FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 augustus 2011

[EL] Uitslagen vierde voorronde (18/08/2011)

Vanavond stonden de heenwedstrijden in de vierde en laatste voorronde van de UEFA Europa League op het programma. Voor Nederland kwamen PSV en AZ in actie. Hieronder vind je de uitslagen van alle gespeelde duels. Volgende week zijn de returns.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Vaslui (Roe) Sparta Praag (Tsj) 2-0
Lokomotiv Moskou (Rus) Spartak Trnava (Slw) 2-0
Legia Warschau (Pol) Spartak Moskou (Rus) 2-2
Ekranas (Let) Hapoel Tel Aviv (Isr) 1-0
HJK Helsinki (Fin) FC Schalke 04 (Dui) 2-0
Zestaponi FC (Geo) Club Brugge (Bel) 3-3
Litex Lovech (Bul) Dinamo Kiev (Oek) 1-2
AC Omonia (Cyp) Red Bull Salzburg (Oos) 2-1
Aalesunds FK (Noo) AZ (Ned) 2-1
Vorskla Poltava (Oek) Dinamo Boekarest (Roe) 2-1
Austria Wien (Oos)
Barazite 2x
Gaz Metan Medias (Roe)
Breeveld
3-1
Maccabi Tel Aviv (Isr) Panathinaikos (Gri) 3-0
Steaua Boekarest (Roe) CSKA Sofia (Bul) 2-0
FC Thun (Zwi) Stoke City (Eng) 0-1
PAOK Saloniki (Gri) Karpaty (Oek) 2-0
Bursaspor (Tur) Anderlecht (Bel) 1-2
FC Nordsjealland (Den) Sporting Lissabon (Por) 0-0
Besiktas (Tur) Alaniya Vladikavkaz (Rus) 3-0
Standard Luik (Bel) Helsingborg (Zwe) 1-0
Metalist Kharkiv (Oek) FC Sochaux (Fra) 0-0
Hannover 96 (Dui) Sevilla FC (Spa) 2-1
Rode Ster Belgrado (Ser) Stade Rennes FC (Fra) 1-2
Fulham (Eng) Dnjepr Dnjepropetrovsk (Oek) 3-0
Slovan Bratislava (Slw) AS Roma (Ita) 1-0
Shamrock Rovers (Ier) Partizan Belgrado (Ser) 1-1
FC Differdange 03 (Lux) Paris Saint Germain (Fra) 0-4
Nacional Madeira (Por) Birmingham City (Eng) 0-0
Heart of Midlothian (Sco) Tottenham Hotspur (Eng)
Van der Vaart 1x
0-5
NK Maribor (Slv) Glasgow Rangers (Sco) 2-1
AEK Athene (Gri) Dinamo Tbilisi (Geo) 1-0
Athletic de Bilbao (Spa) Trabzonspor (Tur) 0-0
Lazio Roma (Ita) FK Rabotnicki (Mac) 6-0
SV Ried (Oos) PSV (Ned) 0-0
Celtic (Sco) FC Sion (Zwi) 0-0
Sporting Braga (Por) Young Boys (Zwi) 0-0
Atletico Madrid (Spa) Vitoria Guimaraes (Por) 2-0
Rosenborg BK (Noo) AEK Larnaca (Cyp) 0-0
Slask Wroclaw (Pol) Rapid Boekarest (Roe) 1-3

Meer treinen over Betuweroute

Over de Betuweroute hebben in de eerste zes maanden van dit jaar bijna vijftig procent meer treinen gereden dan in de eerste helft van vorig jaar. In totaal denderden 12.150 goederentreinen over het spoor van de Rotterdamse haven naar het Duitse achterland, maakte exploitant Keyrail donderdag bekend.

De groei wordt deels toegeschreven aan vervoerders die van de Brabantroute naar de Betuweroute zijn overgestapt. Ook werden aanzienlijk meer kolen en ertsen per spoor vervoerd.

Keyrail verwacht dat er aan het eind van het jaar ruim vijfhonderd treinen per week over de Betuweroute rijden. Nu zijn dat er tussen de 450 en 510.


Meer treinen over Betuweroute (Foto: Novum)

Waarschuwingen extreem weer beëindigd

De waarschuwing voor extreem weer van het KNMI geldt niet langer voor Noord-Brabant en Limburg. Het instituut heeft de eerder op de dag afgegeven waarschuwing voor de beide provincies donderdagavond ingetrokken.

Vanaf ongeveer 17.20 uur hadden delen van Nederland te maken met noodweer. Volgens een woordvoerder van Weeronline is in vooral Limburg en het zuidoosten van Brabant erg veel regen gevallen, hoewel ook Utrecht te maken kreeg met een stevige bui.

Tot 20.45 uur was er in het Limburgse Maasbracht met 38 millimeter de grootste hoeveelheid regen gevallen. Heel uniek is de gevallen hoeveelheid regen niet. "Het komt wel vaker voor bij heftige buien. Maar het is nu allemaal in een korte tijd gevallen."

Ook waren er 'enorm veel' bliksemontladingen. Hoeveel ontladingen er waren, weet hij echter niet.


Waarschuwingen extreem weer beëindigd (Foto: Novum)

'Genoeg toekomst in draagbare spelcomputers'

De dalende verkoop van draagbare spelcomputers is geen enkel probleem voor de game-industrie. Smartphones en tablets nemen een deel van die markt over en dat is reuze interessant voor gamebedrijven. Dat zei bestuursvoorzitter Eric Hirshberg van game-uitgever Activision in een interview met Novum Nieuws.

Ondanks de opkomst van smartphones en tablets gaan draagbare spelcomputers niet verdwijnen. De software voor de spelcomputers is van een kwaliteit die gamers verlangen, meent Hirshberg. Het is volgens de bestuursvoorzitter tevens een goede manier om meer mensen aan het gamen te krijgen.

Met de komst van de PlayStation Vita en de recente prijsverlaging van de Nintendo 3DS is er genoeg reden om de toekomst van draagbare spelcomputers positief tegemoet te zien, liet de topman van Activision weten. De uitgever ondersteunt de 3DS met bijvoorbeeld het actie-avonturenspel Skylanders dat dit najaar uitkomt.

PVV wil onderpand van Griekenland

De PVV wil dat Griekenland Nederland een gelijkwaardig onderpand geeft voor de Nederlandse bijdrage aan het Griekse steunpakket. De partij van Geert Wilders wil dat het kabinet dit per direct gaat eisen.

Wilders en zijn fractiegenoot Tony van Dijck hebben dit donderdag kenbaar gemaakt in Kamervragen aan premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Zij doen dit naar aanleiding van berichten dat Griekenland Finland in ruil voor de Finse bijdrage aan het steunpakket een onderpand van een miljard euro zou geven.

Het geld zou op de bankrekening van de Finse staat worden gezet. Finland mag het houden als Griekenland niet aan zijn verplichtingen kan voldoen en zodoende geen enkel risico lopen.

De partij wil verder weten of de Finse minister van financiën Jutta Urpilainen de andere landen van de eurozone heeft geïnformeerd over haar onderhandelingen met Griekenland over het onderpand. Ze zou ook hebben gezegd dat andere landen ook een dergelijk onderpand kunnen eisen. De PVV'ers willen weten waarom dit niet aan de Kamer is meegedeeld.

Volgens een woordvoerder van minister De Jager is de 'Finse deal' nog niet definitief. Nederland heeft tijdens de onderhandelingen in Brussel steeds gezegd dat als Finland geld als onderpand zou krijgen, Nederland dit ook zou eisen.

De uitwerking van het akkoord van 21 juli over het steunpakket - dat tot 2020 109 miljard publiek geld en 106 miljard privaat geld bevat - laat nog een aantal weken op zich wachten, vervolgt de woordvoerder. Hij wil zich niet uitlaten over de kans dat Griekenland daadwerkelijk onderpanden moet gaan geven.

De VVD heeft liever niet dat Griekenland onderpanden gaat geven. "De Griekse kip is al kaal", constateert Kamerlid Helma Neppérus. Als het echter toch gebeurt, moet Nederland ook een onderpand krijgen, vindt zij.

Rebellen Libië nemen raffinaderij in

De opstandelingen in Libië hebben donderdag de olieraffinaderij in Zawiya veroverd op de troepen van kolonel Moammar Gadhafi. Op twee straten na hebben we de hele stad bevrijd, zei Ali Ahrash, een woordvoerder van de opstandelingen tegen Associated Press.

Sinds de rebellen Zawiya vorige week betraden hebben de regeringseenheden huizen, moskeeën en straten onophoudelijk onder vuur genomen. "De afgelopen drie dagen hebben we zeventig strijders verloren, meer dan 55 raakten gewond", zei Ahrash.

De opstandelingen zijn nu aan de macht in de steden Surman, Sabratha en Zwara en hebben ook de weg van Tunesië naar Tripoli onder controle. De inname van de raffinaderij van Zawiya is vooral een symbolische overwinning. De toevoer van olie naar de raffinaderij ligt al weken stil.

Eerder op de dag vonden vijf zware explosies plaats in het centrum van Tripoli. Waarschijnlijk ging het om luchtaanvallen van de NAVO, maar het doel van de aanvallen is niet bekend. Onduidelijk is ook of er slachtoffers zijn gevallen.

Botsingen tijdens nachtelijke achtervolging Drenthe

Bij een achtervolging door Drenthe is woensdagnacht flink wat blikschade ontstaan. De 58-jarige man uit Groningen die werd achtervolgd raakte gewond en is naar een ziekenhuis gebracht. Hij weigerde zijn bloed op alcohol te laten testen, waarop zijn rijbewijs werd afgepakt.

De achtervolgers worden nog verhoord. Hun geschiktheid als automobilist wordt door het CBR onderzocht, meldt de politie.

Het begon in Matsloot, waar de 58-jarige Groninger tegen de auto van een 22-jarige man uit Roden botste. Die riep de hulp in van familieleden, die met twee auto's naar de plek van het ongeluk kwamen en besloten de Groninger te achtervolgen.

