Opnieuw duizendponder in baggerschip

In een vrachtschip bij het Utrechtse Amerongen is dinsdag een vliegtuigbom gevonden. De duizendponder werd al eerder deze maand opgevist tijdens baggerwerkzaamheden bij Weesp, waar toen ook een andere duizendponder werd gevonden.

De bom ligt nog in het ruim van het schip en wordt woensdag vanaf 13.00 uur gedemonteerd, melden de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Buren. Mensen die in een straal van 1320 meter wonen moeten binnenblijven. Ze moeten ramen en deuren gesloten houden en de gordijnen dichtdoen. Het is volgens de gemeenten nog niet te zeggen hoelang de omwonenden binnen moeten blijven.

In het gebied ligt ook een camping. Die wordt dinsdagmiddag vanwege de demontage ontruimd, omdat recreatieverblijven te weinig bescherming bieden tegen scherven als de bom onverhoopt ontploft. Ook wordt de omgeving afgesloten voor verkeer op de weg, op het water en in de lucht.

Eerder deze maand werd bij het Gelderse Ingen op een baggerschip al een explosief ontdekt. Toen die bom onschadelijk werd gemaakt moesten bijna vierduizend mensen uit voorzorg binnenblijven.