit Ai Se Eu Te Pego


Nederlandse versie: Tom Haver - Samen Vanavond

Rossi sluit tiende wereldtitel uit

Valentino Rossi gaat er niet vanuit dat hij dit seizoen voor de tiende keer wereldkampioen zal worden. De rijder van Ducati werd één wereldkampioen in de 125cc en 250cc klasse. Hij veroverde daarna zeven wereldtitels in de 500cc en MotoGP klasse.

"Ik zeg niet graag aan de start van het seizoen dat ik niet voor de titel kan strijden, maar ik moet wel realistisch zijn", aldus Rossi vandaag bij de perspresentatie van zijn team. "Het gat met de concurrentie was in 2011 erg groot. Doel is het verschil in 2012 kleiner te maken." In 2011 slaagde Rossi er niet in een wedstrijd te winnen.

Wel is de voorbereiding volgens de Italiaan beter dan vorig jaar, toen hij in de eerste races met een schouderblessure kampte. "Ik ben fit en dat was vorig jaar wel anders."

Prinses MŠxima populair bij Duitse 60-plussers

Prinses Máxima is populair bij Duitse dames die de 60 zijn gepasseerd. Dat weet het Duitse tijdschrift Frau im Spiegel, dat onderzoek deed naar de meest geliefde Europese kroonprinsessen.

Bij alle Duitse vrouwen moet de vrouw van kroonprins Willem-Alexander alleen de Zweedse Victoria voor zich dulden. Prinses Victoria kreeg 27 procent van de stemmen. Negentien procent van de ondervraagden koos voor de 40-jarige Máxima, schrijft de Duitse krant Die Welt.

Kate Middleton - officieel Catherine, hertogin van Cambridge - staat met dertien procent op de derde plaats. Mette-Marit van Noorwegen, die vorig jaar zelden in het openbaar verscheen, eindigt als vierde. Kate Middleton is vooral populair bij jongeren, van de vrouwen tussen de 14 en 29 jaar koos 35 procent voor de Britse kroonprinses.

Burgemeester Jacobs van Helmond stopt ermee

Burgemeester van Helmond Fons Jacobs stopt ermee. Hij is op een leeftijd gekomen dat 'het mooi is om te stoppen', aldus de 63-jarige Jacobs dinsdag. Jacobs stopt op 1 november. De CDA'er is dan ruim tien jaar burgemeester geweest van de Brabantse plaats.

Jacobs was vorig jaar veelvuldig in het nieuws vanwege bedreigingen aan zijn adres. Die hadden te maken met de vergunning die hij had gegeven aan coffeeshop Carpe Diem, de tweede in de gemeente. Hij en zijn echtgenote werden beveiligd en moesten zelfs enige tijd onderduiken.

Ook vorige maand verscheen Jacobs weer veel in de media toen theater 't Speelhuis door een brand werd verwoest.


Burgemeester Jacobs van Helmond stopt ermee (Foto: Novum)

Mass Effect 3-demo komt er aan

BioWare heeft via Twitter laten weten dat er een demo van Mass Effect 3 uitkomt voordat het spel uitkomt. Een fan vroeg dat aan BioWare en die gaven aan dat ze er binnenkort meer informatie over hebben.

"Yes! We are absolutely doing a demo prior to launch. More info soon! RT : So, are you guys still doing a ME3 Demo?", aldus de officiële tweet van BioWare. Mass Effect 3 komt 9 maart uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Het wordt winter!

Goed nieuws voor liefhebbers van kou. De mutsen, wanten en sjaals kunnen weer uit de kast. Koning Winter staat eindelijk voor de deur.

Is het doordeweeks met een minimumtemperatuur nog goed toeven, vanaf het weekeinde wordt het echt afzien. Zaterdag wordt het nog minimaal 1 tot 3 graden, maar 's zondag schommelt de minimumtemperatuur zelfs rond het vriespunt. Op maandag bedraagt de minimumtemperatuur zelfs -4.

Of de schaatsen al uit het vet kunnen is hoogst onzeker. "Er is een grote spreiding in mogelijke weersontwikkelingen", meldt het KNMI. "Dit maakt de verwachting onzeker."

Zou de Elfstedentocht nog komen? Kleum gezellig mee in het Elfstedentochtforum!

Arjan Ederveen en Plien van Bennekom in The Muppets

Arjan Ederveen spreekt een stem in voor de film The Muppets. De acteur, bekend van het komische duo Theo en Theo, verleent zijn stem aan het figuur Gonzo. Comédienne Plien van Bennekom kruipt in de film in de huid van een televisiebaas. Dat onthult RTL Boulevard dinsdag. Van Bennekom vormt samen met Bianca Krijgsman cabaretduo Plien en Bianca.

Eerder werd al bekend dat Jamai Loman te horen is in de Nederlandse versie van de film met poppen als Kermit de Kikker. Ook onder anderen Youp van 't Hek en Charly Luske spreken een stem voor de film in.

The Muppets is vanaf 8 februari te zien in de Nederlandse bioscopen.

Zestien Goya-nominaties voor drama Almodovar

La Piel Que Habito van regisseur Pedro Almodovar is genomineerd voor zestien Goya Awards, de belangrijkste filmprijzen van Spanje. Het drama maakt onder meer kans op het beeldje voor beste regisseur en beste film. Ook hoofdrolspeler Antonio Banderas kan een Goya krijgen voor zijn rol in de film.

De 62-jarige Almodóvar heeft al drie Goya's op zak en won in 2003 een Oscar voor zijn scenario van Hable Con Ella. Hij schreef ook het scenario van La Piel Que Habito, waarvoor hij nu een Goya-nominatie heeft binnengesleept. Het is de vierde nominatie voor Banderas, die de prijs niet eerder wist te winnen.

In La Piel Que Habito speelt de 51-jarige Banderas een plastisch chirurg. Sinds zijn vrouw is overleden aan brandwonden werkt hij in zijn laboratorium aan een perfecte huid die nooit kapotgaat. De film is nog in enkele Nederlandse bioscopen te zien.

De Goya's zijn vernoemd naar de Spaanse kunstenaar Francisco Goya. De prijzen worden 19 februari uitgereikt in Madrid.


Zestien Goya-nominaties voor drama Almodova (Foto: Novum)

Genkibowl VII is het evenement van het jaar

Vergeet het Eurovisie Songfestival. Er is een nieuw evenement dat nog epischer gaat worden: Genkibowl VII. Volgende week komt deze nieuwe DLC uit voor Saints Row: The Third en THQ heeft er vandaag een trailer voor uitgebracht.

De DLC bevat nieuwe missies, kostuums en voertuigen en laat je onder andere als een grote bal van wol door de stad heen rollen. Bekijk de trailer hieronder voor de DLC die 17 januari uitkomt voor PS3 en Xbox 360.

Kortfilm: Pingu's The Thing

Er is een mooi eerbetoon verschenen aan de horrorklassieker The Thing van John Carpenter. In de ruim twee minuten durende kleianimatie Pingu's The Thing zien we de film in twee minuten voorbij komen, met in de hoofdrol de kleine dappere pinguïn Pingu.

Het indrukwekkend in elkaar geboetseerde filmpje werd gemaakt door Lee Hardcastle, die bij de liefhebbers ook bekend is van onder meer de Hamster Hell animaties. Hardcastle was eveneens verantwoordelijk voor de filmdecors en de filmmuziek. Naast de twee minuten versie is er ook nog een versie met alternatief einde en een making-of van het filmpje online gezet.

Kijk hieronder hoe het lot van de wereld in de vleugeltjes van de kleine Pingu terechtkomt.


Pingu's The Thing


The Thing In 60 Seconds


Achter de schermen bij Pingu's The Thing.

Presidentscampagne Cantona blijkt stunt

Fransen die hoopten op Eric Cantona als hun nieuwe president, zijn bedrogen uitgekomen. Een gooi naar het hoogste ambt door de oud-topvoetballer bleek een publiciteitsstunt.

De voormalige vedette van Manchester United en het Franse nationale elftal verscheen dinsdag op de voorpagina van de Franse krant Libération. Daarnaast prijkte de kop 'Cantona doet mee aan de campagne'.

De krant maakte echter in een commentaar duidelijk dat flamboyante Fransman niet echt mee zou doen. De 45-jarige Cantona wilde aandacht vragen voor een campagne voor goede en betaalbare woonruimte voor miljoenen arme en dakloze Fransen.

Cantona deed in 2010 van zich spreken met een andere media-actie. Toen riep hij op om massaal geld van bankrekeningen te halen uit protest tegen de "corrupte bancaire sector".

Presidentscampagne Cantona blijkt stunt
Presidentscampagne Cantona blijkt stunt (Foto: ANP)

Kortfilm: The Brute's Passion

The Brute’s Passion is een prachtig computeranimatiefilmpje van René Hoekstra. Hoekstra studeerde af met dit project af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

In The Brute’s Passion draait het om een beul wiens leven radicaal verandert als hij een klein oud heksje in zijn martelkamer te gast krijgt. Als het heksje dan ook nog haar toverstokje tevoorschijn haalt gaat het al helemaal niet als verwacht.

De begeleidende muziek van Bart Delissen en de klassieke geluidseffecten van Hessel van Hoorn geven je echt het idee alsof je naar een oude Looney Tunes-tekenfilm aan het kijken bent.

Belangstelling EK-kaarten matig, verkoop verlengd

Fans van het Nederlands elftal krijgen meer tijd om kaartjes voor het EK in Polen en Oekraïne te bestellen. Dat mag nu tot 15 februari, meldt de KNVB dinsdag. Oorspronkelijk zouden fans tot donderdag de tijd hebben. Mensen die voor half februari hun kaartjes bestellen, krijgen de garantie dat ze die kaartjes ook krijgen, omdat nog lang niet alles verkocht is.

De KNVB verkocht voor Nederland - Duitsland en een eventuele kwartfinale driekwart van de beschikbare kaartjes. De overige pouleduels, die in de Oekraïense stad Charkov worden gespeeld, waren minder in trek. Daarvoor werd slechts twee derde van de 6000 beschikbare tickets aan de man gebracht.

De tegenvallende belangstelling is volgens Hidde Salverda, projectleider EK2012 van de KNVB, te wijten aan het feit dat Oekraïne ver weg is. "Nederlandse supporters willen gedegen plannen en Charkov ligt niet om de hoek. Ik snap best dat mensen daar even over willen nadenken."

Overigens worden ook nog kaartjes via de UEFA en reisorganisaties aan de man gebracht waardoor het Oranjelegioen uiteindelijk toch aanmerkelijk groter kan worden. De UEFA verkocht bijvoorbeeld al 600 tickets aan Nederlanders. "Over het algemeen zijn er twee keer zo veel Nederlandse fans als wij aan kaartjes beschikbaar hebben", licht de KNVB-woordvoerder toe.

Het is niet de eerste keer dat de KNVB de termijn van de kaartverkoop verlengt. Ook voor het WK in Zuid-Afrika gebeurde dat. Voor het volgende WK in Brazilië is de verwachting vanwege de afstand dat de kaartverkoop ook moeizaam loopt. "pas bij het EK in Frankrijk in 2016 verwachten we dat de vraag naar kaartjes het aanbod weer overstijgt."

[Dakar] Titelverdediger Al-Attiyah moet opgeven

De Dakar Rally 2012 moet verder zonder titelverdediger Nasser Al-Attiyah. De Qatarees heeft in de negende etappe van Antofagasta naar Iquique te veel problemen met de dynamo van zijn Hummer waardoor doorrijden niet meer mogelijk bleek.

Al-Attiyah won vorig jaar met de Volkswagen de wedstrijd, maar nadat dit team zich terugtrok wist de Qatarees pas op het laatste moment onderdak te vinden bij Hummer. Met het Amerikaanse merk bleek hij ook meteen snel te zijn, al kwamen er ook al snel problemen. Zo kwam de coureur als eens vast te zitten en moest hij zijn auto wegens koelingsproblemen al eens aan de kant zetten. Dagzeges waren er ook, want Al-Attiyah is een van de coureurs die zich maximaal geeft in de etappes.

De eer voor Hummer zal nu moeten worden verdedigd door Robbie Gordon die tweede staat in het algemeen klassement. De Amerikaan ligt ruim zeven minuten achter op leider Stephane Peterhansel.

Sony deelt verkoopcijfers feestdagen

Sony heeft enkele cijfers bekendgemaakt van verkopen tijdens de feestdagen nu de feestdagen voorbij zijn. Wereldwijd zijn er 6,5 miljoen apparaten uit de PlayStation-franchise verkocht. De PS Vita heeft tijdens de Aziatische lancering zo'n 500.000 stuks verkocht.

De PS3 verkocht zo'n 3,9 miljoen stuks tijdens de feestdagen en Sony geeft aan dat ze goed op weg zijn voor de vijftien miljoen voor 31 maart. De Sony Move ging zo'n 1.7 miljoen keer over de toonbank en de PSP zo'n 1.6 miljoen keer. Sony heeft deze cijfers bekendgemaakt na interne verwachtingen van wat retailers verkocht hebben. Normaliter komt Sony vaak naar buiten met wat ze verscheept hebben.

De feestdagenperiode is wereldwijd verschillend. In Japan en Azië loopt die periode van 21 november tot en met 5 januari, Amerika 21 november tot en met 31 december en in Europa van 18 november tot en met 31 december,

Veldrijder Wellens mag intensive care verlaten

Veldrijder Bart Wellens heeft vandaag de intensive care van het ziekenhuis in Antwerpen verlaten. Zijn ploeg Telenet-Fidea meldt dat de Belg in een privékamer verder verzorgd wordt.

Wellens werd zaterdagnacht in allerijl in het ziekenhuis opgenomen omdat hij problemen kreeg met zijn hartspier. De Belg was enige tijd in levensgevaar, maar dat is inmiddels geweken. De wereldkampioen van 2003 en 2004 zou kampen met een bacteriële of virale infectie.

Mahjong met aparte tegenstanders

Het Chinese spel Mahjong is over de hele wereld bekend en ontwikkelaar D3 Publisher had een leuk idee voor een Mahjong-game. Ze hebben namelijk de 'Hostess'-dames uit de Dream Club-serie in een Mahjong-game geplaatst genaamd Dream Club Mahjong.

In de originele versie nemen gamers het op tegen de dames die slechts gekleed zijn in bikini's en kleine badpakken. Gamers die er vroeg bijzijn als de game uitkomt kunnen twee extra 'dieren'-kostuums krijgen waarbij de PS3- en Xbox 360-versie verschillen van elkaar.

PlayStation 3
Dream Club MahjongDream Club MahjongDream Club MahjongDream Club MahjongDream Club MahjongDream Club Mahjong

Xbox 360
Dream Club MahjongDream Club MahjongDream Club MahjongDream Club MahjongDream Club MahjongDream Club Mahjong

Hagenaar steekt agenten met mes

Twee agenten zijn dinsdagochtend gewond geraakt toen ze door een 37-jarige man uit Den Haag werden gestoken met een mes. De agenten gingen bij de man langs om een boete te innen, meldt de politie.

Het incident gebeurde rond 10.00 uur in de woning van de man aan de Pretoriusstraat. De moeder van de verdachte deed de deur open, waarna de Hagenaar de agenten direct aanviel.

Een 29-jarige agente liep snijwonden in haar hals. Haar 35-jarige collega raakte gewond aan zijn gezicht. Beide agenten zijn naar een ziekenhuis gebracht, waar de steekwond van de man moest worden gehecht. Een derde agent, die zijn collega's te hulp schoot, kreeg bij de aanhouding van de verdachte een kopstoot.

De drie agenten hebben aangifte tegen de man gedaan.

Release Ghost Recon: Future Soldier verzet naar mei

Ubisoft heeft een uitstel aangekondigd van de release van Ghost Recon: Future Soldier. Oorspronkelijk was de release gepland voor maart, maar deze is nu gepland op 25 mei voor Xbox 360 en PlayStation 3. De pc-versie zal niet gelijk met de consoleversies uitkomen, maar op 'een later tijdstip'.

