Duizenden Egyptische schrijfsels in rook op

Vrijwilligers in witte labjassen, handschoenen en maskers staan achter op een pick-uptruck aan de oever van de Nijl in Caïro. Ze doorzoeken zakken met zeldzame, tweehonderd jaar oude manuscripten die niet veel meer dan as zijn.

De groep vrijwilligers, van academici tot ontzette burgers, heeft de afgelopen twee dagen geprobeerd te redden wat er te redden valt. Van de 192 duizend boeken, dagboeken en andere schrijfsels is na de afgelopen dagen van geweld in Caïro weinig meer over.

Het Institute d'Egypte, dat aan het einde van de 18e eeuw door Napoleon Bonaparte werd opgezet tijdens de Franse invasie van Egypte, vatte afgelopen weekend vlam tijdens de onlusten tussen het leger en demonstranten. In het gebouw werden duizenden geschriften bewaard, waaronder de 24-delige Description de l'Egypte, waarmee werd begonnen tijdens de Franse bezetting tussen 1798 en 1801.

De Description de l'Egypte bevatte twintig jaar aan observaties van meer dan honderdvijftig Franse academici en wetenschappers. Het was een van de omvangrijkste verzamelingen omschrijvingen van Egyptische monumenten en de beschaving en het leven uit die tijd. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de unieke schrijfsels kunnen worden gered. Het Institute d'Egypte staat na de brand van afgelopen dinsdag op instorten. Het dak heeft het al begeven.

"De verwoesting van zo'n waardevol gebouw betekent dat een groot deel van de Egyptische geschiedenis ten einde is gekomen", zei Mohammed al-Sharbouni, de directeur van het instituut.


Duizenden Egyptische schrijfsels in rook op (Foto: Novum)