Scholen boycotten massaal 1040-urennorm
Een meerderheid van de middelbare scholen in Nederland gaat de voorgestelde urennorm negeren. Dat blijkt uit een stemming die de VO-raad onder haar leden heeft gehouden. Van alle scholen zegt 88 procent de urennorm te willen boycotten. Ook zijn zij bereid om eventuele boetes te delen.
De omstreden norm van 1040 lesuren per jaar zorgde in 2009 ook al voor opstand bij scholen, bonden en leerlingen. Toen haalde de norm het niet. Vorige maand werd de urennorm weer opgerakeld in politiek Den Haag wat opnieuw tot protest leidde. De extra veertig uur draagt op geen enkele wijze bij aan de kwaliteit van het onderwijs, aldus de VO-raad.
"Het is onbegrijpelijk dat na zes jaar van onrust en overleg Den Haag opeens het spook van de 1040-urennorm weer uit de kast trekt", zegt voorzitter van de VO-raad Sjoerd Slagter. "Scholen doen hier dus niet aan mee en kiezen voor kwaliteit in plaats van meer uren." Volgens hem werken nu alle betrokken partijen met volle tevredenheid met de 1000-urennorm.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) reageert verheugd op het nieuws dat veel scholen van plan zijn de urennorm te boycotten. "Hiermee negeren de scholen de wet, en daarmee behoeden ze scholieren voor veertig extra ophokuren", zegt voorzitter Chanine Drijver.
Scholieren van LAKS staken woensdag op het Museumplein in Amsterdam tegen de zogenoemde ophokuren. De VO-raad roept scholen op soepel om te gaan met de absente leerlingen die van hun ouders toestemming hebben gekregen om te staken.
In navolging van LAKS volgen later acties van Onderwijsbond Leraren in Actie (LIA) en de Algemene Onderwijsbond (AOb). De LIA heeft opgeroepen tot een algemene staking van drie dagen direct na de kerstvakantie. De AOb houdt op 26 januari een manifestatie in Utrecht.