Geen excuses voor naaktmontage Beatrix

De redactie van De Wereld Draait Door staat achter de keuze om het satirische filmpje over het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Abu Dhabi en Oman uit te zenden. Onder het hoofd van de vorstin is hierin een naakt lijf gemonteerd. Sander van de Pavert, maker van wel vaker omstreden filmpjes van Lucky TV, 'is een soort columnist van DWDD', verklaart eindredacteur Dieuwke Wynia.

"Hij levert op satirische wijze commentaar op de actualiteit." In dit geval is dat volgens Wynia de 'opmerkelijke discussie' over de aangepaste kleding van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan de Verenigde Arabische Emiraten.

De leden van het koningshuis droegen bij een bezoek aan een moskee een gewaad en een hoofddoek. Dat deden zij 'uit respect' voor de lokale gewoontes, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst nadat de PVV verontwaardigd had gereageerd.

In het filmpje van Lucky TV, een onderdeel van DWDD dat doorgaans na afloop van het programma wordt uitgezonden, is de koninklijke familie op bezoek in Papoea-Nieuw-Guinea. De hoofden van koningin en prins zijn gemonteerd op naakte lichamen. Prinses Máxima, zo wordt gesuggereerd, past zich ook aan en zit vastgebonden aan een boom.

De montage leidde onder meer tot ophef op Twitter. Sommige twitteraars vonden het smakeloos, anderen vonden het juist grappig. Huisdichter van DWDD Nico Dijkshoorn betuigde steun. "Uit solidariteit met Lucky TV zal ik aanstaande woensdag naakt mijn gedicht voorlezen. Alles voor het vrije woord", tweette hij.

"De één zal zeggen dat hij eruit is gevlogen, de ander dat de bocht vrij scherp was, en er zal ongetwijfeld ook door veel mensen om gelachen zijn", meldde Wynia over Van de Pavert. "Wij realiseren ons dat satire op het koningshuis immer gevoelig ligt maar vonden het niet nodig om Sander te vragen een andere Lucky te maken."