Assad niet van plan af te treden

De Syrische president Bashar Assad is niet van plan om af te treden. Ik heb nog altijd de steun van het Syrische volk, zo stelde Assad dinsdag. De onrust in het land is het gevolg van een buitenlandse samenzwering, zei hij in een toespraak op de Universiteit van Damascus. De toespraak werd uitgezonden door de Syrische staatstelevisie.

Assad heeft de opstand tegen zijn regime al eerder geweten aan buitenlandse krachten. "Niemand laat zich meer misleiden", aldus Assad, die tevens beweerde dat 'de buitenlandse samenzwering bezig is te mislukken'. Assad heeft vaker gezegd dat het geweld in Syrië het werk is van terroristen en gewapende bendes die gesteund worden door het buitenland.

Assad is sinds het begin van de opstand in maart weinig in het openbaar verschenen. De rede van dinsdag was zijn eerste toespraak sinds Syrië vorige maand instemde met een vredesplan van de Arabische Liga.

De Liga eiste zondag dat de Syrische regering onmiddellijk stopt met bloedvergieten. Maandag maakte de Liga bekend dat het aantal waarnemers in Syrië de komende dagen wordt opgevoerd tot ongeveer tweehonderd en dat hun werkterrein wordt uitgebreid tot de oostelijke provincie Deir el-Zour en de overwegend Koerdische gebieden in het noordoosten van Syrië.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft maandag gewaarschuwd dat Syrië dreigt af te glijden in een burgeroorlog. Erdogan zei dat de internationale druk op Assad om af te treden moet worden vergroot.


Assad niet van plan af te treden (Foto: Novum)