Kinderen welkom bij bekerduel Ajax - AZ

In tegenstelling tot een eerder bericht mag er op 19 januari toch publiek bij de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ aanwezig zijn. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) besloot vandaag dat alleen kinderen en hun begeleiders naar dit duel mogen komen kijken.

Op 21 december jl. werd de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ gestaakt, nadat een supporter van de Amsterdammers op het veld verscheen en Esteban, de doelman van AZ, te lijf wilde gaan. Hierop koos de trainer van de Alkmaarder formatie, Gertjan Verbeek, ervoor om het veld te verlaten. Niet veel later werd de kraker definitief gestaakt.

De KNVB besloot vervolgens dat de wedstrijd tussen Ajax en AZ zonder publiek gespeeld moest worden, maar de Amsterdammers gingen op zoek naar een publieksvriendelijke variant. Uiteindelijk viel de keuze dus op de kinderen. Per groep van zes mag bovendien één begeleider mee naar binnen. Om deze groep te triggeren zet de Amsterdamse club 40 bussen in voor basisscholen, die in een straal van tien kilometer rondom onze hoofdstad zijn gevestigd.

"Met het openstellen van de wedstrijd voor basisscholieren en leden van sportverenigingen willen we deze doelgroep op supportersvriendelijke wijze kennis laten maken met het betaald voetbal. Zodoende zal de wedstrijd letterlijk een schoolvoorbeeld moeten worden, waarbij het lespakket extra ondersteuning biedt", lichtte Jeroen Slop, technisch directeur van Ajax, toe.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal, motiveerde de keuze van de bond als volgt: "De wedstrijd zonder publiek is opgelegd om de voortgang van het bekertoernooi te bewaken en een duidelijk signaal richting de club en het publiek af te geven. Het educatieve karakter van het voorstel van Ajax heeft het bestuur doen besluiten dit specifieke verzoek te honoreren. Een creatieve oplossing waarmee deze wedstrijd in een wat positiever daglicht wordt gesteld."