FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 december 2011

'Johan Derksen lijdt onder tv-reclame'

Raymond van de Klundert, beter bekend als de schrijver Kluun, vindt dat Johan Derksen zijn reputatie schaadt door zich te lenen voor reclamespots. Dit zegt de voormalig PR-man in Veronica Magazine.

Kluun: "Je kunt niet overal roepen dat geld je enige drijfveer is als je ergens reclame voor maakt. In dit geval lijdt de Nederlandse Energie Maatschappij er niet onder, het 'merk' Johan Derksen wel."

"Door in de pers te roepen dat hij het puur voor het geld heeft gedaan, zet Derksen zijn geloofwaardigheid als non-conformistische, rechtlijnige persoonlijkheid op het spel", bekritiseert de auteur.

Dat neemt niet weg dat de spot zelf aanslaat, besluit Kluun: "Deze werkt. Je bent ervan overtuigd dat de Nederlandse Energie Maatschappij de goedkoopste energieleverancier is." Derksen werd maandag genomineerd voor de Loden Leeuw 2011 voor meest irritante BN'er in een reclame.


'Johan Derksen lijdt onder tv-reclame'

Bewoners't Loon mogelijk vrijdag weer terug

De bewoners van de flat boven winkelcentrum 't Loon in Heerlen mogen waarschijnlijk vrijdag of zaterdag terug naar huis. Dat heeft een woordvoerder van de vereniging van eigenaren (VVE) dinsdagavond laten weten tijdens een bijeenkomst met de bewoners.

De flat werd begin december ontruimd wegens instortingsgevaar van een deel van 't Loon, dat inmiddels gesloopt is. Voor de 30 bewoners terug kunnen moeten het gas en de stadsverwarming aangesloten worden.

SNS Reaal betaalt staatssteun voor eind 2013 terug

SNS Reaal betaalt de staatssteun uiterlijk in 2013 terug. De bank-verzekeraar hoeft geen extra maatregelen te nemen van de Europese Commissie. Dat bevestigt SNS maandag.

Het aandeel SNS Reaal noteert dinsdag 3,7 procent hoger. Beleggers zijn opgelucht dat de Europese Commissie akkoord is met het terugbetalingplan en SNS Reaal niet dwingt om onderdelen af te stoten in het ongunstige huidige marktklimaat.

Analisten betwijfelen echter of SNS Reaal bijtijds genoeg kapitaal weet te genereren om de deadline te halen. "Kan SNS Reaal de benodigde 848 miljoen euro aan kapitaal bij elkaar krijgen voor eind 2013? In onze optiek wordt dat moeilijk," stelden analisten van JP Morgan maandag in een rapport.

SNS Reaal moet nog 565 miljoen euro terugbetalen plus een premie van 50 procent. De terugbetaling wordt bemoeilijkt door de problemen bij vastgoedtak Property Finance. Hier kampt SNS Reaal al jaren kampt met hoge voorzieningen voor slechte leningen.

De twijfel wordt gevoed door het nieuws eerder deze maand, dat SNS Reaal als enige Nederlandse bank niet voldoet aan nieuwe, strengere kapitaaleisen voor Europese banken. Volgens de Europese Bankenautoriteit (EBA) heeft het bedrijf een buffertekort van 159 miljoen euro, dat voor medio 2012 moet worden aangevuld.

Tot nu toe heeft de Utrechtse bank-verzekeraar vooral kapitaal vrijgemaakt door het afbouwen van de vastgoedportefeuille en door schuldentransacties. Maar de dreigende recessie in Nederland zal dit proces kunnen bemoeilijken.

Sommige analisten, onder andere van JP Morgan en ABN Amro, denken dat SNS Reaal er niet aan ontkomt onderdelen af te stoten. Een aandelenemissie zou ook tot de mogelijkheden behoren.

SNS Reaal zei dat het 'voldoende aanvullende maatregelen' zal nemen om de staatssteun terug te betalen. Inhoudelijk wilde de bank-verzekeraar daar echter niets over kwijt.

Teller Serious Request op bijna 7 ton

De teller van de actie Serious Request van 3FM is dinsdag opgelopen tot 662.858 euro. Dat maakten de dj's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Timur Perlin dinsdagmiddag bekend vanuit het Glazen Huis op de Beestenmarkt in Leiden.

Het voorlopige bedrag ligt na twee dagen hoger dan vorig jaar. Toen was de voorlopige opbrengst 494.024 euro na twee dagen verzoeknummers draaien. Maandag hadden de dj's 295.382 euro opgebracht, ook al ruim 20.000 euro meer dan de eerste dag vorig jaar.

Teller Serious Request op bijna 7 ton
Teller Serious Request op bijna 7 ton (Foto: ANP)

Dode bij brand op camping Aerdt

Bij een brand in een camper op een camping in het Gelderse Aerdt is dinsdagavond een dode gevallen. Het stoffelijk overschot werd door de brandweer aangetroffen tijdens het blussen, laat een woordvoerder weten.

De brand in de camper werd rond 20.00 uur ontdekt door een andere campinggast. De camper brandde volledig uit. De politie doet onderzoek naar de identiteit van het slachtoffer en de oorzaak van de brand.

[PDC] Mighty Mike gooit zich naar de tweede ronde

Michael van Gerwen is als vijfde Nederlander door naar de tweede ronde van het PDC World Championship. Mighty Mike versloeg de ervaren Colin Osborne met 3-1.

Van Gerwen begon goed aan de partij en wist de eerste twee legs naar zich toe te trekken, toen stokte het even en Osborne kon terugkomen tot 2-2. In de laatste leg herpakte de Brabander zich en wist hij de eerste set te winnen.

Ook in de tweede set verliep het zo. Van Gerwen zakte wederom in, waardoor de Engelsman weer op gelijke hoogte kwam. Een finish van 158 bracht Mighty Mike terug in de partij, zodoende was ook de tweede set voor hem. De derde set ging naar Osborne, maar in de vierde had de Brabander de touwtjes weer in handen en kon hij de partij winnen met 3-1.

Eerder plaatsten Roland Scholten, Co Stompé, Jelle Klassen en Vincent van der Voort zich al voor de tweede ronde. Nederlands beste darter, Raymond van Barneveld, werd verrassend in de eerste ronde uitgeschakeld.

[KNVB Beker] Uitslag Heracles Almelo - De Graafschap

 Heracles Almelo heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB Beker. In het Polman Stadion werd De Graafschap eenvoudig opzij gezet (4-0).

De thuisploeg liet gelijk zien de beker niet zomaar als een toernooi te zien. Al in de eerste minuut kreeg het twee corners na een goede individuele actie van Samuel Armenteros. Even later was het ook al gelijk raak voor de Almeloërs. Armenteros schoot de bal achter De Graafschap-doelman Yves de Winter.

De Zweedse spits bleef het publiek in de eerste helft boeien. Na een klein kwartier miste hij de ultieme kans op 2-0, maar even later hielpen de Doetinchemmers de ploeg van Bosz een handje. Purrel Fränkel schoot de bal over de eigen doellijn, nadat Heraclied Glynor Plet op de paal had geschoten. Daarna maakte de Zweedse spits zijn basisplaats nog eens waar met een schitterende omhaal: 3-0.

Ook in de tweede helft ging de formatie van Bosz goed van start. Na een assist van Pley scoorde Marko Vejinovic nog geen minuut na rust. Een grote nederlaag voor de Superboeren dreigde. Het team van Ulderink had echter het geluk dat de thuisploeg de score wel genoeg leek te vinden. Een eretreffer zat er ook niet in voor de Doetinchemmers. Spits Rydel Poepon kreeg nog een kans, maar hij schoot de bal over het doel van Remko Pasveer. De Almerloërs plaatsten zich zo eenvoudig voor de kwartfinale van de KNVB Beker.

Heracles Almelo

4 - 0

De Graafschap

 2' Overtoom
 19' Frankel
 41' Armenteros
 46' Vejinovic
   
 
 Gele kaart: , Evers, (De Graafschap)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 5107
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Linden
Jallo
Breukers
Rienstra
Quansah
Duarte (Bruns/82)
Vejinovic ( Douglas/76)
Overtoom
Plet (Everton/63)
Armenteros
  Winter
Jansen (Saeijs/46)
Fränkel
Evers (Nalbantoglu/84)
Wormgoor (Abdula/25)
Kaak
Sreckovic
Meijer
Poepon
El Hassnaoui
Rose


vreugde na de 2-0 bij Heracles Almelo spelers Marko Vejinovic en Glynor Plet.(Foto: Pro Shots)

Vrijgezelle Ben Saunders doet wat hij wil

Ben Saunders geniet van zijn vrijgezelle bestaan. Vorige maand werd bekend dat de relatie tussen de zanger en zijn Soraya ten einde was gekomen.

"Als je vrijgezel bent, doe je gewoon wat je wilt. Ik weet niet of dat heel wild is. Voor mij is het normaal", vertelt hij in Grazia. "Ik ben een andere man wanneer ik geen relatie heb."

Saunders werd na de breuk in verband gebracht met Stacey Rookhuizen. "Ik ken honderden meisjes. Ik kan het beter met vrouwen dan met mannen vinden, daar ben ik gewoon heel relaxed mee", zegt hij. "Ik chill elke dag wel met iemand, maar dat hoeft verder niets te betekenen."

De winnaar van het eerste seizoen The Voice of Holland richt zich nu vooral op zijn muziek. "Ik focus me nu op mijn tweede album en het buitenland."

[KNVB beker] Uitslag Sparta Rotterdam - GVVV

GVVV heeft opnieuw voor een enorme verrassing gezorgd. De amateurs uit Veenendaal versloegen Sparta Rotterdam namelijk na strafschoppen. In de reguliere speeltijd en de verlenging kwamen beide ploegen niet verder dan één treffer.

GVVV begon erg goed aan de wedstrijd, aangezien het na vier minuten al op voorsprong kwam door een doelpunt van Brouwer. Sparta Rotterdam kwam pas in de tweede helft op gelijke hoogte, nadat Schmeltz erin slaagde om doelman Jansen te passeren. Daarna werd er echter niet meer gescoord, dus werd er verlengd.


Brouwer viert de openingsgoal (Foto: Pro Shots)

Ook in de verlenging bleef een score echter uit, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. De Veenendaalse formatie wist alle strafschoppen te verzilveren, waar Sparta Rotterdam er één liet liggen.

Deze nieuwe zege betekent voor GVVV een nieuw hoofdstuk in de KNVB beker. Eerder was de club namelijk ook al verantwoordelijk voor de uitschakeling van Excelsior.


Sparta Rotterdam

1 - 1

GVVV

 62' Schmeltz
   4' Brouwer
 
 Gele kaart: Luirink, Hassani, Bokila (Sparta Rotterdam), Hofman, Meegdenburg, M. van der Valk, den Hartog, D. van der Valk (GVVV)
 
Stadion: Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 3.850
Arbiter: Ketting
 
Opstelling:   Opstelling:
Pellatz
Bentem
Slijngard
Luirink
Hassani
Bruinier
de Roon
Overtoom (Godee/59)
Varela (Dijkhuizen/25)
Bokila
Schmeltz (Gladon/104)
  Jansen
Hulsbos
M. van der Valk
Hofman (D. van der Valk/110)
Adnane
den Hartog
Meegdenburg (van Tent/82)
Snijeders
van Eck (Oostinjen/79)
Brouwer
Bonke

Nieuwe foto uit The Hobbit

Zo tegen de kerst lijken de grote publiekstrekkers van 2012 zich alvast aan te dienen. Na de nieuwe trailer van The Dark Knight Rises en met een trailer van The Hobbit op komst, worden we nu alvast geteased met een foto uit de Lord of the Rings-prequel.

In de foto zien we Martin Freeman (The Office, Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Sherlock) als Bilbo Baggins, de hoofdfiguur uit de twee Hobbit-films.

The Hobbit: Bilbo Baggins (Martin Freeman)
Martin Freeman. Klik voor een vergroting.

De foto is onderdeel van een 2012-preview van het Britse filmblad Empire. The Hobbit: An Unexpected Journey verschijnt over een jaar in de bioscoop. De trailer wordt deze week verwacht.

Aantal kerstpakketten blijft gelijk, wel duurder

Het aantal werknemers dat deze week blij wordt gemaakt met een kerstpakket blijft dit jaar stabiel. Net als vorig jaar krijgen ruim 4,8 miljoen mensen een kerstpakket. De gemiddelde waarde van een pakket is twee euro gestegen naar 42 euro. Dat meldt het Voorlichtingsbureau Kerstpakketten dinsdag.

Driekwart van de uitgedeelde kerstpakketten bestaat uit een traditionele doos met een speciaal thema. Volgens het voorlichtingsbureau zijn met name 'oer-hollandse' thema's populair. Het andere kwart van de werknemers krijgt een bon, waarmee zij hun eigen kerstpresentje mogen uitkiezen.

De omzet van de kerstpakkettenbranche komt dit jaar uit op tweehonderd miljoen euro, berekende het voorlichtingsbureau. Vorig jaar was dit nog 194 miljoen en in 2009 180 miljoen. In dat jaar werden weliswaar meer kerstpakketten uitgedeeld - vijf miljoen stuks - maar de gemiddelde waarde van de pakket lag toen lager op 36 euro.

De helft van de werknemers zouden het liefst aan het einde van het jaar een financieel extraatje krijgen, bleek vorige week uit onderzoek van uitzendbureau Unique. Werkgevers kunnen echter aan hun werknemers alleen in natura fiscaal voordelig een cadeau geven, zoals een kerstpakket. Het fiscale voordeel geldt tot zeventig euro.


Aantal kerstpakketten blijft gelijk, wel duurder (Foto: Novum)

Willem-Alexander naar uitvaart Havel

Kroonprins Willem-Alexander en minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) wonen vrijdag in Praag de uitvaartdienst bij van de Tsjechische oud-president Vaclav Havel. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag laten weten.

Willem-Alexander vertegenwoordigt koningin Beatrix, Rosenthal is aanwezig namens het kabinet. Havel overleed zondag op 75-jarige leeftijd. De uitvaartdienst vindt plaats in de Sint Vitus-kathedraal in de Tsjechische hoofdstad.


Willem-Alexander naar uitvaart Havel (Foto: Novum)

Geen vaste prijs meer voor wetenschappelijk boek

Wetenschappelijke boeken raken hun vaste prijs kwijt. De Tweede Kamer nam dinsdag een amendement aan dat regelt dat de Wet op de vaste boekenprijs niet geldt voor boeken die bijvoorbeeld op universiteiten worden gebruikt. Schoolboeken waren al uitgezonderd.

Het amendement werd ingediend door VVD-Kamerlid Bart de Liefde. Eerder deze maand pleitte hij voor algehele afschaffing van de wet, die hij bestempelt als 'de wet op onnodig dure boeken', maar daarvoor kreeg hij geen minderheid.

De Liefde vindt wetenschappelijke boeken goed vergelijkbaar met het schoolboek. "De afname is gegarandeerd."

De vaste prijs voor boeken is er vooral om boekhandels te beschermen en een breed aanbod van boeken in een groot netwerk van boekwinkels te garanderen.

Zweden eert held Tweede Wereldoorlog

Zweden gaat in 2012 de 100e geboortedag van Raoul Wallenberg herdenken met een serie postzegels en een tentoonstelling over de held uit de Tweede Wereldoorlog. Wallenberg redde tienduizenden Hongaarse joden.

Dinsdag werd in Stockholm een fototentoonstelling geopend over Wallenberg en werden twee nieuwe postzegels getoond die vanaf mei te koop zijn. De tentoonstelling zal volgend jaar ook Hongarije, Duitsland, Rusland, Israël, de Verenigde Staten en Canada aandoen.

Wallenberg redde vanaf 1944, toen hij de Zweedse afgevaardigde in de Hongaarse hoofdstad Boedapest werd, zeker twintigduizend joden door hun Zweedse reisdocumenten te verschaffen of hen naar veilige plekken te brengen. Hij wist de Duitse officieren er bovendien van te weerhouden de zeventigduizend inwoners van het getto van Boedapest te doden.

In januari 1945 verdween Wallenberg nadat hij was gearresteerd door het Sovjetleger in Boedapest. Zijn lot is tot op vandaag de dag niet bekend en blijft een van de grote mysteries van de Tweede Wereldoorlog. De Russen beweren dat Wallenberg op 17 juli 1947 is geëxecuteerd, maar ze hebben nooit betrouwbaar bewijs van zijn dood kunnen overleggen. Volgens getuigenverklaringen en nieuw bewijs uit Russische archieven zou hij jaren later nog in leven zijn.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt zei dinsdag dat de Zweden trots mogen zijn op wat Wallenberg voor anderen heeft gedaan. "Geen enkele Zweed in de moderne tijd heeft zoveel gedaan om de mensheid ten dienst te zijn als Raoul Wallenberg", aldus Bildt.


Zweden eert held Tweede Wereldoorlog (Foto: Novum)

Exoplaneet ontdekt met formaat van de aarde

Astronomen hebben voor het eerst twee planeten ontdekt buiten ons zonnestelsel, die een soortgelijk formaat hebben als de aarde en om een zonachtige ster draaien. Dat meldden de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, dat spreekt van een belangrijke mijlpaal.

De ene planeet is 3 procent groter dan de aarde, de ander is 13 procent kleiner en lijkt qua formaat meer op Venus. Beide planeten draaien zo dicht bij hun ster dat de temperatuur waarschijnlijk veel te hoog is voor leven. Op de grotere planeet, de Kepler-20f, telt een 'jaar' 19,5 dag. De kleinere, Kepler-20e, draait in 6,1 dagen om de ster.

De gezichten van FF XIII-2

Voor iedereen die vindt dat alle Aziaten op elkaar lijken, maar ook voor alle mensen die na alle edities van Final Fantasy door de bomen het bos niet meer zien, heeft Square Enix een speciale character descriptiontrailer uitgebracht. In de trailer worden alle personages voorgesteld die meedoen in Final Fantasy XIII-2.

Final Fantasy XIII-2 komt op 3 februari 2012 uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Topless activisten mishandeld in Wit-Rusland

Drie vrouwelijke leden van de activistische Oekraïense organisatie Femen zijn na een protest tegen de autoritaire Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko meegenomen door ordetroepen, geslagen, vernederd en naakt in een bos achtergelaten. Dat heeft Femen dinsdag bekendgemaakt. Leden van de organisatie staan erom bekend bij protesten topless te verschijnen om zo de aandacht te vestigen op de zaken waartegen zij demonstreren.

De drie vrouwen werden volgens Femen maandag op een treinstation in Minsk opgepakt door agenten van de Wit-Russische KGB. Enkele uren eerder hadden ze deelgenomen aan een protest tegen Loekasjenko, aldus Femen. De drie werden geblinddoekt en meegenomen naar een bos waar ze werden mishandeld. De mannen dwongen de vrouwen vervolgens zich uit te kleden, overgoten hen met olie en dreigden hen in brand te steken. Daarna sneden de ontvoerders met messen het haar van de vrouwen af en lieten de drie in het bos achter. Ze wisten een nabijgelegen dorp te bereiken en hulp in te schakelen.

De drie vrouwen hadden 's middags hun borsten ontbloot op de stoep van het hoofdkantoor van de KGB in Minsk. De demonstratie werd snel door ordetroepen opgebroken en verscheidene activisten werden gearresteerd. De drie vrouwen wisten toen te ontkomen.

Loekasjenko werd een jaar geleden herkozen. Tienduizenden mensen gingen destijds de straat op omdat de verkiezingen oneerlijk zouden zijn verlopen. Loekasjenko treedt met harde hand op tegen de oppositie en tegen onafhankelijke media. Sommige leden van de oppositie en tegenstanders van Loekasjenko die vorig jaar na de verkiezingen werden opgepakt zitten nog altijd vast.


Topless activisten mishandeld in Wit-Rusland (Foto: Novum)

Inbrekers verraden door sneeuwspoor

Drie daders van een inbraak in Almelo hadden in de nacht van maandag op dinsdag geen rekening gehouden met het winterse weer. Tijdens hun vlucht lieten hun fietsen dan ook een bandenspoor achter in de sneeuw, dat gemakkelijk te volgen was.

Het drietal had diverse kledingstukken bemachtigd, nadat het de deur van de kledingzaak in het centrum van Almelo met veel geweld had geforceerd. De mannen gingen er vervolgens op hun fiets vandoor naar een woning aan de Thorbeckelaan. Agenten konden het spoor van de fietsbanden makkelijk volgen, en troffen de drie inbrekers met hun buit aan in de woning. Het drietal is gearresteerd.

Erasmus MC censureert onderzoek voor commissie VS

Onderzoekers van Erasmus MC in Rotterdam censureren de publicatie van hun onderzoek naar het vogelgriepvirus omdat een Amerikaanse commissie dat wil. Volgens de National Science Advisory Board on Biosecurity (NSABB) kunnen de gegevens worden misbruikt door kwaadwillenden.

De virologen deden in opdracht van de Amerikaanse overheidsinstelling National Institutes of Health onderzoek naar het vogelgriepvirus en ontdekten een variant die bedreigend is voor de volksgezondheid. Ze wilden daarover publiceren in het wetenschappelijke tijdschrift Science, zodat andere wetenschappers de informatie kunnen gebruiken om een pandemie te voorkomen of op voorhand vaccins te ontwikkelen.

De NSABB vreest echter dat de gegevens ook kunnen worden gebruikt om biologische wapens te ontwikkelen als ze in verkeerde handen vallen en adviseerde bepaalde gedetailleerde informatie geheim te houden. De Rotterdamse onderzoekers hebben hun bedenkingen bij het advies maar zullen het respecteren, zo laat het ziekenhuis dinsdag weten.

[Upd] FA schorst Suárez voor acht duels

De Engelse voetbalbond FA heeft Luis Suárez voor de duur van acht wedstrijden geschorst. Dit meldt Tom van Hulsen, verslaggever van Voetbal International, zojuist op Twitter.

De aanleiding hiervoor zijn mogelijke racistische uitlatingen richting Patrice Evra. Suárez ontkende eerder dat hij de uitspraken, tijdens het duel tussen zijn club Liverpool en Manchester United, zou hebben gedaan.

De Uruguayaan heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan. Daarna gaat de schorsing definitief in.

Update 22.07 uur

De FA heeft de schorsing van Suárez bevestigd. De aanvaller van Liverpool is schuldig bevonden aan het racistisch bejegenen van Patrice Evra in de wedstrijd tegen Manchester United. Naast de schorsing krijgt hij ook een boete van 48 duizend euro.