Ook heeft Ubisoft bevestigd dat de multilpayerbèta voor Xbox 360 zal worden uitgebracht in april. Ook PlayStation 3 zal een multiplayerbèta krijgen. Eerder was de bèta nog exclusief voor Xbox 360-bezitters met toegang tot Splinter Cel: Conviction.

Kinderen welkom bij bekerduel Ajax - AZ

In tegenstelling tot een eerder bericht mag er op 19 januari toch publiek bij de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ aanwezig zijn. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) besloot vandaag dat alleen kinderen en hun begeleiders naar dit duel mogen komen kijken.

Op 21 december jl. werd de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ gestaakt, nadat een supporter van de Amsterdammers op het veld verscheen en Esteban, de doelman van AZ, te lijf wilde gaan. Hierop koos de trainer van de Alkmaarder formatie, Gertjan Verbeek, ervoor om het veld te verlaten. Niet veel later werd de kraker definitief gestaakt.

De KNVB besloot vervolgens dat de wedstrijd tussen Ajax en AZ zonder publiek gespeeld moest worden, maar de Amsterdammers gingen op zoek naar een publieksvriendelijke variant. Uiteindelijk viel de keuze dus op de kinderen. Per groep van zes mag bovendien één begeleider mee naar binnen. Om deze groep te triggeren zet de Amsterdamse club 40 bussen in voor basisscholen, die in een straal van tien kilometer rondom onze hoofdstad zijn gevestigd.

"Met het openstellen van de wedstrijd voor basisscholieren en leden van sportverenigingen willen we deze doelgroep op supportersvriendelijke wijze kennis laten maken met het betaald voetbal. Zodoende zal de wedstrijd letterlijk een schoolvoorbeeld moeten worden, waarbij het lespakket extra ondersteuning biedt", lichtte Jeroen Slop, technisch directeur van Ajax, toe.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal, motiveerde de keuze van de bond als volgt: "De wedstrijd zonder publiek is opgelegd om de voortgang van het bekertoernooi te bewaken en een duidelijk signaal richting de club en het publiek af te geven. Het educatieve karakter van het voorstel van Ajax heeft het bestuur doen besluiten dit specifieke verzoek te honoreren. Een creatieve oplossing waarmee deze wedstrijd in een wat positiever daglicht wordt gesteld."

'Wu-Tang Clan betrokken bij moord- en drugszaken'

De Wu-Tang Clan is betrokken geweest bij allerlei criminele activiteiten. Hoewel enkele leden al eerder in opspraak kwamen, blijkt uit een document van de FBI dat de groep rappers als geheel verwikkeld is geweest in onder meer moord- en drugszaken. Het rapport uit december is door de hackerswebsite Gun.io gepubliceerd.

De Wu-Tang Clan werd in de jaren negentig bekend door hits als Gravel Pit' en 'Say What You Want (All Day, Every Day)'. Maar de rappers hielden daarnaast genoeg tijd over voor andere zaken. "De Wu-Tang Clan is nauw betrokken bij zaken met drugs, illegale wapenhandel en wapenbezit, moord, autodiefstal en andere criminele activiteiten", staat in het document.

Onder anderen de rappers RZA, Method Man en de in 2004 overleden Ol' Dirty Bastard hoorden bij de hiphopgroep uit New York. Method Man kwam meerdere keren in de problemen met justitie, onder meer voor drugsbezit en belastingfraude. Ol' Dirty Bastard belandde ook verschillende keren achter de tralies voor onder andere een overval en drugsbezit. Hij stierf acht jaar geleden op 35-jarige leeftijd aan een overdosis drugs.

Samurai & Dragons combinerert actie en simulatie

SEGA heeft een teasertrailer voor PS Vita-game Samurai & Dragons vrijgegeven. De trailer toont een deel met actie en een deel simulatie waar we dorpjes bouwen en onderhouden. In het actiegedeelte hakken we er op los en worden draken bevochten.

Samurai & Dragons moet in het voorjaar in Japan uitkomen voor de PS Vita. Of de game ook een Europese release zal krijgen is nog niet bekendgemaakt.

Telefoonkaarten bij Gal*Gun

De Japanse railshooter Gal*Gun zal in Japan uitkomen met wat kleine extra's. De kleine extra's zijn namelijk telefoonkaarten, Tosho-kaarten (soort boekenbonnen) of een poster. Dit soort bonussen zijn heel normaal in Japan net als de soort afbeeldingen die op de kaartjes staan.

Omdat de plaatjes als NSFW ervaren kunnen worden zijn ze kleiner dan normaal, klik op de plaatjes voor de grote versie. Gal*Gun komt eind februari uit voor de PS3 in Japan en is een port van de Xbox 360-versie die vorig jaar is uitgekomen.

Gal*GunGal*GunGal*GunGal*GunGal*GunGal*GunGal*Gun

IsraŽlische bouwwoede in bezet gebied

Israël heeft vorig jaar toestemming gegeven voor de bouw van 3690 nieuwe huizen in bezet Oost-Jeruzalem, het hoogste aantal in tien jaar. Dat meldde de Israëlische beweging Vrede Nu in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Verder begon in 2011 de planning van de bouw van nog eens 2660 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem. De Palestijnen willen Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van hun toekomstige staat en verzetten zich fel tegen de nieuwbouw.

Op de Westelijke Jordaanoever (exclusief Oost-Jeruzalem) begon Israël vorig jaar aan de bouw van 1850 nieuwe huizen, een stijging van 19 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Misbruikslachtoffers trekken kort geding in

Het kort geding dat drie slachtoffers van misbruik binnen de rooms-katholieke kerk eind vorig jaar aanspanden tegen de staat, is niet doorgegaan. Advocaat Anneke Bierenbroodspot laat dinsdag weten dat de slachtoffers voorlopig van een gang naar de rechter afzien nu het kabinet de afschaffing van de verjaringstermijn onderzoekt.

De slachtoffers wilden de regering met het kort geding dwingen een wetsvoorstel te maken waarmee de verjaring van misbruikzaken zou vervallen. Bierenbroodspot noemt het 'idioot' dat dergelijke misdrijven kunnen verjaren. De zitting stond voor maandag gepland.

In reactie op de resultaten van het onderzoek van de commissie-Deetman naar seksueel misbruik in katholieke instellingen tussen 1945 een 1981 zei het kabinet te bestuderen of de verjaringstermijn kan worden afgeschaft. Het kort geding wordt nu voorlopig ingetrokken om 'de parlementaire discussie niet onder druk te zetten'.

Goodfellas krijgt eigen tv-serie

Goodfellas krijgt een bewerking op televisie. De gangsterfilm van Martin Scorsese uit 1990 wordt door de Amerikaanse betaalzender AMC omgeschreven tot een tv-serie. Nicholas Pileggi, schrijver van het boek waarop Goodfellas is gebaseerd, werkt mee aan de scenario's. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Wie in de serie de hoofdrollen gaan spelen, is nog onbekend. Het lijkt uitermate onwaarschijnlijk dat grote namen uit de film als Robert De Niro, Joe Pesci en Ray Liotta hun rentree maken, niet in de laatste plaats omdat ze inmiddels te oud zijn voor hun personages.

Het verhaal van Goodfellas speelt zich af van 1955 tot 1980 en volgt de opkomst en ondergang van de familie Lucchese, een beruchte onderwereldfamilie in de Verenigde Staten. De film werd destijds genomineerd voor zes Oscars, waaronder voor beste film. Uiteindelijk wist alleen Pesci zijn nominatie voor beste mannelijke bijrol te verzilveren.

Pileggi gaat de serie ook coproduceren, samen met Irwin Winkler, die eerder de film produceerde. Wanneer de serie in productie gaat, is nog onbekend.


Goodfellas krijgt eigen tv-serie (Foto: Novum)

Lindsay Lohan wil Liz Taylor spelen

Lindsay Lohan wil dolgraag de vorig jaar overleden Elizabeth Taylor spelen in het drama Elizabeth & Richard: A Love Story. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De film gaat over de turbulente liefdesaffaire die de actrice had met Richard Burton.

Net als Liz Taylor brak Lohan als kind door op het witte doek en heeft ze een veelbesproken privéleven. De 25-jarige Amerikaanse was vorige maand nog naakt in de Playboy te bewonderen als Marilyn Monroe.

Lohan is de afgelopen jaren vooral in het nieuws door haar verslavingen en problemen met de wet. Vorig jaar moest ze in een mortuarium werken als taakstraf voor diefstal. Ze werd in 2009 uit de film Inferno gezet waarin ze pornoactrice Linda Lovelace zou spelen, omdat ze zich had misdragen. Taylor kampte met een alcoholprobleem en was een tijd verslaafd aan pijnstillers.

Het drama waarvoor Lohan onderhandelt is niet de enige film over Taylor en Burton. Filmmaatschappij Paramount vroeg Martin Scorsese vorig jaar een drama te maken over het stel dat twee keer trouwde. Taylor en Burton werden in 1962 voor het eerst verliefd tijdens de opnamen van Cleopatra. Beiden waren toen gehuwd en hun affaire veroorzaakte opschudding. Wanneer Elizabeth & Richard: A Love Story in productie gaat, is niet bekend.


Lindsay Lohan wil Liz Taylor spelen (Foto: Novum)

Ace Combat 3D-demo maar drie keer te spelen

In Japan komt morgen de 3DS-demo van Ace Combat 3D uit en waar je normaliter zo'n dertig dagen de tijd krijgt om de demo uit te proberen op de 3DS zullen de Japanners het moeten doen met drie keer spelen.

Na drie keer spelen zal de demo gewoonweg niet meer werken. Dit is niet de eerste keer dat een uitgever een demo limiteert aan een aantal keer spelen maar drie keer is wel erg weinig. Zeker omdat de demo verschillende dingen bevat die ook vrij te spelen zijn. Ace Combat 3D is al sinds begin december uit in Europa voor de 3DS.

Mappack voor AC: Revelations in aantocht

Op 24 januari zal Assassin's Creed: Revelations een nieuwe mappack krijgen, genaamd Mediterranean Traveler. Dat heeft Ubisoft vandaag bevestigd, nadat er al eerder geruchten waren ontstaan door een bericht van Gamestop.

De pack kost tien dollar. Wat de prijs in Nederland zal zijn is niet bekend, al zal dat niet meer dan tien euro of 800 Microsoft Points zijn. De maps zijn: Jerusalem, Dyers, San Donato, Siena, Florence en de Imperial District of Constantinople.

Menigte valt moskee aan in Nigeria

Een boze menigte heeft dinsdag in de Nigeriaanse stad Benin City een moskee en een koranschool aangevallen. Enkele personen raakten gewond, zei een woordvoerder van het Nigeriaanse Rode Kruis. Een dag eerder had een menigte ook al geprobeerd een moskee in brand te steken.

De spanningen tussen christenen en moslims zijn in Nigeria sterk opgelopen als gevolg van de aanvallen door de radicaal-islamitische sekte Boko Haram. Dit geweld heeft vorig jaar aan meer dan vijfhonderd mensen het leven gekost.

De onrust in het land wordt nog eens verergerd door stakingen uit protest tegen de verdubbeling van de brandstofprijzen. In Lagos wierpen boze jongeren een brandende wegversperring op nabij de elitewijk Ikoyi Island. Maandag schoten agenten drie betogers dood.

'Diablo 3 ook voor spelcomputers'

Het rollenspel Diablo 3 dat dit jaar voor de pc op de markt wordt gebracht, verschijnt ook op een of meerdere spelcomputers. Dat heeft communitymanager Micah Whiple van Blizzard dinsdag gezegd. Als Diablo 3 echt verschijnt voor de PlayStation 3 of Xbox 360 dan is dat de eerste game van Blizzard voor een spelcomputer in een lange tijd.

Mogelijk heeft Whiple zijn mond voorbijgepraat. Blizzard Entertainment heeft vorige zomer weliswaar laten weten de mogelijkheden voor een spelcomputerversie van het spel te onderzoeken, maar daarna geen officiële aankondiging gedaan.

Josh Mosqueira zou de productie van het spel voor zijn rekening hebben genomen als leidinggevende. Mosqueira werkte eerder onder meer bij gamestudio Relic aan het strategiespel Company of Heroes.

Tien jaar geleden verschenen voor het laatst games van Blizzard voor een spelcomputer. Het ging toen om de strategiespellen Starcraft en Warcraft 2, onder meer voor de Nintendo 64 en de eerste PlayStation. Het is niet bekend of de spelcomputerversie van Diablo 3 gelijktijdig met de pc-game in de winkel moet komen te liggen.


Diablo 3 ook voor spelcomputers

PlayMemories Studio bevestigd door Sony

Sony heeft op CES 2012 bevestigd dat het foto- en videobewerkingsprogramma PlayMemories Studios inderdaad eraan komt. Eerder deze week was dat nog slechts een gerucht.

Voorlopig is deze software alleen nog voor Noord-Amerika beschikbaar. Met PlayMemories Software kunnen PlayStation 3-eigenaren hun foto's en video's bewerken vanuit hun luie stoel op de PS3.

Daarnaast is bekendgemaakt dat Sony's cloud-based muziekservice, genaamd Music Unlimited, al voor de PlayStation Vita ontwikkeld werd, voordat het überhaupt de naam Vita had gekregen. Deze service is voor iedereen vanaf dag één beschikbaar.

Stern wil doorstart autobedrijf van Hessing

Autobedrijf Stern heeft interesse in een overname van de failliete autoimporteur Hessing. Dat zei Stern-topman Henk van der Kwast dinsdag tegen het ANP. "Wij hebben ons gemeld bij de curator", aldus Kwast. "Er wordt gezocht naar wegen om de onderneming door te zetten".

Stern heeft alleen belangstelling voor het autobedrijf, niet in de vastgoedtak van Hessing. Op de vraag of Hessing zijn nek over de vastgoeddivisie heeft gebroken, antwoordde Van der Kwast bevestigend. Maar het autobedrijf is volgens de Stern-topman levensvatbaar.

Hoeveel geld Stern voor de overname van de importeur van luxe merken als Rolls-Royce, Bentley en Lamborghini over heeft, wilde Van der Kwast niet zeggen. Bij Hessing werken in totaal 44 mensen. Van der Kwast hoopt op korte termijn duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden van een overname. "Het is een kwestie van korte termijn denken, anders heb je kans dat de boel desintegreert. Het zou de maand niet uit kunnen."

Stern wil doorstart autobedrijf van Hessing
Stern wil doorstart autobedrijf van Hessing (Foto: ANP)

Hague waarschuwt Zuid-Amerikaanse landen

Zuid-Amerikaanse landen moeten niet samenspannen met Argentinië om schepen die varen onder de vlag van de Falklandeilanden uit de havens te weren. Daarvoor heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague dinsdag gewaarschuwd.

De Falklandeilanden, die op zo'n vijfhonderd kilometer voor de kust van Argentinië liggen, vallen al meer dan honderdtachtig jaar onder Brits bestuur. Argentinië claimt echter ook de soevereiniteit over de eilanden en de twee landen vochten in 1982 een korte oorlog uit.

Vorige maand verboden Argentinië en een aantal buurlanden schepen die varen onder de vlag van de Falklandeilanden de toegang tot de havens. Hague verklaarde dinsdag dat Uruguay, Chili en Brazilië daar niet aan meedoen. Volgens Hague is het verbod illegaal. Andere landen moeten zich volgens hem niet aansluiten bij de pogingen van Argentinië 'om een onschuldige burgerbevolking door middel van economische druk te intimideren'.

Oh Oh Cherso Kaboutertje doet Nationale IQ Test

Bibi Breijman, beter bekend als Kaboutertje uit de realityserie Oh Oh Cherso, doet mee aan de Nationale IQ Test. Ook Emile Ratelband, presentatrice Dolores Leeuwin en zangeres Pearl Jozefzoon laten in het televisieprogramma hun intelligentie testen. Dat heeft BNN dinsdag bekendgemaakt.