Een van de achtervolgers raakte van de weg. Even later botst de achtervolgde auto, bestuurd door de Groninger, tegen een boom. De andere achtervolger, een 20-jarige man uit Roden, botste vervolgens tegen de auto van de Groninger aan. De politie heeft alle betrokken ingerekend.

Wozniacki ontslaat vader als coach

Caroline Wozniacki zal verder gaan met een nieuwe coach. De nummer één van de wereld heeft de samenwerking op de tennisbaan met haar vader Piotr verbroken. De Deense lijkt de laatste tijd niet in vorm en wil met deze maatregelen een poging wagen om de negatieve spiraal te doorbreken.

"Wie de nieuwe coach wordt? Ik heb beloofd om dat niet te vertellen," zei vader Wozniacki tegen de Deense krant Ekstra Bladet. De vader van de Wozzer was al haar coach sinds het begin van haar carrière.


Wozniacki neemt afscheid van haar vader als coach. (Foto: Pro Shots)

[GC11] Dishonored biedt vrijheid en superkrachten

Het actiespel Dishonored geeft spelers de vrijheid in de manier waarop de game gespeeld wordt. Spelers kunnen sluipen en ongezien opdrachten uitvoeren of juist met veel bombarie de vijand overvallen. Hierbij kan gebruikgemaakt worden van allerlei wapentuig. Dat demonstreerde gamestudio Arkane Studios tijdens de gamebeurs gamescom in Keulen.

Het actiespel speelt zich af in een wereld die doet denken aan het begin van de vorige eeuw, aangevuld met futuristische elementen. Zo zijn de kledingstukken Victoriaans te noemen, terwijl robotten en elektronische valstrikken het de speler moeilijk moeten maken.

Dishonored werd vorige maand aangekondigd. Het is de eerste game van Arkane Studios sinds de gamestudio vorig jaar werd opgekocht door gameuitgever 2K Games. Het spel moet volgend jaar op de markt komen voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

Contractverlenging voor zeven renners BMC

BMC heeft het contract van zeven renners verlengd. Dit maakte de ploeg vandaag bekend. De aflopende contracten van Brent Bookwalter, Marcus Burghardt, Steve Morabito, Manuel Quinziato en Michael Schär werden verlengd. Dit vanwege hun goede prestaties in 2011 en het goede helpen van Cadel Evans tijdens de door hem gewonnen Tour de France.

Daarnaast zijn ook de contracten van de Zwitsers Martin Kohler en Mathias Frank verlengd. Zij worden door de manager van de ploeg, Jim Ochowicz, gezien als renners voor de toekomst.

Fuck Sarkozy!

Vorige week dinsdag ging ik gezellig met de trein naar Parijs, waar ik vijf geweldige dagen met mijn dierbaar nageslacht zou verblijven. Nu durf ik wel te zeggen, dat ik op een gepassioneerde manier geïnteresseerd ben in het wel en wee van mijn medemens. De oplettende lezer snapt natuurlijk al lang, dat dit een verkapte manier is om te zeggen dat ik belachelijk nieuwsgierig ben. In de trein kun je wat dat betreft je lol op. En hoewel misschien wat onbeschaamd, heeft het wel degelijk voordelen. Je verveelt je geen moment en voor je het weet ben je op de plaats van bestemming. Het grootste pluspunt echter, zijn de kleurrijke ontmoetingen.

[EL] Uitslag SV Ried - PSV

PSV heeft in de eerste wedstrijd van de laatste voorronde van de Europa League niet kunnen overtuigen. De Eindhovenaren speelden met 0-0 gelijk bij SV Ried. Desondanks heeft PSV nog een goede uitgangspositie om het hoofdtoernooi te behalen.

PSV was in de eerste helft lange tijd de betere ploeg in Oostenrijk. Het wist na vijf minuten zelfs te scoren, maar een loepzuivere goal van Lens werd afgekeurd vanwege vermeend buitenspel. Ook daarna kreeg de ploeg nog legio kansen. Manolev en Toivonen waren echter niet scherp genoeg.

Vlak voor rust was het zowaar SV Ried dat nog in de aanval ging. Doelman Isaksson wist met een knappe redding een onterechte Oostenrijkse goal te voorkomen.


Isaksson voorkomt voorsprong SV Ried. (Foto: Pro Shots)

Na rust ging het niveau van de partij omlaag. Daarnaast raakte PSV ook al Dries Mertens kwijt met een blessure, waardoor er minder dreiging uitkwam van de ploeg. Ook keeper Isaksson werd hard geraakt door Casanova, maar na een lange blessurebehandeling kon de Zweed gewoon verder spelen.

PSV probeerde nog een opening te vinden in de Oostenrijkse defensie, maar die stond een stuk beter dan in de eerste helft. Het bleef daardoor 0-0, waardoor PSV volgende week nog vol aan de bak zal moeten om het hoofdtoernooi van de Europa League.


Mertens moest geblesseerd het veld verlaten. (Foto: Pro Shots)


SV Ried

0 - 0

PSV

 
 Gele kaart: Ziegl, Hinum (SV Ried), Manolev (PSV)
 
Stadion: Keine Sorgen Arena, Ried
Toeschouwers: 6.100
Arbiter: Rasmussen (Den)
 
Opstelling:   Opstelling:
Gebauer
Hinum
Karner
Reifeltshammer
Riegler
Ziegl (Carril/74)
Lexa (Guillem/90)
Hadzic
Nacho
Royer
Hammerer (Casanova/49)
  Isaksson
Manolev (Tamata/46)
Marcelo (Verkoelen/90)
Bouma
Pieters
Ojo
Wijnaldum
Strootman
Lens
Toivonen
Mertens (Labyad/52)

Alonso: "Heb bij McLaren geleerd van Hamilton"

Ferrari-coureur Fernando Alonso zegt in 2007 veel opgestoken te hebben van Lewis Hamilton. De Spanjaard wisselde na twee titels Renault in voor McLaren en trof daar rookie Hamilton die meteen bloedsnel was. Omdat het niet boterde met het team vetrok Alonso na één seizoen al weer en ging terug naar Renault.

Alonso en Hamilton vochten bij McLaren in 2007 een verbeten strijd uit waarbij niet altijd alles even sportief verliep. In het kampioenschap eindigden de twee uiteindelijk achter Kimi Räikkönen als tweede en derde met een gelijk aantal punten. Alonso voelde zich gedurende het jaar benadeeld door McLaren dat met teambaas Ron Dennis Hamilton voor leek te trekken. Daarom ging hij na één seizoen terug naar Renault en in 2010 maakte de Spanjaard de overstap naar Ferrari waar hij zich beter thuisvoelt.

Met Hamilton heeft Alonso inmiddels geen problemen meer. Sterker nog, in Marca laat de Spanjaard weten er geen problemen mee te hebben als de Brit weer zijn teamgenoot zou worden, maar dan niet weer bij McLaren. "Dan was de strijd tussen ons namelijk veel eerlijker en vriendelijker geweest."

Het jaar 2007 heeft volgens Alonso veel gebracht. "Want in moeilijke tijden leer je het meest. Ik denk dat Lewis en ik dat jaar allebei beter zijn geworden, want als je samen met een topcoureur in één team zit, word je daar allebei een betere coureur van. Je leert je bijvoorbeeld te verbeteren wat je voorbereiding op een race betreft, maar omdat je telemetrie uitwisselt, leer je ook van elkaars rijstijl. Wat dat betreft was het toch een geweldige ervaring."

Noodweer teistert zuiden Brabant en Limburg

De brandweer in het zuidoosten van Brabant en het zuiden van Limburg heeft donderdag de handen vol gehad aan meldingen van wateroverlast in de regio. In het zuiden van Limburg kreeg de brandweer zo'n honderd tot honderdvijftig meldingen binnen, in het zuidoosten van Brabant ging het om ongeveer vijftig meldingen, melden de woordvoerders van de brandweerkorpsen in die regio's.

De meldingen in het zuidoosten van Brabant begonnen vanaf ongeveer 17.30 uur binnen te stromen. Met name in Valkenswaard was sprake van ondergelopen straten. In sommige gevallen liep ook regenwater huizen in.

Rond 20.00 uur had de brandweer de meeste meldingen afgehandeld. "Het riool heeft het water voldoende kunnen afvoeren", aldus de woordvoerder. Ook waren er drie blikseminslagen in woningen in Brabant Zuid-Oost. Die zorgden slechts voor lichte schade.

In het zuiden van Limburg heeft de brandweer het volgens een woordvoerder 'beredruk'. Ook hier ging het vooral om wateroverlast. "De brandweer heeft de handen vol aan ondergelopen straten en kelders."

Ook viel er tussen Heerlen en Valkenburg een boom op het spoor. Daardoor reden er op dat traject geen treinen. Reiziger moesten rekening houden met een vertraging van een halfuur tot driekwartier.

De meldingen in het zuiden van Limburg kwamen tussen 18.30 en 20.30 uur binnen. De woordvoerder verwacht later op de avond nog 'een tikje' noodweer mee te krijgen. "Maar het ergste hebben we hopelijk gehad."

In het noorden van Limburg was sprake van vier blikseminslagen, waaronder bij een toren van een kerk in Reuver. Daarbij ontstond slechts lichte schade aan daken.

Verder kreeg een kerk in Horst te maken met een laag van ongeveer tien centimeter water dat in de kelders kwam te staan. Dergelijke meldingen kwamen ook uit andere plekken verspreid over de regio, zegt de woordvoerder. "Maar het valt eigenlijk allemaal wel mee. Het meeste noodweer lijkt aan ons voorbij te zijn gegaan."

Hetzelfde geldt voor het midden van Limburg en de regio Midden- en West-Brabant. In het midden van Limburg liepen negen kelders onder, in Midden- en West-Brabant kreeg de brandweer volgens een woordvoerder vooralsnog weinig opdrachten.

Moisander: "Ik ben boos en teleurgesteld"

AZ verloor de eerste wedstrijd van het tweeluik tegen Aalesunds FK met 2-1 toen het te gast was bij de Noren. Niklas Moisander gelooft erin dat de club het thuisduel in Alkmaar positief zal afwerken, zodat de club verzekerd is van een plek in de Europa League. Toch tilt de Fin zwaar aan het verloren duel.