In een verklaring meldt de voetbalbond dat Suárez beledigende taal heeft gebruikt, waarbij hij refereerde aan de huidskleur van Evra. De oud-Ajacied zou volgens eerdere berichten de Franse verdediger hebben uitgescholden voor 'negro'.

Suarez
FA schorst Suárez voor acht duels (Foto: Pro Shots)

Roltrap Kim Jong-il bedevaartsoord

Het Noord-Koreaanse volk is zo verdrietig over het overlijden van hun leider Kim Jong-il dat een roltrap van een supermarkt waar hij pas op stond dinsdag is uitgegroeid tot een bedevaartsoord. Naar verluidt is het de laatste plek waar de Geliefde Leider een publiek bezoek bracht.

"Ik zou niet kunnen voorstellen hoe gelukkig het ons zou maken als Kim Jong-il opnieuw op deze roltrap zou kunnen staan. Ik voel nog steeds dat hij, met zijn brede glimlach, leeft. Ik kan ook zijn stem nog horen", aldus een bedroefde Noord-Koreaanse vrouw bij de roltrap, die opeens een andere kleur bleek te hebben dan tijdens het vermeende bezoek van de dictator.


Roltrap Kim Jong-il bedevaartsoord

Pakistan dodelijkste land voor journalisten

Pakistan is voor het tweede jaar op rij het dodelijkste land voor journalisten. Dat heeft het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) dinsdag gezegd.

Volgens het CPJ zijn in 2011 wereldwijd 43 journalisten omgekomen. De meeste doden, achttien, vielen in 2011 in het Midden-Oosten. Zeven kwamen om in Pakistan en vijf in Libië en Irak. In Mexico werden drie journalisten vermoord die berichtten over het drugsgeweld.

Uit onderzoek van het CPJ blijkt dat zo'n negentig procent van de moorden op journalisten nooit wordt opgelost.

[WTCC] Coronel: "Hoop op nog een seizoen"

Tom Coronel hoopt dat hij ook komend seizoen in het World Touring Car Championship zal gaan racen. De Nederlander kwam dit jaar uit voor het BMW-team ROAL Motorsport en zou ook graag in 2012 voor voor die renstal uit willen komen.

"Teambaas Roberto Ravaglia neemt regelmatig contact met me op. Hij is enthousiast, dus dat is goed om te weten. Het hangt er voor mij nu vanaf hoe mijn sponsors er in staan. In principe is iedereen tevreden met hoe het in 2011 gegaan is, maar we zitten nu nog niet in de periode waarin knopen worden doorgehakt. Dat gebeurt eigenlijk altijd in de eerste weken van januari," zei Coronel tegen NUsport.

Voor dat stoeltje krijgt Coronel concurrentie van de 19-jarige Italiaan Alberto Cerqui die voro ROAL de Superstars Series wist te winnen. "Die is nu aan het proberen om ook in het WTCC te gaan rijden. Waarschijnlijk gaat ROAL dan met twee auto's in actie komen. Ravaglia heeft mij in ieder geval toegezegd dat ik zijn eerste keuze ben," zei Coronel die afgelopen jaar achter de Chevrolets vierde werd in het kampioenschap. Hij won in Suzuka een van races die daar op het programma stonden.

Geen criminele meisjes op je Vita

Slecht nieuws voor mensen met een Japanse Vita. De game Criminal Girls is officieel van de 'Backwards Compatible'-lijst afgehaald. De PS Vita heeft bepaalde specificaties die er voor zorgen dat het geluid van de PSP-game niet meer wil werken op de Vita. Bekijk hieronder gameplay van de PSP om te zien wat we moeten missen.

In Criminal Girls speel jij de bewaker in een gevangenis in Hel. Jij moet zeven meisjes in deze gevangenis opnieuw opvoeden door ze te 'spanken' en sensueel te masseren. Let op, onderstaande filmpje kan als NSFW beschouwd worden.

Vermiste man dood gevonden in maisveld Terheijden

De politie heeft in een maisveld bij het Brabantse Terheijden het lichaam van een dode man gevonden. Het gaat om een vermiste 19-jarige man uit Rijen, meldt de politie. Hij verdween vorige week na een personeelsfeest.

Het stoffelijk overschot werd dinsdagmiddag door wandelaars aangetroffen in de buurt van het café waar de 19-jarige man voor het laatst is gezien. De politie doet onderzoek naar de doodsoorzaak.

'Ruim 260.000 nieuwe spaarloonklanten'

Ruim 260.000 mensen hebben op de valreep een spaarloonregeling afgesloten. Dat blijkt dinsdag uit een rondgang van RTL Nieuws langs banken. De enorme toeloop kost de regering minstens veertig miljoen euro. De spaarloonregeling wordt per 1 januari afgeschaft.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zei in oktober nog geen stormloop te verwachten. "Ik had niet zo'n toeloop verwacht", laat hij in een reactie op de bevindingen weten. "Aan de andere kant is dit slechts tien procent van het totaal aantal spaarloonregelingen dat erbij is gekomen. Dat is te overzien."

De bewindsman zegt er geen spijt van te hebben de regeling niet eerder te hebben beëindigd. "Dat is een weloverwogen besluit geweest. Het is een fiscale regeling dus daar mag iedereen gebruik van maken. Het is ze gegund."

Werknemers die aan de spaarloonregeling meedoen kunnen hun hele tegoed vanaf 1 januari in een keer opnemen.

Vita verkoopt 321.000 stuks in twee dagen.

In Japan houden enkele bedrijven (MediaCreate, Enterbrain en ASCII) statistieken bij met cijfers van verschillende retailers. Nu heeft Enterbrain de eerste cijfers bekendgemaakt van de PlayStation Vita in zijn lanceringsweekend.

In het weekend heeft de PS Vita zo'n 321.407 stuk verkocht. De 3DS verkocht in zijn eerste weekend zo'n 371.326 stuks. De PSP verkocht op één dag 166.074 stuks bij zijn lancering in 2004. Dit zijn nog geen officiële cijfers van Sony maar ze lijken wel betrouwbaar te zijn. Zo is het bekend dat Nintendo de cijfers van MediaCreate gebruikt voor officiële berichtgevingen.

Komende week wordt er verwacht dat ook MediaCreate en ASCII hun cijfers bekend gaan maken.

[KNVB Beker] Uitslag RKC Waalwijk - Go Ahead Eagles

Deze week worden de achtste finales van het KNVB Beker toernooi gespeeld. RKC Waalwijk mocht in eigen huis aantreden tegen Go Ahead Eagles uit de Jupiler League. RKC wist in de slotfase nog nipt te winnen van de ploeg uit Deventer.

Het leek er op dat Go Ahead, dat eerder Feyenoord uitschakelde, de wedstrijd zou gaan winnen. Het stond namelijk tot de 80ste minuut met 0-2 voor. RKC kwam echter terug en wist alsnog te winnen met 3-2. Opvallend waren de twee rode kaarten voor Kolder (Go Ahead) en Ten Voorde (RKC).

Evander Sno werd al na dertien minuten gewisseld. Dat gebeurde naar verluidt omdat de middenvelder klaagde over pijn in de borstkas. Ook zou hij licht duizelig zijn geweest, meldt het ANP. Sno werd in september 2010 tijdens een wedstrijd van Jong Ajax getroffen door een hartstilstand en leeft sindsdien met een inwendige hartdefibrillator. Een kwartier na zijn wissel nam de van Ajax overgenomen middenvelder alweer plaats op de tribune.

RKC Waalwijk

3 - 2

Go Ahead Eagles

 79' Castillion
 83' Schet
 87' Van Peppen
   22' Kolder
 52' Kolder
 
 Rode kaart: Ten Voorde (63) (RKC Waalwijk), Kolder (54) (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Mandemakers Stadion
Toeschouwers: -
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Meijers
Van Peppen
Van Mosselveld
Drost
Bandjar
Sno (Auassar/13)
Braber (Castillion/39)
Duits (Van Hout/64)
Schet
Ten Voorde
  Van der Vlag
Heerkens
Kromkamp
Jansen
Van den Ouweland
Suk
Janota (Nzuzi-Makuno/89)
Antonai
Kolder
Tarvajärvi
Gerritsen


RKC-speler Auassar (l) in duel met Go Ahead-speler Heersens (Foto: Pro Shots)

FC Oss wil PSV nadoen in Heerenveen

FC Oss hoopt woensdagavond te stunten in het KNVB bekertoernooi. De Brabanders spelen uit bij sc Heerenveen. Vorig seizoen speelde FC Oss na de degradatie in de Jupiler League nog in de Topklasse. Nu wordt er weer gelachen.

Morgenavond spelen de Brabanders voor de achtste finales van de KNVB Beker uit tegen sc Heerenveen. De Ossenaren hopen op een stunt in het Abe Lenstra Stadion.

Aan het begin van het jaar reed de spelersbus nog naar clubs als Dijkse Boys, maar woensdag gaat de bus van de club uit de Jupiler League naar Heerenveen. "Dat is een wereld van verschil", liet trainer Dirk Heesen weten tegenover Omroep Brabant. "Maar het is ook één van de redenen waarom ik gebleven ben vorig jaar, omdat ik dit wilde bewerkstelligen."

Toch ziet hij ook in dat het moeilijk zal worden om de kwartfinales te bereiken. "Als je tien keer tegen elkaar speelt, dan verlies je acht keer. Je speelt een keer gelijk en je wint een keer. Wij moeten zorgen dat één van die twee gebeurt morgen. Maar na zondag, toen Heerenveen met 5-1 onderuit ging tegen PSV, weet je het maar nooit. Als we hetzelfde doen als PSV, dan winnen we."

Iran nodigt atoomwaakhond uit voor bezoek

Iran heeft de atoomwaakhond van de Verenigde Naties uitgenodigd om te komen praten. Dat heeft de Iraanse ambassadeur in Oostenrijk dinsdag gemeld.

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), met hoofdkwartier in Wenen, was in oktober ook al door Iran uitgenodigd. Westerse diplomaten leggen dit soort uitnodigingen veelal uit als een poging van Teheran om tijd te kopen en de internationale druk te verminderen.

De atoomwaakhond bracht vorige maand een rapport naar buiten waarin stond dat er aanwijzingen zijn dat Iran werkt of heeft gewerkt aan de ontwikkeling van een kernwapen. IAEA-chef Yukiya Amano wil alleen op bezoek als Iran openstaat voor gesprekken over de mogelijke militaire plannen met het nucleaire programma.

'Bunga-bunga' Ruby bevallen van dochter

De 19-jarige Karima el-Mahroug, beter bekend onder de naam Ruby, is bevallen van een dochter. Dat heeft Luca Risso, de vader van het kind, dinsdag gezegd tegen de zender Sky Italia. Volgens Risso maken moeder en kind het goed.

El-Mahroug werd wereldberoemd toen berichten opdoken dat ze als 17-jarige prostituee seks zou hebben gehad met de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi op een van zijn zogenoemde bunga-bungafeestjes. De voormalige premier staat momenteel onder andere terecht voor seks met een minderjarige.

Ruby en Berlusconi ontkennen ooit seks te hebben gehad.


'Bunga-bunga' Ruby bevallen van dochter (Foto: Novum)

Opnieuw duizendponder in baggerschip

In een vrachtschip bij het Utrechtse Amerongen is dinsdag een vliegtuigbom gevonden. De duizendponder werd al eerder deze maand opgevist tijdens baggerwerkzaamheden bij Weesp, waar toen ook een andere duizendponder werd gevonden.

De bom ligt nog in het ruim van het schip en wordt woensdag vanaf 13.00 uur gedemonteerd, melden de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Buren. Mensen die in een straal van 1320 meter wonen moeten binnenblijven. Ze moeten ramen en deuren gesloten houden en de gordijnen dichtdoen. Het is volgens de gemeenten nog niet te zeggen hoelang de omwonenden binnen moeten blijven.

In het gebied ligt ook een camping. Die wordt dinsdagmiddag vanwege de demontage ontruimd, omdat recreatieverblijven te weinig bescherming bieden tegen scherven als de bom onverhoopt ontploft. Ook wordt de omgeving afgesloten voor verkeer op de weg, op het water en in de lucht.

Eerder deze maand werd bij het Gelderse Ingen op een baggerschip al een explosief ontdekt. Toen die bom onschadelijk werd gemaakt moesten bijna vierduizend mensen uit voorzorg binnenblijven.

Cubanen kunnen nu ook geld lenen

Cubaanse banken zijn begonnen met het aanbieden van kredieten aan mensen die hun woning willen renoveren of die willen investeren in particuliere ondernemingen. Het is de volgende in een reeks van markthervormingen die de Cubaanse president Raul Castro doorvoert.

De kleinste lening zal omgerekend ruim 31 euro bedragen. Grotere kredieten worden wel verschaft maar zijn afhankelijk van hoeveel de lener kan afbetalen, aldus de staatskrant Granma. Het is onbekend hoe hoog de rente is en of er nog andere voorwaarden gelden.


Cubanen kunnen nu ook geld lenen (Foto: Novum)

VS leveren man uit aan Bosnië om oorlogsmisdaden

De Verenigde Staten hebben een man die verdacht wordt van oorlogsmisdaden uitgeleverd aan Bosnië. Dat heeft het Bosnische openbaar ministerie dinsdag bekendgemaakt.

De 39-jarige Edin Dzeko emigreerde in 2001 naar de VS en heeft inmiddels het Amerikaans staatsburgerschap. Hij werd in april op verzoek van Bosnië gearresteerd in de Amerikaanse staat Washington.

Volgens de aanklacht was Dzeko lid van een legereenheid die in 1993 het Bosnisch-Kroatische dorp Trusina aanviel. Bij de aanval kwamen achttien burgers om. Onder de doden waren ook kinderen.

Dzeko zei in november tegen een Amerikaanse rechter dat hij in Bosnië terecht wilde staan om zijn naam te zuiveren.

Vergelijkingssites moeten klanten beter informeren

Vergelijkingssites moeten consumenten meer inzicht geven in de totstandkoming van de adviezen die zij geven. Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die dinsdag nieuwe regels voor vergelijkingssites heeft gepubliceerd.

De websites, waar bijvoorbeeld verzekeringen of telecomabonnementen kunnen worden vergeleken, moeten 'relevante en duidelijke informatie' geven. De vergelijkingssites moeten bovendien duidelijk maken door wie zij betaald krijgen, en waarvoor precies.

Wat niet mag, is dat de gebruiker de indruk krijgt dat het product dat bovenaan eindigt, de beste keuze is, terwijl alternatieven worden weggelaten. Ook verboden is de praktijk om sommige keuzemogelijkheden, bijvoorbeeld voor een type verzekering, standaard aan te vinken. De AFM wil dat consumenten zelf nadenken over hun keuzes.

Kamer blijft tegen snelle invoering 130 km/u

Het is minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) niet gelukt om de Tweede Kamer achter haar plannen te krijgen om volgend jaar al op zestig procent van de snelwegen een hogere maximumsnelheid in te voeren. Het CDA blijft zich verzetten, bleek dinsdag tijdens een debat over de invoering van de 130 kilometer per uur.

Sander de Rouwe (CDA) zei vorige week al dat hij de maximumsnelheid alleen wil verhogen als de wegen daarvoor eerst worden aangepast. Op twintig procent van de wegen zijn aanpassingen nodig. De Rouwe wil daar ook geen extra geld voor uittrekken. Als Schultz de maatregelen uit bestaande potjes kan financieren, kan het wel op zijn instemming rekenen.

Dit standpunt leidde vorige week nog tot felle reacties van coalitiepartner VVD en gedoogpartij PVV. Charlie Aptroot (VVD) beschuldigde het CDA zelfs van verraad. VVD en PVV willen net als Schultz eerst de hogere snelheid invoeren en dan de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen treffen.

De VVD'er bleek dinsdag een stuk milder. "We moeten reëel en nuchter zijn", zei Aptroot. "Voor ons is het belangrijk dat het wordt uitgevoerd." Hij heeft berekend dat de voorwaarden die De Rouwe stelt tot maar een paar jaar vertraging leiden. "Dat is iets waar ik niet blij mee ben, maar de ramp blijkt tot mee te vallen."

Schultz probeerde opnieuw de zorgen bij de Kamer weg te nemen. Ze benadrukte dat de wegen waar een hogere maximumsnelheid gaat gelden ook zonder aanvullende maatregelen daarvoor geschikt zijn. Dat zij toch extra maatregelen treft, heeft ermee te maken dat een snelheidsverhoging nu eenmaal 'veiligheidseffecten' heeft. Die wil zij zoveel mogelijk wegnemen.

Steam Holiday Sale - Dag 2

De tweede dag van de Steam Sale is net begonnen en er zijn de komende 24 uur genoeg grote titels in de aanbieding. Zo kun je de twee games uit The Witcher-serie goedkoper krijgen en ook de spellen uit de Half Life-serie gaan voor bijna niets over de virtuele toonbank.

Deze dagelijkse sales lopen nog tot morgen 18:59 uur. Hieronder kun je de hele lijst bekijken met sales. Om ze aan te schaffen moet je zoals gewoonlijk even inloggen op Steam.

steam

Heavy Rain Platinum Move Edition mist content

Sinds april dit jaar is de Platinum Move Edition van Heavy Rain aan te schaffen maar er is een probleem mee. Enkele versies van de game hebben niet de extra content die op het doosje vermeld staat. Dit probleem komt zelden voor maar het gebeurt nog steeds.

Gamers die de game kopen en hun content missen kunnen contact met Sony zoeken. Dan moet je, op eigen kosten, het oude spel opsturen en dan stuurt Sony de correcte versie terug. De kosten voor het opsturen zal Sony niet vergoeden. De extra inhoud (de 'Taxidermist'-hoofdstuk, soundtrack, een thema en 'making of'-video's) zou in je PS3 XMB moeten verschijnen maar dit gebeurt niet waardoor het niet selecteerbaar is.

Bisdom Rotterdam verwerpt aantijgingen

De beschuldiging dat het bisdom Rotterdam het plegen van strafbare feiten als oogmerk zou hebben gehad mist elke grondslag. Dat meldt het bisdom dinsdag in reactie op de aangifte van advocaat Jan Boone.

De advocaat stelde maandag dat het bisdom een criminele organisatie was, die het misbruiken van kinderen faciliteerde. Hij zei hiervoor bewijzen te hebben gevonden in het rapport van de commissie-Deetman. Het rapport maakte volgens Boonen duidelijk dat het in het Rotterdamse bisdom 'een soort lustoord' was. Vooral bisschop Philippe Bär zou erg ver zijn gegaan in het toelaten en verhullen van misbruikpraktijken.

"Het faciliteren van seksueel misbruik van kinderen, dat is een crimineel oogmerk", vervolgt Boone. "Er zijn mensen voor minder veroordeeld. En nalatigheid kan ook opzet zijn, het risico is bewust genomen."

Het bisdom memoreert dat de bisschoppenconferentie spijt heeft betuigd over het seksueel misbruik door kerkmensen en erkent dat vooral het belang van en de zorg voor slachtoffers onvoldoende op de voorgrond heeft gestaan en kerkelijke gezagdragers niet adequaat hebben gehandeld. Maar de aantijgingen van Boone missen grondslag, aldus het bisdom.

Premier Mark Rutte zei maandag dat hij het liefst ziet dat priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk alsnog moeten kunnen worden vervolgd. Het kabinet laat onderzoeken of dit kan, maar Europese afspraken over verjaring staan mogelijk in de weg, zei Rutte.

Frankrijk schorst wereldkampioen hinkstapspringen

De Franse atletiekbond heeft de wereldkampioen indoor hinkstapspringen Teddy Tamgho voor twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, geschorst. De 22-jarige atleet kreeg de straf naar aanleiding van een vechtpartij met een teamgenote in oktober. Hij kan wel meedoen aan de Olympische Spelen in Londen.

Tamgho, die met 17,92 meter het wereldrecord indoor bezit, kreeg naast zijn schorsing een boete van 1.500 euro opgelegd en moet vijftig uur dienstverlening verrichten. De Franse bond maakte verder geen details over de zaak bekend.

Skarsgård hoeft niet te seksen in Von Trier-film

Stellan Skarsgård heeft bevestigd dat hij de mannelijke hoofdrol speelt in The Nymphomaniac, de nieuwe pornofilm van Lars von Trier. De Zweedse acteur hoeft geen seks te hebben, maar moet van de Deense filmmaker wel even zijn zachte penis laten zien, zegt hij tegen de entertainmentsite Indiewire.

"Lars belde me een paar maanden geleden en zei: Stellan, je moet zorgen dat je volgend jaar zomer vrijhoudt. Ik ga een pornofilm maken en wil dat jij de hoofdrol speelt. Maar je hoeft met niemand seks te hebben en alleen even met je zachte piemel in beeld", zegt Skarsgård over zijn gesprek met Von Trier. "Ik antwoordde meteen: oké Lars, als jij dat doet ben ik er bij."

De 50-jarige Skarsgård benadrukt geen enkele reserve te hebben voor het werken met Von Trier, die dit jaar wegens vermeende Hitler-sympathieën van het filmfestival in Cannes werd verbannen. "Helemaal niet. Als je zoveel films maakt als ik gaat het erom waar je filmt, want daar woon je dan. Mijn leven speelt zich af op de filmset dus dan wil ik interessante films maken. Ik wil gewoon lol hebben, dat is mijn probleem."

Eerder deze maand kwam Charlotte Gainsbourg al in beeld voor de vrouwelijke hoofdrol. Die onderhandelingen zijn nog steeds gaande.

Von Trier maakt het zijn actrices doorgaans niet bepaald gemakkelijk. Toch lijkt Gainsbourg graag met de excentrieke filmmaker samen te werken. Het zou haar derde titel met Von Trier worden, de twee werkten al samen aan Antichrist uit 2009 en Melancholia, die dit jaar in première ging.

The Nymphomaniac gaat over de seksuele ontwaking van een vrouw. Wat dit precies betekent is onbekend, maar Von Trier gaat dooorgaans extreem om met het thema met seksuele thema's. De opnames moeten volgend jaar van start gaan, de film gaat waarschijnlijk in 2013 in première.

Skarsgård is eerst nog te zien in The Girl With the Dragon Tattoo. Die film, naar het eerste Millennium-boek van de Zweedse auteur Stieg Larsson, verschijnt op 19 januari in de Nederlandse bioscopen.


Skarsgård hoeft niet te seksen in Von Trier-film (Foto: Novum)

IMF: wereldeconomie op gevaarlijk kruispunt

Christine Lagarde, chef van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft dinsdag gewaarschuwd dinsdag dat de wereldeconomie op een 'gevaarlijk kruispunt' is beland en het risico bestaat dat de economische crisis impact zal gaan hebben op armere landen.