Behalve deze eerder genoemde bekende Nederlanders doen ook VVD-politicus Frits Huffnagel, zakenvrouw Annemarie van Gaal, tatoeëerder Henk Schiffmacher en danser Juvat Westendorp mee aan de jaarlijkse slimheidsquiz van BNN.

Met zestig vragen wordt in het programma het IQ van alle kandidaten bepaald. Naast de bekende Nederlanders doet ook het publiek mee met de test. De mannen en vrouwen worden gescheiden om onder meer te onderzoeken of mannen een beter ruimtelijk inzicht hebben en of vrouwen handiger zijn met taal.

In 2010 was Mark Huizinga met een IQ van 142 de slimste BN'er die ooit meedeed aan de test. Bonnie St. Claire haalde in 2007, met een IQ van 52, de laagste score ooit. Het programma wordt gepresenteerd door Patrick Lodiers en Sophie Hilbrand en wordt volgende week woensdag uitgezonden.

Kompany vier duels geschorst voor rode kaart

Manchester City moet het vier wedstrijden stellen zonder aanvoerder Vincent Kompany. De Belg kreeg zondag rood in de FA Cup-wedstrijd tegen Manchester United. City tekende beroep aan tegen de rode kaart, maar kreeg bij de Engelse voetbalbond FA nul op het rekest.

Kompany werd in de met 3-2 verloren derby al na twaalf minuten van het veld gestuurd na een tackle met twee benen op de Portugees Nani. Voor de overtreding krijgt de centrale verdediger drie duels schorsing. Omdat het al zijn tweede rode kaart was van het seizoen krijgt hij nog een wedstrijd extra aan zijn broek.

Schaatser BÝkko stapt naar rechter

Het team van schaatser Håvard Bøkko stapt naar de rechter omdat coach Peter Mueller van de Noorse bond tijdens wedstrijden niet op het ijs mag staan. De reden hiervoor is dat de ploeg commercieel is en de bond alleen bondstrainers op het ijs wil hebben staan.

Hierdoor deed tijdens het afgelopen Europees kampioenschap allround in Budapest de situatie voor dat broer en zus Bøkko door een bondstrainer gecoacht werden, terwijl Mueller zich op de achtergrond moest houden. In Nederland is de situatie wel goed geregeld.

"Wij hebben een sterke ploeg waarin de sfeer uitstekend is. Maar de Noorse bond werkt ons alleen maar tegen, op alle fronten. Waarom mag Peter Mueller niet op het ijs om Havard te coachen, Gerard Kemkers mag dat toch ook bij zijn jongens? Wij moeten toe naar het Nederlandse model," zei de directeur van Team CBA Rolf Hauge.

FIFA voert strijd tegen corruptie op

Wereldvoetbalbond FIFA wil de strijd tegen corruptie opvoeren. Hiertoe zijn een aantal maatregelen gepresenteerd om onder meer de illegale weddenschappen een halt toe te roepen. Zo zal meer samengewerkt worden met Interpol en moeten klokkenluiders beter beschermd worden.

"Het voetbal heeft momenteel grote problemen met het manipuleren van wedstrijden. De effecten daarvan zijn te voelen op regionaal-, nationaal- en internationaal niveau," luidde een verklaring van de FIFA waarin een verband tussen corruptie en illegale weddenschappen genoemd wordt.

Pollock: "Motor PURE in juli op testbank"

Volgens Craig Pollock ligt PURE voor op schema bij het bouwen van een Formule 1-motor. Propulsion Universelle et Recuperation d'Energie zou de 1,6 liter V6 turbomotor in juli van dit jaar voor het eerst op de testbank kunnen leggen. In 2014 zal er mee geracet gaan worden.

Pollock weet in Speedweek te melden dat de ontwerkfase van de krachtbron er op zit en dat de constructie van de motor kan beginnen. "We liggen ongeveer zes maanden voor op ons eigen programma," zei hij. Alles zal onder toeziend oog van Gilles Simon zijn die in het verleden voor Ferrari en de FIA werkte. "En vergeet niet dat Gilles ook het Kinetic Energy Recovery System van Ferrari heeft ontworpen en dat dit het beste systeem in de sport is," zei Pollock die bevestigde dat ook PURE KERS zal gaan leveren.

Pollock weet nog niet wat de toekomst van zijn merk in de Formule 1 zal zijn, maar wel dat Cosworth af zal gaan haken. "Ik ben er van overtuigd dat er in 2014 vier motorleveranciers zullen zijn: Renault, Mercedes, Ferrari en PURE."

Ultimate Edition voor Homefront aangekondigd

Uit het releaseschema van THQ blijkt dat de Ultimate Edition van Homefront er aan komt. Mocht je geen genoeg krijgen van Homefront begin dit jaar, dan zal dat waarschijnlijk hetzelfde geval zijn met de Ultimate Edition van Homefront.

THQ brengt deze lente de Ultimate Editon van Homefront uit voor de pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Wat deze editie precies inhoudt is nog niet bekend. Waarschijnlijk bevat de Ultimate Edition de 2 map packs "The Rock" en "Fire Sale". We houden jullie op de hoogte.

 homefront

Vrouw VS loog over dood dochter

Een medewerkster van een school in New York is de laan uitgestuurd omdat ze de dood van haar dochter in scène had gezet om op vakantie te kunnen naar de Carïben. Dat meldde de krant The Daily News.

De vrouw, Joan Barnett, had haar werkgever in maart 2010 verteld dat haar dochter in Costa Rica was overleden, zodat ze tweeënhalve week naar het Midden-Amerikaanse land kon.

Het schoolbestuur rook lont toen het de vervalste overlijdensakte onder ogen kreeg. Het lettertype waarin de tekst op het document was weergegeven was niet het juiste. De Costa Ricaanse autoriteiten bevestigden later dat het document inderdaad vervalst was.

Barnett bekende afgelopen najaar dat ze had gelogen over de dood van haar dochter.

'Vieze' tandarts mag weer werken

Een tandarts uit het Noord-Hollandse Hippolytushoef mag weer aan het werk. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt dat de kwaliteit van de zorg weer aan de voorwaarden voldoet. De tandarts moest eind oktober de deuren sluiten omdat de situatie in de praktijk een groot risico was voor de patiëntveiligheid.

Bij een inspectie aan de praktijk Tandarts Hippo constateerde de IGZ dat de vrouw een vieze jas droeg en dat ze met haar handschoenen allerlei voorwerpen aanraakte, terwijl ze daarvoor nog in de mond van de patiënt was geweest.

IGZ blijft de tandarts voorlopig in de gaten houden. In de komende periode brengen inspecteurs onaangekondigde bezoeken aan de praktijk.

TLS compenseert storing ov-chipkaart

Reizigers die de dupe zijn geworden van de storing in het ov-chipkaartsysteem van maandag krijgen de schade automatisch vergoed. Dat heeft producent van de kaart Trans Link Systems (TLS) dinsdag laten weten.

De compensatie geldt voor reizigers die maandag met een abonnement of korting, besteld via internet, hadden kunnen reizen, maar hun product door de storing niet op hun pas konden zetten. Als zij wel met saldo hebben gereisd, dan kunnen ze het bedrag dat ze te veel hebben betaald binnenkort via een automaat op hun kaart zetten. Daarover krijgen ze nog een brief. Mensen met anonieme kaarten krijgen via de website te horen wanneer ze hun kaart langs een automaat kunnen halen voor de compensatie.

Sinds maandagmiddag was het voor reizigers nagenoeg onmogelijk om de chippas op te laden met bestellingen, zoals reisabonnementen. De storing lijkt nu voorbij te zijn. "Het ziet er goed uit maar we houden het goed in de gaten", aldus een woordvoerster van TLS. De oorzaak van de storing ligt in het computersysteem maar volgens de woordvoerster is er niet een grote oorzaak aan te wijzen.

TLS compenseert storing ov-chipkaart
TLS compenseert storing ov-chipkaart (Foto: ANP)

Gevonden botten Cromvoirt toch menselijk

De botten die maandag werden gevonden in het Brabantse dorp Cromvoirt blijken toch van een mens afkomstig te zijn. De politie dacht aanvankelijk dat het om dierlijke resten ging. Volgens de politie zijn de resten 'zeer oud'. Als sprake zou zijn van een misdrijf, zou dat al lang verjaard zijn.

De botten werden maandag aan het einde van de middag gevonden bij graafwerkzaamheden in de St. Lambertusstraat. Maar uit onderzoek door het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) bleek het toch om menselijke resten te gaan. Vanwege de ouderdom van de botten stelt de politie verder geen onderzoek in.

Hughes gaat QPR trainen

Mark Hughes is de nieuwe trainer van Queens Park Rangers. De 48-jarige Welshman is de opvolger van Neil Warnock, die twee dagen geleden de laan uit werd gestuurd. Hughes was eerder trainer van Blackburn Rovers, Manchester City, Fulham en bondscoach van Wales. Hij tekent een contract voor tweeënhalf jaar.

Hughes leidt dinsdagmiddag al de training en zit zondag tegen Newcastle United voor het eerst op de bank. "Ik ben me bewust van de doelstellingen op lange en korte termijn en van de ambities van de eigenaar", zegt de voormalig speler van Manchester United. "Momenteel is ons voornaamste doel handhaving in de Premier League."

Warnock moest het veld ruimen vanwege de tegenvallende resultaten van de laatste weken. De Londense club verloor zes van de laatste acht wedstrijden en staat zeventiende in de Premier League.

Bioscoopbezoek hoogste in 33 jaar

Vorig jaar was een goed jaar voor de Nederlandse bioscopen. In totaal kochten ruim 30,4 miljoen mensen een bioscoopkaartje, een aantal dat sinds 1978 niet meer is gehaald. Dat maakte de Nederlandse filmbranche dinsdag bekend. Het aantal bezoekers was bijna acht procent hoger dan in 2010. Dat was met ruim 28 miljoen bezoekers ook al een goed jaar.

Het succes van de Nederlandse bioscopen, filmtheaters en arthouses is volgens de filmbranche vooral toe te schrijven aan het succes van de Nederlandse film, de goede ontvangst van 3D-film en de toename van het aantal bioscoopzalen en -stoelen.

"We zien dat vraag niet alleen aanbod creëert, maar dat aanbod ook de vraag doet toenemen", zegt Wilco Wolfers, voorzitter van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie.

De best bezochte film van 2011 was Gooische Vrouwen met ruim 1,9 miljoen bezoekers, een aantal dat Flodder uit 1986 voor het laatst wist te behalen. Op twee staat Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 met ruim 1,3 miljoen bezoekers, en op drie Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides met ruim een miljoen bezoekers. Op vier en vijf staan respectievelijk De Smurfen, met ruim 877.000 bezoekers en The Hangover Part 2, met bijna 766.000 bezoekers.

De bovenste drie titels komen overeen met de top drie van hoogste opbrengsten van 2011. Gooische Vrouwen haalde ruim 15 miljoen euro op, Harry Potter ruim 13 miljoen en de vierde Pirates-film ruim 10 miljoen.

Eind december werd al bekend dat 2011 een uitstekend jaar was wat betreft bioscoopopbrengsten. De recette steeg van ruim 219 miljoen euro naar bijna 240 miljoen, een toename van 9,3 procent.

Toch zijn er ook enkele zorgpunten voor de branche. Als eerste wordt het toenemende downloaden van illegaal aangeboden films genoemd. "We zien dat de leeftijdscategorie van 16 tot 24 jaar steeds minder vaak naar de bioscoop komt", zegt Wolfers. Hij vertelt geen hard bewijs te hebben, maar noemt het gebrek aan kordaat optreden van de Nederlandse overheid wel als zorgpunt. "Het is een ontwikkeling die we uit de Verenigde Staten zien overwaaien".

Ook het huidige regeringsbeleid, waarbij stevig wordt gekort op uitgaven voor cultuur, raakt de bioscoopsector. De gevolgen daarvan verwacht Wolfers echter pas over enkele jaren waar te nemen.


Bioscoopbezoek hoogste in 33 jaar (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de week

Vanaf vandaag gaat FOK!film één keer per week een overzicht geven van de mooiste films die de komende week op de kijkbuis te bewonderen zijn. Dit heeft namelijk een aantal voordelen voor zowel ons als jullie. Wij krijgen de kans om je attent te maken op de leukere films die je op je televisie kan zien en hoeven ons niet meer te beperken tot 1 film per dag. Soms heb je namelijk van die dagen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En op andere dagen is het alleen maar drama, ellende en/of romantische komedies. Vandaar vanaf nu de FOK!filmtips van de week.

Agent plast geboeide vrouw onder

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft besloten de politie voor de rechter te slepen. Volgens Derena Marie Madison werd ze, terwijl ze aan handen en voeten was gebonden, ondergeplast door Oom Agent.

De vrouw zat onlangs bij iemand in de auto die van de weg werd geplukt wegens dronkenschap. Toen zij protesteerde omdat haar auto zou worden weggesleept, werd ook zij in de boeien geslagen.

Eenmaal op het politiebureau werd Madison naar eigen zeggen tweemaal bespoten met pepperspray. Vervolgens werd zij meegevoerd naar buiten alwaar in de sneeuw koud water over haar werd gegooid. Het geheel werd uiteindelijk afgeblust door een agent, die vrolijk over haar heen waterde.

Rechter Gary Lancaster heeft het slachtoffer groen licht gegeven haar rechtszaak voort te zetten. Omdat de agent buiten zijn boekje zou zijn gegaan, gaat de vlieger van soevereine immuniteit voor hem niet op.

Cameratoezicht op Robert M. definitief verboden

Hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. mag definitief niet meer onder toezicht staan van camera's. Dat heeft de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bepaald in een beroepsprocedure.

De directeur van de gevangenis waar M. verblijft was in beroep gegaan tegen een eerdere beslissing van de RSJ eind november. De raad bepaalde toen al het toezicht per direct moest worden opgeheven op verzoek van M.'s advocaat Tjalling van der Goot. De RSJ heeft het beroep niet-ontvankelijk verklaard omdat het verweer van de directeur niet aan de juiste eisen voldoet.

Bewaarders van de gevangenis mogen nu alleen 's nachts nog door een luikje kijken om te controleren hoe het met M. gaat. Het cameratoezicht was ingesteld omdat werd gevreesd dat M. zelfmoord zou plegen in zijn cel. Omdat daar geen aanwijzingen voor zijn, moest het toezicht worden opgeheven.

Project 1t4i niet in Giro d'Italia

Wielerploeg Project 1t4i kan niet meedoen aan de Ronde van Italië. De ploeg van Iwan Spekenbrink, die dinsdag in Spanje werd gepresenteerd, kreeg van de organisatoren geen wildcard.

Project 1t4i was één van de veertien kandidaten voor de vier te vergeven wildcards. De formaties Farnese Vini, Androni, Colnago en Team NetApp kregen dinsdag te horen dat ze op 5 mei wel welkom zijn als de Ronde van Italië in het Deense Herning start. Daarnaast vertrekken de 18 World Tour-ploegen.

Project 1t4i, voorheen Skil-Shimano, is een zogeheten procontinentale profploeg en is voor de grote wedstrijden afhankelijk van een uitnodiging. Teammanager Spekenbrink mag wel een ploeg sturen naar de eerste grote klassieker van het seizoen, Milaan-Sanremo op 17 maart. Ook in de afsluitende grote eendagswedstrijd in het najaar, de Ronde van Lombarije, is Project 1t4i welkom. Spekenbrink heeft in de Duitsers John Degenkolb en Marcel Kittel twee sterke sprinttroeven.

Project 1t4i niet in Giro d'Italia
Project 1t4i niet in Giro d'Italia (Foto: ANP)

Uniformen van Nederlands honkbalteam gestolen

Een tas met 25 uniformen van het Nederlands honkbalteam is afgelopen weekeinde uit de auto van materiaalman Ton Meiresonne in Roosendaal gestolen. Het gaat om 25 grijze broeken en 25 oranje shirts die de honkballers hebben gedragen tijdens het wereldkampioenschap in Panama, waar Oranje de wereldtitel veroverde.

