Langere celstraf voor gewelddadige serieverkrachter

Een man uit het Noord-Brabantse Cuijk moet langer de cel in wegens een reeks gewelddadige verkrachtingen en aanrandingen. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde hem dinsdag tot tien jaar cel en tbs.

De rechtbank legde eerder negen jaar en tbs op. Dat was ook in hoger beroep de eis van het Openbaar Ministerie. Het hof vindt dat echter te licht voor de overtredingen die de man heeft begaan. Het hof ging uit van de maximumstraf die hiervoor kan worden opgelegd, zestien jaar.

Het maximum werd met zes jaar verminderd omdat de dader door de tbs-behandeling waarschijnlijk nog lang vast blijft zitten en omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn. Er zou sprake zijn van ziekelijke stoornissen en een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens.

De 35-jarige man werd vorig jaar januari opgepakt nadat hij op nieuwjaarsdag in Wanroij twee jonge vrouwen met zijn auto van hun fiets had gereden om een van hen vervolgens te verkrachten. De ander schopte hij zo hard tegen het gezicht dat ze bewusteloos raakte. Door de aanrijding raakte zijn auto beschadigd. Agenten herkenden de auto enkele dagen later aan de schade, waarna de man werd opgepakt.

Daarna bekende de man ook verkrachtingen en pogingen daartoe in Gassel, Sint Anthonis en Oeffelt. Dat zou tussen 2007 en 2010 zijn gebeurd. Hij randde onder anderen een 16-jarige meisje uit Wanroij aan. Bij de verkrachtingen zou hij zijn slachtoffers veel en hard hebben geslagen. Doordat hij in 1995 bij een verkrachting in Bergen op Zoom een DNA-spoor had achtergelaten, werd die zaak ook alsnog opgelost.