De chef van het IMF sprak tijdens een bijeenkomst over de economische toekomst van Afrika over de effecten van de Europese schuldencrisis op de handel en de financiële markten. Volgens haar blijft die problematiek niet beperkt tot de ontwikkelde landen maar slaat deze over naar de rest van de wereld.

"Er zijn neerwaartse risico's die het economisch herstel wat na de crisis van 2008-2009 is ingezet bedreigen," aldus Lagarde. Ook benadrukt ze dat de Europese schuldencrisis een bedreiging vormt voor "alle economieën in de wereld".

Daarbij verwacht het IMF dat het door verslechtering van de economie in Europa en de beroering op de financiële markten de verwachtingen voor wereldwijde economische groei in januari zal moet bijstellen ten opzichte van de vorige raming in september. Toen bedroeg de groei vier procent, hetgeen al een daling betrof ten opzichte van een eerder vooruitzicht in juni.

Eerder deze maand stelde de Verenigde Naties de groeiverwachting voor 2012 ook al bij naar 2,6 procent van vier procent in 2010. Daarbij gaf het de waarschuwing dat de wereldeconomie 'balanceert op de rand van een grote crisis'.

101 TV komt met talentenjacht voor rappers

Nederland krijgt er weer een talentenjacht bij. 101 TV komt met The Next MC, waarin wordt gezocht naar de beste rapper. Raptalent kan zich aanmelden via de website van het digitale themakanaal van BNN.

Rotjoch, die op 101 TV het hiphopprogramma 101 Barz presenteert, beoordeelt met een vakkundige jury de rappers op hun kwaliteiten. "Sinds ik met 101 Barz ben begonnen word ik doodgegooid met berichten van mensen die zeggen dat ze kunnen rappen", zegt hij. "Nu is het tijd om te laten zien of je echte skills hebt, want ik ben op zoek naar The Next MC."

De winnaar van de talentenjacht mag onder meer twee nummers opnemen en er één daarvan uitbrengen, plus een professionele videoclip. Wanneer The Next MC wordt uitgezonden is nog onbekend.

Een ander programma over Nederlandse hiphoppers was eerder dit jaar te zien op RTL 5. In Holland in Da Hood reisde een groep wannabe-rappers af naar de Verenigde Staten om geschoold te worden in de hiphopmuziek. Het programma was een onverwacht kijkcijfersucces.

Sony aangeklaagd vanwege niet mogen aanklagen

Sony heeft pasgeleden hun voorwaarden aangepast zodat groepen mensen het bedrijf niet meer kunnen aanklagen. Nu heeft een persoon het bedrijf aangeklaagd juist vanwege die reden, en dat mag natuurlijk wel.

De persoon uit North Carolina is het niet met Sony eens dat ze zo'n mogelijkheid in de voorwaarden mogen neerzetten en stapt naar de rechter. Sony heeft de voorwaarde opgenomen omdat ze eerder dit jaar door 55 groepen zijn aangeklaagd vanwege de hack en de downtime die volgde.

Of de persoon in kwestie gelijk krijgt zullen we moeten afwachten tot wanneer de zaak voorkomt.

FOK!filmtip van de dag: A Time To Kill

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... A Time To Kill.

A_Time_To_Kill

Soms heb je van die dagen dat je absoluut niet weet voor welke film je moet kiezen vanwege het aanbod. Zo'n dag is het vandaag helaas niet. Slechts één redelijk aardige film op tv en dat is Joel Schumachers A Time To Kill. In de film zien we Samuel L. Jackson als Carl Lee Hailey, een man wiens dochter door een stel rednecks wordt verkracht. Hailey weet echter dat rednecks nog al eens vrijgesproken worden van een dergelijk misdrijf en besluit het recht in eigen handen te nemen.

A Time To Kill is gebaseerd op een boek van John Grisham. Naast Jackson zien we een aardige cast met onder meer Matthew McConaughey, Sandra Bullock en Kevin Spacey.

A Time To Kill is om 20.30 uur te zien op RTL8.

One Life Left brengt game-album uit

Een populair muziek-podcast uit het Verenigd Koninkrijk genaamd One Life Left gaat een cd uitbrengen met muziek gebaseerd op games. One Lift Left is een colaboratie tussen Ste Curran, Simon Byron and Ann Scantlebury en zij gaan nu een album uitbrengen met muziek van onder andere the Bluehearts, Last Miles of Galaxy, Decktronic, Supreme Ultimate Fist.

Het album is via deze link te krijgen. Onderstaande video geeft een korte impressie. Wat vinden jullie? Top of flop?

'Amerikanen beïnvloeden gamers via games'

Een Iraans televisieprogramma verklaart dat zij een spion hebben gesproken die meer informatie heeft over Amerikaanse propaganda. De spion, genaamd Amir Mirza Hekmati (die zelf verklaart voor de Amerikanen te werken) vertelde het televisieprogramma dat een Amerikaanse gamedeveloper mensen beïnvloedt via hun games.

De gamedeveloper die de spion bedoelt is Kuma Games. Kuma is een developer van FPS en staat bekend om hun nabootsingen van real-life situaties. Zo kun je bijvoorbeeld de moord op Osama Bin Laden naspelen. Hekmati verklaart dat de games een verkeerd beeld geven van oorlogssituaties en dat het Midden Oosten altijd negatief in beeld wordt gebracht.

JIHAD
Dit is geen foto van de echte spion

Lieke van Lexmond weerstaat verleiding vreemdgaan

Lieke van Lexmond heeft geen behoefte aan een slippertje. Hoewel de 29-jarige actrice en presentatrice toegeeft dat het verleidelijk is, geeft ze niet toe. "Ik heb daar geen zin in", vertelt Van Lexmond aan Grazia.

"Ik hoop dat ik een relatie krijg met iemand bij wie ik dat nooit zo voel. Ik ben ouderwets", stelt Lieke. "Mijn ouders zijn 35 jaar getrouwd en zij zijn zo gek op elkaar, dus het bestaat gewoon. Alleen moet je sterk zijn."

Van Lexmond, die in het verleden werd bedrogen, snapt mensen die vreemdgaan niet. "Eigenlijk geef je je beste maatje een harde trap. Ik zou mezelf nooit meer recht in de ogen kunnen kijken."

De 29-jarige begrijpt de huidige tijdsgeest ook niet. "Ik vind dat we in een maatschappij leven waarin iedereen vreemdgaat, waarin het lijkt alsof het normaal is. Dat is het niet."

Lieke, die vorige maand afscheid nam van Goede Tijden, Slechte Tijden, zag haar relatie met toetsenist Jeroen Rietbergen in november 2007 op de klippen lopen. Een paar dagen later werd bekend dat Rietbergen een relatie met Linda de Mol heeft.

Van Lexmond vond op haar beurt liefde bij haar collega Mark van Eeuwen, maar die relatie liep vorig jaar april stuk. Dit najaar ging de actrice een paar keer op stap met polospeler Aki van Andel, maar dat werd volgens Van Lexmond nooit een echte relatie.

Stilte in Bravely Default-trailer

Er is een nieuw filmpje online verschenen van Bravely Default: Flying Fairy. In het filmpje zien we het hoofdpersonage door het dorpje heen lopen zonder enig geluid of achtergrondsmuziek. Waar het filmpje vandaag komt is niet bekendgemaakt.

Bravely Default: Flying Fairy is een RPG voor de Nintendo 3DS. De game moet in 2012 in Japan uitkomen, of de game ook naar Europa komt is niet bekendgemaakt. Bekijk het korte filmpje hieronder.

Hoofdredactrice Jackie stapt op na Niggabitch rel

Eva Hoeke stapt per direct op als hoofdredactrice van het tijdschrift Jackie. De afgelopen dagen ontstond commotie over de term 'Niggabitch' waarmee het blad verwijst naar types als zangeres Rihanna.

Na overleg met uitgever Yves Gijrath heeft Hoeke besloten "in het belang van Jackie en alle betrokkenen" haar functie aan het hoofd van de glossy neer te leggen. Dat meldden uitgeverij GMG en Hoeke dinsdag in een gezamenlijke verklaring.

In eerste instantie werd vanuit Nederland verbolgen gereageerd op de woordkeuze, vooral via social media. Later breidde de rel zich uit over de grenzen. Zelfs Rihanna uitte kritiek op het Nederlandse blad.

Hoofdredactrice Jackie stapt op na rel
Hoofdredactrice Jackie stapt op na Niggabitch rel (Foto: ANP)

Crytek niet langer voor grote games

Gamestudio Crytek gaat zich niet langer enkel richten op dure gameproducties. Het bedrijf wil zijn focus verleggen naar gratis aan te bieden spellen. In een interview met gametijdschrift Edge heeft directeur Carl Jones gezegd dat het kleinste financiële risico in de productie van deze gratis spellen ligt.

Crytek heeft onder meer gamestudio's in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het bedrijf heeft schietspellen gemaakt als Farcry en Crysis. Op dit moment maakt het vooral software waarmee andere bedrijven games kunnen maken. "Wij richten ons op de simpelere producties waarbij meerdere malen extra inhoud aan een spel moet worden toegevoegd", zei de directeur tegen het tijdschrift.

Gratis pc-spellen of games voor smartphones moeten volgens de directeur van Crytek met regelmaat worden geüpdatet om interessant te blijven. "Daar richten wij ons op dit moment op", liet Jones weten. Andere bedrijven gebruiken de software van Crytek om bijvoorbeeld het online spel Entropia Universe te maken of het gratis schietspel WarFace.

Jones benadrukt dat het tegenwoordig veel te risicovol is slechts twee spellen per jaar in de winkel te liggen. "Er zijn zeer grote studio's kopje onder gegaan omdat de productiekosten gewoon de pan uit rezen", zei hij. Na de release van Crysis 2 in maart heeft Crytek geen nieuwe, eigen game aangekondigd. Wel werkt het bedrijf nog aan Ryse, een vechtgame voor Kinect.


Crytek niet langer voor grote games

Schikkingen in Brits afluisterschandaal

Uitgeverij News International heeft schadevergoedingen betaald aan mensen die in het verleden door journalisten van de opgedoekte schandaalkrant News of the World (NotW) zijn afgeluisterd. Dat heeft News International dinsdag bekendgemaakt.

De uitgever heeft schikkingen getroffen met James Hewitt, de voormalige minnaar van prinses Diana, ex-parlementariër Mark Oaten, tv-presentatrice Ulrika Jonsson, fotomodel Abi Titmuss en Paul Dadge, een man die in 2005 na de aanslagen in Londen hielp bij de reddingswerkzaamheden. Michelle Milburn, een zaakwaarnemer uit de theaterwereld, en Calum Best, de zoon van wijlen voetballer George Best, hebben ook schadevergoedingen ontvangen.

Hoeveel geld News International heeft uitgekeerd is niet bekendgemaakt, maar de uitgever heeft eerder al schadevergoedingen betaald aan enkele prominente mensen. Zo kreeg actrice Sienna Miller omgerekend ruim 119 duizend euro. De ouders van Milly Dowler, wier telefoon in 2002 werd afgeluisterd toen het meisje werd vermist, kregen ruim 3,5 miljoen euro. De voicemailberichten van Milly werden na het beluisteren gewist, om ruimte te maken voor nieuwe berichten. Dit gaf de ouders hoop dat hun dochter nog leefde. Milly werd later dood gevonden.

bAAzbo

(Deze column schuif ik al maanden voor mij uit.)

Ik heet Bas Langereis en ik ben geen anonieme alcoholist. Ik kom er rond voor uit. Zie mijn dikke buik maar eens.
"Ik heb een enorme afkeer van drugs," roep ik altijd. "Het maakt mensen niet meer wie ze eigenlijk zijn. Dat mensen zich zo kunnen verliezen in benevelde toestanden, daar kan ik met mijn kop niet bij. Ik heb veel liever te maken met mensen die grip op zichzelf hebben." Vervolgens giet ik mijn glas nog eens vol. Drank is de hardste drug die je je maar voor kunt stellen.

Dievenfoto's alleen online met zegen OM

Mensen mogen alleen beelden van inbraken, overvallen en andere misdrijven op internet zetten na toestemming van het Openbaar Ministerie. Dat staat in een wetswijziging waaraan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) werkt.

Teeven wil voorkomen dat beelden lukraak op internet terechtkomen, omdat dat mensen ten onrechte met een misdrijf in verband kan brengen. Wie eigen beelden op internet wil zetten, bijvoorbeeld gemaakt met een beveiligingscamera in een winkel, moet eerst aangifte doen. Politie en justitie bekijken daarna de beelden, en bepalen of die gepubliceerd moeten worden.

Teeven komt nog met regels voor de manier waarop de beelden moeten worden gepubliceerd en later weer verwijderd. Behalve aan publicatie op internet denkt Teeven ook aan het tonen van beelden op grote schermen in bijvoorbeeld winkelcentra.

Eerder dit jaar ontstond ophef over het publiceren van beelden van verdachten, nadat de Vereniging Eigen Huis had aangekondigd beelden van inbrekers op internet te zetten. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) stelde dat dit niet zomaar mocht en waarschuwde voor hoge boetes. De Tweede Kamer vond dat de omgekeerde wereld.

Teeven heeft het wetsvoorstel dinsdag voor advies naar verschillende instanties gestuurd.

Brands verrast door reactie PSV'er Labyad

Technisch directeur Marcel Brands is verrast door de negatieve reactie van Zakaria Labyad op het contractvoorstel dat PSV hem heeft gedaan. De 18-jarige aanvaller liet weten een beter aanbod van PSV te verlangen.

Brands vindt de aanbieding echter passend. "Hij kan langer bijtekenen tegen een beter salaris. Zakaria ontwikkelt zich prima en mag ook goed verdienen. Het komt hem toe omdat hij goed presteert."

Labyad is nog niet ingegaan op het voorstel, waarbij PSV hem tot 2016 of 2017 hoopt vast te leggen. "Ik wacht nog op een reactie, wil niet te veel aandringen. Dat doe ik nooit", zegt Brands in het Eindhovens Dagblad. "We proberen eruit te komen."

De vleugelspeler is dit seizoen definitief doorgebroken in de hoofdmacht van PSV, getuige zijn zestien competitieduels. Daarin scoorde hij driemaal.

De Knegt wint Centrumcross Surhuisterveen

Gerben de Knegt heeft de Centrumcross in Surhuisterveen op zijn naam geschreven. De Rabobankrenner kwam in de Friese plaats solo over de streep en bleef zo Tijmen Eising en Lars Boom voor.

De grote namen ontbraken in Surhuisterveen. Zij breiden zich voor op de Superprestigekoers die vrijdag in Diegem op het programma staat.

Bij de vrouwen won Marianne Vos. Zij bleef de Britse Helen Wyman en de Nederlandse Reza Hormes voor.

Philip Morris klaagt Australië aan

De Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris heeft dinsdag een aanklacht ingediend tegen de Australische regering vanwege een omstreden tabakswet. De wet, die in november werd aangenomen, verbiedt logo's en kenmerkende afbeeldingen op sigarettenverpakkingen.

Volgens de Australische wet moeten merknamen op sigarettenverpakkingen in een standaard lettertype worden afgedrukt. De achtergrond van alle verpakkingen moet donkerbruin zijn.

Philip Morris is van mening dat waardevolle handelsmerken en investeringen ter waarde van miljarden euro's op het spel staan. Daarnaast heeft de Australische regering niet aangetoond dat een uniforme verpakking van sigaretten leidt tot een vermindering van het aantal rokers, aldus Philip Morris.


Philip Morris klaagt Australië aan (Foto: Novum)

Bezoekersaantal Hermitage bijna gehalveerd

Het aantal bezoekers aan de Hermitage in Amsterdam is dit jaar bijna gehalveerd. Brachten vorig jaar 650 duizend mensen een bezoek aan het museum, dit jaar deden 335 duizend mensen dat. Dat blijkt uit de bezoekerscijfers die dinsdag bekend werden gemaakt.

Ruim vijftienduizend van de bezoekers waren schoolkinderen. Vorig jaar sprak de Hermitage nog van tienduizenden schoolgaande bezoekers.

De tentoonstelling Rubens, Van Dyck & Jordaens was met honderdduizend gasten goed voor bijna een derde van het bezoekersaantal. De expositie loopt nog tot half maart.

Het museum aan de Amstel is een dependance van de wereldberoemde Hermitage in Sint-Petersburg en ging in 2009 open. Sindsdien kwamen er meer dan 1,6 miljoen mensen op af.


Bezoekersaantal Hermitage bijna gehalveerd (Foto: Novum)

Rosenthal spreekt Japan niet aan op arrestatie

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) gaat Japan niet aanspreken op de arrestatie van een Nederlandse dierenactivist. Vrijdag werd een vrijwilliger van Sea Shepherd opgepakt omdat hij een hotelmedewerker zou hebben geduwd. De 42-jarige Nederlander wilde foto's maken van het transport van dolfijnen.

Volgens Partij voor de Dieren-Kamerlid Esther Ouwehand zit de activist zonder duidelijke aanklacht vast. Zij riep Rosenthal dinsdag tijdens het vragenuurtje op om actie te ondernemen. Die antwoordde dat de man het goed maakt en juridische bijstand heeft afgewezen. De minister is niet van plan om de Japanse autoriteiten 'in enigerlei opzicht' op de zaak aan te spreken.

De Nederlandse activist werd vrijdag gearresteerd toen hij foto's wilde maken van het transport van dolfijnen in Tajii. Hierbij zou een handgemeen zijn ontstaan met een medewerker van een hotel.

Kodiakbeer Ursus overleden in Dierenpark Emmen

In Dierenpark Emmen is Kodiakbeer Ursus overleden. Het dier werd dinsdagochtend door zijn verzorgers dood gevonden in het buitenverblijf, meldt de dierentuin. Het is nog niet bekend waaraan de beer is overleden.

Ursus werd in januari 1987 geboren in een Belgisch dierenpark. Als jong beertje was hij in 1988 te zien in de bioscoopfilm L'ours (The Bear) van Jean-Jacques Annaud. In 1994 kwam Ursus met vier andere beren naar Emmen.

De afgelopen week weigerde Ursus naar zijn nachtverblijf te gaan en bleef hij veel buiten. Daar lag hij veel te slapen, maar dat is volgens de dierentuin in deze tijd van het jaar gewoon.

Kodiakberen kunnen drie meter lang worden en meer dan een meter hoog. Ze wegen tussen de 450 en 780 kilo en worden volgens het dierenpark in het wild twintig tot dertig jaar oud.


Kodiakbeer Ursus overleden in Dierenpark Emmen (Foto: Novum)

Kamer pleit voor opheffing productschappen

De product- en bedrijfschappen moeten worden opgeheven. Dat wil de Tweede Kamer, die zich dinsdag achter een motie van VVD'er Charlie Aptroot schaarde die hiertoe oproept.

Ondernemers moeten zich nu nog verplicht aansluiten bij de product- en bedrijfschappen, maar de Kamer vindt dat ondernemers de vrijheid moeten krijgen om zelf te bepalen of zij samen met collega-ondernemers hun belangen willen laten behartigen.

De gezamenlijke productschappen vinden dat de Tweede Kamer het 'brede draagvlak' dat bij ondernemers en werknemers bestaat voor de schappen negeert, meldt het 'zwaar teleurgestelde' Productschap Tuinbouw in een reactie. Het wachten is nu op de reactie van het kabinet op de aangenomen motie. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) zei vorige week in een Kamerdebat de motie af te raden.

EU verwacht weer herstructurering voor banken

De Europese Unie verwacht ook in 2012 de handen vol hebben aan het goedkeuren van staatssteun aan financiële instellingen die moeten herstructureren. Dat zegt de Eurocommissaris voor Concurrentie Joaquín Almunia dinsdag.

"Vier jaar crisis en de stroom aan gevallen die staatssteun nodig hebben is niet verminderd. Hoewel het fijn zou zijn als de vraag om hulp in 2012 zou verminderen, ga ik daar niet vanuit," aldus Almunia.

De EU moet volgens nieuw concurrentiebeleid goedkeuring geven wanneer een financiële instelling een kapitaalinjectie nodig heeft vanuit de staat. Dit omdat dergelijke financiële steun een bedreiging zou kunnen vormen voor de concurrentie op de Europese markt.

Jongen loopt hersenletsel op bij ruzie op school

Een 14-jarige scholier uit Oud-Beijerland heeft maandag hersenletsel opgelopen bij een ruzie met een medescholier uit Barendrecht. Bij de ruzie, die plaatsvond op een Rotterdamse scholengemeenschap, werd het slachtoffer onder meer tegen zijn hoofd geschopt. De eveneens 14-jarige jongen uit Barendrecht is aangehouden, meldt de politie.

De jongen ging na de ruzie gewoon naar huis, maar ontwaakte dinsdagochtend niet uit zijn slaap. Een traumahelikopter bracht hem naar een ziekenhuis, waar bleek dat hij hersenletsel heeft. Hij is dinsdag geopereerd.

De Barendrechter werd dinsdag aangehouden en wordt verhoord.

Schip verliest lading hout op Noordzee

Een schip heeft dinsdagmiddag 45 pakketten hout verloren op de Noordzee, 27 kilometer ten noordwesten van Terschelling. Op het moment van het incident was een stormwaarschuwing uitgegaan van windkracht acht. Het is nog niet bekend hoe het schip het hout heeft verloren, meldt een woordvoerder van de kustwacht.

Door de storm ontstonden hoge golven. De kustwacht vermoedt dat de weersomstandigheden een rol hebben gespeeld. Al sluit de woordvoerder het verkeerd vastzetten van de pakketten of domme pech ook niet uit.

Een vliegtuig van de kustwacht werd ingezet om het hout in kaart te brengen. Daarbij werden twee plekken op zee gevonden waar de pakketten dreven. De woordvoerder verwacht dat de pakketten aan het begin van de avond op Terschelling aanspoelen.

Het vrachtschip kwam uit Zweden en had Portugal als bestemming. Het schip vaart onder de vlag van de Bahamas.

Weer puber opgepakt voor dreigtweets

De politie heeft dinsdag een 17-jarige jongen uit Goirle aangehouden voor het bedreigen van moslims via Twitter. Hij dreigde hen onder meer te vergassen en te verbranden. Ook wilde hij moskeeën en korans in brand steken.

De politie noemt de bedreigingen 'zeer ernstig'. De jongen werd dinsdagmiddag aangehouden in Tilburg. Een arrestatieteam sloot hem in de boeien op zijn werk. Het team werd ingezet omdat de jongen mogelijk wapens bij zich zou hebben.