De mannen hadden de kleding komende woensdag willen gebruiken bij de eerste training van dit jaar. Het is nu nog maar de vraag waarin ze moeten aantreden.

De honkbalbond heeft aangifte gedaan van de diefstal, maar de bond hoopt dat mensen zich willen melden als ze een uniform krijgen aangeboden of als iemand weet waar ze zijn.

Uniformen van Nederlands honkbalteam gestolen
Uniformen van Nederlands honkbalteam gestolen (Foto: ANP)

Kid Icarus ondersteunt Circle Pad-uitbreiding

Sakurai heeft bekendgemaakt dat Kid Icarus Uprising ook gespeeld kan worden met de Circle Pad Pro. Deze uitbreiding voor Nintendo 3DS voegt een tweede analoge stick toe waarmee men kan spelen.

Kid Icarus is hiermee de eerste game van Nintendo zelf die gebruik gaat maken van de Circle Pad Pro. Nintendo heeft hiervoor gekozen omdat er nogal wat kritiek was op de huidige besturing. Vooral voor linkshandige spelers was Kid Icarus een game die lastig speelde.

"The way we are using the Circle Pad Pro in the game is to provide support for left-handed gamers," aldus Sakurai in een interview met Official Nintendo Magazine. "We've made it possible to use the right Circle Pad in place of the left one."

De game ondersteunt dus niet beide circle pads tegelijkertijd, enkel de besturing wordt gespiegeld.

Politie Vietnam neemt tijgerkarkas in beslag

De Vietnamese politie heeft in een restaurant in Hanoi het karkas van een tijger in beslag genomen. De eigenaar van het etablissement, Nguyen Thi Thanh, wilde van de botten van het roofdier een pasta maken om die als traditioneel medicijn te verkopen.

Thanh had omgerekend bijna zevenduizend euro voor het 150 kilo zware karkas betaald, meldde de krant Tuoi Tre. Tijgerbottenpasta levert op de zwarte medicijnenmarkt omgerekend 785 euro per kilo op.

Eind 2007 werd Thanh al eens veroordeeld wegens het bezit van twee tijgerkadavers. Hij kreeg toen achttien maanden celstraf. Op de handel in wilde dieren staan gevangenisstraffen tot drie jaar.

Snoop Dogg weer opgepakt met wiet

Snoop Dogg is dit weekeinde weer opgepakt met drugs op zak. De rapper werd in de Amerikaanse staat Texas in de boeien geslagen nadat politiehonden wiet hadden geroken in zijn tourbus. Dat schrijft de entertainmentzender TMZ.

In de bus van Snoop Dogg werd een aantal joints gevonden, in totaal gaat het om zo'n veertien gram wiet. Volgens de politie heeft Snoop toegegeven dat de drugs van hem zijn. In Californië is de 'medicinale' wiet van de rapper toegestaan, maar in Texas geldt een zerotolerancebeleid.

Als de rapper 537 dollar boete betaalt, is hij van zijn problemen af. Snoop is al vaker gearresteerd met drugs op zak en maakt geen geheim van zijn liefde voor wiet. Zo kondigde hij vorig jaar aan dat hij een film voor wietgebruikers wil maken.

Snoop Dogg werd betrapt tijdens een grenscontrole in het plaatsje Sierra Blanca, dezelfde plek waar countryzanger Willie Nelson vorig jaar werd gearresteerd. Snoop haalde na Nelsons arrestatie uit naar de agenten die de zanger in boeien hadden geslagen. "Willie Nelson is een legende, de politie kan hem beter met rust laten", zei de rapper vorig jaar tegen TMZ.


So what we get drunk, so what we smoke weed...

Bouwvakker overleden door vallende plaat

Bij bouwwerkzaamheden in Goirle is dinsdagochtend een bouwvakker om het leven gekomen. Tijdens takelwerkzaamheden viel door nog onbekende oorzaak een betonnen plaat twintig meter naar beneden en kwam op de man terecht. Mogelijk viel de plaat van het dak door de hijskraan.

Het slachtoffer raakte even na 10.00 uur zwaargewond op de bouwplaats aan de Nieuwkerksedijk in de Brabantse plaats. Personeel van twee ambulances en een traumahelikopter, hebben nog tevergeefs geprobeerd de man te reanimeren. Hij overleed ter plaatse.

De politie kan de identiteit van het slachtoffer nog niet bekendmaken. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Eerste schandaaltje regering-Monti

De Italiaanse regering van premier Mario Monti heeft haar eerste schandaaltje achter de rug. Staatssecretaris Carlo Malinconico heeft dinsdag zijn ontslag aangeboden.

Italiaanse media meldden dat een zakenman die in verband wordt gebracht met corruptie ten minste een deel van de rekening heeft betaald van enkele overnachtingen van Malinconico in een excusief vakantieoord aan de Toscaanse kust. Malinconico zelf ontkent de beschuldigingen, maar legde desondanks zijn functie neer.

Premier Monti bedankte Malinconico voor diens 'verantwoordelijkheidsgevoel' en prees hem dat hij het algemeen belang 'voor andere overwegingen' stelde.

Volkswagen: fusie met Porsche gaat niet door

Een geplande fusie van Volkswagen met Porsche is vanwege juridische redenen niet mogelijk. Dit verklaarde Chief Executive Martin Winterkom van Volkswagen en de Porsche holding company maandag. In plaats daarvan overweegt de Duitse autofabrikant om de sportwagenfabrikant uit Stuttgart uit te kopen.

Volgens Volkswagen zou het zo'n zevenhonderd miljoen per jaar aan synergiekosten bedragen om de sportwagenunit van Porsche volledig te integreren in de rest van de activiteiten van het bedrijf, die onder andere de Audi, Bentley en Volkswagen merken omvatten. Daarnaast zouden de twee bedrijven overeen zijn gekomen om de 50,1 procent die nog niet in handen is van Volkswagen als call- en putopties uit te oefenen.

In december 2009 verkocht Porsche holding een belang in Porsche van 49,9 procent aan Volkswagen. Dat liep mis toen de kredietmarkten opdroogden tijdens de financiële crisis, wat de aanleiding was voor het management van Porsche om op te stappen.

Vervolgens stemde Porsche in om met het management van Volkswagen te gaan samenwerken. De bestuurders van beide autoconcerns tekenden in augustus 2009 een pact dat erop gericht was om goedkeuring van aandeelhouders te krijgen om zo tegen het einde van 2011 te kunnen fuseren.

Sinds die tijd zijn de autofabrikanten verwikkeld in allerlei rechtszaken. In 2010 klaagde een groep van internationale investeringsfondsen Porsche en zijn twee topmannen aan voor marktmanipulatie in 2008.

Hoewel een Amerikaanse rechtbank de aanklacht in januari van 2011 verwierp, besloten Volkswagen en Porsche in september 2011 om hun fusieplannen in de ijskast te zetten vanwege de aanhoudende juridische onzekerheden en de mogelijkheid de tijd te nemen alternatieven voor een fusie te onderzoeken.

Een groep van internationale investeringsfondsen dienden echter eind 2011 wederom een rechtszaak in bij een gerechtshof in Stuttgart waarbij de eisers rond de twee miljard euro willen terugvorderen. Dit is geld wat Porsche eerder gebruikte in een poging Volkswagen over te nemen in 2008. Een soortgelijke rechtszaak is ook ingediend bij een ander Duits regionaal gerechtshof.

Volgens Georges Dieng, analist bij Natexis Securities zou de beste oplossing zijn om de overeenkomst voor een potentiële fusie te hernieuwen en vanuit die basis naar een daadwerkelijke fusie toe te werken. Dat zou meer tijd geven om de risico's die verbonden zijn aan gerechtelijke procedures te evalueren.

Beyoncť ontkent keizersnede

Beyoncé ontkent dat haar dochter Blue Ivy ter wereld is gekomen via een keizersnede. De 30-jarige zangeres, die zaterdag beviel van haar eerste kind, laat weten dat Blue Ivy op de natuurlijke manier is geboren.

"Haar geboorte was emotioneel en erg vredig, we zijn in de zevende hemel", lieten Beyoncé en Jay-Z twee dagen na de komst van hun eerste spruit weten. Blue Ivy weegt 3,2 kilo en zag het levenslicht in New York. "We willen iedereen bedanken voor jullie gebeden, gelukswensen, liefde en steun."

Hoewel Blue Ivy pas drie dagen oud is, zorgt ze al voor aardig wat ophef. Zo is een evenementenbureau met dezelfde naam niet blij met de keuze van Beyoncé en Jay-Z en klagen ouders van andere pasgeboren baby's in het New Yorkse ziekenhuis over de beveiliging.

De directie van het Lenox Hill Hospital zegt dat het personeel last heeft van alle verhalen over de gang van zaken rond het nageslacht van de zangeres en de rapper. De directeur ontkracht geruchten dat Beyoncé en Jay-Z een miljoen dollar betaalden om een hele verdieping af te huren. "Ze betalen het gebruikelijke tarief voor een kamer."

Air France-KLM bevestigt order voor 25 Boeings

Air France-KLM bevestigt dinsdag dat het 25 Boeing 787-9 Dreamliners gaat aanschaffen. Dit als onderdeel van een vorig jaar aangekondigde order voor vijftig nieuwe vliegtuigen van Boeing en Airbus-fabrikant EADS. Deze vliegtuigen moeten worden geleverd tussen 2016 en 2026.

"Air France-KLM bevestigt het tekenen van een contract met Boeing voor de levering van 25 Boeing 787-9's en een optie op nog eens 25 van deze toestellen", zegt een woordvoerder tegen persbureau AFP.

In het contract is de mogelijkheid opgenomen nog eens zestig opties te nemen, waarmee de order een potentiële cataloguswaarde van 27 miljard dollar heeft.

"De eerste 787-9 komt in 2016 bij KLM in dienst en aansluitend neemt ook Air France toestellen van dit type in gebruik", zegt de woordvoerder.

Hij voegt daaraan toe dat met vliegtuigmotorenfabrikant Rolls Royce wordt onderhandeld voor de levering van motoren voor de Airbus A350-900. Air France-KLM is van plan ook 25 Airbussen te bestellen.

Bethesda heeft rechten online Fallout in handen

Game-uitgever Bethesda Softworks is weer eigenaar van de rechten op de online game rond spellenreeks Fallout. Gamebedrijf Interplay heeft twee miljoen dollar gekregen voor de deal. Bethesda heeft de schikking maandagavond openbaar gemaakt.

Interplay mag niet langer werken aan producten die vallen onder de Fallout-licentie. Dat betekent dat het bedrijf stopt met de productie van een online game rond de spellenreeks. Tot december 2013 mag het bedrijf nog wel Fallout Tactics, Fallout en Fallout 2 verkopen, waarna ook die rechten terugkomen bij Bethesda.

"Fallout is een belangrijk merk voor moederbedrijf Zenimax. We kunnen nu aan nieuwe titels werken zonder dat buitenstaanders betrokken zijn", zei voorzitter Robert Altman van Zenimax in een verklaring. Het is niet bekend aan welke spellen rond Fallout er nu gewerkt wordt.

De twee bedrijven lagen sinds 2009 met elkaar overhoop. Interplay was echter genoodzaakt een deal te sluiten doordat het bedrijf in financiële moeilijkheden zat. Dankzij de betaling van Bethesda krijgt Interplay meer ruimte.


Bethesda heeft rechten online Fallout in handen (Foto: Novum)

Disney en Marvel komen met eerste Facebook-game

Gamers op Facebook kunnen binnenkort een team van superhelden aansturen in het actierollenspel Marvel: Avengers Alliance. Het is de eerste Disney- en Marvel-game die gamestudio Playdom maakt voor het sociale netwerk. Dat heeft Disney bekendgemaakt.

Spelers kunnen in Marvel: Avengers Alliance een superheldenteam verzamelen door hen als Shield-agent aan te sturen in hun strijd tegen de slechteriken uit de verschillende Marvel-stripboeken. Het spel is binnenkort online te spelen.

In juli 2010 werd Playdom voor 426 miljoen euro overgenomen door Disney om laagdrempelige games te maken die op websites gespeeld kunnen worden. Een maand later werd bekend dat het bedrijf zich zou richten op spellen rond superhelden uit de stal van Marvel. Marvel is onderdeel van Disney.


Disney en Marvel komen met eerste Facebook-game (Foto: Novum)

Hoogleraar bepleit shariales voor rechters

Het is voor Nederlandse rechters nuttig om zich regelmatig bij te laten scholen in de sharia. Dat zegt hoogleraar recht en cultuur in islamitische samenlevingen Léon Buskens in Rechtstreeks, het wetenschappelijk tijdschrift van de Raad voor de rechtspraak.

Als alleen de Nederlandse rechtspraak wordt toegepast kan dat volgens hem tot 'hinkende' situaties leiden. Het bekendste voorbeeld daarvan is volgens hem de scheiding. Een Nederlandse scheiding wordt in het buitenland namelijk niet altijd erkend. Een vrouw die in Nederland gescheiden is, kan daar en in haar eigen moslimgemeenschap nog steeds als gehuwd gelden.

Een belangrijke vraag is volgens hem bijvoorbeeld hoe rechters een echtscheidingsvonnis zo kunnen motiveren dat de scheiding bijvoorbeeld in Marokko gemakkelijker wordt erkend. Het zou volgens hem voor alle partijen beter zijn als dit goed gebeurt.

Elders in het juristenblad staat dat de sharia 'met enige regelmaat' een rol speelt in rechtszaken over echtscheidingen en andere aspecten van het familierecht. Een voorwaarde is volgens onderzoeker Susan Rutten dat de betrokken partijen een buitenlands paspoort hebben en als het huwelijk in een islamitisch land is gesloten volgens de voorwaarden van de sharia.

In zulke gevallen past de Nederlandse rechter 'dit buitenlands recht' toe. Zo kan een echtscheiding worden uitgesproken als een partner langdurig afwezig is geweest. Volgens de Marokkaanse variant van de sharia is dat namelijk een geldige grond om te scheiden.

Wel zijn er volgens Rutten, docent bij de cursus Marokkanen en Turken in de Nederlandse rechtspraktijk van het Studiecentrum Rechtstraining (SSR), duidelijke grenzen. Zo mag het toepassen van de sharia niet botsen met de Nederlandse wet, de openbare orde of de goede zeden.

De PVV sloeg vorig jaar maart alarm omdat rechtbanken bij scheidingen en erfenissen 'steeds vaker regels uit moslimlanden' zouden toepassen. Dat zou blijken uit eigen onderzoek. Dat onderzoek bestond volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam uit acht losse uitspraken. Maar volgens hem werd in geen van die uitspraken naar de sharia verwezen.

Verstappen verdacht van meer strafbare feiten

Jos Verstappen wordt niet alleen van poging tot doodslag, maar ook van drie andere strafbare feiten verdachte. De Limburgse zender L1 maakte dit vandaag bekend.

Het Openbaar Ministerie wil niet bekendmaken om welke strafbare feiten het gaat. De oud Formule 1-coureur werd vorige week aangehouden nadat hij opzettelijk had ingereden op zijn ex-vriendin. De vrouw liep hierbij meerdere kneuzingen en schaafwonden op en zou al eerder aangifte van mishandeling tegen Verstappen hebben gedaan.

In 2009 werd de Limburger al veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, ook moest hij toen een boete van 1.650,- betalen wegens het belagen van zijn ex-vrouw.

Naam nieuwe Star Wars tv-serie bekendgemaakt

Rick McCallum, producer van onder meer alle zes Star Wars-films, heeft in een interview met IGN een tip van de sluier opgelicht, die al jaren over een eventuele tv-serie, afgeleid van de Star Wars-saga, hangt. De werktitel voor de live-action spin-off van Star Wars is Star Wars: Underworld.

Scott Collura van entertainmentwebsite IGN had onlangs een interview met producer Rick McCallum over de mogelijkheden voor een live-action tv-serie gebaseerd op het legendarische epos van George Lucas. In het interview geeft de producer aan dat er  al een stuk of 50 scripts klaar liggen voor Star Wars: Underworld. De serie zal zich afspelen in de periode tussen Star Wars III - Revenge Of The Sith en Star Wars IV - A New Hope.

