Ziekenhuis weigert patiënten Achmea

Het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk behandelt dit jaar geen patiënten meer die zijn verzekerd bij Achmea. De zorgverzekeraar heeft niet genoeg zorg ingekocht, waardoor het ziekenhuis nu voor de kosten van behandelingen zou opdraaien, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis dinsdag.

De weigering van Achmea-klanten geldt niet voor alle patiënten. Mensen die spoedeisende hulp nodig hebben of al stonden ingepland voor een operatie, worden wel behandeld.

Andere Achmea-klanten moeten wachten tot januari voor ze weer bij het ziekenhuis terechtkunnen. Dan is er weer budget voor een nieuw jaar. Als ze niet willen wachten, worden ze naar Achmea verwezen om bij een ander ziekenhuis een operatie in te plannen.

De vergoeding die het ziekenhuis van Achmea krijgt is volgens de woordvoerder dit jaar maar met een procent gestegen, terwijl de landelijke stijging van de kosten tweeënhalf procent is. "Wij hebben vorige maand al aan de bel getrokken dat het budget deze maand op zou zijn, maar Achmea wilde niet meer betalen."

Achmea gaat dinsdag nog met het ziekenhuis in gesprek, zegt een woordvoerder. Zij wijst erop dat nu eenmaal afspraken zijn gemaakt over het verminderen van de zorgkosten. "Het ziekenhuis heeft ook met de afspraken ingestemd." Het zou volgens haar ook niet eerlijk zijn als het ziekenhuis de kosten overschrijdt en zonder problemen extra geld krijgt, terwijl andere ziekenhuizen alles in het werk stellen om zich aan de afspraken te houden.

Dinsdagochtend heeft Achmea al een eerste patiënt naar een ander ziekenhuis in Tilburg bemiddeld. "Wij regelen het vervoer ook als dat nodig is", zegt de woordvoerder.

Doordat operaties nu worden uitgesteld en op het budget van volgend jaar drukken, is het volgend jaar nog sneller op als niets verandert, verwacht de woordvoerder. "Wij zijn ook gebonden aan afspraken. De groei van het budget is volgend jaar waarschijnlijk nihil." De onderhandelingen over het budget van volgend jaar lopen nog.