SNS Reaal betaalt staatssteun voor eind 2013 terug

SNS Reaal betaalt de staatssteun uiterlijk in 2013 terug. De bank-verzekeraar hoeft geen extra maatregelen te nemen van de Europese Commissie. Dat bevestigt SNS maandag.

Het aandeel SNS Reaal noteert dinsdag 3,7 procent hoger. Beleggers zijn opgelucht dat de Europese Commissie akkoord is met het terugbetalingplan en SNS Reaal niet dwingt om onderdelen af te stoten in het ongunstige huidige marktklimaat.

Analisten betwijfelen echter of SNS Reaal bijtijds genoeg kapitaal weet te genereren om de deadline te halen. "Kan SNS Reaal de benodigde 848 miljoen euro aan kapitaal bij elkaar krijgen voor eind 2013? In onze optiek wordt dat moeilijk," stelden analisten van JP Morgan maandag in een rapport.

SNS Reaal moet nog 565 miljoen euro terugbetalen plus een premie van 50 procent. De terugbetaling wordt bemoeilijkt door de problemen bij vastgoedtak Property Finance. Hier kampt SNS Reaal al jaren kampt met hoge voorzieningen voor slechte leningen.

De twijfel wordt gevoed door het nieuws eerder deze maand, dat SNS Reaal als enige Nederlandse bank niet voldoet aan nieuwe, strengere kapitaaleisen voor Europese banken. Volgens de Europese Bankenautoriteit (EBA) heeft het bedrijf een buffertekort van 159 miljoen euro, dat voor medio 2012 moet worden aangevuld.

Tot nu toe heeft de Utrechtse bank-verzekeraar vooral kapitaal vrijgemaakt door het afbouwen van de vastgoedportefeuille en door schuldentransacties. Maar de dreigende recessie in Nederland zal dit proces kunnen bemoeilijken.

Sommige analisten, onder andere van JP Morgan en ABN Amro, denken dat SNS Reaal er niet aan ontkomt onderdelen af te stoten. Een aandelenemissie zou ook tot de mogelijkheden behoren.

SNS Reaal zei dat het 'voldoende aanvullende maatregelen' zal nemen om de staatssteun terug te betalen. Inhoudelijk wilde de bank-verzekeraar daar echter niets over kwijt.