MoskeeŽn pakken Marokkaanse probleemjeugd aan

Drie Amsterdamse moskeeën willen samen Marokkaanse probleemjongeren aan gaan pakken. Dat moet onder meer worden bereikt door de ouders verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen.

De gebedshuizen begonnen zondag met een serie debatten die is gericht op het in kaart brengen van problemen rond jongeren van Marokkaanse komaf in Amsterdam, en het daarbij betrekken van ouders. Besloten is om een commissie uit de Marokkaanse gemeenschap op te richten die 'alle zeilen zal bijzetten' om de problematiek rond criminaliteit en overlast terug te dringen.

Ouders van deze probleemjongeren wordt vaak gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef verweten. Er wordt wel gezegd dat dit komt doordat de politie in het land van herkomst harder optreedt, en dat hierdoor het idee blijft hangen dat jongeren rottigheid wel uit hun hoofd zullen laten.

De deelnemende gebedshuizen zijn de Al-Kabir-, Al-Karama- en El-Fath-moskeeën, alledrie in Amsterdam Oost. Het is onbekend of de plannen ook in andere stadsdelen navolgingen zullen krijgen.