Kijk hieronder voor het volledige interview met Rick McCallum.


Rick McCallum onthult werktitel Star Wars: Underworld.

Drenthe: "Voor 2015 terug bij Feyenoord"

Royston Drenthe wil binnen drie jaar terugkeren bij Feyenoord. Dat zegt de aanvaller van Everton in gesprek met NUsport.

"Ik keer daar zeker terug. Feyenoord doet het weer goed hè. Wanneer? Zeker voor 2015. Ik wil nog een beetje explosiviteit hebben. Wil zeker niet als pinchhitter terugkeren", zegt de huurling van Real Madrid.

Drenthe staat nog onder contract bij Real Madrid, maar ziet daar zijn verbintenis aan het einde van dit seizoen aflopen. Volgend seizoen ziet hij zichzelf nog niet het shirt van Feyenoore dragen.

Wanneer Drenthe terugkeert naar Nederland zal dat alleen naar Feyenoord zijn. "Georginio (Wijnaldum, red.) is mijn neefje, maar sorry, ik kan niet ineens voor PSV zijn omdat hij daar speelt. Ik heb gewoon een heel ander 010-gevoel dan iedereen. Het is niet eens een liefdesgevoel. Het is gewoon Rotterdamse trots."

Drenthe gaf afgelopen zomer Wijnaldum nog het advies niet naar PSV te verkassen. "Ik had die keuze nooit gemaakt. Ik zei tegen hem: je bent echt gek als je dat doet. Maar, ik respecteer hem wel."

Wetsvoorstel IsraŽl tegen gebruik 'nazi'

Het Israëlische kabinet heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel dat het bekritiseren van mensen door hen met nazi's te vergelijken verbiedt. Het is nu aan het parlement om zich over de wet te buigen.

Het gebruik van het woord 'nazi' of symbolen van de Holocaust voor andere doeleinden dan onderwijs, documentatie en onderzoek wordt onder het voorstel bestraft met maximaal zes maanden cel en een boete van omgerekend twintigduizend euro.

Het wetsvoorstel werd ontworpen na een demonstratie van ultraorthodoxe joden die een jongetje hadden uitgedost als gevangene van een nazi-concentratiekamp. Ook maakten de demonstranten agenten uit voor nazi's.

Burgerrechtengroepen zeggen dat de voorgestelde wet inbreuk maakt op de vrijheid van meningsuiting.

Joseph Gatt in Star Trek 2

Vorige week maakten we al bekend dat de cast van Star Trek 2 was uitgebreid met de Britse acteur Benedict Cumberbatch. Vandaag is bekendgemaakt dat ook zijn collega en landgenoot Joseph Gatt een rol gaat vertolken in Star Trek 2. Gatt is onder meer bekend van zijn rol van de reusachtige Grundroth in de film Thor.

Een woordvoerder van Paramount Pictures wilde niet ingaan op de vraag welke rol de acteur gaat krijgen, in de nieuwe rolprent van J. J. Abrams. In een interview met Collider geeft de regisseur aan dat de opnames voor de vervolgfilm aanstaande donderdag gaan beginnen. In hetzelfde interview reageert Abrams ook op zijn besluit om de tweede Star Trek-film in 3D te gaan schieten. 

"Ik heb er niet voor gevochten om de film in 3D te mogen maken. Het was iets wat de studio wel wilde maar waar ik niet achter stond. Nadat ik gedeelten van de eerste Star Trek film zag, nadat ze waren geconverteerd naar 3D, zag dat er wel heel erg mooi uit. Vanaf dat moment ben ik akkoord gegaan, maar dan wel met de vrijheid om te bepalen hoe ik de film maak, in dit geval maak ik de film met anamorfische filmtechniek en daarna mogen zij het converteren."

Star Trek 2, die eigenlijk al in de planning stond voor 29 juni 2012, zal nu vanaf 17 mei 2013 in de bioscopen te zien zijn.

Vierdaagse weer grootste evenement van 2011

De Vierdaagse van Nijmegen is weer het grootste gratis publieksevenement van het afgelopen jaar geweest. Het wandelevenement met bijbehorende festiviteiten trekt al jaren ruim 1,5 miljoen bezoekers in een week tijd. Nieuwkomer in de evenementenranglijst is Serious Request/Glazen Huis van 3FM, dat meteen de eerste plek qua media-aandacht en qua gebruik van sociale media heeft bereikt.

Dat blijkt uit de Respons Evenementen Top 100, die elk jaar in januari verschijnt. De Vierdaagse voert deze lijst al jaren aan. Het grootste evenement waarvoor entreegeld betaald moest worden was het Internationaal Film Festival Rotterdam.

PVV: Terugkeer Albayrak 'gotspe'

Een 'gotspe', zo noemt PVV-Kamerlid Sietse Fritsma de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag dat Nurten Albayrak weer als bestuursvoorzitter aan de slag kan bij het COA, een grote brutaliteit dus.

"Albayrak heeft aan pure zelfverrijking gedaan door ten koste van de belastingbetaler veel meer te verdienen dan de Balkenendenorm voorschrijft. Ze heeft daarover volgens minister Leers ook inconsistente informatie aangeleverd. Dan moet je niet gerehabiliteerd worden, maar voor eens en voor altijd met pek en veren worden weggejaagd", aldus de parlementariër.

Albayrak zelf laat weten haar baan bij het COA weer te willen oppakken. Het is 'een cruciale stap op weg naar volledige rehabilitatie'. Ze ziet erkenning in de uitspraak van het gerechtshof. "Ik heb de afgelopen maanden vaak gedacht dat ik in een verkeerde film was terecht gekomen. Dit heeft grote impact gehad op mij en mijn gezin. Ik ben blij dat we ons normale leven nu weer kunnen gaan oppakken.

Fritsma wil van minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel onder meer weten of hij kans ziet de terugkeer van Albayrak te verhinderen en denkt dat mogelijke nieuwe feiten uit het lopende onderzoek naar het COA daarbij kunnen helpen.

Van Boekel fluit herkansing Ajax - AZ

Scheidsrechter Pol van Boekel fluit volgende week donderdag de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ. Hij wordt in de Amsterdam Arena geassisteerd door Rob van de Ven en Roger Geutjes. De wedstrijd werd vorige maand gestaakt na een aanval van een supporter op AZ-keeper Esteban, die voor zijn reactie rood kreeg van scheidsrechter Bas Nijhuis.

Van Boekel fluit de wedstrijd in de achtste finales van het bekertoernooi mogelijk voor lege tribunes. Als straf voor de ongeregeldheden wordt er vooralsnog geen publiek toegelaten. Op korte termijn buigt de KNVB zich over het verzoek van Ajax om het stadion wel open te stellen voor vrouwen en kinderen tot twaalf jaar.

Hulp bij stoppen met roken nog steeds vergoed

Gedragsondersteunende hulp bij het stoppen met roken wordt nog steeds vergoed vanuit de basisverzekering. Dat benadrukt antirookstichting Stivoro dinsdag.

Het kabinet had al besloten dat ondersteunende geneesmiddelen niet meer worden vergoed en gedragsondersteuning wel, maar er bestond volgens Stivoro toch nog verwarring over. Dat zou komen doordat de Nederlandse Zorgautoriteit de uitleg hierover pas op 28 december op de site heeft gezet.

Omdat de polissen van de zorgverzekeraars al veel eerder worden verspreid, hadden de verzekeraars het zekere voor het onzekere genomen en niets over vergoedingen bij stoppen met roken in de polis gezet. "Bij veel mensen is wel blijven hangen dat er wordt bezuinigd op stoppen met roken, dus leeft het idee dat niets meer wordt vergoed", aldus Stivoro-directeur Lies van Gennip.


Hulp bij stoppen met roken nog steeds vergoed (Foto: Novum)

Moslimgeestelijken willen Rushdie niet in India

Prominente islamitische geestelijken in India hebben de regering dinsdag gevraagd Salman Rushdie de toegang tot het land te ontzeggen. De auteur wil het literatuurfestival in Jaipur bezoeken.

Het verzet tegen Rushdie's aanwezigheid is het gevolg van zijn boek De Duivelsverzen uit 1988. Het wordt door moslims als godslasterlijk beschouwd. Een van de geestelijken zei dat de regering rekening moet houden met de gevoelens van moslims.

Rushdie moest na de publicatie van zijn boek jarenlang onderduiken nadat de hoge Iraanse geestelijke Ayatollah Ruhollah Khomeini volgelingen had opgeroepen hem te vermoorden. Het boek werd in India verboden. Het literatuurfestival in Jaipur begint op 21 januari.

Jennifer Lawrence maakt Oscarnominaties bekend

Actrice Jennifer Lawrence heeft dit jaar de eer de genomineerden voor de Oscars bekend te maken. De 21-jarige blondine, die dit jaar te zien is in de film The Hunger Games, maakt de namen op 24 januari bekend.

Lawrence mag de genomineerden van tien van de 24 categorieën bekendmaken. De actrice wordt bijgestaan door Tom Sherak, directeur van The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars.

Lawrence was vorig jaar zelf in de race voor de prestigieuze filmprijs. Haar rol in Winter's Bone leverde haar een nominatie in de categorie beste actrice op. Natalie Portman won die Oscar voor haar rol in Black Swan.

De Academy Awards, zoals de Oscars officieel heten, worden dit jaar op 26 februari uitgereikt. Het is de 84e keer dat de filmprijzen worden uitgedeeld.

Bruce Almighty 2 in de maak voor Jim Carrey

Jim Carrey is gevraagd voor een vervolg op de komedie Bruce Almighty uit 2003. Filmstudio Universal werkt aan een nieuwe komedie waarin de 49-jarige Carrey weer voor God mag spelen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Of Jennifer Aniston terug mag keren als het vriendinnetje van Carrey is niet bekend. Universal heeft Jarrad Paul en Andrew Mogel gevraagd het scenario te schrijven. De twee werkten eerder met Carrey samen in de komedie Yes Men uit 2008. Carrey heeft nog niet getekend voor de rol.

In Bruce Almighty speelt Carrey de titelrol van een reporter die alsmaar klaagt over God. Dan geeft de almachtige, gespeeld door Morgan Freeman, zijn taken aan Bruce zodat hij kan zien dat het niet makkelijk is om God te zijn. Steve Carell speelde in de film een news anchor.

In Evan Almighty uit 2007 keerden Carell en Morgan Freeman terug voor een spinoff van de succeskomedie. Carell kreeg de macht van God, maar die film leverde niet zo veel geld op als Bruce Almighty. Wanneer het vervolg in productie moet gaan, is niet bekend.

Zonderland ruim voor Wammes

Epke Zonderland heeft dinsdag bij het olympisch kwalificatietoernooi turnen in Londen Jeffrey Wammes ruim afgetroefd. Zonderland kwam uit op een totaal van 84,631, Wammes op 82,881.

Opmerkelijk genoeg faalde Zonderland op zijn favoriete toestel rek, terwijl Wammes met name op voltige punten liet liggen.

Als beide turners zoals verwacht aan de internationale limiet voldoen, hetgeen dinsdagavond duidelijk is, bepaalt gymnastiekbond KNGU wie er aan de Spelen deelneemt. De bond stuurt de turner met de grootste kansen op een medaille.

Zonderland ruim voor Wammes
Zonderland ruim voor Wammes (Foto: ANP)

IsraŽl neemt omstreden migratiewet aan

Het parlement van Israël heeft dinsdag ingestemd met nieuwe omstreden strafmaatregelen voor illegale migranten en Israëliërs van wie zij hulp krijgen. Jeruzalem hoopt de grote toestroom van Afrikaanse migranten op deze wijze te smoren.

Illegale migranten die zich schuldig maken aan diefstal kunnen onder de nieuwe wet een levenslange gevangenisstraf krijgen en zonder vorm van proces drie jaar worden vastgehouden. Eenieder die hen helpt wacht een gevangenisstraf van vijf tot vijftien jaar.

Critici zijn woedend en spreken van een schending van de mensenrechten. Ze verwijten de regering niet in staat te zijn humaan beleid over illegale migratie te formuleren.

"Ga naar het zuiden van Tel Aviv en je ziet mensen die in angst leven", zei Amnon Cohen, parlementariër van de ultraorthodoxe Shas-partij. "Iedereen die een portefeuille wil stelen of een doos goederen uit een winkel of een fiets uit een tuin doet maar wat hij wil. Als we hier geen eind aan maken, duurt de kwestie maar voort."

Veel pleitbezorgers van migranten - het gaat vooral om Afrikanen die via de grens met Egypte Israël binnenkomen - stellen dat het vooral om vluchtelingen gaat aan wie asiel moet worden verleend. De regering houdt volgens hen te weinig rekening met de vergelding die veel migranten te wachten staat als zij naar hun land van herkomst worden teruggestuurd.

In de nationale discussie die over de kwestie is losgebarsten wordt veelvuldig de Holocaust aangehaald. Sommigen vrezen dat het joodse karakter van Israël verloren gaat als er veel migranten worden toegelaten. Anderen zeggen dat Israël, gezien de vervolging van joden door de nazi's, zich juist gastvrij moet opstellen naar mensen die tegenwoordig worden vervolgd of gewelddadige conflicten ontvluchten.

Rechtszaak om misbruik meisje door medepatiŽnten

De Enschedese ouders van een meisje dat rond haar negende is misbruikt door meerdere jongens in een behandelgroep beginnen een rechtszaak. Om de behandeling van het meisje te kunnen betalen, willen ze een voorschot op een schadevergoeding van jeugdzorgorganisatie Stichting LSG-Rentray, Jeugdzorg Overijssel en de staat. Dat meldt hun advocaat Bert Oude Middendorp dinsdag.

Het meisje verbleef van 2007 en met 2009 in een behandelgroep in Almelo. In die groep zitten kinderen van 6 tot 12 jaar met ernstige gedragsproblemen. In september 2009 bleek volgens de advocaat dat het meisje slachtoffer was van 'seksueel overschrijdend gedrag' van meerdere jongens. Ze was toen 9 jaar.

De eerste signalen voor het misbruik zouden al in 2008 zijn binnengekomen. Nadat dit werd vastgesteld in 2009, werd ze versneld terug naar huis geplaatst. Daarna zou er geen nazorg zijn gegeven. "Van een adequate opvang en begeleiding was geen sprake", stelt de advocaat.

Pogingen om met de stichting tot een regeling te komen zijn volgens de advocaat op niets uitgelopen. "Men geeft domweg niet thuis. Daarom rest de ouders nu geen andere weg dan de juridische."

Deskundigen hebben volgens de advocaat geconcludeerd dat het meisje door het misbruik zwaar is beschadigd en een intensief en langdurig traject nodig heeft om enig zicht op herstel te krijgen. Volgens hem is de stichting ernstig tekortgeschoten in de zorgplicht voor het meisje.

Hij haalt daarbij een rapport aan van adviesbureau Montfoort. Daarin zou staan dat de stichting niet voldoende was toegerust op de begeleiding van jonge kinderen met seksuele gedragsproblemen. Zo zou de behandelgroep te weinig geschoolde medewerkers hebben, de werkdruk te hoog zijn en het leefklimaat onveilig.

Bureau Jeugdzorg Overijssel is volgens de advocaat aansprakelijk voor het handelen van ondergeschikte organisaties. De staat wordt ook aangeklaagd omdat die een zorgplicht voor kinderen heeft.

LSG-Rentray kon dinsdag niet direct op de aantijgingen reageren.

Anarchisten bezetten Grieks radiostation

Een Griekse radiozender is dinsdag overgenomen door een groep anarchisten. Dat heeft de zender, Flash Radio, bekendgemaakt. De anarchisten zonden een boodschap uit waarin ze hun steun betuigen aan een binnenlandse terroristische groepering.

