Erasmus MC censureert onderzoek voor commissie VS

Onderzoekers van Erasmus MC in Rotterdam censureren de publicatie van hun onderzoek naar het vogelgriepvirus omdat een Amerikaanse commissie dat wil. Volgens de National Science Advisory Board on Biosecurity (NSABB) kunnen de gegevens worden misbruikt door kwaadwillenden.

De virologen deden in opdracht van de Amerikaanse overheidsinstelling National Institutes of Health onderzoek naar het vogelgriepvirus en ontdekten een variant die bedreigend is voor de volksgezondheid. Ze wilden daarover publiceren in het wetenschappelijke tijdschrift Science, zodat andere wetenschappers de informatie kunnen gebruiken om een pandemie te voorkomen of op voorhand vaccins te ontwikkelen.

De NSABB vreest echter dat de gegevens ook kunnen worden gebruikt om biologische wapens te ontwikkelen als ze in verkeerde handen vallen en adviseerde bepaalde gedetailleerde informatie geheim te houden. De Rotterdamse onderzoekers hebben hun bedenkingen bij het advies maar zullen het respecteren, zo laat het ziekenhuis dinsdag weten.