"Die uitwedstrijden spoken door ons hoofd. Het is vooral een mentale kwestie. Dat we kunnen voetballen, is geen discussie. Ik ben boos en teleurgesteld dat het er weer niet is uitgekomen", vertelde Moisander na afloop van de wedstrijd.

Volgende week donderdag is Aalesunds FK te gast in Alkmaar. De verdediger heeft vertrouwen in een goede afloop. "Met een 1-1 eindstand was ik vandaag ook tevreden geweest, ook al konden we hier winnen. Thuis gaan we het afmaken, daar vertrouw ik op. We hebben een beter elftal dan zij", aldus Moisander.

Man dwingt vrouw met vuurwapen tot ritje

Een man heeft donderdagochtend een 45-jarige vrouw onder bedreiging van een vuurwapen een ritje van Hoorn naar Zaandam afgedwongen. De man stapte rond 04.00 bij station Hoorn achter in de auto van de vrouw en vertelde haar dat ze naar het iets verderop gelegen station Hoorn Kersenboogerd moest rijden, meldt de politie.

Eenmaal aangekomen op Kersenboogerd wilde de man naar Zaandam. Waar hij precies in Zaandam moest zijn, wist hij zelf ook niet. Bij station Zaandam stapte de man omstreeks 04.30 uur uit. De telefoon van de vrouw nam hij mee.

De vrouw was volgens de politie erg geschrokken. De politie is op zoek naar getuigen van het voorval.

Politie doet wapenvondst in Zuid-Hollandse woning

In een woning in het Zuid-Hollandse Oud-Beijerland zijn agenten donderdagmiddag gestuit op onder meer drie geweren, een handvuurwapen, een granaat en een grote partij munitie. De 33-jarige bewoner is aangehouden, meldt de politie.

De politie kwam de wapens op het spoor na een tip dat in de woning aan de Klipper mogelijk wapens zouden liggen. Daarop vond een huiszoeking plaats. De recherche bekijkt momenteel onder meer waar de wapens vandaan komen.

Olm mag Heineken-fusten niet meer vullen

Olm Brouwerijen mag over een maand geen fusten van Heineken meer vullen. Dat is een inbreuk op het merk Heineken, heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. Het bedrijf uit Weesp wordt er door de veel grotere concurrent van beschuldigd bier in Heineken-fusten te verkopen.

Of daadwerkelijk sprake is van grootschalige fraude, zoals Heineken beweert, moet een bodemprocedure uitwijzen. Daaruit moet ook blijken of Olm echt fout zat, oordeelde de kortgedingrechter.

Olm mag per direct geen kelderbierinstallaties in Heineken-cafés meer navullen met Olm-bier. Het navullen van Heineken-fusten mag over dertig dagen niet meer, bepaalde de rechtbank. Ook moet Olm aan Heineken aangeven hoeveel Heinekenfusten met Olm-bier het sinds 1 april 2008 heeft verhandeld.

"We zijn erg opgetogen", reageerde directeur horeca van Heineken Nederland Wouter Fijnaut. Het belangrijkste punt is volgens hem dat Olm aan Heineken informatie moet verstrekken.

Directeur Mark Schneider van Olm Brouwerijen zei eerder dat het heel gebruikelijk onder brouwers is om biervaten onder elkaar te laten rouleren. "Het is een statiegeldsysteem, net als bij de bierflesjes", zei hij. Heineken Nederland bestrijdt dat.

Advocaten demonstreren in toga tegen bezuinigingen

Advocaten voeren woensdag 14 september actie tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet op de rechtspraak. In toga demonstreren ze die dag op het Plein in Den Haag, laat de Nederlandse Orde van Advocaten donderdag weten.

Het kabinet wil het zogeheten griffierecht verhogen, wat 240 miljoen euro moet opleveren. Een ander plan van het kabinet is het bezuinigen van vijftig miljoen euro op de gefinancierde rechtshulp. Volgens de orde wordt het door de plannen een stuk duurder om naar de rechter te stappen.

De orde vindt dat onaanvaardbaar. "In een rechtsstaat moet voor elke burger en organisatie de toegang tot het recht en de rechter beschikbaar zijn. Voor dat recht betalen we allemaal en daarvan moet iedereen gebruik kunnen maken." De orde noemt dat een van de meest basale uitgangspunten van de Nederlandse rechtsstaat.

In januari betoogden in Den Haag honderden hoogleraren, eveneens in toga. Zij wilden zo hun steun betuigen aan de studentenacties tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs.


Advocaten demonstreren in toga tegen bezuinigingen (Foto: Novum)

Fer: "Heb transfer uit mijn hoofd gezet"

Leroy Fer gaat er niet meer vanuit dat hij nog deze transferperiode de overstap maakt van Feyenoord naar FC Twente. De middenvelder zal dus hoogstwaarschijnlijk volgend jaar transfervrij uit De Kuip vertrekken.

Fer, die vanmiddag een gesprek had met zijn zaakwaarnemer Rob Jansen, zet vraagtekens bij de handelwijze van Feyenoord. De Rotterdamse club houd vast aan transferbedrag van vijf miljoen euro. "Voor een speler die nog een contract heeft voor amper een jaar... Het is een onvoorstelbaar hoog bedrag. Maar goed, Feyenoord houdt voet bij stuk. Dat is de realiteit en daar moet ik dan ook vrede mee hebben. En dat heb ik nu ook", aldus Fer op de website van Sport Promotion.

Door nu te vertrekken wilde Fer een bijdrage leveren aan het financieel gezond maken van Feyenoord.  "Ik heb een aflopend contract, ben bezig aan mijn laatste jaar in de Kuip. Feyenoord komt uit een diep dal en met deze transfersom hadden de geldschieters een deel van hun investeringen terug kunnen krijgen. Het is nooit bij me opgekomen om bewust mijn laatste jaar uit te dienen en dan transfervrij de deur uit te lopen. Zo zit ik niet in elkaar."

Ondanks dat de transfermark nog twee weken open is verwacht Fer niet dat het nog tot een overgang komt. "Natuurlijk kan er altijd nog iets komen, waarvan Feyenoord denkt dat ze het in dat geval niet kunnen laten schieten. Maar dat is dan hun beslissing, niet de mijne. Het is nu aan Feyenoord. Voor mezelf houd ik geen rekening meer met een transfer. Zoals de zaken er nu voorstaan loop ik volgend jaar transfervrij de deur uit."


Leroy Fer is ook komend seizoen te zien in het shirt van Feyenoord (Foto: Pro Shots)

N.E.C. Nijmegen maanden zonder Goossens

N.E.C. Nijmegen moet het twee tot drie maanden stellen zonder John Goossens. De middenvelder heeft maandag in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Excelsior een zware knieblessure opgelopen. Na uitgebreid onderzoek kwam vandaag schade aan de buitenband van de rechterknie van de 23-jarige voetballer aan het licht.

Goossens moest tegen Excelsior na een halfuur spelen geblesseerd naar de kant. De voormalig jeugdspeler van Ajax kwam namens N.E.C. in zestig wedstrijden tot elf doelpunten.

Verdachte duinbranden wordt vrijgelaten

De 44-jarige Alkmaarder die opnieuw was aangehouden voor branden in de duinen van Bergen wordt vrijgelaten. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar donderdag bepaald.

De man werd eerder verdacht van drie brandstichtingen, en werd twee weken geleden opnieuw opgepakt op verdenking van het aansteken van een vierde brand, op 24 augustus vorig jaar in Bergen aan Zee.

Medio juni besloot het gerechtshof in Amsterdam dat de Alkmaarder zijn proces niet in de gevangenis hoeft af te wachten, omdat er geen direct bewijs tegen hem was. Hij zat sinds mei vast voor een grote brand op 1 mei in Schoorl, op 18 april in Bergen en op 5 juli vorig jaar in Bergen aan Zee.

Mogelijk is hij betrokken bij meer branden. In de duinen van Bergen hebben de afgelopen jaren ruim negentig branden gewoed, waarvan er veel zijn aangestoken.

Organisatie Lowlands 'erg geschrokken' na Pukkelpop

De organisatie van Lowlands is erg geschrokken van de gebeurtenissen op Pukkelpop. Het Belgische festival werd donderdagavond getroffen door noodweer, zeker een dode en een onbekend aantal gewonden zijn het gevolg. "Dat wil je als festival niet meemaken", reageert een woordvoerder van Lowlands.

Het noodweer in België en het zuiden van Nederland heeft vooralsnog geen gevolgen voor Lowlands, dat vrijdag losbarst. "De zwaarste buien trekken langs, dus er zijn nog geen maatregelen nodig. Maar we houden het nauwgezet in de gaten met onze eigen weerdienst."

Het festivalterrein in Biddinghuizen is donderdag wel getroffen door zware regenbuien. "Het heeft flink geregend en ook af en toe geonweerd. Het is nooit leuk om je tent in de stromende regen op te moeten zetten, maar het weer heeft hier nog niet voor problemen gezorgd."

Volgens de woordvoerder is de sfeer op het festivalterrein, waar vanaf donderdag de eerste bezoekers aankomen, erg goed. "Bij elke donderslag klinkt er een yell op vanaf de campingweide."

[Vuelta] HTC zet in op ritzeges

HTC-Highroad gaat in zijn laatste grote ronde als wielerploeg vooral voor ritzeges. De ploeg, die na dit seizoen stopt te bestaan, neemt Mark Cavendish mee voor de massasprints. John Degenkolb en Matthew Goss zullen hem in de sprints bijstaan.

Daarnaast neemt de ploeg ook Tony Martin en Bert Grabsch mee, die hogen ogen moeten gooien in de tijdritten. De volledige selectie is als volgt; Leigh Howard, Michael Albasini, Martin Velits, Kanstantsin Sivtsov, Matthew Goss, John Degenkolb, Mark Cavendish, Bert Grabsch en Tony Martin.

Middelkoop naar kwartfinale San Sebastian

Matwé Middelkoop heeft de kwartfinale bereikt van het challengertoernooi van San Sebastian. De nummer 278 van de wereld was in Spaans Baskenland met 6-4, 6-7 (5) en 7-5 te sterk voor Iñigo Cervantes Huegun, die op de mondiale ranglijst bijna honderd plaatsen lager staat.