In het afgelopen jaar werden regelmatig tieners opgepakt omdat zij via Twitter dreigen hun school op te blazen of docenten te vermoorden.

Geen verbod op drankspellen

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is niet van plan om een verbod op de verkoop van drankspellen in te stellen. Zij noemt de spellen zoals het Biertrechterspel 'smakeloos', maar wees dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer op de onmogelijkheden van een verbod.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt de spellen, die worden verkocht in spelletjeswinkels en op internet, 'walgelijk'. "Ondernemers willen rijk worden aan kwetsbare kinderen en zien handel in comazuipers." Zij eist dat Schippers ingrijpt.

De minister wijst erop dat de verkoop van drankspelletjes niet verboden is omdat het niet in combinatie van alcoholverkoop gebeurt. De importeur van het Biertrechterspel heeft al gezegd dat hij stopt met de inkoop van dit specifieke spel. Schippers doet een beroep op verkopers om terughoudend te zijn met de verkoop van drankspellen.

Een verbod werkt volgens Schippers niet. Veel drankspelletjes zijn ook te spelen met een spel kaarten of met dobbelstenen. "Je kunt ook mens erger je niet spelen met borrelglaasjes. Dat kun je als wetgever nu eenmaal niet verbieden."

Seks met 3 vrouwen eindigt in catfight

Wat voor een Macedonische man begon als de avond van zijn leven is geëindigd in een drama. Tijdens een orgie met drie vrouwen besloten twee dames met elkaar op de vuist te gaan.

De man uit Stip had het mooi voor elkaar. Twee vrouwen, toevallig zussen van elkaar, wilden samen met een vriendin wel een kwartetje met de man doen.

Het ging echter verkeerd toen een van de zussen zich buitengesloten voelde. Naar haar mening kregen haar zus en de vriendin veel meer aandacht van de man dan zij. Beide zussen kregen hierop ruzie en brachten elkaar rake klappen toe.

"Er brak een enorm gevecht los", zo laat een woordvoerder van de politie van Stip weten. "De man, doodsbang dat hij zelf klappen zou krijgen, heeft ons gebeld. Alle drie de vrouwen zijn met hoofdverwondingen overgebracht naar het ziekenhuis." De beide zussen zullen worden aangeklaagd wegens mishandeling.

Koeman wil bondscoach van Oranje worden

Ronald Koeman wil in de toekomst graag bondscoach van het Nederlands elftal worden. "Omdat ik denk dat ik het kan", vertelt de trainer van Feyenoord tegen VI. De 48-jarige coach spiegelt zich aan generatiegenoten. "Frank Rijkaard is het al geweest, Marco van Basten ook. Ik ambieer die functie zeker."

Koeman is bij Feyenoord momenteel bezig zijn trainerscarrière nieuw leven in te blazen, na minder succesvolle perioden bij AZ en Valencia. Met de Rotterdammers staat de oud-international na de eerste seizoenhelft op de vijfde plaats.

Voor het bondscoachschap moet Koeman overigens nog even geduld hebben. De huidige keuzeheer Bert van Marwijk verlengde onlangs zijn contract tot het EK van 2016.


Koeman wil bondscoach van Oranje worden (Foto: Novum)

Hoog en Verhage gepasseerd voor Champions Trophy

Hockeysters Ellen Hoog en Claire Verhage zijn niet geselecteerd voor de Champions Trophy, die eind januari in het Argentijnse Rosario begint. Bondscoach Max Caldas geeft de voorkeur aan Kitty van Male en Kelly Jonker.

Het afgevallen tweetal was er wel bij toen Oranje in augustus Europees kampioen werd. Verhage hoorde ook bij de ploeg die eerder dit jaar de Champions Trophy in de wacht sleepte. Hoog werd eerder ook al wereld- en olympisch kampioen met Oranje.

Sophie Polkamp behoort ook niet tot de selectie. Zij moet het toernooi door een blessure missen. Marieke Veenhoven-Mattheussens is als vervanger opgeroepen.

Studievisum voor Mauro

De jonge Limburgse Angolees Mauro Manuel heeft een verblijfsvergunning voor studiedoeleinden verworven. Dat heeft zijn advocaat dinsdag laten weten. Mauro, wiens dreigende uitzetting grote commotie veroorzaakte, is heel blij en opgelucht, aldus zijn raadsman. Een studievisum was voor hem de enige mogelijkheid voorlopig in ons land te blijven.

Minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel heeft de aanvraag dinsdag ingewilligd. Mauro krijgt een verblijfsvergunning voor de (gebruikelijke) duur van het studiejaar, tot 1 september 2012. Deze vergunning kan worden verlengd.

Mauro hoopt zich nu in alle rust aan zijn opleiding te kunnen wijden, aldus de raadsman. De jongen vervolgt zijn ROC-opleiding ICT.

Studievisum voor Mauro
Studievisum voor Mauro (Foto: ANP)

Serieovervaller wil slechts croissantjes

De Franse politie is naarstig op zoek naar een man die al minstens vijf overvallen heeft gepleegd. De inhoud van de kassa laat de veertiger echter koud. De beste man wil slechts croissantjes en andere warme broodjes.

De politie heeft vandaag verklaard dat de overvaller sinds 9 december al vijf keer heeft toegeslagen in voorsteden ten westen van Parijs. Iedere keer gebruikt de man dezelfde methode om de broodjes buit te maken.

Nadat de overvaller zijn bestelling heeft geplaatst, houdt hij een hoogstwaarschijnlijk namaak revolver omhoog. Vervolgens richt hij het vuurwapen op degene achter de kassa en neemt zijn bestelling zonder te betalen mee.

Tot nu toe is niemand bij de overvallen gewond geraakt. De waarde van zijn buit schommelt telkens tussen de 8 en 20 euro.

'The Old Republic trekt 1,5 miljoen spelers'

De online game Star Wars: The Old Republic wordt gespeeld door één tot anderhalf miljoen gamers. Analist Doug Creutz van marktonderzoeksbureau Cowen & Company is positief over dit aantal spelers in een interview met gametijdschrift Computer and Videogames. De MMO-game is sinds dinsdag te spelen.

Creutz baseert zijn schatting op het aantal gameservers dat Electronic Arts en Bioware hebben ingezet om het spel te draaien. Veel van deze servers zitten vol, waardoor spelers moeten wachten om in te loggen en verder te spelen.

In totaal heeft Electronic Arts honderdveertig servers ingezet om de toestroom van gamers aan te kunnen. Gamers die Star Wars: The Old Republic kopen, kunnen een maand gratis spelen. Daarna moet maandelijks dertien euro betaald worden.


Cel voor miljoenenroof Nederlander in Dubai

Vier mannen die in maart een Nederlandse zakenman in Dubai beroofde van miljoenen dollars, zijn veroordeeld tot tien jaar cel. Dat meldt de Wereldomroep. De vier daders zijn een Rus en drie Oezbeken.

De zakenman en zijn zakenpartner werden overvallen op een parkeerplaats van een appartementencomplex. Ze werden met messen gestoken en de vier daders gingen er in een gestolen auto vandoor. De daders maakten 5,8 miljoen dollar buit. Het grootste gedeelte van dit geld is teruggevonden.

Tankstations gecontroleerd om vermoeden uitbuiting

Dertien tankstations langs snelwegen in het hele land zijn dinsdag gecontroleerd wegens vermoedens van uitbuiting, mensenhandel en illegale arbeid. Bulgaren die op de pompstations werken zouden lange werkdagen maken tegen te lage lonen, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Sommige werknemers zouden zeven dagen per week veertien uur per dag in touw zijn. Ook zou een aantal illegaal aan het werk zijn gezet. Het ministerie en de politie denken dat Bulgaarse bedrijven werknemers in Bulgarije ronselen en ze daar een contract voor een veertigurige werkweek laten tekenen. De werknemers zouden in vakantieparken wonen.

Bij de controle zijn vooralsnog alleen werknemers ondervraagd. Het onderzoek duurt volgens het ministerie nog enkele maanden.

Man eet coke uit kont en sterft

Een man uit North Charleston, in de Amerikaanse staat South Carolina, heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. De beste man heeft onlangs cocaïne uit de bilnaad van zijn broer gevist en het witte goedje vervolgens opgegeten.

De politie van het Amerikaanse stadje hield op 30 november een auto aan wegens een defecte koplamp. In plaats van de twee broers te bekeuren, besloten de agenten de hele auto uit te kammen. Al snel werden in het voertuig zakjes cocaïne aangetroffen.

Tijdens de zoekactie werden DeAngelo en Wayne Mitchell op de achterbank van de politieauto gezet. DeAngelo vertelde zijn broer dat hij een zoveelste aanklacht er niet kon bijhebben en haalde de drugs uit zijn anus. Deze gaf hij aan zijn broer die het witte poeder vervolgens opat.

Toen Wayne Mitchell zijn hoofd niet meer rechtop kon houden, zette zijn broer het op een gillen. De politie alarmeerde direct een ambulance, maar het mocht niet meer baten. De jongeman was binnen een uur overleden aan de gevolgen van cocaïnevergiftiging.

Voor broer DeAngelo zijn de druiven extra zuur. In eerste instantie zou hij slechts worden aangeklaagd voor drugsbezit. Nu wordt hij echter ook beschuldigd van dood door schuld. Hoeveel coke Wayne heeft opgegeten is niet bekend, maar er wordt geschat dat hij ongeveer 30 gram achter de kiezen had.


Het filmpje met het bizarre incident

De Boer wil neutraal blijven in bestuurscrisis Ajax

Frank de Boer is nog steeds niet van plan partij te kiezen in de bestuurscrisis die Ajax al maanden in zijn greep houdt. Dat vertelde de coach van Ajax vandaag op een persconferentie, belegd voor de wedstrijd tegen AZ.

Gisteren stelde Johan Cruijff dat de tijd is aangebroken dat De Boer een keuze maakt tussen de lijn van de legendarische nummer veertien en die van Louis van Gaal. "Als onderdeel van het technisch hart beslist hij als hoofdtrainer mee in dingen die de A-selectie raken. Nu is het de vraag in wie Frank zijn vertrouwen wil stellen: Jonk en Bergkamp met hun achterban of Blind en Van Gaal. Het zou goed zijn als daar duidelijkheid over komt," zei Cruijff.

Volgens De Boer is dat helemaal niet aan de orde omdat 'de benoeming van Van Gaal als algemeen directeur nog niet rechtsgeldig is'. "Ik kies niet tussen Cruijff en Van Gaal, maar voor de lijn-Cruijff. Ik hoop niet dat ik onderdeel ben geworden van een commercieel spel. Ik ben er voor Ajax, maar op het moment doen we de club allemaal veel pijn." Volgens de oefenmeester is een keuze tussen Cruijff en Van Gaal voor hem hetzelfde als een vader die tussen zijn dochter en zoon moet kiezen.


De Boer wil neutraal blijven in bestuurscrisis (Foto: Novum)

'Stop met kritiek op wet Thais koningshuis'

Critici moeten ophouden op te roepen tot hervorming van de Thaise wet over majesteitsschennis. Dat heeft de Thaise generaal Prayuth Chan-ocha dinsdag gezegd. Op het beledigen van de monarchie staat in Thailand een celstraf van drie tot vijftien jaar.

Volgens Chan-ocha wordt er buitenproportioneel veel discussie gevoerd over de wet. Critici van de wet, die menen dat hij moet worden aangepast omdat hij te streng is en de vrijheid van meningsuiting beperkt, moeten maar naar het buitenland verhuizen, aldus de generaal.

Een Thaise activiste werd vorige week veroordeeld tot vijftien jaar cel omdat ze zich in een toespraak laatdunkend over het koningshuis had uitgelaten. Vorige maand werd een 61-jarige man tot twintig jaar cel veroordeeld, omdat hij sms'jes zou hebben gestuurd waarin hij het koningshuis beledigde. Hij ontkende de berichten te hebben geschreven en zei niet eens te weten hoe hij een sms moet sturen.

Gerard Butler 'bijna dood' na surfstunt

Gerard Butler is zondag op het nippertje aan de dood ontsnapt. Tijdens een surfstunt op de set van zijn nieuwe film Of Men and Mavericks kwam hij na een aantal grote golven niet meer boven water. Uiteindelijk moest de 42-jarige Schot met een jetski aan land worden gebracht en is hij meteen naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht.

"Butler werd twee golven lang onder water gehouden en kreeg toen nog vier of vijf flinke golven tegen zijn hoofd", schrijft ooggetuige en surfer Frank Quirarte op de site van de Amerikaanse sportzender ESPN. Hij is tijdens de surfscènes verantwoordelijk voor de veiligheid van de acteurs. "Daarna werd hij nog langs de rotsen gesleept voordat we hem uit het water konden plukken."

Of Men and Mavericks is gebaseerd op het levensverhaal van surfer Jay Moriarty die op jonge leeftijd overleed. Butler speelt de rol van surfkampioen Rick 'Frosty' Henson. De opnames vinden plaats op Mavericks in Noord-Califonië, een stuk strand dat bekendstaat om de enorme golven.

"Zelfs op rustige dagen zijn de golven al gauw ruim drie meter hoog en die kunnen je echt toetakelen", gaat Quirarte verder. "Ik heb het al zo vaak zien gebeuren bij Mavericks. Gelukkig stond Butler nog op z'n eigen benen, maar hij had wel die gepanikeerde blik in zijn ogen die je hebt na een bijna-doodervaring."

Het ongeluk met Butler gebeurde bijna acht maanden nadat de Hawaiaanse surfer Sion Milosky om het leven kwam tijdens een vrijwel identiek ongeluk bij Mavericks.

Over Butlers toestand is niets meer bekendgemaakt. Wanneer de opnames kunnen worden hervat is dus nog onbekend.

Opstelten: actie tegen pedotoeristen

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat overleggen met zijn collega van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) wat Nederland internationaal kan doen in de strijd tegen kindersekstoerisme. Dat zei de bewindsman dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Hij reageerde op het verwijt van Terre des Hommes dat Nederland te weinig doet om pedofielen in het buitenland te vervolgen. De organisatie verwijt Nederland laks te zijn bij het geven van inlichtingen aan andere landen als Nederlanders daar gepakt worden voor seksueel misbruik.

Aanleiding is de recentelijke arrestatie van een 38-jarige zeilinstructeur in Cambodja. De man werd in 2004 in Nederland veroordeeld wegens seksueel misbruik van een minderjarige jongen. Drie jaar later reisde hij naar Cambodja waar hij jarenlang zijn gang kon gaan.

Sharon Gesthuizen (SP) eiste dinsdag tijdens het vragenuurtje om opheldering. Zij wil dat alle ambassades in risicolanden gaan inventariseren of er Nederlanders met een veroordeling wegens kindermishandeling zitten. Opstelten zei dat sprake was van een 'individueel geval'. De ambassade in Cambodja was niet op de hoogte van het verblijf van een pedofiel in het land.

Opstelten zei niettemin dat hij 'alles uit de kast' haalt wat nodig is om de bestrijding van kindersekstoerisme tegen te gaan. Zo gaat hij samen met Rosenthal uitzoeken hoeveel uitreisvisa zijn verstrekt voor deze risicolanden. Ook stuurt hij een brief naar de Kamer over de kwestie.

Opnieuw geweld tegen demonstranten Caïro

Egyptische militairen en politieagenten hebben maandagnacht opnieuw geprobeerd demonstranten te verjagen van het Tahrir-plein in Caïro. Volgens een arts van een veldlazaret bij het plein is een 15-jarige demonstrant door een kogel levensgevaarlijk gewond geraakt.

Het lukte de soldaten en politiemensen in eerste instantie om de betogers van het plein te drijven, maar die keerden kort daarna langs andere wegen terug. De veiligheidstroepen trokken zich terug na botsingen waarin beide partijen elkaar met stenen bekogelden.

Het was de tweede opeenvolgende nacht dat leger en politie probeerden het plein te ontruimen. De regerende militaire raad krijgt in binnen- en buitenland steeds meer kritiek te verduren op het buitensporige gebruik van geweld tegen ongewapende betogers, onder wie vrouwen. Sinds vrijdag zijn ten minste veertien demonstranten omgekomen.

Mensenrechtenchef van de Verenigde Naties Navi Pillay heeft het geweld veroordeeld en de Egyptische generaals opgeroepen degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn te vervolgen. Zij noemde de beelden van weerloze burgers die met stokken op hun hoofd en lijf worden geslagen 'uitermate schokkend'. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton liet zich in soortgelijke bewoordingen uit en beschuldigde de Egyptische veiligheidstroepen en extremisten ervan specifiek vrouwen als doelwit te kiezen.

"En nu worden vrouwen op straat aangevallen, uitgekleed en geslagen. Deze stelselmatige ontering van Egyptische vrouwen haalt de revolutie neer, bezoedelt de staat en zijn uniform en is een groot volk onwaardig", zei Clinton.

De Egyptische generaal Adel Emara zei maandag dat de staat de plicht heeft zijn eigendommen te beschermen. Hij liet zich laatdunkend uit over de motieven en zeden van vrouwen die zich op het plein ophouden en had het over een samenzwering 'om de staat omver te werpen' door partijen die hij niet nader specificeerde. Ook haalde hij uit naar de media, die zouden meewerken aan de 'sabotage'. Een generaal buiten dienst die banden heeft met de militaire raad gooide olie op het vuur met de opmerking dat de betogers verdienen in 'de ovens van Hitler' te worden gegooid.

De autoriteiten proberen via de officiële media de publieke opinie te bespelen door de nationalistische kaart te spelen. De onafhankelijke krant Al-Tahrir speelde hier dinsdag op in door op de voorpagina een foto van generaal Emara te combineren met die van de mishandeling van een half ontklede vrouw door soldaten, en daaronder de tekst "Egypte komt altijd op de eerste plaats".

Amnesty International heeft landen maandag opgeroepen geen materieel meer te leveren aan Egypte dat kan worden gebruikt tegen betogers.


Opnieuw geweld tegen demonstranten Caïro (Foto: Novum)

Foster niet naar OS Londen

Mark Foster zal nie deel gaan nemen aan de Olympische Spelen in Londen. De 41-jarige Britse zwemmer had graag voor eigen publiek nog één keer op de vijftig meter vrije slag willen vlammen maar acht zichzelf niet meer kansrijk voor een medaille.

Foster deed in totaal mee aan vijf Olympische Spelen en was bij de laatste zomerspelen in Beijing zelfs vlaggendrager voor zijn land. "Ik zou al mijn deelnames willen inruilen voor een optreden in Londen. Ik kan me waarschijnlijk ook wel in het Britse team zwemmen. Maar ik vrees dat ik daarna niet verder kom dan de halve finales. Daar pas ik voor," zei de zesvoudig wereldkampioen tegen de BBC.

Donderdag geen Thalys door staking België

Door een grote staking in België rijdt er donderdag geen Thalys van en naar Nederland. Reizigers die een kaartje hebben gekocht, krijgen hun geld terug of kunnen dat inruilen voor een andere dag. Dat meldt Thalys International, het bedrijf achter de hogesnelheidstreinen, dinsdag.

Naar verwachting wordt de dienstregeling vrijdag weer hervat. "Wij vragen onze klanten om begrip voor dit ongemak", zegt een woordvoerder.

De Belgen leggen het werk neer vanwege de voorgenomen hervorming van het pensioenstelsel en de verhoging van de pensioenleeftijd.

Een aantal machinisten van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS staakte dinsdagochtend al. Vanaf woensdagavond wordt het volledige treinverkeer 22 uur lang stilgelegd.

Scholen boycotten massaal 1040-urennorm

Een meerderheid van de middelbare scholen in Nederland gaat de voorgestelde urennorm negeren. Dat blijkt uit een stemming die de VO-raad onder haar leden heeft gehouden. Van alle scholen zegt 88 procent de urennorm te willen boycotten. Ook zijn zij bereid om eventuele boetes te delen.

De omstreden norm van 1040 lesuren per jaar zorgde in 2009 ook al voor opstand bij scholen, bonden en leerlingen. Toen haalde de norm het niet. Vorige maand werd de urennorm weer opgerakeld in politiek Den Haag wat opnieuw tot protest leidde. De extra veertig uur draagt op geen enkele wijze bij aan de kwaliteit van het onderwijs, aldus de VO-raad.

"Het is onbegrijpelijk dat na zes jaar van onrust en overleg Den Haag opeens het spook van de 1040-urennorm weer uit de kast trekt", zegt voorzitter van de VO-raad Sjoerd Slagter. "Scholen doen hier dus niet aan mee en kiezen voor kwaliteit in plaats van meer uren." Volgens hem werken nu alle betrokken partijen met volle tevredenheid met de 1000-urennorm.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) reageert verheugd op het nieuws dat veel scholen van plan zijn de urennorm te boycotten. "Hiermee negeren de scholen de wet, en daarmee behoeden ze scholieren voor veertig extra ophokuren", zegt voorzitter Chanine Drijver.

Scholieren van LAKS staken woensdag op het Museumplein in Amsterdam tegen de zogenoemde ophokuren. De VO-raad roept scholen op soepel om te gaan met de absente leerlingen die van hun ouders toestemming hebben gekregen om te staken.

In navolging van LAKS volgen later acties van Onderwijsbond Leraren in Actie (LIA) en de Algemene Onderwijsbond (AOb). De LIA heeft opgeroepen tot een algemene staking van drie dagen direct na de kerstvakantie. De AOb houdt op 26 januari een manifestatie in Utrecht.

Zes maanden geëist tegen ontuchtplegende politieman

Een politieman heeft dinsdag zes maanden cel tegen zich horen eisen voor het plegen van ontucht. De 63-jarige man zou tijdens verhoren drie vrouwen onzedelijk hebben betast. Dat meldt een woordvoerder van het OM in Almelo.

Volgens het OM randde de politieman de vrouwen aan. In 2007 was er ook al een melding binnengekomen over de man en hierna zou hij verdachten niet meer alleen mogen verhoren. Waarom dit toch wel is gebeurd, is onduidelijk.

De man is in 2009 uit zijn functie bij het Almelose korps gezet en ontkent alle beschuldigingen. Om belangenverstrengeling te voorkomen is de zaak behandeld door rechters uit Zutphen.

Taakstraffen voor hackende Wikileaks-sympathisanten

Een 17-jarige Hagenaar die een jaar geleden uit sympathie voor WikiLeaks de websites van Mastercard, Visacard en Paypal aanviel, heeft 26 uur taakstraf gekregen. Een 20-jarige man uit Hoogezand-Sappemeer ging akkoord met een taakstraf van tachtig uur. Hij viel in een reactie op de aanhouding van de andere verdachte de website van het Openbaar Ministerie aan.