Flash Radio verklaarde dat de groep activisten de studio in de ochtenduren binnendrong en een steunbetuiging aan de groep Revolutionaire Strijd de ether instuurden. De groep is bekend geworden door het afvuren van een granaat op de Amerikaanse ambassade in Athene in 2007. Op dit moment worden acht leden van Revolutionaire Strijd berecht.

Bij het gebouw van de radiozender is politie ingezet. Ongeveer dertig personen hebben de studio bezet, maar de zender gaat ondanks de bezetting gewoon door met de reguliere uitzending.

Opnieuw storing bij Telfort

Telfort heeft dinsdag opnieuw te maken gehad met een storing. Klanten die thuis een aansluiting hebben, ondervonden ruim anderhalf uur problemen met vast internet en bellen, meldt het telecombedrijf. Het ging voornamelijk om klanten in de buurt van Rotterdam.

In de afgelopen weken hadden Telfort-klanten al meerdere keren last van storingen bij zowel de vaste aansluiting als bij mobiel internet. Het bedrijf zoekt nog naar de oorzaak.

Wii doet het goed in Europa

Nintendo heeft laten weten dat hun Wii-console meer dan 30 miljoen keer verkocht is in Europa. Hiermee is het verreweg de best verkochte console van deze generatie. All-time koploper blijft PlayStation 2 met meer dan 50 miljoen verkopen.

Naast de verkoopcijfers van Wii maakte Nintendo ook bekend dat het Balance Board inmiddels 42 miljoen keer verkocht is wereldwijd. 22 miljoen hiervan zijn verkocht met Wii Fit, 20 miljoen met Wii Fit Plus. Het betreft hier dus enkel de verkoopcijfers van het officiële Balance Board, de third party-uitvoeringen worden niet meegeteld.

Het Wii Balance Board heeft hiermee een notering in het Guinness Book of World Records behaald. Het is het best verkopende 'personal weighing device' ter wereld.

Vita trager dan 3DS in Japan

Ondanks dat Vita voor Kerst in de winkels lag in Japan heeft het apparaatje van Sony minder snel de 500.000 verkochte aantallen bereikt dan Nintendo 3DS. De eerste mijlpaal werd bereikt ongeveer drie weken na de release.

Op 1 januari stond de teller op ongeveer 440.000 en Sony heeft nu bekendgemaakt dat ze de 500.000 gepasseerd zijn. De verkopen voor de eerste volle week van januari zijn ongeveer gelijk met die van afgelopen week.

Nintendo 3DS bereikte de 500.000 in Japan al na negen dagen. De teller stond toen al op ruim 580.000 verkochte exemplaren. Op 22 februari kunnen wij in Nederland een Vita kopen in de winkels.

Durbridge Australisch kampioen tijdrijden

Luke Durbridge is voor het eerst in zijn carrière Australisch kampioen tijdrijden geworden. De 20-jarige wielrenner van Greenedge legde de 38,2 kilometer in Learmonth af in een tijd van 46.20 minuten. Titelverdediger Cameron Meyer werd tweede. Drievoudig wereldkampioen tijdrijden Michael Rogers pakte brons.

Zondag veroverde Simon Gerrans al de Australische titel op de weg. Matthew Lloyd en Richie Porte pakten zilver en brons.

Beslag op dertig Haagse panden in witwasonderzoek

Justitie heeft dinsdag beslag gelegd op dertig panden in Den Haag in een onderzoek naar hypotheekfraude en witwasserij. In de zaak zijn een 58-jarige Hagenaar en zijn even oude vrouw aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie.

De man zou de panden hebben gekocht met geld dat hij had verdiend met belastingfraude, valsheid in geschrifte en oplichting. Om uit beeld van de autoriteiten te blijven liet hij de panden volgens het OM op naam van anderen zetten. De meeste woningen worden verhuurd. De zaak kwam aan het licht toen er meldingen over huisjesmelkerij binnenkwamen.

Het OM wil de woningen uiteindelijk via de rechter afpakken. De panden zijn samen meer dan drie miljoen euro waard. Ook is beslag gelegd op honderdduizenden euro's op verschillende bankrekeningen.

In de zaak zijn dinsdag doorzoekingen gedaan in twee woningen in Den Haag en Barendrecht en een kantoorpand in Den Haag. Daar is administratie in beslag genomen. De Belastingdienst onderzoekt de zaak ook en heeft dinsdag beslag gelegd op vier auto's, een motorfiets en kantoorinventaris van de verdachten.

Schiphol denkt tienduizend banen te kunnen creŽren

De werkgelegenheid op Schiphol zal met ongeveer tienduizend banen toenemen als de verbouwingsplannen van het vliegveld door kunnen gaan. Dat voorspelde topman Jos Nijhuis in New York, bevestigt een woordvoerder.

Schiphol is van plan de capaciteit en kwaliteit van de terminals te verbeteren. Ook moet het aantal pieren worden uitgebreid.

Het vliegveld kan nog niet aangeven wanneer de extra werknemers op Schiphol werkzaam zijn, omdat er nog geen planning is van de werkzaamheden. Schiphol onderhandelt momenteel met mogelijke partners over de verbouwplannen.

Nijhuis was in New York om de samenwerking met JFK Airport te intensiveren. De twee willen 'zusterluchthavens' worden door kennis en kunde uit te wisselen. Sinds 2010 is Schiphol Group eigenaar van de exploitant van terminal 4 op JFK.


Schiphol denkt tienduizend banen te kunnen creëren (Foto: Novum)

Cupcake mee aan boord mag, glazuur niet

De Amerikaanse transportautoriteit TSA heeft haar beslissing verdedigd om op de luchthaven van Las Vegas een cupcake in beslag te nemen. Het lekkers werd vorige maand afgenomen van een vrouw die het mee aan boord van een vliegtuig wilde nemen.

Volgens de TSA zat de cupcake verpakt in een potje met suikerglazuur. Dit glazuur werd beschouwd als een gel, aldus de TSA, en dat is verboden, omdat terroristen de neiging hebben explosieven mee aan boord te nemen in de vorm van plastics, vloeistoffen of gels.

De transportautoriteit liet weten dat reizigers in principe cakes, taarten en andere soorten gebak mee aan boord van vliegtuigen mogen nemen, maar dan niet vreemd moeten opkijken als zij aan een extra controle worden onderworpen.


Cupcake mee aan boord mag, glazuur niet (Foto: Novum)

Obama gaat China harder aanpakken

President Barack Obama is van plan een taskforce op te richten om China te controleren op mogelijke handels- en overige commerciële overtredingen. Dit als onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om zich tijdens het Amerikaans verkiezingsjaar assertiever op te stellen ten opzichte van Beijing. Dat zeggen twee regeringsfunctionarissen.

De zogenaamde Enforcement Task Force zal gericht zijn op het handhaven van de Amerikaanse handelsregels. Hoewel de taakgroep een generieke naam meekrijgt stellen de functionarissen dat de groep specifiek gericht is op het monitoren van China. De groep zal bestaan uit functionarissen uit diverse ministeries, waaronder de ministeries van financiën, handel en industrie, en vertegenwoordigers van het Amerikaanse Kamer van Koophandel.

Obama zal de oprichting van de taakgroep naar verwachting aankondigen tijdens of rond zijn jaarlijkse toespraak tot de leden van het Amerikaanse Congres.

De taakgroep - en de bredere inspanningen van de Amerikaanse regering om daadkrachtiger op te treden bij kwesties als de waardering van zijn munteenheid ten opzichte van de dollar, de toegang tot de Chinese markt en vraagstukken omtrent intellectuele eigendomsrechten - staan naar verwachting ook op de agenda tijdens het bezoek van China's vicepresident Xi Jinping aan Washington volgende maand.

Gerechtshof fluit COA terug in zaak-Albayrak

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) moet de geschorste directeur Nurten Albayrak weer aan het werk zetten. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. Albayrak had een spoedappel aangespannen tegen het COA en werd door de rechter in het gelijk gesteld.

Albayrak werd dit najaar op non-actief gesteld nadat was gebleken dat ze inconsistente informatie had gegeven over haar salaris. Ook zou ze een 'schrikbewind' voeren en zou er bij het COA een angstcultuur heersen. Er zijn diverse onderzoeken ingesteld. De rol van de raad van toezicht, die in oktober tijdelijk terugtrad, wordt ook onder de loep genomen.

Het hof wijst erop dat een werknemer volgens de geldende cao niet naar huis kan worden gestuurd als dit 'niet apert noodzakelijk is'. Iemand kan alleen op non-actief worden gesteld als de werkzaamheden ernstig worden belemmerd, niet als sprake is van verwijtbaar gedrag van de werknemer.

De raad van toezicht van het COA was van mening dat het onderzoek naar het salaris van Albayrak alleen optimaal kon plaatsvinden als zij niet aanwezig zou zijn terwijl het onderzoek loopt. Het hof kan zich hierin vinden, maar vindt ook dat de raad van toezicht zorgvuldiger had moeten handelen, bijvoorbeeld door Albayrak eerst de gelegenheid te geven om gehoord te worden en desgewenst zelf tijdelijk betaald verlof op te nemen.

Voor het onderzoek naar de verziekte bedrijfscultuur bij het COA had Albayrak alleen maar geschorst te hoeven worden in de periode dat haar functioneren onder de loep werd genomen. Het COA heeft volgens de rechter bovendien te weinig gedaan om ervoor te zorgen dat binnen de organisatie duidelijk was dat de schorsing van Albayrak tijdelijk was.

De rechter heft de schorsing op en stelt dat als de onderzoeken positief uitvallen voor Albayrak, rehabilitatie plaats moet vinden.

'Geen illegale downloads vanuit Tweede Kamer'

Vanuit de Tweede Kamer zijn, volgens een woordvoerder van de tweede kamer, geen illegale downloads verricht. De woordvoerder weerspreekt eerdere berichtgeving hierover.

Volgens de zegsman heeft de onderzoeksjournalist gekeken naar IP-adressen die al 10 jaar lang niet meer toebehoren aan de Tweede Kamer. De toenmalige provider heeft blijkbaar verzuimd de informatie over de gebruiker van deze adressen aan te passen, aldus de woordvoerder.

De Tweede Kamer heeft de provider gevraagd dit alsnog te doen. Er is zorgvuldig onderzocht of via de huidige IP-adressen illegaal downloaden heeft plaatsgevonden. Dat is volgens de woordvoerder tot nu toe niet gebleken.

Nu.nl zei dinsdag erachter te zijn gekomen dat er vanuit de Kamer boeken, tv-series, software en porno wordt gedownload. Het downloaden van film- en muziekmateriaal is in Nederland nog steeds niet verboden. De gedownloade dierenporno is dit wel, en ook het downloaden van boeken en software zonder de juiste licentie is eveneens verboden.

'Geen illegale downloads vanuit Tweede Kamer'
'Geen illegale downloads vanuit Tweede Kamer' (Foto: ANP)

Assad niet van plan af te treden

De Syrische president Bashar Assad is niet van plan om af te treden. Ik heb nog altijd de steun van het Syrische volk, zo stelde Assad dinsdag. De onrust in het land is het gevolg van een buitenlandse samenzwering, zei hij in een toespraak op de Universiteit van Damascus. De toespraak werd uitgezonden door de Syrische staatstelevisie.

Assad heeft de opstand tegen zijn regime al eerder geweten aan buitenlandse krachten. "Niemand laat zich meer misleiden", aldus Assad, die tevens beweerde dat 'de buitenlandse samenzwering bezig is te mislukken'. Assad heeft vaker gezegd dat het geweld in Syrië het werk is van terroristen en gewapende bendes die gesteund worden door het buitenland.

Assad is sinds het begin van de opstand in maart weinig in het openbaar verschenen. De rede van dinsdag was zijn eerste toespraak sinds Syrië vorige maand instemde met een vredesplan van de Arabische Liga.

De Liga eiste zondag dat de Syrische regering onmiddellijk stopt met bloedvergieten. Maandag maakte de Liga bekend dat het aantal waarnemers in Syrië de komende dagen wordt opgevoerd tot ongeveer tweehonderd en dat hun werkterrein wordt uitgebreid tot de oostelijke provincie Deir el-Zour en de overwegend Koerdische gebieden in het noordoosten van Syrië.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft maandag gewaarschuwd dat Syrië dreigt af te glijden in een burgeroorlog. Erdogan zei dat de internationale druk op Assad om af te treden moet worden vergroot.


Assad niet van plan af te treden (Foto: Novum)

Geen excuses voor naaktmontage Beatrix

De redactie van De Wereld Draait Door staat achter de keuze om het satirische filmpje over het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Abu Dhabi en Oman uit te zenden. Onder het hoofd van de vorstin is hierin een naakt lijf gemonteerd. Sander van de Pavert, maker van wel vaker omstreden filmpjes van Lucky TV, 'is een soort columnist van DWDD', verklaart eindredacteur Dieuwke Wynia.

"Hij levert op satirische wijze commentaar op de actualiteit." In dit geval is dat volgens Wynia de 'opmerkelijke discussie' over de aangepaste kleding van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan de Verenigde Arabische Emiraten.

De leden van het koningshuis droegen bij een bezoek aan een moskee een gewaad en een hoofddoek. Dat deden zij 'uit respect' voor de lokale gewoontes, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst nadat de PVV verontwaardigd had gereageerd.

In het filmpje van Lucky TV, een onderdeel van DWDD dat doorgaans na afloop van het programma wordt uitgezonden, is de koninklijke familie op bezoek in Papoea-Nieuw-Guinea. De hoofden van koningin en prins zijn gemonteerd op naakte lichamen. Prinses Máxima, zo wordt gesuggereerd, past zich ook aan en zit vastgebonden aan een boom.

De montage leidde onder meer tot ophef op Twitter. Sommige twitteraars vonden het smakeloos, anderen vonden het juist grappig. Huisdichter van DWDD Nico Dijkshoorn betuigde steun. "Uit solidariteit met Lucky TV zal ik aanstaande woensdag naakt mijn gedicht voorlezen. Alles voor het vrije woord", tweette hij.

"De één zal zeggen dat hij eruit is gevlogen, de ander dat de bocht vrij scherp was, en er zal ongetwijfeld ook door veel mensen om gelachen zijn", meldde Wynia over Van de Pavert. "Wij realiseren ons dat satire op het koningshuis immer gevoelig ligt maar vonden het niet nodig om Sander te vragen een andere Lucky te maken."

Wozniacki en Kvitova winnen openingspartij

Caroline Wozniacki en Petra Kvitova hebben hun openingspartij op het tennistoernooi van Sydney gewonnen. De nummer één van de wereld won met 7-5, 2-6, 6-4 van Dominika Cibulkova. Wimbledon-kampioene Kvitova (2) had tegen 'lucky loser' Alexandra Dulgeru eveneens drie sets nodig: 7-5, 3-6, 6-4.

Omdat Wozniacki en Kvitova in de eerste ronde een bye kregen, zijn ze direct verzekerd van een plaats in de kwartfinale. De als eerste geplaatste Deense speelt daarin tegen Agnieszka Radwanska (7). De als tweede geplaatste Tsjechische moet het opnemen tegen Daniela Hantuchova.

Ook de nummers drie en vier van de plaatsingslijst voegden zich bij de laatste acht. Victoria Azarenka (3) won met 6-4, 6-2 van Jelena Jankovic. Na Li (4) zette de Zuid-Afrikaanse qualifier Chanelle Scheepers met 2-6, 6-4, 6-1 aan de kant.

Groninger Museum weer open

Het Groninger Museum is dinsdag om 10.00 uur zoals gepland opengegaan. De tentoonstellingen van Azzedine Alaïa en Jan Altink zijn maandag teruggezet in de benedenruimte, zei een woordvoerder.

Museumpersoneel had aan het eind van de dag alles weer op zijn plek gezet. Het museum werd donderdagavond ontruimd nadat het waterpeil in het Verbindingskanaal, waarin het museum staat op een aangelegd eiland, te snel steeg.

Het was niet de eerste keer dat het museum dicht moest vanwege de hoge waterstand. In 1998 bleef het museum ook enkele dagen dicht voor publiek.

