IsraŽl neemt omstreden migratiewet aan

Het parlement van Israël heeft dinsdag ingestemd met nieuwe omstreden strafmaatregelen voor illegale migranten en Israëliërs van wie zij hulp krijgen. Jeruzalem hoopt de grote toestroom van Afrikaanse migranten op deze wijze te smoren.

Illegale migranten die zich schuldig maken aan diefstal kunnen onder de nieuwe wet een levenslange gevangenisstraf krijgen en zonder vorm van proces drie jaar worden vastgehouden. Eenieder die hen helpt wacht een gevangenisstraf van vijf tot vijftien jaar.

Critici zijn woedend en spreken van een schending van de mensenrechten. Ze verwijten de regering niet in staat te zijn humaan beleid over illegale migratie te formuleren.

"Ga naar het zuiden van Tel Aviv en je ziet mensen die in angst leven", zei Amnon Cohen, parlementariër van de ultraorthodoxe Shas-partij. "Iedereen die een portefeuille wil stelen of een doos goederen uit een winkel of een fiets uit een tuin doet maar wat hij wil. Als we hier geen eind aan maken, duurt de kwestie maar voort."

Veel pleitbezorgers van migranten - het gaat vooral om Afrikanen die via de grens met Egypte Israël binnenkomen - stellen dat het vooral om vluchtelingen gaat aan wie asiel moet worden verleend. De regering houdt volgens hen te weinig rekening met de vergelding die veel migranten te wachten staat als zij naar hun land van herkomst worden teruggestuurd.

In de nationale discussie die over de kwestie is losgebarsten wordt veelvuldig de Holocaust aangehaald. Sommigen vrezen dat het joodse karakter van Israël verloren gaat als er veel migranten worden toegelaten. Anderen zeggen dat Israël, gezien de vervolging van joden door de nazi's, zich juist gastvrij moet opstellen naar mensen die tegenwoordig worden vervolgd of gewelddadige conflicten ontvluchten.