Schikkingen in Brits afluisterschandaal

Uitgeverij News International heeft schadevergoedingen betaald aan mensen die in het verleden door journalisten van de opgedoekte schandaalkrant News of the World (NotW) zijn afgeluisterd. Dat heeft News International dinsdag bekendgemaakt.

De uitgever heeft schikkingen getroffen met James Hewitt, de voormalige minnaar van prinses Diana, ex-parlementariër Mark Oaten, tv-presentatrice Ulrika Jonsson, fotomodel Abi Titmuss en Paul Dadge, een man die in 2005 na de aanslagen in Londen hielp bij de reddingswerkzaamheden. Michelle Milburn, een zaakwaarnemer uit de theaterwereld, en Calum Best, de zoon van wijlen voetballer George Best, hebben ook schadevergoedingen ontvangen.

Hoeveel geld News International heeft uitgekeerd is niet bekendgemaakt, maar de uitgever heeft eerder al schadevergoedingen betaald aan enkele prominente mensen. Zo kreeg actrice Sienna Miller omgerekend ruim 119 duizend euro. De ouders van Milly Dowler, wier telefoon in 2002 werd afgeluisterd toen het meisje werd vermist, kregen ruim 3,5 miljoen euro. De voicemailberichten van Milly werden na het beluisteren gewist, om ruimte te maken voor nieuwe berichten. Dit gaf de ouders hoop dat hun dochter nog leefde. Milly werd later dood gevonden.