Tientallen scholen Mexico dicht na bedreigingen

De scholen in de Mexicaanse stad Acapulco zijn pas een week begonnen, maar al zeker 140 basisscholen hebben hun deuren maandag gesloten omdat leerkrachten weigeren te komen. Ze vrezen afpersing en ontvoeringen door drugsbendes.

Zo'n zeshonderd onderwijzers in de sloppenwijken in de heuvels van Acapulco zeggen te zijn bedreigd met afpersing en ontvoering, zei Julio Bernal, afgevaardigde van de scholen in de zuidelijke staat Guerrero. Bernal zei dat tien procent van de scholen in Acapulco maandag niet open is gegaan.

Volgens twee leerkrachten die anoniem willen blijven uit angst voor represailles zijn in buitenwijken van Acapulco de afgelopen acht dagen zeker vier collega's ontvoerd. Een van de twee onderwijzers zei dat ze mannen met geweren die uit de ramen van hun auto staken voor de school had zien rijden. Volgens haar worden collega's onder bedreiging van geweld gedwongen de helft van hun salaris inleveren. De tweede onderwijzer zei dat tientallen collega's de regering hebben verzocht meer agenten naar de scholen te sturen, maar dat verzoek wordt genegeerd. "De autoriteiten geven niet thuis", zei hij. De politiechef van Guerrero was niet bereikbaar voor commentaar.

Ook in Ciudad Juarez vinden bedreigingen en afpersing plaats. Vorige week vielen gewapende mannen een groep ouders aan die bij een basisschool in Ciudad Juarez op hun kinderen stonden te wachten. Eén man en vier vrouwen raakten gewond.

Zowel Acapulco als Ciudad Juarez wordt geteisterd door drugsgeweld sinds de Mexicaanse president Felipe Calderon in 2006 de oorlog verklaarde aan de drugsbendes.