Zweden eert held Tweede Wereldoorlog

Zweden gaat in 2012 de 100e geboortedag van Raoul Wallenberg herdenken met een serie postzegels en een tentoonstelling over de held uit de Tweede Wereldoorlog. Wallenberg redde tienduizenden Hongaarse joden.

Dinsdag werd in Stockholm een fototentoonstelling geopend over Wallenberg en werden twee nieuwe postzegels getoond die vanaf mei te koop zijn. De tentoonstelling zal volgend jaar ook Hongarije, Duitsland, Rusland, Israël, de Verenigde Staten en Canada aandoen.

Wallenberg redde vanaf 1944, toen hij de Zweedse afgevaardigde in de Hongaarse hoofdstad Boedapest werd, zeker twintigduizend joden door hun Zweedse reisdocumenten te verschaffen of hen naar veilige plekken te brengen. Hij wist de Duitse officieren er bovendien van te weerhouden de zeventigduizend inwoners van het getto van Boedapest te doden.

In januari 1945 verdween Wallenberg nadat hij was gearresteerd door het Sovjetleger in Boedapest. Zijn lot is tot op vandaag de dag niet bekend en blijft een van de grote mysteries van de Tweede Wereldoorlog. De Russen beweren dat Wallenberg op 17 juli 1947 is geëxecuteerd, maar ze hebben nooit betrouwbaar bewijs van zijn dood kunnen overleggen. Volgens getuigenverklaringen en nieuw bewijs uit Russische archieven zou hij jaren later nog in leven zijn.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt zei dinsdag dat de Zweden trots mogen zijn op wat Wallenberg voor anderen heeft gedaan. "Geen enkele Zweed in de moderne tijd heeft zoveel gedaan om de mensheid ten dienst te zijn als Raoul Wallenberg", aldus Bildt.


Zweden eert held Tweede Wereldoorlog (Foto: Novum)