Opstelten: actie tegen pedotoeristen

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat overleggen met zijn collega van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) wat Nederland internationaal kan doen in de strijd tegen kindersekstoerisme. Dat zei de bewindsman dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Hij reageerde op het verwijt van Terre des Hommes dat Nederland te weinig doet om pedofielen in het buitenland te vervolgen. De organisatie verwijt Nederland laks te zijn bij het geven van inlichtingen aan andere landen als Nederlanders daar gepakt worden voor seksueel misbruik.

Aanleiding is de recentelijke arrestatie van een 38-jarige zeilinstructeur in Cambodja. De man werd in 2004 in Nederland veroordeeld wegens seksueel misbruik van een minderjarige jongen. Drie jaar later reisde hij naar Cambodja waar hij jarenlang zijn gang kon gaan.

Sharon Gesthuizen (SP) eiste dinsdag tijdens het vragenuurtje om opheldering. Zij wil dat alle ambassades in risicolanden gaan inventariseren of er Nederlanders met een veroordeling wegens kindermishandeling zitten. Opstelten zei dat sprake was van een 'individueel geval'. De ambassade in Cambodja was niet op de hoogte van het verblijf van een pedofiel in het land.

Opstelten zei niettemin dat hij 'alles uit de kast' haalt wat nodig is om de bestrijding van kindersekstoerisme tegen te gaan. Zo gaat hij samen met Rosenthal uitzoeken hoeveel uitreisvisa zijn verstrekt voor deze risicolanden. Ook stuurt hij een brief naar de Kamer over de kwestie.