Nieuwjaarsdiefstal Friese vereniging verhinderd

Voor het eerst in 35 jaar is de traditionele nieuwjaarsdiefstal van de Friese oudejaarsvereniging Frijsteat Folgeren in de soep gelopen. De leden probeerden maandagnacht het provincieschild van het provinciehuis in Friesland mee te nemen, maar de politie werd gewaarschuwd.

De leden hadden er geen half werk van gemaakt. Na de melding rond 04.00 uur zagen agenten dat een aanhangwagen voor het provinciehuis was geplaatst. Daarop was een stellage gebouwd. Die werd gebruikt om bij het schild te komen. De leden waren volgens de politie druk bezig het schild los te schroeven.

Toen ze werden betrapt, vroegen de leden of ze toch door mochten gaan met hun actie. De agenten waren echter onverbiddelijk en verplichtten hen het schild weer vast te schroeven.

De vereniging kwam eerder in het nieuws door het voormalige schip van topcrimineel Klaas Bruinsma, de Neeltje Jacoba, te verdonkeremanen.

De mislukking bij het provinciehuis betekent niet dat er dit jaar geen nieuwjaarsdiefstallen zijn gepleegd. Bij Museum Vliegbasis Deelen is zaterdagnacht een schaalmodel van een straaljager gestolen. De dieven lieten een briefje achter met de tekst 'Vlieg er eens uit. Tot volgend jaar!' Het is nog niet bekend of hier een nieuwjaarsvereniging achter zit.