Omstreden biertrechterspel uit de handel gehaald

Het omstreden biertrechterspel wordt uit de handel gehaald. Importeur Miko wil niet worden geassocieerd met drankmisbruik, zegt directeur Wil van Gelder dinsdag.

Het spel, bestaande uit een trechter en opdrachtkaartjes, kwam de afgelopen weken in opspraak. Het zou jongeren aanzetten tot drankmisbruik. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) noemde het spel 'walgelijk'.

Van Gelder vindt de ophef onterecht. "Het spel is al jaren in de handel en we hebben nog nooit een klacht gehad. Maar nu heeft een Kamerlid het toevallig zien liggen en zijn de poppen aan het dansen."

Hij wijst erop dat het spel voor mensen van 16 jaar en ouder is bedoeld. "Volgens onze wetgeving zijn jongeren dan oud genoeg om in te schatten hoeveel ze kunnen drinken." Ook zou het spel niet aanzetten tot overmatig drinken. "De leukste opdracht is om de trechter in je broek te doen en een munt vanaf je voorhoofd in de trechter te laten vallen. Op feestjes kun je wel raden dat anderen dan proberen stiekem bier in de trechter te gieten."

Als wel wordt opgedragen via de trechter te drinken, gaat het volgens Van Gelder om enkele slokjes. "Helaas zijn bij artikelen over ons spel filmpjes gezet van mensen die via een trechter drinken. Het is niet eens de trechter uit ons spel. Dus eigenlijk kunnen ze net zo goed ophef maken over de Blokker die trechters verkoopt."

Miko houdt ook andere spellen onder de loep. "Maar voorlopig schrappen we alleen het spel met de trechter." De directeur wil zich niet uitlaten over de vraag of dit nu een collectors item wordt.


Omstreden biertrechterspel uit de handel gehaald (Foto: Novum)