'Geen hogere hypotheek voor tweeverdieners'

Tweeverdieners met een vrij laag inkomen kunnen dit jaar toch geen hogere hypotheek krijgen als ze een huis willen kopen. Het instituut voor budgetvoorlichting Nibud besloot begin november de normen voor een stel met twee inkomens van twintigduizend euro op te rekken. De grote banken durven daar echter niet in mee te gaan, concludeert de Volkskrant dinsdag uit een rondgang.

De banken zijn volgens de krant bang voor boetes van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die zou alle hypotheekverstrekkers eind december een brief 'vol waarschuwingen' hebben gestuurd waarin zij meldt de nieuwe Nibud-norm onverantwoord te vinden. Dit zou niet het juiste moment zijn om lage inkomens met hogere schulden op te zadelen.

Vorig jaar mocht een stel met twee inkomens van twintigduizend euro maximaal 148 duizend euro hypotheek krijgen. Het Nibud wilde dat bedrag dit jaar dertigduizend euro hoger laten uitvallen.

De belangenclub voor woningbezitters Vereniging Eigen Huis is woest, zegt een woordvoerder in de krant. "Sinds wanneer bepaalt de AFM de regels?" Zij wijst erop dat de nieuwe normen destijds door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) zijn goedgekeurd.