Door de storm en hoge waterstand in Groningen werden vorige week ongeveer achthonderd inwoners van de Groningse dorpen Woltersum, Wittewierum, Ten Boer en Ten Post geëvacueerd. Zij mochten zaterdag weer naar huis.

Aantal immigranten stijgt naar 160.000

Het aantal immigranten is vorig jaar naar recordhoogte gestegen. Ruim 160.000 mensen verhuisden naar Nederland. Dat zijn er zesduizend meer dan een jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het grootste deel van de groei komt door immigranten uit lidstaten van de Europese Unie, zowel de nieuwe als de oude.

Ook het aantal emigranten zit in de lift. In 2011 vertrokken 133.000 mensen naar het buitenland, twaalfduizend meer dan in 2010. Ook dit is een record.

Het aantal geboorten was in 2011 opnieuw lager. Dat cijfer daalt al sinds 2000 van bijna 209.000 naar 180.000 vorig jaar. Dat is voornamelijk het gevolg van de economische ontwikkelingen, denkt het CBS.

Opvallend genoeg blijft het sterftecijfer nagenoeg gelijk. Ondanks de vergrijzing blijft het aantal overledenen in Nederland al jaren stabiel. Dat cijfer schommelt rond de 140.000.

Nederland telde op 1 januari ruim 16,7 miljoen inwoners. In een jaar tijd kwamen er ongeveer 72.000 inwoners bij, negenduizend meer dan in 2010.

Donadoni vervangt ontslagen Colomba bij Parma

Roberto Donadoni is aangesteld als nieuwe trainer van Parma. De voormalig bondscoach van Italië is de opvolger van Franco Colomba, die na de 5-0 nederlaag van afgelopen weekeinde tegen Internazionale werd ontslagen. Parma bezet na zeventien wedstrijden de vijftiende plaats in de Serie A.

Donadoni zat zonder club na zijn ontslag bij Cagliari in augustus. Eerder was de oud-international in Italië als clubcoach werkzaam bij Lecco, Livorno, Genoa en Napoli. Bij Parma tekent hij een contract voor anderhalf jaar.

Containerschip ramt Waalbrug

Een containerschip is in de nacht van maandag op dinsdag tegen een pijler van de Nijmeegse Waalbrug gevaren. Het schip verloor twee lege containers door de botsing, Rijkswaterstaat laat experts de brug inspecteren om de schade in beeld te brengen.

Het ongeluk gebeurde rond 02.30 uur. Een van de twee containers is inmiddels geborgen en naar de andere wordt gezocht met sonarapparatuur. Het verkeer op de Waalbrug en de scheepvaart op de Waal ondervinden geen overlast. Het containerschip ligt inmiddels aan de Waalkade.

'Activision zet in op Black Ops 2'

Activision houdt rekening met een direct vervolg op Call of Duty: Black Ops. Volgens techwebsite Fusible heeft de game-uitgever domeinnamen geregistreerd waaruit dit blijkt. Het gaat onder meer om domeinnamen als callofdutyblackops3.com en codblackops4.com.

De uitgever heeft nog geen nieuwe Call of Duty aangekondigd. Volgens de techwebsite zou het ook kunnen dan het gamebedrijf een flater wil voorkomen. Vorig jaar had een willekeurige gamer de domeinnaam modernwarfare3.com geregistreerd, waarna hij op de website negatief sprak over het spel van Activision.

De kans is groot dat gamestudio Treyarch werkt aan een nieuw spel in de reeks. Treyarch en gamestudio Infinity Ward wisselen elkaar om het jaar af als het gaat om de productie van een Call of Duty-schietspel. Twee jaar geleden bracht Treyarch samen met Activision het schietspel Call of Duty: Black Ops op de markt.

Vorig jaar verdiende Activision in een recordtijd een miljard dollar met de verkoop van Call of Duty: Modern Warfare 3. Daarnaast vormen drie spellen uit de Call of Duty-reeks de top drie populairste online spellen voor de Xbox 360. Als kers op de taart was Modern Warfare 3 vorig jaar de best verkochte game in de Benelux.


[AO] Duitse opponenten De Bakker en Huta Galung

Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung hebben beiden een Duitse tegenstander gekregen in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi van de Australian Open. De Bakker moet het woensdag in Melbourne opnemen tegen de als 30e geplaatste Dustin Brown, Huta Galung kreeg de als 25e gerangschikte Simon Greul als tegenstander. Igor Sijsling moet het opnemen tegen de Fransman Axel Michon.

Thomas Schoorel doet niet mee. Hij is onvoldoende hersteld van een schouderblessure. Robin Haase is rechtstreeks toegelaten tot hoofdtoernooi van de Australian Open. Het eerste glandslam van dit jaar begint maandag.

Duitse opponenten De Bakker en Huta Galung
Duitse opponenten De Bakker en Huta Galung (Foto: ANP)

Storing OV-chipkaart na etmaal voorbij

De technische storing bij het opladen van OV-chipkaarten is voorbij. Reizigers kunnen hun bestellingen weer opladen. "Alles functioneert weer", zegt een woordvoerder van kaartuitgever Trans Link Systems (TLS) dinsdag.

Sinds maandagochtend konden reizigers die saldo of een abonnement hadden aangeschaft die niet bij een oplaadpunt opladen. Wat de oorzaak van de storing is, is niet direct aan te wijzen. "Het kan verschillende oorzaken hebben", aldus de woordvoerder. Er is een onderzoek ingesteld.

TLS liet maandag al weten dat het met vervoerders gaat overleggen of en hoe gedupeerden gecompenseerd gaan worden. Verschillende vervoersbedrijven knepen maandag een oogje dicht en schreven geen boetes uit voor mensen die geen geldig vervoersbewijs hadden.

Arriva reageert in de Telegraaf woedend op het 'geklungel' van TLS. De streekvervoerder wil de geleden schade gaan claimen bij de kaartuitgever. De woordvoerder snapt de boosheid van de vervoerders. "We hopen er echter samen uit te komen."

Het Rotterdamse ov-bedrijf RET gaat alle reizigers die door de storing zijn gedupeerd compenseren, meldt RTV Rijnmond.


Storing OV-chipkaart na etmaal voorbij (Foto: Novum)

Ilse DeLange neemt afscheid van vader

De vader van Ilse DeLange is overleden. Dat maakte de 34-jarige zangeres dinsdagochtend vroeg zelf bekend via Twitter. "Dag lieve pa, rust zacht", twitterde Ilse.

Ilse's vader leed aan kanker. In november werd duidelijk dat hij ongeneeslijk ziek was, waarna DeLange besloot haar agenda leeg te maken om tijd door te brengen met haar familie. "Ik moet helaas afscheid gaan nemen van m'n lieve vader", liet Ilse destijds weten. "Hij heeft keihard gevochten tegen kanker maar helaas gaat hij de strijd niet winnen. De tijd die ons nog gegeven is samen, is mijn kostbaarste bezit."

Ter nagedachtenis aan haar vader heeft DeLange een akoestische versie van haar nummer Without You op haar website gezet.

Dierenporno gedownload vanuit Tweede Kamer

Vanuit de Tweede Kamer zijn onder meer dierenporno en auteursrechtelijk beschermde televisieseries binnengehaald. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van nu.nl. De Tweede Kamer stelt een onderzoek in, bevestigt een woordvoerder.

De nieuwssite voerde ruim tweehonderd internetadressen van de Tweede Kamer in op de site youhavedownloaded.com. Die site gaat na met welke ip-adressen welke bestanden via peer-to-peernetwerken hebben binnengehaald. Door bijvoorbeeld het ip-nummer 192.87.88.12 in te voeren blijkt dan dat in november het filmbestand 'Monica Anal Horse' is binnengehaald.

Ook afleveringen van de televisieseries Sons of Anarchy, Community en Terra Nova zijn vanaf de Tweede Kamer binnengehaald, net als het boek Steve Jobs van Walter Isaacson.

Een woordvoerder van de Tweede Kamer laat weten dat wordt onderzocht of medewerkers van de Tweede Kamer de regels hebben overtreden. "Maar gemakkelijk is het niet. Er staan hier meer dan duizend computers en er komen dagelijks meer dan tweeduizend mensen over de vloer. De computers worden niet alleen gebruikt door ambtenaren, maar ook door lobbyisten en journalisten."

Medewerkers van de Tweede Kamer mogen computers voor privédoeleinden gebruiken, zolang het maar niet illegaal is. Voor Kamerleden en hun medewerkers gelden naast de wet geen 'bedrijfsregels'. "Het kan niet zo zijn dat het ambtenarenapparaat de Tweede Kamerleden ter verantwoording roept."

'VVV-Venlo wil spits Ars uit Bulgarije halen'

Sjoerd Ars is de beoogde nieuwe spits van VVV-Venlo. De Limburgse eredivisieclub wil de spits wegplukken bij Levski Sofia, meldt AD Sportwereld. Ars scoorde vorig seizoen aan de lopende band voor FC Zwolle en dwong daarmee een transfer naar Bulgarije af. Daar is hij echter al binnen een halfjaar op een zijspoor beland.

De transfer wordt volgens het AD mogelijk dinsdag al beklonken. Ars verblijft momenteel met zijn club op Cyprus voor een trainingskamp. Het contract van de 27-jarige spits bij Levski Sofia loopt nog tot de zomer van 2014.

'Afrojack betaalt niet voor zijn ongeboren kind'

Amanda Balk zit in geldnood. De hoogzwangere ex van Afrojack beweert dat de dj zijn beloften niet nakomt en niet meer betaalt voor zijn ongeboren kind. "Hij zou tot de geboorte van zijn dochter blijven betalen. Nu krijg ik al een hele tijd niets meer", vertelt Balk aan het AD.

Balk kan haar hoofd dankzij familie boven water houden. "Gelukkig springt mijn familie bij, anders zou ik niet weten hoe ik de huur moet betalen. Godzijdank zit mijn dochter nog veilig in mijn buik en maakt ze niets mee van deze toestand."

Afrojack, die in Spijkenisse werd geboren als Nick van de Wall, en Balk gingen in september uit elkaar. De dj zette zijn zwangere vriendin op straat na een ruzie. Volgens Balk, bekend van de realityshow De Gouden Kooi, ging Van de Wall vreemd. Hij ontkent dat. De dj zou inmiddels een relatie met socialite Paris Hilton hebben.

Sinds de turbulente breuk heeft Balk geen contact meer gehad met de dj. "Er is dus, omdat er geen contact is, nog niks duidelijk over een eventuele co-ouderschapsregeling", zegt de 23-jarige Amanda, die volgende maand moet bevallen.

Balk ergert zich nog steeds aan de houding van haar ex. "Ik ben totaal niet bezig met andere mannen en concentreer me volledig op mijn kindje. Het zou toch wat zijn als ik me net als Nick zou gedragen: dat zou erg verdrietig zijn voor onze kleine meid. Nee, ik neem mijn verantwoordelijkheid en ga helemaal voor haar."

Hoewel het nu niet botert tussen haar en Van der Wall hoopt Balk dat ze ooit weer 'een normale band' met de dj op kan bouwen. "Dat is tot nu toe niet gelukt. Ik kan alleen maar hopen dat hij daar in de toekomst anders over denkt in het belang van onze dochter."

VVD wil onderzoek naar opheffen publiek net

De kwaliteit van de programma's op de publieke omroep is zover achteruitgegaan dat moet worden onderzocht of Nederland terug kan naar twee publieke zenders. Dat stelt de VVD dinsdag in het AD. De partij heeft minister Marja van Bijsterveldt (CDA) gevraagd hoeveel het opheffen van een van de publieke zenders oplevert.

In het regeerakkoord staat dat als de kwaliteit van programma's achteruitgaat door bezuinigingen er een onderzoek moet komen naar het opheffen van een zender. Volgens de VVD is dat moment aangebroken. "Wij hebben duidelijk voorkeur voor een net minder. We zetten liever in op kwaliteit dan op kwantiteit", zegt VVD-Kamerlid Anouschka van Miltenburg in de krant.

Het schrappen van een van de drie zenders zou de overheid zo'n negentig miljoen euro besparen. De PVV wil nog een stap verder gaan. De partij van Geert Wilders vindt een publieke zender genoeg.

De VVD wil al langer dat het publieke bestel op de schop gaat. Vorig jaar pleitte de partij er nog voor dat er een nieuwe indeling van Nederland 3 komt. Zo moest er meer plaats komen voor regionale zenders.


VVD wil onderzoek naar opheffen publiek net (Foto: Novum)

Uitvaartdiensten boos op VARA om veinzen overlijden

Drie uitvaartverzorgers stappen naar de Raad voor de Journalistiek omdat programmamakers van de VARA in Amsterdam een overlijden hebben geveinsd. Volgens DELA, Monuta en Yarden zijn ethische grenzen overschreden. Zij vinden de manier van werken 'uiterst respectloos naar nabestaanden in het algemeen en eveneens naar de betrokken uitvaartverzorgers'.

Bij de ondernemingen werd begin vorige week een overlijden gemeld, waarop zij naar een huis aan de Egelantiersgracht in Amsterdam togen. Daar werd de indruk gewekt dat de overledene in het huis aanwezig was, maar ze mochten het lichaam niet zien.

De zogenaamde families die aanwezig waren speelden volgens de ondernemingen 'nogal wat toneel, inclusief emoties en verwikkelingen'. Al met al was de situatie volgens de bedrijven 'ronduit vreemd'. Omdat zij zich zorgen maakten over de staat van het lichaam maakten zij interne meldingen.

Na het nodige onderzoek bleek dat degene die overleden zou zijn, helemaal niet op het adres aan de Egelantiersgracht geregistreerd staat. Ook was het overlijden niet gemeld bij de burgerlijke stand in Amsterdam.

Door een zoekopdracht op Google ontdekten de bedrijven dat de zogenaamd 'rouwende nabestaande' Linda Hakeboom eigenlijk presentatrice is van het VARA-onthullingsprogramma Rambam. 'Huisvriend' Jelte Sondij werkt voor hetzelfde programma.

De ondernemingen houden er rekening mee dat de gesprekken met de uitvaartverzorgers met verborgen camera's zijn opgenomen. Ze vragen zich af wat de programmamakers met het veinzen van een overlijden wilden bereiken.

Zij benadrukken dat het voor het opvragen van een offerte niet nodig is een dood te ensceneren of verborgen camera's te gebruiken. Dat ligt voor de hand, maar is van belang als de Raad voor de Journalistiek zich over de zaak buigt. Journalisten mogen in principe alleen gebruik maken van verborgen camera's om misstanden aan te tonen die niet op een andere manier aan het licht te brengen zijn.

De VARA was dinsdagochtend niet direct bereikbaar voor een reactie, maar in De Telegraaf zegt programmamaker Mattias Schut dat Rambam wilde aantonen dat uitvaartverzorgers misbruik maken van de emoties bij weerloze nabestaanden. "Er worden exorbitante prijzen gerekend."

Haase verliest eerste partij van 2012

Robin Haase heeft zijn eerste wedstrijd van 2012 niet winnend af weten te sluiten. De Hagenaar was op het ATP-toernooi van Sydney in drie sets niet opgewassen tegen Alexander Bogomolov jr; 4-6, 6-1 en 4-6.

Bogomolov staat op de wereldranglijst achttien plaatsen hoger dan Haase en wist dit voordeel in de eerste set uit te buiten door één van zijn vier breakpunten te benutten. De tweede set was dan weer duidelijk voor de Nederlandse nummer 52 van de wereld, maar in de derde set bleek één breakkans voor Bogomolov genoeg.

Noord-Korea laat gevangenen vrij

De autoriteiten in Noord-Korea gaan voor het eerst sinds 2005 amnestie verlenen aan gevangenen. Aanleiding zijn de geboortedagen van de overleden leiders Kim Il-sung en Kim Jong-il, respectievelijk 15 april en 16 februari. Dat meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA dinsdag.

De 'Eeuwige President' Kim Il-sung overleed in 1994, zijn zoon en opvolger Kim Jong-il stierf op 17 december.

