Bisdom Rotterdam verwerpt aantijgingen

De beschuldiging dat het bisdom Rotterdam het plegen van strafbare feiten als oogmerk zou hebben gehad mist elke grondslag. Dat meldt het bisdom dinsdag in reactie op de aangifte van advocaat Jan Boone.

De advocaat stelde maandag dat het bisdom een criminele organisatie was, die het misbruiken van kinderen faciliteerde. Hij zei hiervoor bewijzen te hebben gevonden in het rapport van de commissie-Deetman. Het rapport maakte volgens Boonen duidelijk dat het in het Rotterdamse bisdom 'een soort lustoord' was. Vooral bisschop Philippe Bär zou erg ver zijn gegaan in het toelaten en verhullen van misbruikpraktijken.

"Het faciliteren van seksueel misbruik van kinderen, dat is een crimineel oogmerk", vervolgt Boone. "Er zijn mensen voor minder veroordeeld. En nalatigheid kan ook opzet zijn, het risico is bewust genomen."

Het bisdom memoreert dat de bisschoppenconferentie spijt heeft betuigd over het seksueel misbruik door kerkmensen en erkent dat vooral het belang van en de zorg voor slachtoffers onvoldoende op de voorgrond heeft gestaan en kerkelijke gezagdragers niet adequaat hebben gehandeld. Maar de aantijgingen van Boone missen grondslag, aldus het bisdom.

Premier Mark Rutte zei maandag dat hij het liefst ziet dat priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk alsnog moeten kunnen worden vervolgd. Het kabinet laat onderzoeken of dit kan, maar Europese afspraken over verjaring staan mogelijk in de weg, zei Rutte.