Beslag op dertig Haagse panden in witwasonderzoek

Justitie heeft dinsdag beslag gelegd op dertig panden in Den Haag in een onderzoek naar hypotheekfraude en witwasserij. In de zaak zijn een 58-jarige Hagenaar en zijn even oude vrouw aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie.

De man zou de panden hebben gekocht met geld dat hij had verdiend met belastingfraude, valsheid in geschrifte en oplichting. Om uit beeld van de autoriteiten te blijven liet hij de panden volgens het OM op naam van anderen zetten. De meeste woningen worden verhuurd. De zaak kwam aan het licht toen er meldingen over huisjesmelkerij binnenkwamen.

Het OM wil de woningen uiteindelijk via de rechter afpakken. De panden zijn samen meer dan drie miljoen euro waard. Ook is beslag gelegd op honderdduizenden euro's op verschillende bankrekeningen.

In de zaak zijn dinsdag doorzoekingen gedaan in twee woningen in Den Haag en Barendrecht en een kantoorpand in Den Haag. Daar is administratie in beslag genomen. De Belastingdienst onderzoekt de zaak ook en heeft dinsdag beslag gelegd op vier auto's, een motorfiets en kantoorinventaris van de verdachten.