Rusland bezorgd over uraniumverrijking Iran

Rusland is bezorgd over de verrijking van uranium door Iran in een ondergrondse fabriek. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken dinsdag laten weten in een verklaring. Moskou zegt de stap van Teheran te betreuren, maar roept alle betrokken partijen op niet overhaast te reageren.

Dat Iran begonnen is met de verrijking van uranium in de fabriek bij Fordo, ten noorden van de heilige stad Qom, is volgens Rusland een teken dat Teheran doorgaat met het negeren van de zorgen van de internationale gemeenschap over het atoomprogramma. Het ministerie merkt wel op dat Iran op tijd het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) op de hoogte heeft gesteld van het in werking stellen van de opwerkingsfabriek.

"We hopen dat Teheran wil luisteren naar onze mening over de noodzaak een nauwe samenwerking aan te gaan met het agentschap en de noodzaak een snelle start te maken met het zeslandenoverleg over het Iraanse atoomprogramma zonder allerlei voorwaarden", aldus het ministerie.

Rusland onderstreept nog eens dat sancties niet de oplossing zijn. "We benadrukken dat alle problemen die gepaard gaan met het Iraanse atoomprogramma slechts moeten worden opgelost door gesprekken en een dialoog gebaseerd op wederzijds respect, stapsgewijze toenadering en interactie."

Rusland heeft de afgelopen jaren op vergelijkbare wijze stelling genomen tegen Iran. Het heeft kritiek geleverd op Irans onverzettelijkheid, maar tevens een aantal maatregelen en de bereidheid van Iran om de dialoog aan te gaan geprezen.

Iran benadrukt dat zijn atoomprogramma gericht is op het opwekken van energie, maar het Westen vermoedt dat dit slechts een dekmantel is voor de ontwikkeling van een kernwapen.