Het kostte Middelkoop veel moeite om de overwinning binnen te slepen. In de tweede set serveerde de Leerdammer op 5-4 tevergeefs voor de wedstrijd en in de beslissende set gaf hij een 5-2 voorsprong uit handen. Uiteindelijk bleek Middelkoop toch over de langste adem te beschikken, waardoor hem nu een wedstrijd wacht tegen de mondiale nummer 73 van de wereld Pere Riba.

Nadal verslaat Verdasco in slechte partij

Rafael Nadal heeft met veel pijn en moeite de kwartfinales bereikt van het ATP Masters Series-toernooi van Cincinnati. De Spanjaard won in drie lange sets van zijn landgenoot Fernando Verdasco; 7-6 (5), 6-7 (4) en 7-6 (9).

De Spanjaarden speelden beide een beroerde partij. De ruim drie en een half uur aan tennis leverde veelal onnodige fouten op van beide spelers. Nadal had uiteindelijk vijf matchpoints nodig om de partij in zijn voordeel te beslissen. In de volgende ronde treft de nummer twee van de wereld Mardy Fish, die vorige week nog finalist was in Montréal. De Amerikaan versloeg Richard Gasquet met twee keer 7-5.

Domper voor kinderrijke gezinnen

Zo'n 190.000 gezinnen met drie of meer kinderen gaan er volgend jaar op achteruit als gevolg van bezuinigingen op het kindgebonden budget. Dat staat in een nota die minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kindgebonden budget is een uitkering die gezinnen met lagere inkomens kunnen krijgen bovenop de kinderbijslag. Het kabinet schaft het kindgebonden budget af vanaf het derde kind. De gezinnen met drie of meer kinderen gaan er hierdoor volgend jaar gemiddeld 265 euro meer op achteruit dan gezinnen met een of twee kinderen, meldt Kamp.

Het kabinet kiest voor afschaffing vanaf het derde kind omdat gezinnen met twee kinderen het meest voorkomen.

[EL] Uitslag Aalesunds FK - AZ

AZ heeft de uitwedstrijd in de play-offs van de Europa League tegen Aalesunds FK verloren. Aalesunds won met 2-1. Volgende week is de return in Alkmaar.

AZ begon slap en afgebluft aan het duel. Aalesunds speelde daarentegen juist fris. Vanaf de penaltystip kwamen de Noren op 1-0 na een handsbal van Moisander. Aalesunds kreeg vervolgens nog twee kansen maar maakte die niet af.


Wernbloom (l) en Aalesunds speler Barrantes (r) (Foto: Pro Shots)

Na een half uur spelen maakten de Alkmaarders de gelijkmaker. Gudmundsson haalde uit waarna de Noorse keeper de bal recht op Martens afbokste. De Belg kopte vervolgens raak.

In de tweede helft was het spel van AZ niet veel beter dan voor de rust. Barrantes presenteerde de Alkmaarders de rekening door de 2-1 te maken, wat ook de eindstand was.

Aalesunds FK

2 - 1

AZ

 14' Barrantes Rojas (pen)
 74' Barrantes Rojas
   30' Martens
 
 Gele kaart: Morrison, (Aalesunds FK), Moisander, Benschop (AZ)
 
Toeschouwers: 5.646
Arbiter: Studer (Zwi)
 
Opstelling:   Opstelling:
Grytebust
Tollås Nation
Arnefjord
Jääger
Nymo Matland
Morrison
Carlsen
Phillips
Barrantes Rojas
Myklebust (Okoronkwo/46)
Olsen (Sellin/82)
  Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever
S.Poulsen
Wernbloom
Martens (Falkenburg/69)
Elm
Gudmundsson
Benschop
Holman (Altidore/75)


Gudmundsson (AZ) (Foto: Pro Shots)

Tien mille voor gouden tip autoschutter

De tip die leidt tot de aanhouding van de autoschutter op de snelwegen rond Rotterdam, levert tienduizend euro op. De hoofdofficier van justitie in Rotterdam heeft de beloning donderdag uitgeloofd omdat het beschieten van auto's met een luchtdrukwapen tot zeer gevaarlijke situaties kan leiden.

De schutter of schutters beschoten deze maand auto's op de A4, A12, A13, A15, A16 en A20, waarbij schade ontstond aan ruiten en lak. Niemand raakte gewond. Vermoedelijk werd met een luchtbuks geschoten. Het onderzoek richt zich op dit moment op 27 incidenten.

Tot nu toe zijn ruim zestig tips binnengekomen, maar de gouden tip is daar niet bij. Alle aangiften en tips worden in samenhang bekeken. Ook worden camerabeelden uit beschoten bussen nader onderzocht en wordt forensisch onderzoek gedaan naar een aantal auto's.

Of in alle gevallen sprake is van dezelfde daders, is nog onduidelijk. De politie sluit kopieergedrag niet uit.

Zombietesten in Rezurrection-trailer

Komende dinsdag komt er een nieuwe mappack uit voor Call of Duty: Black Ops op de Xbox 360. De zombie-mappack genaamd Rezurrection zal vijf maps bevatten. Vier van de maps zijn remakes van maps uit World at War en er zal één nieuwe map bijzitten: New Moon.

De volgende vier maps uit World at War zullen in de mappack zitten.

  • Nacht der Untoten
  • Verruckt
  • Shi No Numa
  • Der Riese

De mappack zal 1200 MSP gaan kosten, bekijk hieronder de nieuwe trailer.

Rusland verliest contact met satelliet

De Russische Federale Ruimtevaartorganisatie heeft kort na de lancering het contact verloren met haar nieuwste communicatiesatelliet. De Express-AM4-satelliet werd donderdag vanaf de ruimtebasis Baikonoer in Kazachstan met een Proton-M-raket de ruimte ingeschoten.

Het contact met de satelliet, de krachtigste communicatiesatelliet van Rusland, ging verloren door een technisch mankement in de hoogste trap van de raket, zei de ruimtevaartorganisatie. Er worden pogingen ondernomen het contact te herstellen.

'Werkloosheid nog steeds laag'

De werkloosheid is nog steeds laag vergeleken met andere Europese landen. Dat zei minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag na afloop van een ministerraad over de begroting van volgend jaar.

Hij reageerde op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waaruit blijkt dat de werkloosheid vorige maand is gestegen tot 5,3 procent van de beroepsbevolking. Het aantal mensen dat thuis zit is hiermee dit jaar voor het eerst boven de 400.000 uitgekomen, op 413.000.

Kamp wees erop dat in Europa alleen Oostenrijk een lagere werkloosheid heeft. Het is volgens hem nu van belang om het goede werkgelegenheidsbeleid vast te houden, al hangt veel af van de verdere economische ontwikkeling. Ook daarvoor geldt dat Nederland er relatief gezien goed voorstaat, aldus de bewindsman.

Het CBS berekende ook dat het consumentenvertrouwen in augustus flink is gedaald. Met name het vertrouwen in het economisch klimaat daalde sterk. Volgens minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) is dit niet helemaal onverwacht, gezien de onrust op de beurzen en de kwakkelende economie.

Het is daarom begrijpelijk dat consumenten eerst de 'kat uit de boom kijken', verklaarde hij donderdag. Om het vertrouwen te herstellen is het van belang dat Frankrijk en Duitsland nu hebben aangekondigd dat EU-landen die hun begroting niet op orde hebben, hard moeten worden aangepakt.

In eigen land is het belangrijk om het zogeheten verdienvermogen te versterken, zei Verhagen. De bewindsman komt nog voor Prinsjesdag met voorstellen om het klimaat voor ondernemers te stimuleren.

Ophef over Griekse deal Finland

Geert Wilders roept VVD-premier Mark Rutte en CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager op om net als Finland een onderpand te eisen aan de financiële hulp aan Griekenland. Buitenlandse media melden dat de Finnen hierover een afspraak hebben gemaakt, buiten de andere Europese landen om.

"Waarom heeft Nederland dat niet gedaan? De Finnen hebben nu voor elkaar gekregen dat ze geen enkel risico lopen", aldus de PVV-leider. De Finnen zouden hebben bedongen dat er voor hen 1 miljard euro apart wordt gezet. Als Griekenland de steun niet kan terugbetalen, zou Finland dat bedrag plus rente mogen houden.

Ook de PvdA en D66 eisen uitleg van het kabinet over de zaak. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vindt het niet acceptabel dat het ene land een onderpand krijgt en het andere niet.

De Jager vindt het niet kunnen dat Finland aparte deals met Griekenland maakt. Als Finland voor de steun aan Griekenland een onderpand krijgt, wil Nederland dat ook, zegt een woordvoerder van Financiën. "En dan moet het voor alle landen gelden."

Grondwet legt het af tegen Donald Duck

Het eerste nummer van de Donald Duck uit oktober 1952 is het Nederlandse drukwerk met de grootste historische X-factor. Het vrolijke weekblad versloeg daarmee onder meer de grondwet uit 1848. Die eindigde op de derde plek.

Op de tweede plaats staat het Plakkaat van Verlatinge uit 1581. In die onafhankelijkheidsverklaring zette een aantal Nederlandse provincies koning Filips II van Spanje af als heerser van het land.

De verkiezing van het drukwerk met de grootste betekenis voor Nederland werd georganiseerd door de Koninklijke Bibliotheek en het National Archief in Den Haag, die de uitslag van de online verkiezing donderdag bekendmaakten. In totaal brachten ongeveer duizend mensen hun stem uit.

De top drie en andere genomineerde drukwerken zijn tot 28 augustus te zien in de expositieruimte van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek, De Verdieping van Nederland.


Grondwet legt het af tegen Donald Duck (Foto: Novum)

Taxichauffeur meldt zich na fatale val

De chauffeur van de taxi waaruit vorige week in Lutjebroek een 18-jarige jongen viel die daarna overleed heeft zich gemeld bij de politie in Alkmaar. De man is aangehouden. Dat heeft de politie donderdag gemeld.

