Twintig jaar cel voor schietpartij Rio aan de Rijn

De 30-jarige Jason Z. uit Duiven is dinsdag veroordeeld tot twintig jaar cel voor de schietpartij tijdens het driedaagse Caribische festival Rio aan de Rijn in Arnhem in augustus vorig jaar. Ook moet de man een schadevergoeding van ruim 23 duizend euro betalen. Justitie had 22 jaar geëist.

De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat Z. zich schuldig heeft gemaakt aan moord en een dubbele poging tot moord. Desondanks viel de straf iets lager uit dan geëist. Bij de uitspraak hield de rechtbank rekening met het feit dat de schutter tijdens het incident enigszins verminderd toerekeningsvatbaar was. Wel nemen de rechters Z. het zeer kwalijk dat hij het recht in eigen hand heeft genomen.

Bij de schietpartij, die plaatsvond op de slotdag van het feest, kwam een 48-jarige man uit Den Haag om het leven. Een 51-jarige vrouw uit Zoetermeer en een 48-jarige man uit Heerenveen raakten gewond. Tijdens de rechtszaak verklaarde Z. uit angst en wraak te hebben geschoten op de man uit Den Haag. De andere twee slachtoffers werden per ongeluk geraakt.

Z. was lid van een criminele bende en naar eigen zeggen sinds jaar en dag verwikkeld in een vete. De 48-jarige Hagenaar zou in 2004 op Curaçao meerdere keren op Z. hebben geschoten. In 2000 zou ook op de zus van Z. zijn geschoten. Z. verklaarde het recht in eigen hand te hebben genomen omdat de politie niets deed.

Z.'s advocaat betoogde dat sprake was van psychische overmacht, maar de rechters gingen daar niet in mee. De rechtbank acht bewezen dat Z. bewust naar Rio aan de Rijn ging om wraak te nemen.

Nadat Z. begon te schieten, probeerde het slachtoffer tevergeefs te vluchten. De man, die zeven keer werd geraakt, overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hij werd onder meer in de borst en het hoofd geraakt. Honderden mensen waren getuige van het incident.

Gedragsdeskundigen die Z. onderzochten stellen dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Door het schietincident op Curaçao heeft hij een posttraumatische stressstoornis opgelopen, stellen zij.


Twintig jaar cel voor schietpartij Rio aan de Rijn (Foto: Novum)