Aantal kerstpakketten blijft gelijk, wel duurder

Het aantal werknemers dat deze week blij wordt gemaakt met een kerstpakket blijft dit jaar stabiel. Net als vorig jaar krijgen ruim 4,8 miljoen mensen een kerstpakket. De gemiddelde waarde van een pakket is twee euro gestegen naar 42 euro. Dat meldt het Voorlichtingsbureau Kerstpakketten dinsdag.

Driekwart van de uitgedeelde kerstpakketten bestaat uit een traditionele doos met een speciaal thema. Volgens het voorlichtingsbureau zijn met name 'oer-hollandse' thema's populair. Het andere kwart van de werknemers krijgt een bon, waarmee zij hun eigen kerstpresentje mogen uitkiezen.

De omzet van de kerstpakkettenbranche komt dit jaar uit op tweehonderd miljoen euro, berekende het voorlichtingsbureau. Vorig jaar was dit nog 194 miljoen en in 2009 180 miljoen. In dat jaar werden weliswaar meer kerstpakketten uitgedeeld - vijf miljoen stuks - maar de gemiddelde waarde van de pakket lag toen lager op 36 euro.

De helft van de werknemers zouden het liefst aan het einde van het jaar een financieel extraatje krijgen, bleek vorige week uit onderzoek van uitzendbureau Unique. Werkgevers kunnen echter aan hun werknemers alleen in natura fiscaal voordelig een cadeau geven, zoals een kerstpakket. Het fiscale voordeel geldt tot zeventig euro.


Aantal kerstpakketten blijft gelijk, wel duurder (Foto: Novum)