Door de taakstraf te accepteren, voorkomen de twee dat ze strafrechtelijk worden vervolgd, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag. De destijds 16-jarige jongen werd in december vorig jaar aangehouden voor betrokkenheid bij de aanvallen.

Minderjarigen kunnen maximaal veertig uur taakstraf krijgen. Omdat de jongen enkele dagen in voorarrest zat, viel de taakstraf lager uit. Dit geldt ook voor de 20-jarige dader.

De jongen bekende destijds dat hij de de websites van de creditcardmaatschappijen aanviel omdat ze geen opdrachten van WikiLeaks wilden verwerken. Na de aanhouding van WikiLeaks-oprichter Julian Assange in Engeland gingen zijn sympathisanten wereldwijd over op hackaanvallen.

Bleker wil altijd veearts bij rituele slacht

Bij het ritueel slachten van dieren moet altijd een dierenarts aanwezig zijn. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil dit binnen drie maanden regelen, bevestigt een woordvoerder dinsdag naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad.

Nu is op middelgrote en kleine slachterijen niet altijd een veearts aanwezig. Daaraan wil Bleker een einde maken. Hij wil daarover afspraken maken met de joodse en de islamitische gemeenschap, schrijft hij in een brief die later dinsdag naar de Eerste Kamer gaat. Bleker kondigt ook een onderzoek aan naar methodes die onverdoofde slacht minder dieronvriendelijk te maken.

Bleker wil verder dat dieren alsnog worden verdoofd als ze bij het slachten te lang bij bewustzijn blijven. Na hoeveel seconden dit moet gebeuren, is nog niet duidelijk. Ook wil Bleker afspraken maken over het aantal halssnedes dat maximaal mag worden toegebracht.

Bleker kondigde vorige week aan dat hij afspraken wilde maken met de geloofsgemeenschappen over de rituele slacht. Hij deed dat tijdens een debat in de Eerste Kamer. Die bleek in meerderheid tegen een verbod op de onverdoofde rituele slacht. De Tweede Kamer had eerder wel ingestemd met een wetsvoorstel van de Partij van de Dieren dat zo'n verbod moest regelen.

Derksen: Niet vrolijk van eigen reclame

Johan Derksen wordt niet bepaald vrolijk van zijn eigen reclame. Dit zei de besnorde voetbaljournalist maandagavond in de RTL 7-talkshow Voetbal International, in reactie op de nominatie voor de Loden Leeuw 2011 voor meest irritante BN'er in een reclame.

"Als ik nu één prijs verdien is het deze prijs, want ik word ook niet vrolijk als ik mezelf langs zie komen en het is niemand zijn hobby om zes weken in ieder bushokje te hangen, maar de rekeningen van de aannemer zijn wel betaald", vertelt de 62-jarige voetbalanalist over zijn commercial voor de Nederlandse Energie Maatschappij.

Toch is Derksen onder de indruk van de vier andere genomineerden Reamon Sluiter (Head and Shoulders), Kim Holland (Simpel), Robert Kranenborg (Delta Lloyd) en Arie Boomsma (Douwe Egberts). "Ik heb altijd iets met Kim Holland willen hebben. Dat is een heel preuts meisje hè?", aldus Derksen.

Stemmen kan tot en met 8 januari hier!


Johan Derksen: Niet vrolijk van eigen reclame

Wolverine-piraat krijgt een jaar gevangenisstraf

De man die in 2009 een onafgemaakte versie van X-Men Origins: Wolverine online zette, is door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. De rechter noemde zijn handelen 'zeer ernstig', schrijft het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter.

De veroordeelde beweerde de illegale versie van de superheldenfilm met Hugh Jackman, waaraan nog allerlei speciale effecten ontbraken, ergens in zijn buurt The Bronx in New York te hebben gekocht. Vervolgens plaatste hij de film ruim een maand voor de première op internet. De verkoper van de illegale kopie is nooit getraceerd.

"De hier opgelegde gevangenisstraf is een duidelijk signaal naar potentiële internetpiraten", zegt een federale openbare aanklager. "Het ministerie van Justitie zal dieven van het intellectuele eigendom van dit land vervolgen en aanklagen."

Nadat de man zijn illegale film op internet had gezet, werd hij door producent 20th Century Fox gesommeerd de film van zijn site te halen. Dat gebeurde een dag na plaatsing ook, maar toen was de film al door talloze andere sites overgenomen.

Hoewel internetpiraterij doorgaans als schadelijk wordt gezien voor nog te verschijnen films, bracht X-Men Origins: Wolverine uiteindelijk wereldwijd zo'n 373 miljoen dollar op. Hierdoor vroegen vele critici zich openlijk af of de hype rond de illegale kopie de filmopbrengsten wellicht had gestimuleerd.

Ombudsman: Opheldering over benoeming Donner

De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, wil opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de benoeming van Piet Hein Donner (CDA) tot vicepresident van de Raad van State. Dat staat in een brief die Brenninkmeijer aan Opstelten heeft gestuurd.

Aanleiding zijn de klachten die twee mensen, die naar de functie hadden gesolliciteerd, bij de ombudsman hebben ingediend. De twee zeggen geen schijn van kans te hebben gehad, omdat vooraf al vaststond dat Donner de baan zou krijgen. Ze willen dat de ombudsman een onderzoek instelt.

Het verzoek van de twee afgewezen sollicitanten 'geeft uitdrukking aan een breed in de samenleving levende wrevel over de gevoerde procedure', schrijft Brenninkmeijer aan Opstelten, die de sollicitatieprocedure heeft geleid namens het kabinet.

Brenninkmeijer wil van Opstelten weten welke stappen hij in de benoemingsprocedure heeft genomen en waarom. Ook moet Opstelten vertellen welke afspraken er tijdens de kabinetsformatie zijn gemaakt over de nieuwe vicepresident. Brenninkmeijer vraagt zich af of het wel nodig was een vacatureadvertentie te publiceren.

De ombudsman vraagt Opstelten binnen twee weken te reageren. Op basis van de antwoorden besluit hij of hij een onderzoek instelt.

Het kabinet heeft Donner vrijdag voorgedragen voor de opvolging van de huidige vicepresident, Herman Tjeenk Willink. Opstelten weersprak vrijdag na de ministerraad de suggestie dat de benoeming van Donner vooraf vaststond. Volgens Opstelten was Donner gewoon de beste van de 39 sollicitanten.

Ajacieden Eriksen en Anita ontbreken tegen AZ

Ajacied Christian Eriksen moet woensdag de bekerwedstrijd tegen AZ aan zich voorbij laten gaan. De 19-jarige Deen verliet dinsdag met een enkelblessure de training en speelt voor 95 procent zeker niet, vertelde coach Frank de Boer. Ook Vurnon Anita moet passen voor de laatste wedstrijd van Ajax van het kalenderjaar. De 22-jarige voetballer kampt met een lichte hersenschudding.

De Boer vertelde verder op de persconferentie dat Jasper Cillessen net zoals in eerdere bekerwedstrijden het doel verdedigt en dat Ricardo van Rhijn wederom een basisplaats krijgt. De jonge Leidenaar debuteerde zondag tegen ADO Den Haag verdienstelijk. De van een rugblessure teruggekeerde Derk Boerrigter krijgt een helft speeltijd, zei De Boer ook nog.

De van een hamstringblessure herstelde Siem de Jong en Lorenzo Ebecilio, gepasseerd ten faveure van Ismaïl Aissati, zitten niet bij de wedstrijdselectie.

Achmea neemt Independer over

Verzekeraar Achmea en de vergelijkingssite Independer gaan samenwerken om het vertrouwen van de consument in verzekeringen te herstellen. Dat maakten beide ondernemingen dinsdag bekend tijdens een persconferentie in Amsterdam.

Achmea neemt een belang van 77 procent in Independer. De oprichters en management van de vergelijkingssite behouden 23 procent van de aandelen.

Achmea neemt Independer over
Achmea neemt Independer over (Foto: ANP)

Consumentenvertrouwen niet eerder zo laag

Nooit eerder waren consumenten zo somber als nu. De indicator van het consumentenvertrouwen is in de laatste maand van het jaar met vijf punten gezakt naar een dieptepunt van -37, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het vertrouwen wordt berekend door het aantal mensen dat pessimistisch is af te trekken van het aantal mensen dat positief is over zijn situatie. Bij een cijfer van nul zijn er dus evenveel optimistisch als pessimistisch.

Consumenten zijn vooral pessimistisch over hun financiële situatie volgend jaar. Daar daalde het saldo met elf punten naar -23. Als werd gevraagd naar het afgelopen jaar, was sprake van een minder scherpe daling. De koopbereidheid nam sinds vorige maand met zeven punten af om uit te komen op -20.


Consumentenvertrouwen niet eerder zo laag (Foto: Novum)

Ziekenhuis weigert patiënten Achmea

Het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk behandelt dit jaar geen patiënten meer die zijn verzekerd bij Achmea. De zorgverzekeraar heeft niet genoeg zorg ingekocht, waardoor het ziekenhuis nu voor de kosten van behandelingen zou opdraaien, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis dinsdag.

De weigering van Achmea-klanten geldt niet voor alle patiënten. Mensen die spoedeisende hulp nodig hebben of al stonden ingepland voor een operatie, worden wel behandeld.

Andere Achmea-klanten moeten wachten tot januari voor ze weer bij het ziekenhuis terechtkunnen. Dan is er weer budget voor een nieuw jaar. Als ze niet willen wachten, worden ze naar Achmea verwezen om bij een ander ziekenhuis een operatie in te plannen.

De vergoeding die het ziekenhuis van Achmea krijgt is volgens de woordvoerder dit jaar maar met een procent gestegen, terwijl de landelijke stijging van de kosten tweeënhalf procent is. "Wij hebben vorige maand al aan de bel getrokken dat het budget deze maand op zou zijn, maar Achmea wilde niet meer betalen."

Achmea gaat dinsdag nog met het ziekenhuis in gesprek, zegt een woordvoerder. Zij wijst erop dat nu eenmaal afspraken zijn gemaakt over het verminderen van de zorgkosten. "Het ziekenhuis heeft ook met de afspraken ingestemd." Het zou volgens haar ook niet eerlijk zijn als het ziekenhuis de kosten overschrijdt en zonder problemen extra geld krijgt, terwijl andere ziekenhuizen alles in het werk stellen om zich aan de afspraken te houden.

Dinsdagochtend heeft Achmea al een eerste patiënt naar een ander ziekenhuis in Tilburg bemiddeld. "Wij regelen het vervoer ook als dat nodig is", zegt de woordvoerder.

Doordat operaties nu worden uitgesteld en op het budget van volgend jaar drukken, is het volgend jaar nog sneller op als niets verandert, verwacht de woordvoerder. "Wij zijn ook gebonden aan afspraken. De groei van het budget is volgend jaar waarschijnlijk nihil." De onderhandelingen over het budget van volgend jaar lopen nog.

'Afschieten Schipholganzen gevaarlijk'

Het afschieten van ganzen bij Schiphol is gevaarlijk. Dat zegt Vogelbescherming Nederland. Het zou de kans op botsingen met vliegtuigen juist verhogen omdat ze roekeloos opvliegen, schrijft de organisatie in een brief aan staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA).

De Vogelbescherming wil een convenant over de maatregelen tegen de vogels daarom niet ondertekenen. De overheid zou te veel inzetten op het afschieten van de ganzen terwijl er ook andere manieren zijn. Atsma presenteert naar verwachting later deze week een plan over de aanpak van de overlast van ganzen op Schiphol, het afschieten is een van de opties.

Het inzetten van olifantsgras om ganzen af te schrikken juicht de Vogelbescherming juist toe. Ook het beperken van voedsel en het inzetten van radarsystemen werken veel beter tegen de ganzenoverlast, meent de organisatie.


'Afschieten Schipholganzen gevaarlijk' (Foto: Novum)

Excelsior toont belangstelling voor Bruins

Excelsior hoopt Luigi Bruins te verleiden tot een terugkeer naar Kralingen. Bruins zit na zijn vertrek uit Oostenrijk zonder club.

De hekkensluiter in de Eredivisie heeft vernomen dat Bruins is vertrokken bij Red Bull Salzburg. De 24-jarige middenvelder was pas twee maanden aan de slag in Oostenrijk, maar hij kon niet overtuigen bij de ploeg van trainer Ricardo Moniz. Bruins mocht daarom zijn koffers pakken.

Excelsior hoopt de oud-speler van Feyenoord in de winterstop vast te leggen. Bruins trainde na zijn vertrek bij Feyenoord afgelopen zomer al enige tijd mee bij de formatie uit Kralingen. Simon Kelder, algemeen directeur van Excelsior, ziet Bruins graag terugkeren naar zijn jeugdliefde.

"We hebben elkaars nummer, dus we zullen elkaar de komende tijd zeker spreken en ja tuurlijk zouden wij Bruins graag willen hebben", zei Kelder tegenover RTV Rijnmond. Bruins debuteerde in het seizoen 2004/05 bij Excelsior en speelde daarna in drie seizoenen 66 competitiewedstrijden.


Luigi Bruins nog in zijn Feyenoordperiode (Foto: Pro Shots)

Renault test V6 turbomotor halverwege 2012

Renault heeft bekendgemaakt dat het de motor die vanaf het seizoen 2014 gebruikt zal gaan worden vanaf halverwege volgend jaar zal gaan testen. De 1,6 liter V6 turbomotor zal dan op de testbank liggen, zo meldde Renault Sport F1-directeur Jean-Francois Caubet op Nextgen-auto.com.

"De nieuwe krachtbron voor 2014 is veel meer complex om te ontwerpen en te hanteren dan de huidige motoren, en het is een grote uitdaging om dat goed te doen. Onze eerste V6 testen we halverwege 2012 en daarna volgt een intens programma om elk onderdeel te verfijnen en te ontwikkelen binnen de voorgeschreven regels," meldt Caubet die volgens jaar met zijn bedrijf krachtbronnen levert aan Red Bull Racing, Lotus Renault GP, Caterham F1 Team en Williams.

Eerder meldde Mercedes al dat de nieuwe motor al klaar is voor de testbank. Over de nieuwe krachtbronnen van Ferrari, Cosworth en PURE is nog niets bekend.

Kinderen kopen samoeraizwaarden op kerstmarkt

Het is vier kinderen gelukt om samoeraizwaarden op de kop te tikken op een kerstmarkt in Emmeloord. Ongeruste ouders leverden de zwaarden maandag in bij de politie. De vlijmscherpe wapens werden ontdekt toen de kinderen aan het 'zwaardvechten' waren. De verkoper wordt nog gezocht, meldt de politie dinsdag.

De kinderen, in de leeftijd van 6 tot 11 jaar, hadden de Japanse krijgswapens voor acht euro gekocht op de kerstmarkt aan de Pallasstraat. De zwaarden zijn niet verboden, maar mogen niet op de openbare weg worden gedragen.

De politie vermoedt dat meer kinderen de zwaarden hebben gekocht. Ouders kunnen deze zonder gevolgen inleveren bij het politiebureau in Emmeloord. De ingeleverde zwaarden worden vernietigd.

Nieuwe 3DS-afleveringen Nintendo TV bekijken op YouTube

De allereerste aflevering van de 3DS-versie van Nintendo TV is nu te bekijken op YouTube. Elke maand zullen er nieuwe afleveringen van Nintendo TV op YouTube komen nadat het live is gegaan op de 3DS of Wii.

Nintendo TV is een initiatief van Official Nintendo Magazine en deze zullen elke maand een onderwerp bespreken van de Nintendo games door middel van een filmpje.

Deze week kunnen we kijken naar Super Mario 3D Land, Mario Kart 7 en Super Pokemon Rumble.

Omstreden biertrechterspel uit de handel gehaald

Het omstreden biertrechterspel wordt uit de handel gehaald. Importeur Miko wil niet worden geassocieerd met drankmisbruik, zegt directeur Wil van Gelder dinsdag.

Het spel, bestaande uit een trechter en opdrachtkaartjes, kwam de afgelopen weken in opspraak. Het zou jongeren aanzetten tot drankmisbruik. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) noemde het spel 'walgelijk'.

Van Gelder vindt de ophef onterecht. "Het spel is al jaren in de handel en we hebben nog nooit een klacht gehad. Maar nu heeft een Kamerlid het toevallig zien liggen en zijn de poppen aan het dansen."

Hij wijst erop dat het spel voor mensen van 16 jaar en ouder is bedoeld. "Volgens onze wetgeving zijn jongeren dan oud genoeg om in te schatten hoeveel ze kunnen drinken." Ook zou het spel niet aanzetten tot overmatig drinken. "De leukste opdracht is om de trechter in je broek te doen en een munt vanaf je voorhoofd in de trechter te laten vallen. Op feestjes kun je wel raden dat anderen dan proberen stiekem bier in de trechter te gieten."

Als wel wordt opgedragen via de trechter te drinken, gaat het volgens Van Gelder om enkele slokjes. "Helaas zijn bij artikelen over ons spel filmpjes gezet van mensen die via een trechter drinken. Het is niet eens de trechter uit ons spel. Dus eigenlijk kunnen ze net zo goed ophef maken over de Blokker die trechters verkoopt."

Miko houdt ook andere spellen onder de loep. "Maar voorlopig schrappen we alleen het spel met de trechter." De directeur wil zich niet uitlaten over de vraag of dit nu een collectors item wordt.


Omstreden biertrechterspel uit de handel gehaald (Foto: Novum)

Verhagen acht extra maatregelen Borssele onnodig

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) ziet geen reden om extra veiligheidsmaatregelen te treffen bij de kerncentrale in Borssele. Hij laat dit dinsdag weten in een reactie op de resultaten van de stresstest die in november werden gepubliceerd.

Die test wees uit dat de kerncentrale aan alle Europese veiligheidseisen voldoet. Wel zijn er mogelijkheden om de centrale nog veiliger te maken. EPZ, de eigenaar van de kerncentrale, werkt onder meer aan het verbeteren van het aardbevingbestendig maken van de blusleidingen en wil meer bescherming tegen hoge golven bij overstromingen.

Verhagen is blij met de resultaten van de test. "Een kerncentrale moet altijd voldoen aan strenge veiligheidseisen. Het is goed dat ook de stresstest aantoont dat de kerncentrale in Borssele veilig is."

Verhagen heeft EPZ toch gevraagd om een aanvullende analyse te maken van een aantal risicosituaties. Zo moet beter worden gekeken naar de impact van zeer grote overstromingen die zich slechts een keer in de tienduizend jaar voordoen, of naar ongevallen die maanden duren.

EPZ heeft al onderzocht wat de consequenties zijn van onder meer een vliegtuig dat op de kerncentrale neerstort, explosies en omvangrijke computerstoringen. Omdat kwaadwillende hun voordeel kunnen doen met deze informatie, worden de resultaten hiervan niet openbaar gemaakt.

De test is het gevolg van de kernramp in het Japanse Fukushima, eerder dit jaar. Om een dergelijke ramp te voorkomen laat de Europese Unie alle kerncentrales in Europa controleren op de veiligheid. België en Duitsland hebben aangegeven hun kerncentrale op termijn te sluiten, maar Verhagen ziet brood in de bouw van een tweede kerncentrale, naast de huidige.


Verhagen acht extra maatregelen Borssele onnodig (Foto: Novum)

Elektrisch tanken langs de snelweg vanaf zomer

Automobilisten met een elektrische auto kunnen vanaf volgend jaar hun auto ook op talloze plekken langs de snelweg opladen. Marktpartijen kunnen vanaf 10 januari een vergunning aanvragen voor het neerzetten van een laadpaal bij een van de zogeheten verzorgingsplaatsen, maakte Rijkswaterstaat dinsdag bekend.

Met een volle accu kan een elektrische auto ongeveer 140 kilometer rijden. Dankzij het 'bijtanken' langs de snelweg kan weer diezelfde afstand worden afgelegd. Wie zijn auto oplaadt bij een zogeheten snellaadpaal kan de accu in twintig minuten voor tachtig procent opladen.

De vergunning is gratis tot 2015. Het is de bedoeling dat de eerste (snel)laadpalen in de tweede helft van 2012 klaar zijn voor gebruik. Nederland wordt hierdoor het eerste land ter wereld waar het mogelijk is om langs de hele snelweg oplaadpunten te exploiteren. In diverse steden zijn al laadpalen op strategische plekken neergezet.


Elektrisch tanken langs de snelweg vanaf zomer (Foto: Novum)

Vier films krijgen bijdrage dankzij De Oversteek

Vier Nederlandse filmmakers kunnen hun film realiseren dankzij het project De Oversteek. Dat laat het Filmfonds vandaag weten. Het initiatief is een samenwerking tussen de publieke omroep, het Filmfonds en het Mediafonds om aanstormend talent financieel te steunen bij het maken van een artistieke speelfilm. In het kader van het Deltaplan Talent is ook het CoBO bij dit initiatief betrokken.

Dick Tuinder schreef het scenario voor Afscheid van de Maan en gaat de film ook regisseren voor de VPRO. David Verbeek schreef en regisseert Full Contact voor dezelfde omroep. Jim Taihuttu is scenarist en regisseur van Habbekrats voor de NTR. Eché Janga regisseert Altijd Zondag naar een scenario van Sammy Reynaert voor de VARA.

De films moeten volgend jaar geproduceerd worden zodat ze in 2013 in filmhuizen kunnen worden vertoond. Daarna worden ze op telvisie uitgezonden.

De Oversteek is in het verleden al behulpzaam geweest bij het ontwikkelen van nieuw Nederlands filmtalent. Regisseurs als Martin Koolhoven, Paula van der Oest en Urszula Antoniak kregen door het project de kans hun speelfilmdebuut te maken.

Pikachu, ik kies jou!

Nintendo heeft het Pokémon Video Game National Championships aangekondigd. Het toernooi begint op 3 maart 2012 tot 1 april 2012 en zal worden gehouden op vijf verschillende plaatsen in Europa.

Net zoals in de vorige toernooien zul je worden ingedeeld op basis van je leeftijd. De top vier van alle afdelingen zullen een reis winnen naar de Pokémon World Championships, die zal worden gehouden van 10 augustus tot 12 augustus 2011 op Hawaii.

Nintendo heeft ook een aantal nieuwe regels geïntroduceerd. Zo moet je een team samenstellen uit de Nationale Pokedex en moeten er Pokémon Black- of Pokémon White-versies gebruikt worden. Dit zal ervoor zorgen dat er meerdere Pokémons zijn om uit te kiezen. Verder bestaat het uit Double Battles die gehouden worden over de infraroodconnectie. Deelnemers mogen alleen meedoen wanneer ze gebruikmaken van de Europese versie van Pokémon.

