Dievenfoto's alleen online met zegen OM

Mensen mogen alleen beelden van inbraken, overvallen en andere misdrijven op internet zetten na toestemming van het Openbaar Ministerie. Dat staat in een wetswijziging waaraan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) werkt.

Teeven wil voorkomen dat beelden lukraak op internet terechtkomen, omdat dat mensen ten onrechte met een misdrijf in verband kan brengen. Wie eigen beelden op internet wil zetten, bijvoorbeeld gemaakt met een beveiligingscamera in een winkel, moet eerst aangifte doen. Politie en justitie bekijken daarna de beelden, en bepalen of die gepubliceerd moeten worden.

Teeven komt nog met regels voor de manier waarop de beelden moeten worden gepubliceerd en later weer verwijderd. Behalve aan publicatie op internet denkt Teeven ook aan het tonen van beelden op grote schermen in bijvoorbeeld winkelcentra.

Eerder dit jaar ontstond ophef over het publiceren van beelden van verdachten, nadat de Vereniging Eigen Huis had aangekondigd beelden van inbrekers op internet te zetten. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) stelde dat dit niet zomaar mocht en waarschuwde voor hoge boetes. De Tweede Kamer vond dat de omgekeerde wereld.

Teeven heeft het wetsvoorstel dinsdag voor advies naar verschillende instanties gestuurd.