De jongen uit het Noord-Hollandse Grootebroek was in Hoorn in de taxi gestapt nadat hij daar met vrienden uit was geweest. Rond 03.45 zette de chauffeur de jongens af op de Azalealaan in Lutjebroek. Bij het uitstappen viel de jongen. Hij kwam met zijn hoofd op de grond terecht en werd met hersenletsel overgebracht naar een ziekenhuis. Daar overleed hij later.

De 50-jarige taxichauffeur komt uit Alkmaar. Hij heeft zich woensdag gemeld bij de politie, die uitzoekt wat hij precies met de val te maken heeft.

FOK!sport leden willen best topsporter zijn

Het meerendeel van de FOK!sport bezoekers zou wel een topsporter willen zijn. Dat blijkt uit de poll die de afgelopen dagen te vinden was op FOK!sport. Liefst 247 van de 419 stemmers (59%) zeiden wel een topsporter te willen zijn. Daarbij moet wel worden aangetekend dat er 108 personen (25,8% van het totaal) dit alleen willen zijn als ze ook daadwerkelijk prijzen kunnen winnen.

Naast deze 247 stemmers zijn er ook nog 50 (11,9%) die best een topsporter zouden willen zijn, maar dit alleen willen doen als het een aansprekende sport is. Een kleine dertig procent van stemmers geeft aan geen interesse te hebben in een bestaan als topsporter. 87 stemmers geven aan dat ze hun leven daarvoor niet zouden willen opgeven, terwijl 35 man topsport niet gezond vind.

Het blijkt zelfs dat enkele users een topsportverleden achter zich hebben. Zo is MrLowenhart topsporter geweest en ook Rekkie heeft een verleden in de sport. De laatste zou er zijn huidige leven er echter niet voor op willen geven. "Echter toen ik topsporter was, was het mijn lust en mijn leven. Op dat moment was dat heerlijk en leek er geen ander leven te bestaan," zei Rekkie in de reactie op de poll. "Sport blijft echter de belangrijkste bijzaak in mijn leven."

Bezoekers Euromast vast in lift na blikseminslag

Ongeveer 25 mensen die donderdag naar de top van de Euromast in Rotterdam wilden, hebben circa een halfuur vastgezeten nadat de lift door vermoedelijk een blikseminslag stil kwam te staan. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.

De problemen met de Euroscoop, de lift met glas rondom die bezoekers vanaf 112 meter naar het hoogste punt op 185 meter hoogte brengt, deed zich rond 18.30 uur voor. De technische dienst van de Euromast wist de Euroscoop na een halfuur weer aan de praat te krijgen.

De Euromast is met 185 meter de hoogste toren in Nederland die open is voor publiek.

Nieuw uit Duitsland: kankerhonden

Berichtten we jullie onlangs al over de spermahond, onze oosterburen hebben nu weer iets nieuws uitgevonden. Duitse wetenschappers hebben namelijk de kankerhond ontwikkeld. Deze hond kan aan iemands adem ruiken of deze longkanker heeft.

Wetenschappers van het Schillerhöhe Ziekenhuis in Stuttgart hebben hun onderzoek vandaag gepubliceerd in het European Respiratory Journal, waaruit blijkt dat honden betrouwbaar in staat zijn om longkanker te identificeren in ademmonsters van patiënten. "In sommige testen waren de honden 95 procent accuraat, en ze konden tussen monsters mensen met longkanker, mensen met een chronische obstructieve longziekte en gezonde vrijwilligers van elkaar onderscheiden", aldus het proefschrift van Enole Boedeker.

Boedekers team heeft voor het onderzoek twee Duitse herders, een Australische herder en een golden retriever gebruikt. Van 220 testpersonen, waaronder longkankerpatiënten, werden buisjes lucht afgenomen en hen voor de neus gehouden. Uiteindelijk wist men in maar liefst 95 procent van de gevallen aan te geven of een patiënt ernstig ziek is.

DVD: Meet Me in St. Louis

St. Louis, 1903. Met het gezin Smith (vader, moeder, opa, zoon, vier (!) dochters en de keukenmeid) gaat alles zijn gebruikelijke gangetje, op wat rimpelingen in de vijver der liefde na. Zo krijgt oudste dochter Rose (Lucille Bremer) maar geen aanzoek van ver weg wonend vriendje Warren en zwijmelt zus Esther (Judy Garland) over mooie buurjongen John (Tom Drake). Vader Smith (Leon Ames) verstoort de haast idyllische rust van het gezin als hij aankondigt dat ze naar grote stad New York gaan verhuizen omdat hij daar een goede baan kan krijgen. En dat aan de vooravond van de komst van de wereldtentoonstelling naar hun lieflijke stadje!

'Japanse retailers faseren Xbox 360 uit'

Vanwege de tegenvallende verkoopcijfers van de Xbox 360 in Japan lijkt het erop dat veel retailers van plan zijn om te stoppen met het aanbieden van de Xbox 360. Geo, één van Japans grootste aanbieders is bijvoorbeeld de hoevelheid Xbox 360-hardware in winkels flink aan het terugdringen.

Daarnaast hebben enkele winkels uit de keten al helemaal geen Xbox 360-hardware of software. In kleinere winkels zijn bekende Xbox 360-games in de kortingsbakken te vinden voor nog geen één euro. Er zijn winkels waar een nieuwe Xbox 360 met Halo: Reach voor zo'n €91,- over de toonbank gaat.

Microsoft heeft zelf nog niet gereageerd over de situatie van de Xbox 360 in Japan.

Brons Nederlandse dressuurploeg op EK

De Nederlandse dressuurploeg heeft op het EK in Rotterdam een bronzen medaille gewonnen. Sander Marijnissen, Hans Peter Minderhoud, Edward Gal en Alinde Cornelissen kwamen in het Kralingse Bos tot een score van 222.645%. Daarmee moesten ze alleen Groot-Brittannië (238.678) en Duitsland (226.110) voor zich dulden.

Cornelissen presteerde van de Nederlandse ploeg het beste. Met Jerich Parzival zette ze een score neer van 81.155%. Alleen de Brit Carl Hester (Uthopia) wist met 82.568% meer indruk op de jury te maken.

Politie geeft transcripten telefoontjes Breivik vrij

Anders Behring Breivik, de man die bekend heeft aanslagen te hebben gepleegd in Oslo en op het eiland Utøya, belde twee keer vanaf het eiland tijdens de schietpartij, maar hing vervolgens op. Dat heeft de Noorse politie donderdag bekendgemaakt.

Het eerste telefoontje kwam 26 minuten voordat de politie op het eiland arriveerde en Breivik in de boeien sloeg. "Ik ben op dit moment op Utøya. Ik wil me overgeven", zei Breivik volgens de transcripten van de gesprekken die donderdag werden vrijgegeven.

Volgens de politie nam de telefonist het telefoontje serieus en werd er teruggebeld. "Niemand nam op", aldus politiechef Sissel Hamer.

Een minuut voordat Breivik werd opgepakt, belde hij nog een keer. Hij verzocht doorverbonden te worden met de antiterreureenheid van de politie. "Ik ben de bevelhebber van de Noorse verzetsbeweging", zei hij. "Ik heb mijn missie volbracht, dus ik wil me overgeven." Daarna hing hij opnieuw op.

De politie zei donderdag tevens dat destijds werd gedacht dat er twee tot vijf schutters op Utøya rondliepen. Ook werd vermoed dat ze de beschikking hadden over meerdere wapens en explosieven.

Ladagnous winnaar derde rit Tour du Limousin

Matthieu Ladagnous heeft de derde etappe gewonnen van de Tour du Limousin. De Fransman van FDJ was in de massasprint sneller dan zijn landgenoten Samuel Dumoulin (Cofidis) en Jérémie Galland (Saur-Sojasun).

Björn Leukemans, winnaar van de eerste etappe, blijft met nog één etappe te gaan de leider in het klassement. De Belg van Vacansoleil heeft een voorsprong van negen seconden op Jean-Marc Guillou en lijkt met een makkelijke etappe voor de boeg al vrijwel zeker van de eindzege.

De Graafschap haalt 23-jarige Serviër

Nenad Sreckovic is de nieuwste aanwinst van De Graafschap. Dit heeft de club uit Doetinchem op zijn officiële website bekendgemaakt. De Servische aanvaller, die afkomstig is van Rode Ster Belgrado, tekent een contract voor de duur van drie jaar.

"We hebben Nenad de afgelopen weken veel aan het werk gezien en hij maakte een uitstekende indruk. Hij is een type aanvaller dat we zochten. Hij kan ook op rechts uit de voeten en heeft veel diepte  en snelheid in zijn spel", liet directeur voetbalzaken Leen Looijen in een reactie weten.

De Graafschap wil de 23-jarige Sreckovic zo snel mogelijk speelgerechtigd krijgen. De Serviër is de vijfde aankoop van het nieuwe voetbalseizoen voor de Superboeren. Eerder werden onder andere ook Xhelil Abdulla, Dulee Johnson en Michael de Leeuw gecontracteerd.

Trailer: Underworld: Awakening

Voor de vierde film in de Underworld-serie is een eerste trailer vrijgegeven. Erin zien we Kate Beckinsale als Selene in een reeks actiescènes.

De logline van Underworld: Awakening luidt: "Selene ontsnapt aan haar gevangenschap om te ontdekken dat de wereld het bestaan van Vampier- en Lycanclans heeft ontdekt, en een oorlog woedt om beide onsterfelijke soorten uit te roeien."

Underworld: Awakening verschijnt in de VS in januari 2012 in de bioscoop. In 3D.

Van der Heijden naar Vitesse

Jan-Arie van der Heijden verruilt Ajax voor Vitesse. De Arnhemse club neemt de middenvelder transfervrij over.

Van der Heijden speelde de afgelopen twee jaar op huurbasis voor Willem II. Deze zomer kreeg hij bij Ajax tijdens de voorbereiding een kans om coach Frank de Boer van zijn kwaliteiten te overtuigen. De 23-jarige Van der Heijden kreeg echter onlangs te horen dat hij weg mocht bij Ajax, waarna Vitesse de speler aantrok.


Van der Heijden naar Vitesse (Foto: Pro Shots)

Plotdetails van Man of Steel lekken uit

In wat wellicht als een spoiler voor het verhaal van Man of Steel gezien kan worden, heeft de Superman Homepage twee foto's en een beschrijving van het plot van de Superman-verfilming die momenteel in de maak is. Lezen van dit bericht is op eigen risico.