Hieronder staan de volledige data.

2012 Pokémon Video Game National Championships, European Dates and Locations:

Saturday 3rd March - UK, Birmingham, NEC, Hall 11
Saturday 10th March - Germany, Essen, Messe Essen, Halle 1A
Saturday 17th March - France, Paris, Espace Champerret, Hall C
Saturday 24th March - Spain, Madrid, IFEMA, Pabellón 5
unday 1st April - Italy, Milan, Centro Congressi Milanfiori, Strada 1

Afdelingen:

Junior Division - born in 2001 or later
Senior Division - born in 1997, 1998, 1999, or 2000
Masters Division - born in 1996 or earlier

Excuses: mannen en vrouwen zijn gelijk

"Jij ook altijd met je columns over de verschillen tussen mannen en vrouwen! Ik ben helemaal niet zo'n man die alleen maar voetbalt en naar auto's kijkt. Accepteer nou eens dat mannen en vrouwen gelijk zijn!" Lieve - vooral mannelijke - lezers met deze stelling, met het oog op de lieve vrede die er weer aan zit te komen met de kerstdagen, ga ik in op jullie verzoeken. Mannen en vrouwen zijn gelijk. 

Warner gaat helemaal los op Steam

Warner gaat helemaal los op Steam en brengt een enorm dikke gamebundel uit tegen een gereduceerd tarief vanwege het feit dat de Steam Sales weer van start gaan waar elke publisher en developer hun games tegen een lager bedrag aanbieden.

Ook Warner doet een duit in het zakje en biedt een bundel aan met het volgende:
Beide Batman Arkham Games - Asylum and City met alle DLC.
Lord of the Rings: War in the North
Bastion
Alle drie de Fear games en uitbreidingen
LEGO Batman
Harry Potter Year 1-4
Watchmen: The End is Nigh.

Voor bovenstaande vragen ze maar €74,99 in plaats van €374,82,-. Eigenlijk betaal je dus alleen voor Arkham City en krijg je de rest er gratis bij.

Sutil neemt geen overhaast besluit

Adrian Sutil is een van de Formule 1-coureurs die nog geen stoeltje voor 2012 heeft gevonden. De Duitser kende een goed seizoen bij Force India maar moest daar toch plaatsmaken voor Nico Hülkenberg. Ondanks dat er nog maar een paar zitjes vrij zijn wil Sutil niet overhaast bij een renstal tekenen.

"Er is nog niets officieel, maar we denken dat Paul en Nico volgend jaar voor Force India rijden," zei Sutils manager Manfred Zimmermann tegen Motorsport-Magazin kort voordat Force India de rijdersbezetting voor 2012 bekend zou gaan maken. Op dat moment was hij voor Sutil in gesprek met twee teams, maar dat zijn voormalig team daar niet meer bij zat. "We moeten nu in alle rust alle opties op een rijtje zetten en goed bekijken, alvorens een beslissing te nemen."

Momenteel hebben alleen de teams Williams en HRT officieel nog een stoeltje vrij. Sutil is gewild omdat hij met sponsor Medion geld kan meebrengen. Bij Williams speelt verder mee dat de renstal op zoek is naar een ervaren rijder naast de al vastgelegde Pastor Maldonado. Het team uit Grove heeft in het afgelopen half jaar een technische herstructurering doorgemaakt en de motoren van Cosworth ingeruild voor die van Renault om zo te proberen de teleurstelling van het seizoen 2011 in 2012 uit te wissen.

Daarnaast zijn er nog onofficieel een aantal stoeltjes vrij in de Formule 1 voor 2012. Het meest wordt de plaats van Jarno Trulli bij Caterham F1 Team genoemd. Ook Kamui Kobayashi lijkt zijn plaats bij Sauber niet helemaal zeker te zijn, terwijl er daarnaast aan de stoelposten van Timo Glock bij Marussia wordt gezaagd. Vitaly Petrov zou in beeld zijn om de Duitser te vervangen.

Tot slot doen er geruchten de ronde over Ferrari-rijder Felipe Massa, al lijkt het vrijwel zeker dat de Braziliaan wel het hele seizoen 2012 zal gaan racen. Voor 2013 lijken Robert Kubica en Sutil in beeld te zijn om hem op te volgen. Dit is ook de reden waarom volgens de geruchten Sutil vooralsnog niet voor meer dan één seizoen wil tekenen bij Williams.

Scheidsrechter Kuipers naar Euro 2012

Arbiter Björn Kuipers is één van de twaalf scheidsrechters die komend jaar in actie zal komen tijdens de Europese kampioenschappen voetbal in Polen en Oekraïne. Dit maakte de scheidsrechterscommissie van de UEFA vandaag bekend.

Bij het vorige EK in 2008 vertegenwoordigde Pieter Vink de Nederlandse arbitrage. Voor alle landen geldt dat ze een maximaal aantal van één scheidsrechter naar het EK-toernooi mogen afvaardigen. Kuipers liet in een eerste reactie weten ontzettend trots te zijn met de aanstelling: "Ik had het natuurlijk gehoopt en misschien een klein beetje verwacht, maar het bleef tot op het laatste moment enorm spannend."

"Gelukkig kreeg ik vanmorgen het bevestigende telefoontje van Dick van Egmond. Als scheidsrechter is dit het mooiste bericht wat je kunt krijgen. Een eindtoernooi is en blijft toch het ultieme doel. Ik ben ontzettend trots!", aldus de 38-jarige scheidsrechter.

Kuipers werd tot nu toe 48 keer aangesteld voor een internationale wedstrijd, waarvan vijftien duels in de Champions League. Kuipers, die tot de Elitegroep van de Europese voetbalbond behoort, floot vorig jaar onder meer de halve finale van de Europa League tussen FC Porto en Villarreal en mocht ook de halve finale van het WK voor clubteams in goede banen leiden. Dit jaar mocht hij eind augustus de wedstrijd om de Europese Super Cup in Monaco fluiten.

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB, is erorm blij met de aanstelling: "Een prachtig gegeven voor de hele Nederlandse arbitrage. Een Nederlandse arbiter op een eindtoernooi is één van onze doelstellingen. Het is voor de arbitrage van groot belang dat we erbij zitten."

"Björn is hiermee een voorbeeld voor zijn collega’s en voor jonge scheidsrechters. Natuurlijk wens ik hem veel succes en plezier; vele ogen zullen op hem gericht zijn. Ik heb het volste vertrouwen dat hij met zijn team een topprestatie neer zal zetten!", besloot Van Egmond.

Gall wil met 'cupfighter' Eagles langs RKC

Go Ahead Eagles staat vanavond in de achtste finale van de KNVB-beker tegenover RKC Waalwijk. Trainer Joop Gall heeft vertrouwen in een stunt.

De club uit Deventer was in de vorige ronde verrassend te sterk voor Feyenoord. In de laatste jaren is Go Ahead vaker een lastige opponent gebleken voor Eredivisieclubs. Ook NAC Breda en Heracles Almelo werden al eens uitgeschakeld. Trainer Gall hoopt nu ook RKC uit te schakelen.

Go Ahead kende echter een tegenvaller in aanloop naar het bekerduel met de Waalwijkers. Tegen FC Dordrecht ging de ploeg van Gall fors onderuit (3-1). "Ik ben tevreden over ons spel van de laatste weken. Tegen Dordrecht hebben we te naïef gespeeld. Dat zal tegen RKC niet gebeuren."

"De groep is de laatste tijd heel erg naar elkaar toegegroeid en op de wedstrijdinstelling is niets aan te merken. We creëren ook nog eens voldoende kansen, alleen vergeten we onszelf te vaak te belonen met doelpunten. Maar we hoeven voor niemand bang te zijn", aldus de oefenmeester.

"RKC heeft een prima ploegje, ze zijn beter dan De Graafschap, VVV-Venlo en Excelsior. Ze zijn fysiek sterk, maar kunnen ook heel goed voetballen. Ik hoop dat ze ons onderschatten, want dan kunnen wij opnieuw voor een stunt zorgen", besluit Gall tegenover Voetbal International.

Rihanna woedend op Nederlandse glossy

De Nederlandse glossy Jackie heeft zich de woede van zangeres Rihanna op de hals gehaald. In het magazine wordt de Amerikaanse een 'Niggabitch' genoemd.

Dit bereikte Rihanna die daarop Twitterde aan de hoofdredactrice: @evajackie with the intent of abasement, that made no sense..."NIGGA BITCH"?!....Well with all respect, on behalf of my race, here are my two words for you...FUCK YOU!!!

Hoofdredactrice Eva Hoeke riep eerst op Twitter dat het een grap was maar stak al snel de hand in eigen boezem toen ze ook de toorn over zich heenkreeg van Rihanna-fans én de buitenlandse media. Hoeke: "Twee dingen geleerd. 1: geen slechte grappen in het blad plaatsen. 2: niet doen alsof een slechte grap goed is. Sorry, jongens. My bad." Hoeke belooft in het volgende nummer te rectificeren. Of Rihanna en haar 11 miljoen Twittervolgers excuses accepteren is niet bekend.

Babel ziet in Suárez een Liverpool-legende

Ryan Babel (ex-Liverpool) denkt dat Luis Suarez nu al de harten van de Liverpool-fans heeft gestolen. Babel besloot, net als een paar jaar later Suárez, de overstap te maken van Ajax naar Liverpool.

Voor de Uruguayaan is die transfer vooralsnog aanmerkelijk beter uitgepakt. Suárez krijgt vooral binnen de club veel complimenten voor zijn werk. In de rest van Engeland maakte de oud-Ajacied zich niet populair met vermeende schwalbes en een veelbesproken incident met Patrice Evra.

Desondanks denkt Babel, inmidels actief bij 1899 Hoffenheim, dat Suárez zich zal ontpoppen tot een grote speler bij Liverpool. "Hij heeft zich zo goed ontwikkeld. Bij Ajax was hij al een legende en ik denk dat hij dat zelfs nu ook al is bij Liverpool", zei Babel volgens Voetbal International. Het is voor Suárez een belangrijke dag. De spits wacht mogelijk na vandaag een eventuele schorsing.

De Engelse voetbalbond (FA) doet namelijk een uitspraak over vermeende racistische uitingen van Suárez aan het adres van Manchester United-verdediger Evra. Het incident vond plaats op 15 oktober en is sindsdien veelbesproken in Engeland. Teamgenoot Craig Bellamy hoopt dat Suárez niet geschorst wordt. "Ik heb nog nooit zo'n spits als Suárez gezien. Hij is tot zoveel in staat."

'Gaitán in belangstelling van Man. United'

Manchester United is in de zoektocht naar een nieuwe middenvelder uitgekomen bij Benfica-revelatie Nicolas Gaitán. Een transfer van de Argentijn lijkt in de maak.

De zaakwaarnemer van Gaitán, Jorge Menses laat weten dat Benfica en Manchester United in gesprek zijn. "Ik heb nog niet met United gesproken, maar beide clubs hebben al wel gesproken. Als dat goed gaat, zal ik ook het woord gaan voeren."

Mendes deed al eerder zaken met United. De Portugees hielp in het verleden Cristiano Ronaldo en Nani van Sporting CP naar de Engelse topclub. Gaitán kan dus ook de overstap maken van de Portugese competitie naar de Premier League. De Argentijn moet zo'n dertig miljoen euro kosten.

Gaitán, die een paar jaar geleden ook in de belangstelling stond van Ajax, maakte in de groepsfase van de Champions League indruk in twee optredens tegen United. De middenvelder was van waarde bij de groepswinst voor Benfica, dat hem overnam van Boca Juniors. De 23-jarige Gaitán kwam tot nu toe zes maal uit voor het Argentijnse nationale team.

James Cameron voor 2,5 miljard aangeklaagd

Regisseur James Cameron is weer aangeklaagd om zijn succesfilm Avatar. Sciencefictionschrijver Bryant Moore zegt dat Cameron twee scenario's van hem heeft gebruikt als basis voor de film. Hij eist 2,5 miljard dollar van de regisseur, zo schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

In zijn aanklacht laat Moore weten verschillende gelijkenissen te zien tussen Avatar en zijn scripts Aquatica en Descendants: The Pollination. Cameron is vaker geconfronteerd met rechtszaken om de 3D-film uit 2009. Avatar leverde ruim 2,7 miljard dollar op en is daarmee de bestverdienende film aller tijden.

Twee weken geleden kreeg Cameron ook al een rechtszaak aan zijn broek. Toen beweerde oud-werknemer Eric Ryder het idee voor Avatar te hebben verzonnen en uitgewerkt.

Uruguayaanse voetbalgrootheid Núñez overleden

De Uruguayaanse voetbalgrootheid Héctor Núñez is maandag na een lang ziektebed overleden. Dat melden Uruguayaanse media. Nunez werd 75 jaar. De oud-international speelde als voetballer voor Valencia, waar hij later ook trainer werd.  Núñez was ook bondscoach van Uruguay, waarmee hij in 1995 de Copa América won.

Als trainer diende de zevenvoudig international ook nog onder meer Atlético Madrid, Las Palmas, Tenerife en de nationale ploeg van Costa Rica. Tien jaar geleden was hij voor het laatst actief bij Al Nassr uit Saudi-Arabië.

Diego Forlan, een van de huidige Uruguayaanse sterren, betuigde via Twitter zijn medeleven. "De meester is niet meer onder ons. Een groot verlies voor zijn familie en het Uruguayaanse voetbal."

Craig vindt accent personage maar bijzaak

Daniel Craig vond het weinig zin hebben zichzelf een Zweeds accent aan te meten voor zijn rol in The Girl With the Dragon Tattoo. Het verhaal speelt zich af in Zweden en regisseur David Fincher wilde graag dat al zijn acteurs een tikkeltje exotisch Scandinavisch klonken. Zover wilde Craig echter niet gaan. "Ik heb al snel besloten niet te veel stil te staan bij het accent van mijn personage", zegt hij tegen Novum Nieuws.

In de film, gebaseerd op het eerste Millennium-boek van de overleden auteur Stieg Larsson, speelt Craig een Zweedse journalist die een moordzaak op moet lossen. Veel van zijn tegenspelers spreken met een Zweeds accent, hij spreekt echter vlekkeloos Engels alsof hij James Bond speelt.

"Er zit een scène in de film waarin mijn personage vanuit Zweden naar Londen reist en daar een Zweedse ontmoet die inmiddels jaren in Groot-Brittannië woont", vertelt de 44-jarige Bond-acteur. "Moet ik dan ineens Zweeds met haar gaan spreken, of heeft zij geen accent meer en ik nog wel?" Daarnaast zegt Craig veel Zweden te kennen die vrijwel accentloos Engels spreken. "Sommigen daarvan hebben een paar jaar in Groot-Brittannië of de Verenigde Staten gewoond en hebben zelfs een Cockney-accent of een Texaanse tongval ontwikkeld."

Fincher, bekend van films als Se7en, Fight Club en The Social Network, vond die accenten wel handig voor de plaatsbepaling, maar geen halszaak. "Het gaat erom dat een acteur zich op zijn gemak voelt en goed kan spelen. De rest is bijzaak."

"En Daniel heeft gelijk, veel Zweden spreken fantastisch Engels", gaat Fincher verder. "Ik had tijdens de opnames een Zweedse chauffeur die net klonk alsof hij uit Los Angeles kwam. Toen ik hem vroeg waar hij Engels had leren spreken, antwoordde hij doodleuk: South Park"

The Girl With the Dragon Tattoo gaat op 19 januari in Nederland in première.


Craig vindt accent personage maar bijzaak (Foto: Novum)

'Love Actually is beste kerstfilm'

Love Actually is door lezers van Veronica Magazine verkozen tot de ultieme kerstfilm. De romantische komedie met onder anderen Hugh Grant bleef de kerstklassiekers The Polar Express en It's A Wonderful Life voor.

De afgelopen weken kon op de website van Veronica gestemd worden op films die in aanmerking komen voor het predikaat ultieme kerstfilm. Meer dan 25.000 mensen namen de moeite om een stem uit te brengen. Love Actually werd door 24% van de stemmers als de ultieme kerstfilm gezien. De Amerikaanse animatiefilm The Polar Express (met Tom Hanks) legde met 18% van de stemmen beslag op de tweede plaats. Op de derde plaats staat de klassieker It's A Wonderful Life. De top 5 wordt gecompleteerd door A Christmas Carol en A Muppet's Christmas Caroll.

Sony-tablets krijgen DualShock support

Sony ondersteunt nu DualShock 3 support op hun PlayStation-gecertificeerde tablet, de Tablet S.

De laatste update zorgt ervoor dat het mogelijk is om de PS3-controller via de USB aan te sluiten om te kunnen synchroniseren en daarna draadloos 32-bit klassiekers waaronder Crash Bandicoot ermee te kunnen spelen.

De update is momenteel van start gegaan in Japan en zal binnenkort ook hier komen. Iedereen met de Tablet S krijgt tevens een gratis download, de An Ape Escape-minigamecollectie.

tablet

[Video] 'Zidane-kopstoot' in rugbyduel

Tijdens een rugbywedstrijd tussen een Franse en Italiaanse rugbyploeg heeft de wereldberoemde kopstoot van Zinedine Zidane, toevalligerwijs ook tijdens een duel tussen Frankrijk en Italië, een passend vervolg gekregen. Een Italiaanse rugbyer verkocht zijn Franse opponent een harde kopstoot tegen de borstkas.

De aanval lijkt afgekeken zijn van Zidane, die in zijn laatste wedstrijd als profvoetballer zijn Italiaanse opponent Marco Materzzi met een kopstoot op diens borstkas hard naar de grond werkte. Zidane kreeg rood voor zijn charge en Frankrijk verloor vervolgens de WK-finale.

Ook rugbyer Francesco Minto, speler van het Italiaanse Treviso, werd met een directe rode kaart bestraft. De Italianen gingen uiteindelijk met 12-29 onderuit tegen het Franse Biarritz.


De kopstoot tijdens de rugbywedstrijd. (Bron: YouTube)

Celstraf voor Belgisch international Legear

De Belgische voetballer Jonathan Legear moet ruim twee weken de bak in. De politierechter in Mechelen heeft de speler van Terek Grozny veroordeeld tot vijftien dagen gevangenisstraf, melden Belgische media. Legear was in mei 2009 betrokken bij een auto-ongeluk en sloeg vervolgens op de vlucht. De middenvelder kreeg ook een rijverbod voor een maand en een boete van elfhonderd euro.

De 24-jarige Legear sloeg ruim tweeënhalf jaar geleden op de vlucht nadat hij bij een discotheek een aanrijding had veroorzaakt. In het dorpje Wolvertem kwam hij vervolgens met zijn auto tegen een garage tot stilstand. De tweevoudig Belgisch international, die afgelopen zomer overstapte van Anderlecht naar Terek Grozny, weigerde een blaastest af te leggen.

[NBA] Stojakovic zet punt achter loopbaan

Predrag Peja Stojakovic heeft zijn profcarrière beëindigd. De Servische basketballer speelde dertien seizoenen in de Amerikaanse NBA en beleefde vorig seizoen zijn hoogtepunt door met Dallas Mavericks de titel te veroveren.

De 34-jarige Stojakovic kondigde gisteren zijn afscheid aan: "Als je meer tegen je lichaam aan het strijden bent dan aan het voorbereiden op je volgende wedstrijd, weet je dat het genoeg is." Stojakovic, die drie keer tot All Star werd uitgeroepen, speelde verder voor Sacramento Kings en New Orleans Hornets. Hij staat verder bekend als specialist in driepunters.

Jonge vuurwerkhandelaar uit Burgum aangehouden

De politie heeft zaterdag een 15-jarige jongen uit het Friese Burgum aangehouden omdat hij illegaal vuurwerk verhandelde. De strijkers die in beslag zijn genomen, zijn net zo groot als een koffiebeker, zegt een politiewoordvoerder maandag.

De politie kreeg verschillende anonieme tips binnen over de handelaar. De jongen bood zijn vuurwerk aan op internet.

De politie vond 24 kilo vuurwerk in de woning. Dit wordt vernietigd. De jonge vuurwerkhandelaar heeft het geld dat hij heeft verdiend, meer dan vijfhonderd euro, moeten inleveren. Hij is doorgestuurd naar bureau Halt en er is proces-verbaal opgemaakt.

Microsoft kondigt 'Twelve Days of Xbox' aan

Microsoft heeft de Twelve Days of Xbox Promo gestart. Dit is om te vieren dat we het nieuwe jaar in gaan. Twaalf dagen lang zullen er diverse games tegen een gereduceerd bedrag aangeboden worden.

Elke dag zal er een bepaalde game in de spotlight gezet worden die tegen 50% korting te downloaden zal zijn. Verder zijn er meerdere dingen te downloaden tegen een korting zoals aangegeven hieronder.

Xbox

King of Fighters PS3 DLC uitgesteld

Atlus heeft de uitbreiding op de PlayStation 3 voor King of Fighthers uitgesteld vanwege een technisch probleem. De DLC, welke ervoor zorgt dat het mogelijk is om met een nieuw personage te spelen, zal nu uitkomen op 10 januari voor de PlayStation 3. De Xbox360-versie zal gewoon morgen uitkomen.

Om de PS3-gamers tegemoet te komen zullen de uitbreidingen maar $2,99 kosten voor een bepaalde tijd. Verder zal de uitbreiding ervoor zorgen dat er gebruik gemaakt zal worden van host-side filtering welke ervoor moet zorgen dat gamers gemakkelijker tegen elkaar kunnen spelen.

KOF

Nieuwjaarsdiefstal Friese vereniging verhinderd

Voor het eerst in 35 jaar is de traditionele nieuwjaarsdiefstal van de Friese oudejaarsvereniging Frijsteat Folgeren in de soep gelopen. De leden probeerden maandagnacht het provincieschild van het provinciehuis in Friesland mee te nemen, maar de politie werd gewaarschuwd.

De leden hadden er geen half werk van gemaakt. Na de melding rond 04.00 uur zagen agenten dat een aanhangwagen voor het provinciehuis was geplaatst. Daarop was een stellage gebouwd. Die werd gebruikt om bij het schild te komen. De leden waren volgens de politie druk bezig het schild los te schroeven.

Toen ze werden betrapt, vroegen de leden of ze toch door mochten gaan met hun actie. De agenten waren echter onverbiddelijk en verplichtten hen het schild weer vast te schroeven.

De vereniging kwam eerder in het nieuws door het voormalige schip van topcrimineel Klaas Bruinsma, de Neeltje Jacoba, te verdonkeremanen.

