Deel slachterijen leeft regels niet na

Een deel van de kleine en middelgrote slachterijen in Nederland houdt zich niet aan de regels. Bij zes van de zeventien onderzochte slachterijen waren de verplichte tests op gekkekoeienziekte (BSE) niet uitgevoerd. Sommige bedrijven konden bovendien niet aantonen dat risicomateriaal correct was verwijderd en vernietigd.

Dat blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Hoewel de kans klein is dat daadwerkelijk sprake was van BSE, heeft de VWA uit voorzorg het vlees van de runderen waarbij de test niet was uitgevoerd teruggeroepen.

De erkenning van de zes slachterijen is ingetrokken. Daardoor hebben zij hun deuren moeten sluiten. Ze mogen pas weer open als zij hun zaken weer op orde hebben. Tegen een slachterij loopt ook een strafrechtelijk onderzoek.

Slachterijen zijn verplicht om runderen ouder dan 72 maanden op BSE te testen. BSE kan bij mensen de hersenziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken. Bij kleine slachterijen wordt meestal één dier per week geslacht. Bij middelgrote slachterijen gaat het om enkele tien- tot honderdtallen.