In een castingoproep voor acteurs en figuranten in de omgeving van Vancouver wordt een korte beschrijving gegeven van de film, waarin wat meer over het plot duidelijk wordt:

"Clark Kent/Kal-El is een jonge journalist in de twintig die zich vervreemd voelt door gaven die het voorstellingsvermogen te buiten gaan. Jaren geleden vanaf Krypton, een geavanceerde vreemde planeet, naar Aarde gestuurd, worstelt Clark met de ultieme vraag: Waarom ben ik hier? Gevormd door de waarden van zijn adoptiefouders Martha en Jonathan Kent leert Clark dat het hebben van superkrachten het maken van moeilijke beslissingen betekent. Maar wanneer de wereld het meest naar stabiliteit zoekt, komt deze onder vuur. Zullen zijn krachten gebruikt worden om de vrede te bewaren of uiteindelijk om te heersen? Clark moet de held worden die we kennen als Superman, niet alleen om te schijnen als het baken van hoop maar ook om zijn dierbaren te beschermen."

Een andere spoiler over het plot beschrijft dat Jonathan Kent meegesleurd wordt in een tornado en Superman hierin moet vliegen om hem te redden. De gelekte setfoto's suggereren een uitkomst van deze situatie.

Man of Steel is momenteel in productie, maar verschijnt pas in juni 2013.

Villas-Boas wil Drogba behouden

Chelsea-trainer Andre Villas-Boas spreekt de geruchten over een vertrek van Didier Drogba tegen. De oefenmeester wil de Ivoriaanse spits graag behouden.

Sinds de komst van Fernando Torres bij Chelsea zit Drogba vaak op de bank bij de Londenaren. Doordat de Ivoriaanse spits weinig aan spelen toekomt wordt er steeds vaker gespeculeerd over een vertrek. Drogba liet zelf onlangs echter weten absoluut niet weg te willen bij Chelsea, en ook Villas-Boas ziet niet in waarom de spits zijn toekomst ergens anders moet vervolgen.

"Het is allemaal niet waar. Drogba en de club zullen een akkoord bereiken. Hij is een van onze belangrijkste spelers en ook nog eens het boegbeeld van deze club", zo spreekt de oefenmeester duidelijke taal.

"Hij wil honderd procent zeker bij ons verder. Door die instelling zullen we zeker een overeenkomst gaan bereiken." Drogba speelde al sinds 2004 bij de Londense club en was vooral in 2009 erg succesvol. In dat seizoen maakte hij maar liefst 29 goals in 32 competitiewedstrijden.

Rage HD iOS is gratis voor een week

id Software heeft beloofd om Rage HD iOS gratis te maken als ze 100.000 'Likes' hadden op de facebook-pagina van het spel. Vandaag is dit eindelijk gelukt en id Software heeft nu Rage HD iOS voor een week lang gratis gemaakt. Het spel is te downloaden in de app store van Apple.

De download van het spel is zo'n 746 MB en zal niet beschikbaar zijn in alle landen. De Windows-versie van het spel komt 7 oktober uit in Europa.

Laatste slachtoffer aanslagen Oslo begraven

Het 77e en daarmee laatste omgekomen slachtoffer van de aanslagen in Noorwegen op 22 juli is donderdag begraven in Halden, 115 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Oslo.

De familie van het 16-jarige meisje wilde volgens Noorse media wachten met de begrafenis tot haar 17-jarige zus erbij kon zijn. De twee waren samen bij het zomerkamp van de jongerenorganisatie van de Noorse Arbeiderspartij op het eiland Utøya. De oudere zus raakte zwaargewond en werd woensdag ontslagen uit het ziekenhuis.

De Noorse premier Stoltenberg hield een korte toespraak tijdens de ceremonie. Vrijdag en zaterdag brengen overlevenden en nabestaanden van de 69 slachtoffers van het bloedbad van Utøya een bezoek aan het eiland. De politie verwacht 1500 mensen, voor wie het leger speciale boten inzet.

KNMI waarschuwt voor extreem weer zuiden

Het KNMI waarschuwt donderdag voor extreem weer in het zuiden van het land. Het weerinstituut heeft voor de provincies Limburg en Noord-Brabant de zogenoemde code oranje afgegeven.

Het KNMI verwacht dat het zuiden van het land te maken krijgt met zware onweersbuien, zware windstoten tot circa 90 kilometer per uur en veel neerslag. In de rest van het land blijft wel de code geel van kracht, daar gaat alleen een waarschuwing vanuit.

KNMI waarschuwt voor extreem weer zuiden
KNMI waarschuwt voor extreem weer zuiden (Foto: ANP)

Keith Bakker: ik heb geen seks gehad met patiënten

Keith Bakker heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam nogmaals ontkend dat hij patiënten heeft verkracht. De afkickgoeroe, die wordt verdacht van seksueel misbruik van negen ex-patiënten, zegt dat hij nooit met een van de meisjes naar bed is geweest.

"Ik ben in twee gevallen te ver gegaan", biechtte Bakker op tijdens een zogeheten regiezitting. "In een geval heb ik de seksuele grenzen overschreden, met een ander meisje de emotionele grenzen."

Eerder bekende de afkickgoeroe dat hij met één patiënte over de schreef was gegaan. "Maar ik heb geen seks gehad en heb niemand ergens toe gedwongen", ging de duidelijk aangeslagen verslavingsdeskundige verder. "Ik heb veel stomme dingen gedaan, maar wat de meisjes zeggen, is niet waar."

Bakker raakte in december in opspraak. Toen doken verhalen op over seksuele handelingen met patiënten. De 50-jarige afkickgoeroe heeft overwogen aangifte te doen tegen de aangeefsters, omdat ze volgens Bakker valse aangifte hadden gedaan. "Dat heb ik niet gedaan, want de meisjes zijn ziek", zei Bakker donderdag. "Ik wilde ze helpen als een moeder Teresa."

De verslavingsdeskundige heeft het idee dat hij al is veroordeeld door de vele media-aandacht voor zijn zaak. "Ik ben blij dat ik me hier kan verdedigen, de media schrijven van alles en hebben me al veroordeeld."

Stagiair sticht brandjes om slechte beoordeling

Een 19-jarige man uit Nijmegen die wordt verdacht van een reeks brandstichtingen in een hotel in het Gelderse Berg en Dal heeft bekend dat hij achter zeven van de negen branden zit. De man liep stage in het hotel en was boos over een slechte beoordeling, meldt de politie donderdag.

De brandjes vonden in juni plaats in onder meer afvalcontainers, struikgewas, vitrage en een opslagruimte. De Nijmegenaar viel door de mand toen een medewerker hem eind juni op heterdaad betrapte. Later bleek dat de man telkens als er brand was dienst had.

Recordhouder Komon naar Dam tot Damloop

De Keniaan Leonard Patrick Komon doet volgende maand mee aan de Dam tot Damloop. Dat heeft de organisatie van de jaarlijkse hardloopwedstrijd van Amsterdam naar Zaandam vandaag bekendgemaakt. Komon is de wereldrecordhouder op de 10 en 15 kilometer op de weg en zal daarom op 18 september als topfavoriet van start gaan.

Komon boekte zijn beste resultaten op Nederlandse bodem. Bij de Utrechtse Singelloop liep de 23-jarige atleet een wereldrecord op de 10 kilometer (26.44), in Nijmegen toonde hij zich bij de Zevenheuvelenloop ook op de 15 kilometer de snelste van de wereld (41.13). Naar verwachting gaat Komon bij de Dam tot Damloop op jacht naar het parcoursrecord, dat met 44.45 minuten al veertien jaar in handen is van zijn landgenoot Paul Koech.

[Vuelta] Klöden kopman RadioShack

Als een van de laatste ploegen heeft RadioShack de renners bekend gemaakt die naar de Vuelta a España mogen. In de rittenkoers die zaterdag van start gaat moeten met name Janez Brajkovic en Andreas Klöden er voor zorgen dat de domper van de Tour de France vergeten kan worden.

De volledige selectie van RadioShack bestaat uit Andreas Klöden (Dui), Janez Brajkovic (Slv), Matthew Busche (VS), Markel Irizar, Haimar Zubeldia (Spa), Tiago Machado, Nelson Oliveira, Sergio Paulinho (Por) en Geoffroy Lequatre (Fra).

Black Knight Sword nieuw spel Grasshopper

Het actieavontuur Black Knight Sword ziet eruit alsof het personage door een plaatjesboek loopt. De ontwikkelaars van het Japanse bedrijf Grasshopper willen het actieavonturengenre vooral in een nieuw jasje stoppen. Inspiratie komt voort uit klassieke Japanse theateroptredens. Dat zegt een vertegenwoordiger van de game voor de camera van het gameweblog VG247.

"Black Knight Sword combineert het ouderwetse met iets nieuws, klassiek en fris gaan samen", zegt de woordvoerder. Fris is ook de werkwijze van de Japanse gamestudio, want het bedrijf wint advies in bij het Amerikaanse bedrijf Digital Extremes.

In het verleden heeft Grasshopper games gemaakt als de actiegames Killer7 en No More Heroes. Geen van deze spellen was een succes in Europa. De samenwerking met Digital Extremes moet voor succes gaan zorgen in het westen.

Black Knight Sword moet begin volgend jaar uitkomen voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Daarnaast werkt de gamestudio aan de actiegame Lollipop Chainsaw, waarin een cheerleader met een kettingzaag zombies afslacht. Ook dit spel moet volgend jaar het levenslicht zien.

'Diablo voor spelcomputers zeer goed mogelijk'

Blizzard Entertainment sluit niet uit dat het het actierollenspel Diablo 3 naar bijvoorbeeld de PlayStation 3 brengt. Het spel is momenteel in productie voor de pc, maar het gamebedrijf is bezig een bekwaam team samen te stellen om een versie voor een spelcomputer te maken. Dat schrijft de website Eurogamer.

De gamestudio ziet het als een enorme uitdaging. "Het wordt ontzettend cool, wacht maar af", zegt leidinggevend gameontwikkelaar Josh Mosqueira tegen de website. Het is nog onduidelijk of het rollenspel naar de PlayStation 3, Wii U of Xbox 360 komt.