De mislukking bij het provinciehuis betekent niet dat er dit jaar geen nieuwjaarsdiefstallen zijn gepleegd. Bij Museum Vliegbasis Deelen is zaterdagnacht een schaalmodel van een straaljager gestolen. De dieven lieten een briefje achter met de tekst 'Vlieg er eens uit. Tot volgend jaar!' Het is nog niet bekend of hier een nieuwjaarsvereniging achter zit.

NAC-fans alsnog beboet voor samenscholing

Het gerechtshof in Den Bosch heeft een grote groep NAC-supporters alsnog veroordeeld wegens samenscholing in Tilburg voor de wedstrijd Jong Willem II - Jong NAC in 2009. De 26 aanhangers van NAC kregen een boete van 100 euro.

De rechtbank sprak de supporters eerder nog vrij omdat niet was aangetoond dat de groep kwade bedoelingen had. Het Openbaar Ministerie (OM) ging in beroep tegen de vrijspraak.

Het hof gelooft niet dat de mannen alleen in Tilburg waren voor een bezoek aan de wedstrijd. De supporters hadden een kwade bedoeling, leidt het hof bijvoorbeeld af uit de wapens die zij bij zich hadden. De politie vond onder meer verzwaarde vechthandschoenen en ploertendoders.

Een confrontatie met de aanhang van aartsrivaal Willem II werd voorkomen.

'Vitesse haalt Japanner Havenaar'

Mike Havenaar vervolgt zijn carrière bij Vitesse. Volgens De Telegraaf wordt de transfer dinsdag wereldkundig gemaakt. In Arnhem ligt een contract voor tweeënhalf jaar klaar voor de zoon van oud-doelman Dido Havenaar.

De 24-jarige Japanner, die ook in de belangstelling stond van VfB Stuttgart en VfL Wolfsburg, komt transfervrij over van Ventforet Kofu, waarvoor hij de afgelopen twee seizoenen 37 keer scoorde in 62 wedstrijden. De vijfvoudig Japans international begon zijn carrière bij Yokohama F-Marinos.

De Graafschap tot februari zonder aanwinst Jansen

De Graafschap kan in januari nog niet beschikken over aanwinst Anco Jansen. De 22-jarige middenvelder scheurde vrijdag in zijn laatste duel voor SC Veendam tegen Sparta Rotterdam zijn enkelbanden af en staat zeker zes weken buitenspel, meldt Veendam.

Door zijn blessure kan Jansen waarschijnlijk pas in februari debuteren voor de Superboeren. De Zwollenaar tekende in september een contract tot de zomer van 2014 bij De Graafschap. De afgelopen tweeënhalf jaar scoorde hij in 77 duels 21 keer voor Veendam.

Qatar ontslaat derde bondscoach dit jaar

Voor de derde keer dit jaar heeft een bondscoach van Qatar het veld moeten ruimen. De Braziliaan Sebastiao Lazaroni werd vandaag ontslagen vanwege een reeks zwakke prestaties, meldt de Qatarese voetbalbond. Lazaroni werd in augustus aangesteld als opvolger van de Serviër Milovan Rajevac. In februari sneuvelde al de Fransman Bruno Metsu.

Qatar staat momenteel in de Aziatische kwalificatiezone voor het WK 2014 tweede in groep E. In vijf wedstrijden pakte de gastheer van het WK 2022 negen punten, twee minder dan koploper Iran. De eerste twee landen in de poule gaan door.

Lazaroni was voordat hij bondscoach werd al drie jaar werkzaam bij Qatar Sports Club, dat uitkomt op het hoogste niveau.

Rentree V. Williams uitgesteld

Venus Williams heeft haar rentree op de tennisbaan uit moeten stellen. De 31-jarige Williams zou begin januari in Auckland spelen om zich voor te bereiden op de Australian Open, maar zegt hier nog niet klaar voor te zijn.

Williams heeft sinds haar verlies in de eerste ronde van de US Open in september geen toernooi meer gespeeld. Ze liet daarna weten te lijden aan het syndroom van Sjögren, een auto-immuunziekte die haar energie aantast en haar gewrichtspijnen bezorgt. Onlangs speelde ze alweer enkele demonstratiepartijen, maar deze hebben haar onvoldoende vertrouwen gegeven voor het toernooi in Auckland.

"Vorige maand liet ze ons nog weten dat ze er naar uitkeek om hier in actie te komen en dat ze weer een volledig seizoen op de WTA Tour wilde gaan draaien. Helaas is ze er niet bij in Auckland," zei toernooidirecteur Richard Palmer over de zevenvoudig grandslamwinnares die afgezakt is naar de 102e plaats op de wereldranglijst.

Feyenoord wil Guidetti langer in Rotterdam houden

Feyenoord wil graag verder met John Guidetti. De 19-jarige Zweedse spits wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van Manchester City, maar de Stadionclub wil zijn verblijf in Rotterdam verlengen. Guidetti maakte in zijn eerste maanden in Nederland grote indruk en scoorde al elf competitietreffers.

Technisch directeur Martin van Geel gaat woensdag op bezoek bij Guidetti's werkgever City. Onder meer de ontwikkeling van de jonge spits komt daarbij aan bod. "Het mag duidelijk zijn dat wij heel tevreden zijn", zegt Van Geel in het AD. "We zouden hem graag nog langer bij ons houden, maar natuurlijk verwacht ik niet dat daar deze week al uitsluitsel over komt."

Vooral de laatste weken steekt Guidetti in blakende vorm. Hij scoorde in vijf wedstrijden zeven doelpunten en deed afgelopen zondag nog FC Twente met een hattrick de das om. Guidetti's goede prestaties zijn in het buitenland ook niet onopgemerkt gebleven. Zijn zaakwaarnemer Per Jonssen schermt met de belangstelling van vijftien clubs uit Spanje, Duitsland en Italië.

Extra alcoholcontroles rond feestdagen

De politie houdt rond de kerstdagen en de jaarwisseling extra veel alcoholcontroles in vergelijking met voorgaande jaren. Woordvoerder Ron Looije van de Raad van Korpschefs bevestigt dinsdag een rondgang van het AD langs de Nederlandse politiekorpsen, waaruit dit blijkt.

"Op de momenten rond de feestdagen dat we extra veel politiemensen inzetten, worden die ook gebruikte voor het houden van extra alcoholcontroles", legt hij uit. "Voorheen was die extra inzet met name voor het bestrijden van geweld bedoeld. Op het moment dat het rustig voor deze collega's is, gaan we hun aanwezigheid benutten om de controles uit te voeren."

Extra alcoholcontroles rond feestdagen
Extra alcoholcontroles rond feestdagen (Foto: ANP)

Grosjean: "Klaar voor seizoen 2012"

Romain Grosjean zegt goed voorbereid aan de start te gaan verschijnen van het Formule 1-seizoen 2012. De Fransman werd onlangs tot tweede rijder bij Lotus Renault GP benoemd en zegt nu zich met een glimlach te prepareren voor een lang raceseizoen.

Grosjean, die Kimi Räikkönen als teamgenoot krijgt, heeft vorige week de teamleden in Enstone gesproken. "Het is goed dat ik eind vorig jaar al met het team gewerkt heb. Ik heb de jongens vorige week weer gezien en heb ook de kans gehad de auto van volgend jaar vast te bekijken. Het is altijd speciaal voor een coureur om de ontwikkeling van de auto te zien en de mensen te ontmoeten die zo hard werken om ons een goede auto te geven," zei de Fransman op de site van het team.

De regerend GP2-kampioen wil het team helpen om zo goed mogelijk aan de start van het seizoen 2012 te kunnen verschijnen. "Testen is essentieel ter voorbereiding op het seizoen. Ik kijk erg uit naar de samenwerking met de jongens en hoop ze goede feedback te kunnen geven op de auto, zodat we optimaal voorbereid aan de start verschijnen in Australië. Daarnaast krijgt iedere coureur slechts zes dagen om te rijden voor de start van het seizoen, elke testkilometer zal daarom nuttig zijn. Ik kan niet wachten om van start te gaan!"

Grosjean zal het tijdens de kerstperiode relatief rustig aan gaan doen om daarna er vol tegenaan te gaan en begin februari in Jerez voor het eerst in de auto te gaan stappen.

YouTube maakt opnieuw stevige groei door

YouTube heeft dit jaar opnieuw een stevige groei doorgemaakt. Wereldwijd worden er dagelijks al meer dan 3 miljard filmpjes bekeken op de videowebsite, zo maakte YouTube dinsdag bekend.

YouTube is een van de grootste websites ter wereld. De videowebsite is inmiddels beschikbaar op meer dan 350 miljoen mobiele toestellen. Ongeveer 800 miljoen unieke bezoekers weten YouTube maandelijks te vinden. Gebruikers voegen iedere minuut 48 uur video toe aan het platform.

YouTube maakt opnieuw stevige groei door
YouTube maakt opnieuw stevige groei door (Foto: ANP)

Japan schaft 42 JSF's aan

Japan is van plan 42 gevechtsvliegtuigen van het type F-35, beter bekend als Joint Strike Fighter, aan te schaffen van vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Hoeveel geld met de koop gemoeid is, is niet bekendgemaakt, maar Lockheed hanteert een gemiddelde prijs van 65 miljoen dollar (vijftig miljoen euro).

De Japanse luchtvloot is een van de machtigste in de regio, maar veroudert snel. De regering in Tokyo was al jaren van plan de vloot te vernieuwen, maar pas nu is met de keuze voor de JSF de knoop doorgehakt. Andere mogelijke nieuwe toestellen waren de F-18 van vliegtuigbouwer Boeing en de Eurofighter Typhoon, dat gebouwd wordt door een consortium van Europese bedrijven.


Japan schaft 42 JSF's aan (Foto: Novum)

Persoonlijkheidscultus rond jonge Kim krijgt vorm

Kort na het bekendmaken van het heengaan van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il werd zijn jongste zoon Kim Jong Un door staatsmedia al uitgeroepen tot nieuwe leider. Sindsdien wordt hard gewerkt om rond de jonge Kim eenzelfde persoonlijkheidscultus op te bouwen als rond zijn vader en grootvader Kim Il Sung.

Het Koreaanse staatspersbureau KCN beschreef de jonge Kim dinsdag als een 'groot persoon die uit de hemelen geboren is', een propaganda-uiting die voorheen ook voor zijn vader en grootvader werd gebruikt.

De Rodong Sinmun, de krant van de regerende Arbeiderspartij, schreef in een hoofdredactioneel stuk dat Kim Jong Un de 'spirituele pijler en de vuurtoren van de hoop' is voor het leger en de bevolking. De jongere Kim is 'geboren op de berg Paektu', aldus de krant, waarmee verwezen werd naar een van de meest geliefde plekken in Noord-Korea en de officiële geboorteplaats van Kim Jong Il.

De Noord-Koreaanse regering liet maandag een verklaring uitgaan waarin gezegd werd dat het leger zich achter het 'leiderschap van kameraad Kim Jong Un' heeft geschaard. De nieuwe leider werd geroemd als een 'groot opvolger' van de revolutionaire filosofie van 'juche', dat zoveel betekent als zelfredzaamheid.


Persoonlijkheidscultus rond jonge Kim krijgt vorm (Foto: Novum)

Shell sluit boorplatform VS om lek

Oliemaatschappij Shell heeft een boorplatform voor de kust van de Amerikaanse staat Alabama gesloten nadat zo'n dertigduizend liter boorvloeistof in zee was gelekt. Shell benadrukte echter dat er geen sprake is van een lek in de oliebron, een mankement op een boorplatform van BP dat in 2010 resulteerde in de enorme olieramp in de Golf van Mexico.

De Amerikaanse kustwacht liet weten dat het probleem zondag al bekend was en dat het lek zich in een leiding bevindt die verbonden is met een vaartuig dat de boorvloeistof levert. Meer dan de helft van deze vloeistof bestaat uit olie.

PETA helpt olifanten via iPhone

De diervriendelijke vrienden van dierenrechtenorganisatie PETA hebben hun pijlen gericht op iPhone en iPad. Dit keer niet om na Battlefield 3 en Super Mario 3D Land nog een game af te kraken maar om met een eigen spel, Circus Slam!, aandacht te vragen voor misbruik van olifanten in circussen.

In het spel speel je een beschermengelolifant die de circusolifanten moet helpen en redden door onder andere circustenten plat te stampen.

"Circus Slam! is a fun way to come down on an industry in which elephant abuse is so rampant that it defines animal circuses," zegt PETA Executive Vice President Tracy Reiman in een persbericht. "For kids who love animals, the last place their parents should ever take them is to the circus."

Circus Slam! is voor 1,59 euro te downloaden in de Appstore.

Circus Slam!

Meer vraag naar boeren, minder naar bankiers

De komende jaren is op de Nederlandse arbeidsmarkt meer vraag naar boeren, vrachtwagenchauffeurs en zorgmedewerkers. Bankiers en ict'ers zullen minder gemakkelijk een baan kunnen vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt dat dinsdag wordt gepubliceerd.

Volgens de onderzoekers stijgt de werkgelegenheid tussen 2012 en 2016 met gemiddeld 0,4 procent per jaar. Dat komt vooral door de vergrijzing. Bijna negen op de tien nieuwe banen ontstaat door een vervangingsvraag, schrijven de onderzoekers.

Het positieve effect van de vergrijzing vindt echter vooral plaats binnen bepaalde sectoren, zoals de zorg, transport en in technische beroepen. Voor de zorg geldt daarnaast dat er in de komende jaren meer vraag zal zijn naar mensen met een zorgopleiding.

Voor een aantal andere beroepen, zoals in de ict, geldt het positieve effect van de vergrijzing minder. Hier zijn medewerkers relatief jonger. In zowel de ict- als de bankensector constateren de onderzoekers daarnaast dat er minder vraag is, terwijl het aanbod aan afgestudeerden toeneemt.


Meer vraag naar boeren, minder naar bankiers (Foto: Novum)

Syndicate niet te koop in Australië

De aanstaande reboot van het spel Syndicate mag niet worden verkocht in Australië. Door de huidige classificatieregelgeving in het land krijgt het spel de classificatie refused classification. Hierdoor kan het spel niet verkocht worden in Australië als het wordt uitgebracht.

De regelgeving rond gamesclassificatie in Australië kent geen 18+ of adults-onlyclassificatie. Gezien de hoeveelheid geweld en bloed in Syndicate dient het spel volgens de Australische classificatiecommissie deze wel te krijgen. Hierdoor krijgt de game in dit geval geen classificatie en games zonder classificatie mogen in Australië niet legaal verkocht worden.

Syndicate staat gepland voor een release op 24 februari 2012 op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Achilles-trainer: "Druk ligt volledig bij N.E.C."

Eric Meijers, trainer van Topklasser Achilles'29, kijkt uit naar het bekerduel met streekgenoot N.E.C. Nijmegen. De wedstrijd tussen beide Gelderse ploegen staat woensdag op het programma. Het duel met N.E.C. brengt bij Meijers een mooi gevoel naar boven.

"Een prachtig gevoel en er komen dan natuurlijk ongekende krachten naar boven. Daar staan we om bekend en dat moeten we woensdag tegen N.E.C. ook waar gaan maken. Wij passen ons zeker niet aan. We hebben ze zaterdag bekeken en gaan goed op ze anticiperen", aldus Meijers tegenover Omroep Gelderland.

N.E.C. traint in aanloop naar het bekerduel met Achilles achter gesloten deuren. Meijers gaat daar met zijn ploeg niet aan beginnen. "Wij hebben weinig geheimen. De druk ligt volledig bij N.E.C., die moeten die kwartfinale halen en kunnen zich geen blooper veroorloven. Voor ons is het gewoon een geweldig affiche en het kan gaan spoken, ook daar in De Goffert."

Pasveer in belangstelling van Ipswich Town

Heracles Almelo-doelman Remko Pasveer staat in nadrukkelijke belangstelling van Ipswich Town. In het duel met ADO Den Haag werd hij bekeken door Paul Jewell, de manager van de club uit The Championship.

Voetbal International meldde maandag dat de club Pasveer graag naar Engeland ziet komen. De club is op zoek naar een nieuwe goalie, omdat doelman David Stockdale naar Fulham werd teruggehaald. Hij speelde op huurbasis voor Ipswich, maar moest teruggekeren naar Londen omdat eerste keeper Mark Schwarzer met een nekblessure geruime tijd is uitgeschakeld.

Heracles-voorzitter Jan Smit heeft nog niets gehoord van concrete interesse voor zijn doelman. "Er zitten hier wekelijks scouts op de tribune uit Engeland, Duitsland en Italië maar ik heb er nog niets over gehoord."

Moskeeën pakken Marokkaanse probleemjeugd aan

Drie Amsterdamse moskeeën willen samen Marokkaanse probleemjongeren aan gaan pakken. Dat moet onder meer worden bereikt door de ouders verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen.

De gebedshuizen begonnen zondag met een serie debatten die is gericht op het in kaart brengen van problemen rond jongeren van Marokkaanse komaf in Amsterdam, en het daarbij betrekken van ouders. Besloten is om een commissie uit de Marokkaanse gemeenschap op te richten die 'alle zeilen zal bijzetten' om de problematiek rond criminaliteit en overlast terug te dringen.

Ouders van deze probleemjongeren wordt vaak gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef verweten. Er wordt wel gezegd dat dit komt doordat de politie in het land van herkomst harder optreedt, en dat hierdoor het idee blijft hangen dat jongeren rottigheid wel uit hun hoofd zullen laten.

De deelnemende gebedshuizen zijn de Al-Kabir-, Al-Karama- en El-Fath-moskeeën, alledrie in Amsterdam Oost. Het is onbekend of de plannen ook in andere stadsdelen navolgingen zullen krijgen.

Raddraaier moet nog op nieuwjaarsdag straat vegen

Vuurwerkhooligans die de jaarwisseling verstoren, moeten nog op nieuwjaarsdag glasscherven en vuurwerkafval opvegen. Dat moet het liefst gebeuren in de straat of wijk waar ze zijn betrapt en het moet zichtbaar zijn voor iedereen, zegt voorzitter van het college van procureurs-generaal Herman Bolhaar dinsdag in De Telegraaf.

De nieuwe maatregel wordt toegepast in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Breda. Daarnaast worden in alle arrondissementen snelrechtzittingen of supersnelrechtzittingen gehouden. In alle oud- en nieuwzaken wordt de strafeis met 75 procent verhoogd. Bij agressie tegen hulpdiensten komt daar nog eens tweehonderd procent bij.

Büttner gevolgd door Nederlandse top

Vitesse-speler Alexander Büttner staat in serieuze belangstelling van FC Twente en AZ. Beide ploegen zijn op zoek naar een speler die de linksbackpositie kan invullen.

Volgens Voetbal International vindt zowel Twente als AZ de 22-jarige speler van Vitesse daar een geschikte kandidaat voor. Büttner kan ook rekenen op interesse vanuit het buitenland. Scouts van het Turkse Bursaspor zaten onlangs op de tribune om zijn verrichtingen op het veld te bekijken.

De speler is bezig aan zijn vijfde seizoen bij Vitesse en verlengde pas zijn contract met twee jaar. De scouts van FC Twente en AZ hebben ook hun oog laten vallen op Robbert Schilder. Beide ploegen zien de 25-jarige speler van NAC Breda een goede toevoeging aan de selectie.

Freire: "WK in Valkenburg moet me liggen"

Oscar Freire ziet kansen voor zichzelf tijdens het WK wielrennen in 2012. De Spanjaard, die al vier keer eerder wereldkampioen op de weg werd, liet tegenover Biciciclismo weten dat hij zichzelf als kanshebber ziet in Valkenburg.

"Het parcours voor het WK moet me liggen. Ik ken de wegen goed vanuit de Amstel Gold Race. In die klassieker ligt de finish op de Cauberg, maar op het WK ligt de finish een kilometer verder. Daar zijn mogelijkheden", aldus Freire, die afgelopen seizoen vertrok bij Rabobank.

Ook over het relatief vlakke parcours op de Olympische Spelen is de Spaanse routinier te spreken: "Het parcours op de Olympische Spelen ziet er misschien makkelijk uit, maar dat is het zeker niet. Er zijn genoeg mogelijkheden om iets te forceren."

Ronde van Middellandse Zee niet op wielerkalender

Komend jaar zal de Ronde van de Middellandse Zee niet op de wielerkalender staan. De Franse wielerbond maakte vandaag bekent dat de dertigste editie niet verreden zal worden. De organisatie van het evenement "heeft niet voldaan aan de inschrijvingsvoorwaarden".

Mogelijk zijn financiële problemen hiervan de oorzaak geweest. De Franse wielerwedstrijd zou van 8 tot 12 februari worden gehouden. De voorbije jaren had de koers stevige concurrentie van de veel lucratievere Ronde van Qatar.

Apple wint octrooizaak tegen HTC

De Amerikaanse smartphone- en tabletfabrikant Apple heeft maandag een zege behaald in een octrooigeschil met de Taiwanese concurrent HTC. Een Amerikaanse toezichthouder bepaalde dat Apple het recht heeft op bepaalde soorten schermcommando's. The International Trade Commission bepaalde dat HTC daarom vanaf 19 april geen omstreden typen smartphones meer mag verkopen in de VS.

De verwachting is dat het Taiwanese HTC tijdig enkele kleine aanpassingen zal doen, om problemen te voorkomen.

Fabrikanten van smartphones bevechten elkaar voortdurend met rechtszaken over octrooien.

Straffen tot levenslang voor loverboys

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil mensenhandelaren en vooral zogenoemde loverboys strenger laten straffen. De maximale straf voor mensenhandel moet daarom van 8 jaar nu omhoog naar 10 jaar in de toekomst.

Als slachtoffers van mensenhandel de dood vinden als gevolg van de situatie waarin ze zijn beland, kunnen de straffen voor de verantwoordelijken uiteindelijk zelfs uitmonden in levenslang. Dat staat in Opsteltens Actieplan 2011-2014, dat vooruitloopt op een wetsvoorstel.

Loverboys zijn pooiers die het vooral op jonge en vaak heel kwetsbare meisjes hebben gemunt en ze onder valse (romantische) voorwendselen de prostitutie in lokken. Deze pooiers maken zich schuldig aan een zeer ernstig misdrijf dat de slachtoffers voor het leven tekent, aldus de bewindsman. Hij wil ook op diverse manieren nog meer dan nu aan voorlichting gaan doen, om te voorkomen dat meisjes het slachtoffer worden van loverboys.

