Noda nieuwe premier Japan

Het Japanse parlement heeft minister van financiën Yoshihiko Noda dinsdag tot premier gekozen. Noda is Japans zesde premier in vijf jaar tijd. Zijn voorganger Naoto Kan stapte op vanwege kritiek op diens leiderschap ten tijde van de ramp met de Fukushima Dai-ichi-kerncentrale.

Maandag won de 54-jarige Noda de leiderschapsverkiezing van zijn Japanse Democratische Partij, waarmee hij nagenoeg verzekerd was van het ambt dat zijn partijgenoot Kan vrijdag opgaf.

Noda versloeg maandag zijn laatst overgebleven rivaal, minister van handel Banri Kaieda. Noda verwierf in de tweede stemronde de steun van 215 partijleden, Kaieda kreeg 177 stemmen. Minister van buitenlandse zaken Seiji Maehara, die onder de Japanse bevolking de grootste populariteit geniet, was al in de eerste stemronde uitgeschakeld.

Noda, die doorgaans een rechtse economische koers voorstaat, wacht een zware taak. Hij moet de haperende Japanse economie vlot trekken en vaart brengen in de moeizame wederopbouw na de tsunami en daaropvolgende kernramp van maart dit jaar.


Noda nieuwe premier Japan (Foto: Novum)