Blizzard staat bekend als een gamestudio die zich specialiseert in het maken van spellen voor op de pc. World of Warcraft en het strategiespel Starcraft 2 zijn de recentste hits.

Enkele jaren geleden werkte het gamebedrijf aan de actiegame Starcraft: Ghost voor de eerste Xbox-spelcomputer. De productie van dit spel werd stilgelegd toen de game niet aan de kwaliteitseisen van het bedrijf voldeed.

Blizzard heeft nog niet bekendgemaakt wanneer Diablo 3 op de markt moet komen. De verwachting is dat dit najaar een testfase van start gaat voor de online spelfuncties.


'Diablo voor spelcomputers zeer goed mogelijk'

Huta Galung onderuit in Cordenons

Jesse Huta Galung is er niet geslaagd om de laatste zestien te bereiken van het challengertoernooi in Cordenons. De Nederlander moest met 6-3, 3-6 en 6-4 zijn meerdere erkennen in de Hongaar Attila Balazs.

Huta Galung kwam tegen Balazs al snel op een break voorsprong, maar de Nederlander moest de set toch inleveren. In het tweede bedrijf was het wel Huta Galung die de sterkere was, waardoor een derde set noodzakelijk was. Daarin nam Balazs al snel een break voorsprong, maar Huta Galung knokte zich op het gravel terug tot 4-4. De tiende game werd de Nederlander wederom gebroken, waardoor meteen de partij in het voordeel van de Hongaar beslist was.

Seksrelatie met dochter kost man 3 koeien

Een Zimbabwaanse man die jarenlang een seksrelatie heeft gehad met zijn dochter, heeft een opmerkelijke straf gekregen. De beste man is namelijk veroordeeld tot het betalen van drie koeien.

De man uit Nyamweda heeft maar liefst zestien jaar een incestueuze relatie gehad met zijn dochter. Tijdens de lange relatie is zij zelfs bevallen van een kind, zowel het kind als kleinkind van haar vader.

De zaak kwam aan het licht na de bevalling, toen verontruste buren naar de politie stapten. Op 27 juli diende de rechtszaak, waarvan de details pas deze week bekend zijn geworden. Tijdens de zitting ontkenden de man en zijn minnares eerst alle betrokkenheid, maar bekenden later al 16 jaar een seksrelatie met elkaar te hebben.

De relatie begon naar verluidt na de dood van zijn vrouw, de moeder van zijn dochter. Op haar zestiende beviel het meisje van een zoon, die nu op zijn beurt ook weer 16 zou zijn.

De rechter hoorde het relaas aan, en legde de man een boete van drie koeien op. Daarnaast is hij niet meer welkom in zijn dorp. De koeien zullen overigens worden gebruikt om de geesten gunstig te stemmen.

'Xbox 360 krijgt nieuw dashboard'

De geruchtenmolen draait weer op volle toeren nadat er een filmpje op YouTube verschenen is met daarin een mogelijk nieuw dashboard-ontwerp. Het nieuwe design zou rond augustus of september geïntroduceerd worden middels een firmware-update. Het design ziet er een stuk minimalistischeruit dan het huidige.

Met een nieuw ontwerp komen er ook nieuwe functies. Zo zien we een integratie van Skype en YouTube en de mogelijkheid tot Cloud-storage. Of het hier ook daadwerkelijk gaat om een officiele update of om een ontwerper met te veel vrije tijd zal nog even afwachten zijn. Microsoft heeft verder nog niet gereageerd op het filmpje.

Pam, je haar danst!

Enkele jaren geleden werd Nederland opgeschrikt de Toeter-Turk: Turken die blij waren dat hun land een voetbalwedstrijd hadden gewonnen en luid toeterend door de straten reden. Nu is er iets nieuws. Een Turkenbusje vol met speakers, die samen 40.000 Watt voortbrengen. Een chimeid met lang haar die in het busje gaat zitten, gaan spontaan de haren dansen...

Van Rompuy: Geen recessie

Zowel Europa als de Verenigde Staten stevenen niet af op een recessie. Dit zei EU-president Herman Van Rompuy donderdag.

"Er is geen perspectief, geen vooruitzicht voor negatieve economische groei. Groei kan lager zijn dan verwacht, maar wij voorzien geen negatieve economische groei, geen recessie", verzekerde de Belgische Van Rompuy.

De Amerikaanse president Barack Obama zei woensdag ook al dat de Amerikaanse economie niet een recessie terecht komt.


EU-president Herman Van Rompuy: Geen recessie (Foto: Novum)

CryEngine3-SDK gratis te downloaden

Gameontwikkelaars in spé kunnen vanaf vandaag de CryEngine 3 SDK gratis downloaden van de site van CryDev. De kit zou volgens de website de "latest all-in-one game development solution" moeten zijn en hanteert een "what you see is what you play"-aanpak. De SDK gaat het gevecht aan met de, tevens ook gratis verkrijgbare, Unreal Development Kit.

De kit is een kleine 658MB groot en de huidige download-teller staat al op 20.000. Verder is alle documentatie en community support verkrijgbaar via de website van CryDev, dus er is geen excuus meer om in deze natte zomer iets leuks in elkaar te klussen. Het liefst iets met bloemetjes of paarden uiteraard.

CRYENGINE3 SDK

De Villota test Renault R29 op Paul Ricard

Voor het eerst sinds 2005 is er weer een vrouw achter het stuur van een Formule 1-bolide gekropen. Was het destijds Katherine Legge die enkele ronden mocht rijden, dit keer was het Maria de Villota die een Renault R29 uit 2009 mocht besturen op het circuit Paul Ricard.

"Als vrouwelijke coureur ben ik zeer blij de gelegenheid te hebben gekregen in een Formule 1-auto te rijden. Formule 1 is altijd een droom voor mij geweest," zei De Villota, die dochter is van voormalig Formule 1-coureur Emilio de Villota. "Het rijden ging behoorlijk goed. De omstandigheden waren ideaal en het team stelde me meteen op mijn gemak. Het duurde niet heel lang om gewend te raken aan de auto. Daarna voelde ik me goed en kon ik pushen. Hierdoor heb ik genoten van de ervaring."

Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier was tevreden over de 32-jarige vrouwelijke coureur. "Maria deed precies wat er van haar werd verwacht. Ze deed alles stapje voor stapje en zette zeer redelijke rondetijden neer."

AC Milan heeft interesse in Balotelli

Adriano Galliani, vice-president van AC Milan, wil proberen om Mario Balotelli naar San Siro te halen. Dat meldt Il Corriere dello Sport.

Balotelli verruilde vorig jaar zomer Internazionale voor Manchester City. Zijn eerste jaar in Engeland werd echter geen succes. De 21-jarige aanvaller kwam vaker negatief dan positief in het nieuws en hij zou zich in Manchester niet thuisvoelen. Door de komst van Sergio Agüero is het bovendien nog maar de vraag of de Italiaan nog wel speelminuten zal krijgen.

AC Milan wil Balotelli volgens Il Corriere dello Sport terughalen naar Italië. De landskampioen moet er echter rekening mee houden dat Inter als eerste de optie heeft om de speler te kopen. Inter zou echter meer geïnteresseerd zijn in Diego Forlan en Carlos Tevez, die Samuel Eto'o moeten gaan vervangen. Eto'o is op weg naar het Russische Anzhi.

Milan lijkt daardoor goede papieren te hebben om Balotelli in te lijven. Zijn zaakwaarnemer, Mino Raiola, heeft bovendien goede contacten in San Siro. Hij is namelijk ook de belangenbehartiger van Zlatan Ibrahimovic. De Zweed speelde bij Inter ook al samen met Balotelli.

[GC11] Destructie in Armored Core V-trailers

From Software is bekend met zowel het verleden als de toekomst. Zo zien we een middeleeuws epos als Demon's Souls net zo graag tegemoet als een futuristische mech-shooter als Armored Core V. Laatstgenoemde pronkt op de gamescom met een trailer voor zowel de singleplayer als de multiplayer.

From Software heeft naast deze trailers ook nog een heleboel screenshots vrijgegeven. Het wordt weer smullen geblazen voor de mech-fanaten onder ons. Al dit mech-geweld is speelbaar vanaf Q1 2012 op PlayStation 3 en Xbox 360.

Londen wil WK atletiek 2017

Londen wil het WK atletiek in 2017 binnenhalen. Plaats van handeling moet het nieuwe olympisch stadion worden. Dat maakte de Britse atletiekbond UK Athletics donderdag bekend. De bid van de Engelse hoofdstad wordt geleid door Sebastien Coe. De oud-atleet is ook voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in 2012.

Coe dient de Engelse plannen tijdens het komende WK in het Zuid-Koreaanse Daegu in bij de IAAF. Naar verwachting zal de mondiale atletiekbond op 11 november een beslissing nemen over de gaststad van het WK. Londen krijgt concurrentie van Doha, de hoofdstad van Qatar, en van Boedapest.

Het WK atletiek van 2013 wordt in Moskou gehouden. In 2015 strijken de beste atleten ter wereld neer in Beijing.


Londen wil WK atletiek 2017 (Foto: Novum)

[GC11] Inversion zet de wereld op zijn kop

Saber Interactive, beter bekend van hun huidige werk aan Halo: Combat Evolved Anniversary, is op dit moment ook druk bezig met Inversion. Deze third person shooter zal vooral draaien om zwaartekracht-gebaseerde gameplay-mechanics. De gamescom is erg gul met extra veel screenshots en een gratis trailer.

Inversion zal verkrijgbaar zijn Q1 2012 en zal speelbaar zijn op PlayStation 3 en Xbox 360.

inversion screenshot 1

inversion screenshot 2

inversion screenshot 3

inversion screenshot 4

Metalzanger die bijbel verscheurde is onschuldig

Een death metalzanger die tijdens een optreden in Polen een bijbel in stukken scheurde (filmpje) is donderdag door een Poolse rechtbank vrijgesproken. De zanger, Adam Darski, noemde de bijbel misleidend en de katholieke kerk een criminele sekte.