Het is niet precies bekend hoeveel slachtoffers loverboys zoal maken, maar het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) registreerde vorig jaar 210 keer signalen van de loverboymethodiek.

Straffen tot levenslang voor loverboys
Straffen tot levenslang voor loverboys (Foto: ANP)

Mexico sluit grootste vuilnisbelt op aarde

Autoriteiten in Mexico hebben maandag de grootste vuilnisbelt van het land gesloten, die waarschijnlijk de grootste openlucht vuilnisdump van de wereld is. De Bordo Poniente dumpplek in Mexico City kreeg jarenlang vuilnis van 200 à 250 trucks per dag.

Burgemeester Marcelo Ebrard kondigde aan de vuilnisbelt nuttig te willen gaan gebruiken. Hij vraagt bedrijven om het methaangas uit het vuilnis te winnen.

De dumpplek telt miljoenen tonnen samengeperst vuil, opgestapeld tot 17 meter hoog.

Tuigdorp woord van het jaar

Tuigdorp is verkozen tot woord van het jaar 2011. In de internetverkiezing die Van Dale organiseerde, haalde de benaming voor een afgelegen woonoord waar veelplegers worden gehuisvest 43 procent van de zestienduizend uitgebrachte stemmen, meldt de uitgever dinsdag.

Vorig jaar ging gedoogregering er met de eretitel vandoor. Het jaar daarvoor was dat ontvrienden. Caviapolitie kwam dit jaar op de tweede plaats, gevolgd door occupyer. In de categorie jongerentaal werd planking eerste. Vleeshufter pakte de eretitel in de categorie lifestyle en wordfeuden staat bovenaan bij amusement.

Tuigdorp is overigens niet het enige woord van het jaar. Vorige maand kreeg het woord weigerambtenaar de eretitel op het congres van het Genootschap Onze Taal. Daar brachten veertienhonderd bezoekers hun stem uit.

MTV brengt Punk'd terug op de buis

MTV blaast het tv-programma Punk'd nieuw leven in. De Amerikaanse muziekzender heeft maandag bekendgemaakt dat het de show, waarin beroemdheden voor de verborgen camera worden gefopt, binnenkort weer uitzendt. Dat schrijft tijdschrift The Hollywood Reporter.

Punk'd was van 2003 tot en met 2007 te zien op MTV, gepresenteerd door Ashton Kutcher. De acteur nam bovendien de productie van het programma op zich. Hij produceert ook de nieuwe reeks, maar laat de presentatie over aan iemand anders omdat hij het te druk heeft met zijn rol in de comedyserie Two and a Half Men. Wie de nieuwe presentator is wordt door MTV bekendgemaakt op oudejaarsavond.

In Punk'd werden sterren als Justin Timberlake, Kanye West en Beyoncé Knowles beetgenomen door Kutcher. Al maanden ging het gerucht dat het programma zou terugkeren. Naar verluidt komen in de nieuwe reeks Taylor Swift en Justin Bieber voorbij. Laatstgenoemde zou de show zelfs kunnen gaan presenteren.

River Plate heeft Trézéguet binnen

River Plate heeft zich versterkt met David Trézéguet. De 34-jarige aanvaller doorstond al met goed gevolg de medische keuring en zal binnenkort een contract tekenen. Hij wordt op 4 januari gepresenteerd, meldt de Argentijnse club op zijn website. River Plate degradeerde vorig seizoen voor het eerst in de historie uit de hoogste afdeling.

Trézéguet keert eerst terug naar de Verenigde Arabische Emiraten om enkele zaken af te handelen. De Fransman liet vorige maand zijn contract bij Bani Yas ontbinden.

Trézéguet begon zijn loopbaan in Argentinië bij Platense, maar vertrok al snel naar Monaco. De 71-voudig international kende zijn grootste successen bij Juventus. Voor de nationale ploeg beleefde hij zijn hoogtepunt tijdens de EK-finale tegen Italië in 2000 in Nederland en België. Hij maakte in de verlenging de winnende treffer.


River Plate heeft Trezeguet binnen (Foto: Novum)

'Biseswar vertrekt in winter naar Kayserispor'

Volgens Voetbal International zal Diego Biseswar komende winter de overstap maken van Feyenoord naar het Turkse Kayserispor. Biseswar is in Rotterdam op een zijspoor beland en zou wel oren hebben naar een overstap richting Turkije.

Biseswar, die een contract heeft tot komende zomer, was de afgelopen jaren regelmatig basisspeler bij Feyenoord. Onder het bewind van trainer Ronald Koeman verloor hij echter zijn basisplaats en mocht hij slechts sporadisch invallen. Koeman geeft Ruben Schaken, Jerson Cabral en Sekou Cissé de voorkeur.

De vleugelaanvaller weigerde tot dusver om zijn contract bij Feyenoord te verlengen en daardoor wil de Rotterdamse ploeg de aanvaller graag in de winterstop verkopen. Mocht hij de overstap maken naar Kayserispor, dan krijgt hij Shota Arveladze als trainer. Ook Nordin Amrabat staat onder contract bij de Turkse ploeg.

Devil May Cry HD Collection in maart naar Japan

Capcom Japan heeft een datum bekendgemaakt voor de Japanse release van Devil May Cry HD Collection. Volgens Andriasang komt het spel op 22 maart 2012 in de Japanse winkels te liggen. Devil May Cry HD Collection bevat de eerste drie spellen uit de serie die allemaal een grafische make-over hebben ondergaan.

Een Amerikaanse release is wel bevestigd maar heeft nog geen releasedatum meegekregen. Of en wanneer de collectie in Europa uitkomt is nog niet bekend.

Raadslid uitgejouwd na straf kinderporno

Na een celstraf wegens kinderporno is raadslid Martin van Meurs tijdens een rumoerige vergadering teruggekeerd in de gemeenteraad van Arnhem. Zijn voormalige partij Pro Arnhem wil niet meer met hem werken en dus gaat Van Meurs, die vindt dat hij een tweede kans verdient, alleen verder.

Het 60-jarige raadslid heeft er een celstraf van negen maanden wegens het bezit en verspreiden van kinderporno opzitten, en volgens de wet mag hij zijn functie als volksvertegenwoordiger weer oppakken. Van Meurs, ooit een gevierd lokaal politicus, werd vanaf de publieke tribune uitgejouwd. Er klonken onder meer kreten als "Van Meurs, we slaan je beurs"; hierop werd de tribune ontruimd.

Het gemeenteraadslid stelt dat hij zijn straf heeft uitgezeten, en bovendien de inkomsten uit het raadswerk niet kan missen. "Ik heb uiteindelijk besloten om te kiezen voor datgene dat onze eigen samenleving aanbiedt, namelijk een tweede kans", zo liet hij weten. Zijn collega's in de raad denken daar anders over: niemand wil zelfs maar naast hem zitten, laat staan samenwerken.

De PvdA heeft Kamervragen over de kwestie gesteld. De partij wil dat de wet zodanig wordt aangepast dat iemand na een veroordeling wegens een zedendelict niet zomaar in een politieke functie terug mag keren.

[PDC] King, Painter, Wade maken geen fout

Vanavond kwamen er een aantal outsiders voor de eindzege van het PDC World Darts Championship 2012 in actie. Mervyn King, James Wade en Kevin Painter wisten zich allen te plaatsen voor de volgende ronde. Ook Andy Hamilton, die bijna een negendarter gooide, voegde zich hierbij toe. Hieronder een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

Andy Hamilton – Antonio Alcinas

De eerste partij van vanavond ging tussen Andy Hamilton en de Spanjaard Antonio Alcinas. Hamilton kende een zeer matig seizoen, maar wist op de World Matchplay wel knap de halve finales te halen. De rest van zijn prestaties waren zo matig dat hij niet eens aan de Players Championship Finals mocht deelnemen. Tegen Alcinas kwam The Hammer met 1-0 achter in sets, maar deze schade wist hij een set later te herstellen. In de derde set raakte Hamilton op stoom en miste hij zelfs op een haar na een negendarter. Zeven keer triple-20 en triple-15 gingen er makkelijk in, maar de dubbel-18 viel net aan de binnenkant.

Toch wist hij Alcinas te breaken, maar de Spanjaard knokte zich erg knap terug in de set. Het was ook de Spanjaard die verrassend op 1-2 kwam in sets. In de vierde set zette Hamilton echter orde op zaken en brak zijn Spaanse opponent snel. Deze break was genoeg om de vierde set te winnen en daardoor kwam alles aan op de beslissende vijfde set. The Hammer won deze simpel met 3-0 in legs en daardoor gaat de Engelsman door naar ronde twee. Daarin treft hij Vincent van der Voort.

Per Laursen - Petri Korte (voorronde)

De partij uit de voorronde van vandaag ging tussen de ervaren Per Laursen en debutant Petri Korte. Laursen stond in 2006 op Lakeside en in alle jaren daarna deed hij mee aan het PDC-WK. In 2007 wist hij in de openingsronde John Part te verslaan en een ronde later kreeg hij tegen Dennis Priestley maar liefst acht darts voor de partij. Hij wist ze toen echter niet te benutten. Korte, die via het Finse kwalificatietoernooi het WK bereikte, valt vooral op door zijn aparte manier van gooien. Hij houdt tijdens het gooien de pijltjes half voor zijn gezicht.

Laursen wist zijn Finse opponent in de eerste leg met een 137-finish direct te breaken, maar twee breaks later brak Korte de Deens weer terug. Laursen, die zestien kwalificatietoernooien nodig had om in de voorrondes van het WK uit te komen, kreeg een leg later echter weer een aantal mogelijkheden om Korte terug te breaken, maar hij wist ze niet te benutten. Korte behield via tops zijn eigen leg en had aan een volgende break genoeg om de eerste ronde van het WK te halen. Laursen wist echter zijn eigen leg te behouden en daardoor moest de beslissende zevende leg de beslissing brengen. Korte mocht deze beginnen, aangezien hij voorafgaand aan de partij het 'bullen' wist te winnen. De Fin wist zijn eigen leg te behouden en mocht daardoor later vanavond uitkomen tegen James Wade.|

Mervyn King - Geoff Kime

Mervyn King trad tegen Geoff Kime aan met oordopjes, aangezien hij niet populair is in Purfleet. Vorige week wist hij vriend en vijand te verrassen door Phil Taylor uit te schakelen op de Players Championship Finals. Hij wist het toernooi echter niet te winnen, want een dag later ging hij onderuit tegen de latere winnaar Kevin Painter. King trof in Geoff Kime de winnaar van de Oceanic Masters. De Australische darter wist daarnaast op de Australian Tour ook het Redcliff Open te winnen.

The King begon de partij tegen Kime direct met een break. Ook in de derde leg van de eerste set wist King zijn Australische opponent te breaken en zodoende de eerste set erg simpel binnen te slepen. Kime gooide in het eerste bedrijf gemiddeld slechts 51 met drie pijlen, terwijl King op een gemiddelde zat van rond de 106. In de tweede set was het wedstrijdbeeld hetzelfde en wist King zijn tegenstander opnieuw snel te breaken. Dit was genoeg om op 2-0 in sets te komen.

Ook in de derde set brak King zijn Australische opponent, die nog altijd op zijn eerste legwinst van de partij wachtte. Kime wist echter ook in deze set ging leg te pakken, aangezien King zijn eigen legs wist te behouden. Daardoor gaat The King door naar ronde twee en daarin treft hij de winnaar van de partij tussen Colin Osborne en Michael van Gerwen.

Kevin Painter - Arron Monk

Kevin Painter won vorige week de Players Championship Finals, wat tevens zijn eerste grote televisietoernooi-overwinning in hield. Hij trof in Arron Monk de winnaar van het PDC Under-21 World Darts Championship van vorig jaar. In de eindstrijd wist de zoon van voormalig darter Colin Monk van Michael van Gerwen te winnen. Monky had een PDPA Qualifier nodig om zich voor het WK te plaatsen.

Painter wist in de eerste leg zijn 21-jarige opponent direct te breaken. Met een knappe 11-darter wist The Artist zijn eigen leg te behouden. Monk kreeg in de vierde leg een breakkans, maar hij miste op tops. Painter wist vervolgens wel uit te gooien en won zodoende de eerste set. Monky begon de volgende set dit keer wel prima en wist Painter direct te trakteren op een break. Deze werd echter een leg later weer ongedaan gemaakt door Painter. The Artist behield vervolgens zijn eigen legs, wat goed was voor opnieuw setwinst.

Monk leek rijp voor de slacht, maar de jonge darter wist in de derde set zijn eigen legs te behouden. Daardoor wist hij terug te komen tot 2-1 in sets. Verder dan dit kwam Monk niet, aangezien Painter in zijn eigen set ook zijn eigen legs wist te behouden. The Artist plaatste zich daardoor voor de tweede ronde, waarin hij tegen Mark Walsh aan mag treden.

James Wade - Petri Korte

De laatste partij van de avond ging tussen Petri Korte, die zich eerder vanavond via de voorrondes voor de eerste ronde wist te plaatsen en James Wade. Wade, die de bijnaam The Machine draagt, geldt als favoriet voor de eindzege tijdens het WK. Hij zal tijdens dit WK op revanche uit zijn, aangezien hij vorig jaar vanwege een depressie ver onder zijn kunnen speelde.

De linkshandige Wade begon aan de partij, kwam even goed weg dat Korte zijn breakkans niet benutte, en wist zelf de eerste leg te winnen. The Machine wist een leg later de vreemd gooiende Fin te breaken. Vervolgens behield Wade zijn eigen leg, wat hem setwinst opleverde. In de tweede set brak The Machine zijn Finse opponent in de derde leg. Dit was genoeg voor Wade om ook de tweede set te winnen.

In de eerste leg van de derde set kreeg Wade toch een tikje te verduren, aangezien Korte hem wist te breaken. Met een knappe 77-finish via single-bull en bulls-eye kwam Korte zelfs met 0-2 voor in de derde set. Nadat Wade zijn eigen leg behield, wist Korte met een 94-finish de set verrassend naar zich toe te trekken. Met een 116-finish wist Korte ook in de vierde set op voorsprong te komen en een leg later wist de Fin met een even zo mooie 106-finish Wade, de nummer drie van de wereld, opnieuw te breaken.

Korte miste vervolgens twee pijlen voor de set, iets waar Wade optimaal van profiteerde. De Engelsman brak de Fin namelijk terug. Via zijn vertrouwde tops haalde The Machine zijn eigen leg binnen en daardoor moest voor het eerst in deze partij de vijfde leg beslissing brengen in de set. Daarin wist Wade met een 115-finish zijn opponent te breaken en zich te plaatsen voor de volgende ronde. Daarin treft hij onze landgenoot Jelle Klaasen.

Vandaal slaat gat in bronzen deur basiliek Rome

Een vandaal heeft een vuistgroot gat geslagen in de bronzen deur van de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome. De schade lijkt te zijn aangericht met een hamer of een steen. De vermoedelijke dader is inmiddels opgepakt, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

De basiliek dateert uit de vijfde eeuw en valt net als drie andere kerkgebouwen onder de jurisdictie van het Vaticaan. De basiliek werd volgens de legende gebouwd nadat Maria in augustus 358 voor paus Liberius was verschenen. Zij zou hem hebben opgedragen een kerk te bouwen op de plek waar hij de volgende ochtend sneeuw zou vinden.

De miraculeuze sneeuwval wordt elk jaar op 5 augustus herdacht.


Vandaal slaat gat in bronzen deur basiliek Rome (Foto: Novum)

'EU kan geen 200 miljard leveren aan IMF'

De Europese Unie is waarschijnlijk niet in staat om een lening van tweehonderd miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn geheel te verstrekken. Dit zeggen ambtenaren van zowel het IMF als de eurozonelanden.

De ministers van financiën van de eurozone hebben maandag wel telefonisch overleg om de afspraken rondom de leningen aan het IMF af te ronden. Het zal waarschijnlijk niet lukken om het tijdens de eurotop eerder deze maand afgesproken bedrag van tweehonderd miljard eurodaadwerkelijk bij elkaar te krijgen.

Volgens die afspraak zullen de 17 eurozonelanden gezamenlijk zo'n 150 miljard euro bijdragen. De overige vijftig miljard euro moet vanuit de EU-lidstaten van buiten de zone komen.

Een hooggeplaatste ambtenaar van het IMF zegt nu dat het niet zeker is dat er vandaag overeenstemming wordt bereikt over de 150 miljard euro die vanuit de eurozone moet komen, laat staan over het gehele bedrag van tweehonderd miljard euro vanuit alle lidstaten.

"We hebben op dit moment alleen een duidelijke toezegging van Denemarken, dat 5,5 miljard euro wil bijdragen. Zweden en Polen doen waarschijnlijk ook wel mee, maar met betrekking tot andere landen bestaat er veel onduidelijkheid", aldus de bron. "Het is een klassiek voorbeeld van Europa dat ergens over beslist wat het eigenlijk niet wil of kan waarmaken."

De president van de Zweedse centrale bank Stefan Ingves gaf vorige week al aan dat het land maximaal 14,3 miljard dollar kan lenen aan het IMF.

Pogingen om ook Groot-Brittannië bij te laten dragen lijken op niets uit te lopen; het land zou voor zo'n dertig miljard euro moeten lenen, maar na het veto tijdens de eurotop lijkt het niet waarschijnlijk dat dit ook gebeurt. Er bestaat wel de kans dat het land via een platform als de G20 alsnog de belofte doet geld aan het IMF te lenen.

Zelfs Duitsland, dat zo'n 45 miljard euro voor zijn rekening moet nemen van het totaal heeft al aangegeven voorwaarden te verbinden aan een eventuele lening. De Duitse centrale bank, de Bundesbank, is van mening dat landen buiten Europa ook bij moeten dragen aan de IMF-leningen en dat deze niet alleen beschikbaar moeten zijn voor noodlijdende eurozonelanden maar voor alle landen die economische problemen hebben. Ook zou de Duitse regering de lening moeten goedkeuren.

De Verenigde Staten gaven eerder al aan dat ze niet van plan zijn om extra geld te pompen in het IMF omdat Europa zelf voldoende kapitaal zou hebben.

Zonder een akkoord van Europa's grootste economie zien Europese leiders hun pogingen om de schuldencrisis te bestrijden stranden, vandaar dat het telefonisch overleg van groot belang is om de eurozone te redden.

Zoon Wendy van Dijk lichtgewond na ongeluk

De zoon van Wendy van Dijk en Xander de Buisonjé heeft zaterdag een ongeluk gehad. De 8-jarige Sem raakte lichtgewond toen hij tegen een auto klapte. Dat bevestigt Mike van Dijk, de broer van Wendy, aan RTL Boulevard.

Toen Wendy haar zoon afzette in het dorpshuis in haar woonplaats Nigtevecht, sprong Sem de auto uit en klapte op een andere auto. Toen Wendy uit haar auto sprong, vergat ze in alle paniek haar eigen auto op de handrem te zetten, waardoor Sem bijna onder de auto van zijn moeder terechtkwam.

Wendy is direct met haar zoon naar het ziekenhuis gegaan, waar bleek dat zijn been gekneusd is. Volgens Mike van Dijk is iedereen inmiddels van de schrik bekomen.

"Je schrikt je natuurlijk helemaal rot", vertelde Wendy maandagavond in de uitzending van RTL Boulevard. Volgens de presentatrice had haar zoontje 'tien beschermengeltjes op zijn schouder' zitten. "Hij loopt met een gipspootje en krukken rond, maar hij doet dat met heel veel flair."

Sem is de zoon van Wendy van Dijk en Xander de Buisonjé. Zij zouden in 2002 trouwen, maar het huwelijk werd afgeblazen toen Xander bekende vreemd te zijn gegaan. Van Dijk heeft ook een 1-jarige dochter met Erland Galjaard, met wie ze momenteel een relatie heeft.

Nieuwe premier Spanje wil 16,5 miljard bezuinigen

De aanstaande premier van Spanje wil het begrotingstekort volgend jaar met 16,5 miljard euro terugbrengen. Dat kondigde Mariano Rajoy maandag aan in een langverwachte rede in het Spaanse parlement. De conservatieve voorman zweeg over de maatregelen waarmee zijn regering de saneringsoperatie wil bewerkstelligen.

Het nieuwe kabinet, dat Rajoy na de verkiezingsoverwinning van zijn Volkspartij in november heeft gevormd, heeft zich voorgenomen het begrotingstekort te beteugelen tot 4,4 procent. Het tekort bedroeg in 2010 9,2 procent en is voor 2011 door Rajoys voorganger op 6 procent geschat. Omdat de economische groei het afgelopen kwartaal tot stilstand is gekomen is die verwachting volgens de aankomend premier echter te optimistisch.

''Het verschiet had niet somberder kunnen zijn'', waarschuwde Rajoy. Hij beloofde gepensioneerden koopkrachtbehoud, maar sloot bezuinigingen op geen enkele andere overheidsuitgave uit. Voor alle staatsorganen gaat een aannamestop gelden. Enkel voor vertrokken ambtenaren die onmisbaar zijn voor elementaire overheidsdiensten of de openbare veiligheid mogen nog vervangers worden geworven.

De Socialistische Partij, die de macht bij de verkiezingen aan de Volkspartij verloor, noemde de toespraak 'teleurstellend, halfslachtig en onduidelijk'. Aangezien de Volkspartij afgelopen maand de absolute meerderheid in het parlement heeft veroverd hoeft die zich echter weinig van de oppositie aan te trekken.


Nieuwe premier Spanje wil 16,5 miljard bezuinigen (Foto: Novum)

Demonstranten Wit-Rusland opgepakt

De politie van de Wit-Russische hoofdstad Minsk heeft maandag tientallen demonstranten opgepakt. De betogers hadden de verjaardag van de herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko aangegrepen om te protesteren tegen diens autocratische bewind. Ook drie actievoerders van de Oekraïense vrouwenbeweging Femen werden aangehouden toen zij uit protest hun borsten ontblootten voor het hoofdkwartier van de Wit-Russische KGB.

De demonstranten verzamelden zich maandag op het centrale plein in de hoofdstad. Ze brandden kaarsen en droegen foto's mee van mensen die bij de protesten tegen de herverkiezing van Loekasjenko, precies een jaar geleden, zijn opgepakt en sindsdien achter de tralies zitten. De politie greep al snel in en hield een dertigtal betogers aan. Volgens de mensenrechtenorganisatie Vesna zijn sommige van hen mishandeld.

De politie stelde de gearresteerde leden van Femen na enkele uren op vrije voeten. Enkele verslaggevers die tegelijkertijd werden ingerekend zitten nog wel vast.


Demonstranten Wit-Rusland opgepakt (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.