André Kuipers maant tot voorzichtigheid met aarde

André Kuipers realiseert zich in de ruimte dat iedereen voorzichtig moet zijn met de aarde. De Nederlandse astronaut ziet in het International Space Station (ISS) het contrast tussen de mooie planeet en de 'onplezierige' dingen die daar gebeuren. Dat vertelde hij dinsdag in een videogesprek met studenten van de TU Delft en premier Mark Rutte.

De nacht is volgens Kuipers het mooist om mee te maken. "Je ziet de prachtige verlichte steden en het noorderlicht. En natuurlijk de zonsondergangen." Naast veel uit het raam kijken besteedt Kuipers zijn vrije tijd aan sporten en muziek luisteren.

Kuipers is niet bang dat de kwaliteit van de studie Luchtvaart- en ruimtetechniek in Delft terugloopt. "De studie is beroemd over de hele wereld. Ik ben niet bang dat door bezuinigingen de kwaliteit van het onderwijs achteruitgaat. In de ruimtevaart staat veiligheid voorop en daar zal nooit op worden beknibbeld." Rutte kon zich hier wel in vinden.

De 53-jarige astronaut beweegt zich sinds 21 december in een baan om de aarde. Hij vertrok vanaf lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan en verblijft een kleine zes maanden in het ISS.