Kompels na week uit ondergelopen mijn China gered

In het noordoosten van China zijn dinsdag 22 mijnwerkers na een week uit een ondergelopen kolenmijn gered. Allen maken het goed. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

Zondag kwamen reddingswerkers erachter dat de ingesloten kompels nog leefden. Ze hoorden klopgeluiden op een pijp die tot een diepte van 280 meter was geboord om verse lucht in de mijnschacht te pompen.

De mijn liep op 23 augustus onder water. Op dat moment waren er 26 kompels ondergronds. Zaterdag konden er drie worden gered. Een vierde mijnwerker bleek overleden. De resterende 22 werden dinsdag naar boven gehaald.

De mijn, in de stad Qitaihe, opereerde illegaal. Hij was in 2007 op last van de autoriteiten gesloten, maar op 16 augustus zonder de benodigde vergunningen weer opengegaan. Inmiddels zijn zeven leden van het management gearresteerd.

De Chinese kolenmijnen zijn de gevaarlijkste ter wereld, ondanks maatregelen van de regering die poogt de veiligheidsstandaard op te voeren. Jaarlijks vallen er vele doden bij explosies, instortingen en overstromingen.


Kompels na week uit ondergelopen mijn China gered (Foto: Novum)