Greenpeace blokkeert bouwplaats kolencentrale

Actievoerders van Greenpeace hebben dinsdagochtend de hekken van het bouwterrein van de omstreden kolencentrale in de Eemshaven op slot gedaan. Dat stelt de milieuorganisatie, die de bouwplaats illegaal noemt.

Bouwvakkers mogen de bouwplaats sinds 09.00 uur nog wel verlaten, maar niet meer betreden. Met een spoedprocedure hopen Greenpeace en Natuur & Milieu de bouw via de rechter stil te leggen.

De Raad van State vernietigde vorige week woensdag de vergunningen voor de bouw van de centrale van Essent. Er zou onvoldoende onderzoek zijn gedaan naar de gevolgen van de centrale voor de omringende natuurgebieden, zoals de Waddenzee en de duinen van de Waddeneilanden.

Gedeputeerde Staten in Groningen bepaalden daarna dat de bouw gewoon door kan gaan. Er zouden geen effecten op de natuur te noemen zijn die een bouwstop rechtvaardigen.

Greenpeace en Natuur & Milieu kondigden daarop aan naar de rechter te stappen als niet voor dinsdag zou worden ingegrepen. Ook bewoners uit de regio zouden dinsdag voor de poorten van de kolencentrale demonstreren.


Greenpeace blokkeert bouwplaats kolencentrale (Foto: Novum)