Het is nog onduidelijk hoeveel gevangenen vrij zullen worden gelaten en waarvoor ze op dit moment nog vastzitten. Volgens mensenrechtenorganisaties zitten circa 200.000 mannen, vrouwen en kinderen achter de tralies in Noord-Korea.

Noord-Korea laat gevangenen vrij
Noord-Korea laat gevangenen vrij (Foto: ANP)

Koninklijk bezoek aan Oman begonnen

Koningin Beatrix is dinsdagmorgen vanuit de Verenigde Arabische Emiraten aangekomen op het vliegveld van Muscat voor een driedaags staatsbezoek aan Oman. Het bezoek stond vorig jaar maart reeds op de agenda, maar werd toen uitgesteld vanwege politieke onrust in het sultanaat. Volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is sindsdien veel vooruitgang geboekt, reden om het staatsbezoek opnieuw te programmeren.

'Geen hogere hypotheek voor tweeverdieners'

Tweeverdieners met een vrij laag inkomen kunnen dit jaar toch geen hogere hypotheek krijgen als ze een huis willen kopen. Het instituut voor budgetvoorlichting Nibud besloot begin november de normen voor een stel met twee inkomens van twintigduizend euro op te rekken. De grote banken durven daar echter niet in mee te gaan, concludeert de Volkskrant dinsdag uit een rondgang.

De banken zijn volgens de krant bang voor boetes van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die zou alle hypotheekverstrekkers eind december een brief 'vol waarschuwingen' hebben gestuurd waarin zij meldt de nieuwe Nibud-norm onverantwoord te vinden. Dit zou niet het juiste moment zijn om lage inkomens met hogere schulden op te zadelen.

Vorig jaar mocht een stel met twee inkomens van twintigduizend euro maximaal 148 duizend euro hypotheek krijgen. Het Nibud wilde dat bedrag dit jaar dertigduizend euro hoger laten uitvallen.

De belangenclub voor woningbezitters Vereniging Eigen Huis is woest, zegt een woordvoerder in de krant. "Sinds wanneer bepaalt de AFM de regels?" Zij wijst erop dat de nieuwe normen destijds door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) zijn goedgekeurd.

Daling aantal vakantiegangers verwacht

Voor het eerst sinds de jaren tachtig daalt het aantal Nederlandse vakantiegangers dit jaar. Dat verwacht bureau NBTC-NIPO. De daling zou komen door de verslechterde economische omstandigheden.

Nederlanders gaan volgens de onderzoekers dit jaar minder vaak, minder ver, minder luxe en korter op vakantie. Net als in voorgaande jaren geeft ruim driekwart aan op vakantie te willen gaan. Wel neemt het aantal keren dat ze op vakantie willen gaan af.

Het bureau verwacht dan ook een daling in het aantal vakanties naar het buitenland. Reizen naar verre oorden zouden minder in trek zijn. Daarnaast wordt ook op de korte vakanties bezuinigd. Voor de dichterbij gelegen bestemmingen wordt echter een toename van het aantal vakantiegangers verwacht. De onderzoekers voorspellen ook groei in het aantal zomervakanties in eigen land

Infectie oorzaak hartprobleem Wellens

Een infectie heeft de Belgische veldrijder Bart Wellens afgelopen weekeinde in levensgevaar gebracht. De oud-wereldkampioen werd zondag opgenomen op de intensive care vanwege problemen met zijn hartspier. Dokter Peter t'Seyen weersprak maandag krachtig geruchten dat Wellens verboden middelen zou hebben gebruikt.

"Het is absoluut uitgesloten dat er foute dingen zijn gebeurd, wat hier en daar wordt gesuggereerd", aldus de persoonlijke arts van Wellens. "Een bacteriële of virale infectie is de oorzaak van alle ellende. Zijn hart herstelt prima." Wellens blijft uit voorzorg voorlopig wel op de intensive care liggen.

Infectie oorzaak hartprobleem Wellens
Infectie oorzaak hartprobleem Wellens (Foto: ANP)

Kinect voor Windows komt op 1 februari

Microsoft-topman Steve Ballmer heeft op de CES in Las Vegas bekendgemaakt dat de Kinect voor Windows gepland staat voor een release op 1 februari 2012. Eerder werd nog een release 'vroeg in 2012' genoemd.

Sinds juni vorig jaar heeft Microsoft al een software development kit (SDK) beschikbaar voor bedrijven die Kinect voor Windows willen doorontwikkelen. Daarnaast zijn er al mensen geweest die interessante dingen hebben gedaan op Windows-pc's met een gehackte Kinect-sensor.

Over de prijs heeft Ballmer niets gezegd, maar Amazon noemt momenteel een prijs van 249,99 dollar. Volgens Microsofts Major Nelson werkt Kinect voor Windows alleen voor mensen die in het bezit zijn van de SDK. Er is nog niets gezegd over een eventuele compatibiliteit met Windows 8.

De 2011-statistieken van Microsoft

Microsoft heeft een filmpje uitgebracht waarin zij de belangrijkste statistieken van 2011 bekendmaken. De getallen zijn op de CES in Las Vegas door Microsoft-topman Steve Ballmer bevestigd.

De getallen zijn als volgt:
- Xbox 360 is de bestverkopende console in Amerika, volgens Microsoft dan
- 66 miljoen verkochte Xbox 360-consoles
- 18 miljoen verkochte Kinect-sensoren
- Bijna 40 miljoen Xbox Live-members

Xperia S met PS-certificatie getoond

Sony heeft op de CES in Las Vegas haar nieuwste mobiele telefoon met PlayStation-certificatie getoond, de Sony Xperia S. Nu de samenwerking met Ericsson ten einde is heeft deze telefoon alleen Sony op de voorkant staan.

De Xperia S heeft een 4,3 inch scherm met 720p-beeldkwaliteit, een 1,5 GHz dual-core processor en een camera met twaalf megapixel. De telefoon heeft weliswaar een PlayStation-certificatie, maar er zit niet, net zoals bij het broertje de Xperia Play, een uitklapbaar D-pad op. Je speelt PS1-spellen op het touchscreen.

De Sony Xperia S moet aan het eind van het eerste kwartaal van 2012 te koop zijn.

Sony Experia S

#vraagmp #kutidee

Wahoe! Onze minister-president gaat actiever worden op sociale media. Iets met goede voornemens voor 2012. Want Rutte moet zichtbaarder worden. Of dichterbij het volk staan. Of @geertwilderspvv's tweets hebben zo veel invloed dat er niet achtergebleven kon worden. Of iets van die strekking. Dus, huppatekee: daad bij woord gevoegd, Facebookaccountje, Google Plusaccountje, Hyvesaccountje, Twitteraccountje aangemaakt of geüpdate. 
Niet alleen heeft Rutte een stagiair een rijtje accounts aan laten maken, hij gaat er ook iets mee doen. 

Spielberg: 'Clint Eastwood inspireert mij om door te gaan'

Steven Spielberg heeft onthuld dat hij er nog niet over peinst om te stoppen met het maken van films. Bij de Engelse persconferentie voor zijn nieuwste film War Horse, maakte de regisseur bekend dat het zijn goede vriend en collega regisseur Clint Eastwood is, die hem inspireert om te blijven werken.

"Ik heb geen plannen om te stoppen. Clint Eastwood is één van mijn beste vrienden en we hebben het vaak, op een grappige manier, over met pensioen gaan," aldus Spielberg. "Clint is nu 81, en ik zeg altijd 'Clint, ben je klaar om met pensioen te gaan?' en dan antwoord hij 'Nee, ben jij er klaar voor?' waarop ik dan ook 'Nee' zeg. Ik wacht op het telefoontje waar men zegt dat Clint zijn sporen aan de wilgen heeft gehangen. Zolang dat niet bij Clint gebeurd, zal dat ook niet bij mij gebeuren."

Spielberg liet verder weten dat zijn dochter de grootste reden voor hem was om het verhaal van War Horse te verfilmen. "Ik zag het toneelstuk in Londen voor de eerste keer. Het verhaal bracht me aan het huilen en ik hield meteen van het stuk. Mijn dochter zei 'Je moet War Horse gaan maken, maak die film voor mij'. En dat heb ik gedaan." Spielberg onthulde eveneens dat de film Jaws, uit 1975, een keerpunt in zijn carrière was geweest.

War Horse draait vanaf 2 februari in de Nederlandse bioscopen.

Schip Nieuw-Zeeland zinkt

De berging van het containerschip Rena voor de kust van Nieuw-Zeeland dreigt nog ingewikkelder te worden. De achterkant van het in tweeën gebroken gevaarte is namelijk begonnen met zinken. De brug ligt al helemaal onder water, meldden de maritieme autoriteiten dinsdag.

Het 236 meter lange schip liep in oktober vast op een rif bij het Noordereiland. Een groot olielek veroorzaakte vervolgens een milieuramp aan de kust. Door het wassende water viel de Rena zondag in twee delen uit elkaar, waarbij opnieuw olie en containers in zee terechtkwamen.

Genomineerden VES Awards bekend

De Visual Effects Society heeft vandaag de genomineerden bekend gemaakt voor de tiende editie van de VES Awards. Het VES gala vindt op 7 februari plaats in het Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills.

The Adventures of Tintin domineert de lijst met zes nominaties, op de voet gevolgd door Harry Potter and the Deathly Hallows — Part 2 en Transformers: Dark of the Moon, die beide vijf nominaties kregen. Rise of the Planet of the Apes en Rango maken de top vijf compleet, met elk vier nominaties voor een VES award.

Bij de tv-series wordt de lijst aangevoerd door de serie Boardwalk Empire, die vier maal genomineerd is. Game Of Thrones staat op de tweede plaats met een drietal nominaties, gevolgd door Pan Am, Falling Skies en Terra Nova, die elk twee nominaties kregen.

Bij de tiende editie van de VES Awards zal Stan Lee worden vereerd met de VES 2012 Lifetime Achievement Award. Douglas Trumbull, de man achter de special effecten in onder meer 2001: A Space Odyssey, Close Encounters of the Third Kind en Blade Runner, zal de Georges Méliès Award ontvangen.

Kijk hier voor de volledige lijst van genomineerden.

SBS 6 legt Paulien Huizinga vast

Paulien Huizinga gaat aan de slag bij SBS 6. De presentatrice gaat het programma Zorgeloos Verliefd aan elkaar praten, heeft de zender maandag bekendgemaakt.

In Zorgeloos Verliefd wordt het zelfvertrouwen van alleenstaande moeders opgekrikt door hen een make-over te geven en hen te helpen hun ware Jakob te vinden. Het programma is vanaf eind februari te zien.

"Ik wist meteen dat ik dit programma wilde doen", laat Huizinga weten. "Tijd voor zichzelf hebben deze vrouwen vaak niet. Ze staan altijd klaar voor hun kinderen en ik ben blij dat ik in dit programma ook hen eens een helpende hand kan bieden."

Het is niet Huizinga's eerste dienstverband bij SBS 6. De voormalig Miss Nederland presenteerde eerder het programma Showbiz voor de zender.

Alvin en de Chipmunks 3 weer best bezochte film

Alvin en de Chipmunks 3 heeft afgelopen weekeinde de meeste bezoekers naar de Nederlandse bioscopen getrokken. De animatiefilm over eekhoorntjes Alvin, Simon en Theodore werd in het oudejaarsweekend ook al het meest bezocht.

Een andere animatiefilm, Puss in Boots, staat op de tweede plaats in de lijst. De film gaat over de Gelaarsde Kat uit de Shrek-films, ingesproken door Antonio Banderas. Puss in Boots stond een week geleden nog op plek drie.

Mission: Impossible - Ghost Protocol completeert de top drie. Het vierde deel uit de actiereeks met Tom Cruise zakt een plaats.

Cantona wil president Frankrijk worden

De vroegere voetbalvedette Eric Cantona heeft een nieuwe roeping gevonden; hij wil president worden van Frankrijk. Dat meldde het Franse dagblad Libération maandagavond laat.

Cantona heeft 500 handtekeningen van politici nodig om zich als kandidaat te kunnen registreren. Die moet hij uiterlijk eind volgende maand hebben verzameld.

'King Eric', die 45 interlands speelde voor zijn land, en daarin 20 doelpunten scoorde, beleefde zijn grootste successen als aanvalsleider van de Engelse topclub Manchester United. Hij timmerde ook aan de weg als dichter, schilder en acteur.

Veel reacties op montage Beatrix van Lucky TV

Een filmpje aan het einde van het VARA tv-programma De Wereld Draait Door, waarin op satirische wijze commentaar wordt gegeven op Wilders' opmerking over het hoofddoekje dat koningin Beatrix droeg tijdens haar staatsbezoek, heeft maandagavond op internet tot veel reacties geleid.

Op berichtensite Twitter gaven honderden mensen na de uitzending hun commentaar op het filmpje, waarin de hoofden van Beatrix en Willem-Alexander op naakte lichamen waren gemonteerd. Het zou zogenaamd gaan om foto’s van een staatsbezoek aan Papoea Nieuw-Guinea, waar het koningshuis zich ook aan de lokale gewoonten zou hebben aangepast.

Voor de beelden zie de Weblog

PvdA wil EU-lidmaatschap Hongarije opschorten

Als Hongarije zich niet houdt aan de Europese wetten en waarden, moet het Hongaarse lidmaatschap van de Europese Unie worden opgeschort. Dat zegt de Nederlandse Europarlementariër Thijs Berman (PvdA) op BNR Nieuwsradio.

Vorige week maandag demonstreerden tienduizenden Hongaren tegen de nieuwe grondwet van het land, die volgens hen het democratische systeem uitholt en de onafhankelijkheid van de rechtspraak aantast. Premier Viktor Orban werd uitgemaakt voor 'viktator'. Berman vindt dat Orban met zijn wetswijzigingen de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en persvrijheid met de voeten betreedt.

Ook maakt de PvdA'er zich zorgen over het schrappen van het woord Hongaarse republiek uit de officiële naam van het land. "Daarachter schuilt de Groot- Hongaarse gedachte. Dat wekt separatistische sentimenten op. Het is een recept voor buitengewoon gevaarlijke ontwikkelingen. Want daardoor kunnen alle Hongaren die in omliggende landen wonen stemmen in Hongarije."

Door de wetswijzigingen zou verder de onafhankelijkheid van de centrale bank in gevaar komen. Volgens Berman moet Hongarije naar het strafbankje van de Europese Unie. Woensdag bespreekt de Europese Commissie de kwestie.

Eurocommissaris van economische zaken Olli Rehn zei eerder op maandag dat de onafhankelijkheid van de centrale bank van Hongarije een voorwaarde is voor de Europese Unie en het Internationale Monetaire Fonds om steun aan het land te verlenen. "We overwegen momenteel wat de voorwaarden zijn voor een steunprogramma en één van de zaken die daarbij spelen, is ongetwijfeld de vraag van onafhankelijkheid voor de centrale bank", zei Rehn.

Gotham City Impostors (bŤta)

Vanaf het eerste moment ademt Gotham City Impostors alles uit wat een goede Batman-game niet moet zijn: snel en volgepompt met kogels. Gelukkig is dit geen Batman-game in de traditionele zin, maar meer eentje die meelift op de Batman-naam. Want buiten het feit dat de personages gebaseerd zijn op personages uit het Batman-universum, had dit zomaar de zoveelste first-person shooter kunnen zijn. Of is er meer?

Game Of The Year 2011 - 10: Batman: Arkham City

Vroeger, toen ik nog een klein mensje, was had ik, net zoals veel andere leeftijdsgenoten, een droom. Ik wilde een superheld zijn. Batman, Spiderman, Superman, het maakte niet uit, ze waren allemaal geweldig. Nu jaren later is het dan eindelijk zover, de perfecte superheldengame is uitgekomen. Batman: Arkham City is een game geworden waarin het echt voelt alsof je Batman bent, een gevoel dat in de vorige game, Arkam Asylum, nog niet aanwezig was. Mede dankzij dit gevoel is dit een geweldige game geworden die het verdient om in de top tien van dit jaar te staan.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
©FOK.nl e.a.