Veel verboden bestrijdingsmiddelen in handel

Ongeveer veertig procent van de middelen tegen schadelijke organismen die in Nederland worden verkocht, zijn niet toegestaan. Dat meldt de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) dinsdag na een controle die vorig jaar samen met de VROM-Inspectie en de waterschappen is gehouden.

Het gaat vooral om producten als desinfecterende handgel, aangroeiwerende middelen en insectenwerende middelen. Dat de producten niet zijn toegelaten, betekent volgens de VWA niet dat ze een risico opleveren. Ze zijn alleen nog niet beoordeeld en goedgekeurd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, wat wel moet.

In totaal beoordeelden de inspectiediensten 408 producten bij 590 groothandels, bouwmarkten, tuincentra, supermarkten, drogisterijen, warenhuizen en hun leveranciers. Van de producten bleken er 168 niet toegelaten. De inspecties legden 78 boetes op, gaven 29 schriftelijke waarschuwingen en kondigde drie keer een dwangsom aan. Ook is de verkoop van de producten in de hele keten gestaakt.

De VWA vermoedt dat de branche nog onvoldoende op de hoogte is van de regels voor deze zogenoemde biociden. Biociden zijn middelen die worden gebruikt om schadelijke organismen te vernietigen, zoals desinfecteermiddelen, ontsmettingsmiddelen, conserveringsmiddelen of ongediertebestrijdingsmiddelen.

Ze bevatten stoffen die specifiek zijn geselecteerd voor het organisme dat ze moeten bestrijden. Verkeerd gebruik of onnodig hoge concentraties kan schadelijk zijn voor mensen, dieren en het milieu. Ook kan resistentie ontstaan bij de organismen die ze juist moeten bestrijden.