Darski, artiestennaam Nergal, is de zanger van de band Behemoth. Tijdens een optreden in 2007 scheurde hij bladzijden uit de bijbel om deze het publiek in te gooien met het verzoek de pagina's te verbranden. Na het bewuste optreden werd Nergal het beledigen van religieuze gevoelens ten laste gelegd. Hij werd vrijgesproken nadat concertgangers hadden verklaard dat zij zich niet beledigd voelden.


Metalzanger die bijbel verscheurde is onschuldig (Foto: Novum)

[GC11] Kapotte koekblikken in Ridge Racer Unbounded-screens

De Ridge Racer-reeks is een gevestigde orde binnen het arcade racer-genre en met dit nieuwe deel wil Namco de nadruk meer leggen op het destructieve element binnen de racewereld. De nieuwe telg in de reeks zal tevens voor het eerst speelbaar zijn op pc.

De game staat gepland voor een release in 2012 en zal speelbaar zijn op Windows, Nintendo 3DS, PlayStation 3 en Xbox 360.

RRU

RRU

RRU

RRU

RRU

RRU

RRU

RRU

RRU

RRU

RRU

RRU

Olieprijs fors onderuit

De zorgen over de terugval van de wereldeconomie zetten donderdag de olieprijs sterk onder druk. In de middaghandel zakte de prijs van een vat Amerikaanse olie met 5 procent tot 83,15 dollar.

De economische onrust kreeg dondermiddag nieuwe voeding van een reeks tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie. Zo liepen de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen afgelopen week sterker op dan verwacht en ging de verkoop van bestaande huizen in juli onverwacht omlaag. Daarnaast bleek de industriële activiteit in de regio rond Philadelphia deze maand sterk te zijn gekrompen.

De prijs van een vat Brentolie zakte met 2,5 procent tot 108 dollar.

Olieprijs fors onderuit
Olieprijs fors onderuit (Foto: ANP)

Zwitserland gaat minderjarige prostitutie verbieden

Zwitserland dicht een maas in de wet die momenteel nog toestaat dat 16- en 17-jarigen zich laten betalen voor seks. De regering voert overleg met het parlement om een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar in te voeren voor klanten van deze minderjarige prostituees.

Zwitserland is een van de weinige landen in Europa waar betaalde seks met 16- en 17-jarigen legaal is. Dat moet veranderen door het aanmoedigen tot minderjarige prostitutie strafbaar te stellen. Ook moet de huidige regelgeving omtrent kinderporno strenger worden.

De nieuwe wet moet Zwitserland in lijn brengen met het Europese Verdrag voor de Bescherming van Kinderen tegen Seksuele Uitbuiting en Seksueel Misbruik, aldus de regering.

Vrouw vermoordt man na vergeten verjaardag

Komt een beetje man er op zijn ergst met een halfjaar piemelstraf mee weg, een Rus kan het echter niet meer navertellen: het vergeten van de verjaardag van zijn echtgenote. Lyalya Tupikova heeft hem namelijk om zeep geholpen.

Khalpik kwam onlangs thuis van zijn werk in Astrahan. De Jarige Jet had verwacht dat haar man direct zou klaarstaan met een flinke bos bloemen en een cadeau. Maar niets van dit alles. Khalpik was de verjaardag van zijn vrouw glad vergeten.

Hierop besloot de 45-jarige vrouw een etentje bij kaarslicht te maken. Tijdens het diner pakte ze een mes en stak haar man overhoop. De 50-jarige man stortte ter aarde en is weldra overleden.

[Upd] Malesiër Fernandes neemt QPR over

De Maleisische zakenman Tony Fernandes wordt de nieuwe eigenaar van Queens Park Rangers. Dat meldt de BBC vandaag. Fernandes, die rijk werd door de Aziatische budgetluchtvaartmaatschappij Air Asia op te zetten, zou 66 procent van de aandelen in handen krijgen.

Opvallend is dat QPR, dat vorig seizoen promotie naar de Premier League afdwong, daarmee in handen blijft van iemand uit de Formule 1. Fernandes is eigenaar van 1Malaysia F1 Team dat in de Formule 1 uitkomt onder de naam Team Lotus. De aandelen van QPR zijn nu nog in handen van F1-baas Bernie Ecclestone en Flavio Briatore, de in ongenade gevallen oud-teambaas van Benetton en Renault. De overige aandelen van de Londense club blijven in handen van staalmagnaat Lakshmi Mittal.

De fans van Queens Park Rangers hadden de afgelopen tijd veel kritiek op met name Ecclestone. Na de promotie werd er in hun ogen te weinig geld besteed om de ploeg Premier Leaguewaardig te maken. In de eerste speelronde werd thuis met 4-0 verloren van Bolton Wanderers.

De nieuwe eigenaren zouden overleven in de Premier League als doel stellen en trainer Neil Warnock van het nodige geld willen voorzien om de ploeg te versterken.

Update 16:22 uur

Queens Park Rangers heeft bevestigd dat Tony Fernandes de nieuwe eigenaar is van de club. De steenrijke Maleisiër, die eigenaar is van AirAsia, neemt een belang van 66% in de voetbalclub.

Voormalig polsstokkampioen Quinon pleegt zelfmoord

De Franse oud-atleet Pierre Quinon is woensdag overleden. Volgens Franse media pleegde de 49-jarige zelfmoord. Quinon won in 1984 in Los Angeles de olympische gouden medaille bij het polsstokhoogspringen. In hetzelfde jaar pakte hij zilver bij het Europese indoorkampioenschap.

In augustus 1983 zette Quinon het wereldrecord met een hoogte van 5,82 meter op zijn naam. Vier dagen later sprong zijn landgenoot Thierry Vigneron een centimeter hoger. Nadat Quinon het wereldrecord pakte, werd hij de eerste polsstokhoogspringer die een poging deed om over zes meter heen te springen.

[GC11] Roze heli's in Ace Combat: Assault Horizon

De laatste batch screenshots voor Ace Combat: Assault Horizon laat de mogelijkheden zien met betrekking tot het customizen van je vliegmachine. Zo is een volledig roze voertuig totaal niet stealthy, maar daarom niet minder gezellig.

Dat de kleur van het wapenvoertuig niet uitmaakt voor de ingame destructiecapaciteiten moge ook duidelijk zijn na het bekijken van de flinke set aan screenshots. Ace Combat: Assault Horizon staat gereed voor take-off in mid oktober 2011 en zal speelbaar zijn op PlayStation 3 en Xbox 360.

ace combat assault horizon screen 1

ace combat assault horizon screen 1

ace combat assault horizon screen 1

ace combat assault horizon screen 1

ace combat assault horizon screen 1

'Economisch systeem is krankzinnig'

Arnold Heertje heeft fors uitgehaald naar het huidige economische systeem en andere economen. Dit zegt Neerlands bekendste econoom donderdag in een column op financieel nieuwszender RTL Z. Hij noemt de focus van autoriteiten op economische groei en consumentenbestedingen 'krankzinnig'.

Heertje: "Als kippen zonder kop hobbelen economen en financiële analisten van banken, institutionele beleggers en zelfs de overheid achter elkaar aan. Zij zingen allen hetzelfde lied en kloppen elkaar op de schouder. In koor zijn zij nu al enige jaren teleurgesteld over het tegenvallende cijfer over het consumentenvertrouwen. Daaraan verbinden zij het oordeel dat de consumenten moeten gaan besteden omdat zij anders verantwoordelijk zijn voor het aanhouden van de crisis. Het is een krankzinnige opvatting."

"Waarom zouden consumenten consumptiepatronen van voor de crisis weer oppakken in een wereld die bol staat van de schulden? De consumenten kijken wel uit. Zij matigen hun consumptie, verminderen schulden en waar mogelijk sparen zij meer. Een volstrekt begrijpelijk en ook gewenst scenario. Gewenst uit een oogpunt van investeringen dat besparingen een gezondere bron van financiering zijn dan geldschepping. Gewenst ook omdat wij het niet moeten hebben van opgeschroefde consumptie maar van investeringen, in het bijzonder in duurzaamheid"
, vervolgt de econoom.

De professor verwijt andere economen zich puur op groei te richten en niet om de kwaliteit van de groei. Ook beseffen zij volgens Heertje niet dat de economie in een 'structureel lager groeipad' terecht is gekomen.

"Het is afgelopen met het bouwen van stupide kantoren, stupide woonwijken en stupide uitbreidingen van harde infrastructuren in een wereld die snakt naar renovatie van het bestaande, perspectief op leefbaarheid en waarin krimp de gewoonste zaak van de wereld wordt. Wij leven in een tijd van 'creative destruction', niet in een tijd van hervatting van ongebreidelde en stupide groei. Economen en analisten bewijzen beleidsmakers en het publiek een slechte dienst met hun ondoordachte verhalen", besluit Heertje.

Henk Westbroek gearresteerd bij tv-opnames

Henk Westbroek is in Spanje gearresteerd tijdens de opnames van De Zomer Voorbij. Nadat hij tijdens een optreden ten val was gekomen, belandde de zanger in het ziekenhuis met een gebroken pols. Het ziekenhuis was echter niet gediend van de cameraploeg die hem vergezelde en belde de politie.

Voor het TROS-programma De Zomer Voorbij trekken Jan Smit, Nick en Simon en de 3JS door Spanje om op te treden. Verschillende bekende Nederlanders komen langs en gaan mee met de groep, onder wie Henk Westbroek.

De zanger stond woensdagavond in een sinterklaaspak op het podium toen hij een monitor over het hoofd zag. Hij kwam ten val maar het optreden ging gewoon door. Donderdagochtend had de zanger nog steeds veel last van zijn pols en hij besloot hierop naar het ziekenhuis te gaan.

"We hebben bij de receptie gevraagd of we mochten filmen en dit was geen probleem", vertelt Aloys Buys, de manager van de Volendammers, telefonisch vanuit een Spaans politiebureau. "Maar ze hebben toch de politie op ons afgestuurd. Henk, twee cameramensen en ik zijn gearresteerd." Ook Westbroek moest mee naar het bureau. De agenten hebben gewacht tot zijn pols in het gips was gezet.

De 3JS laten via Twitter weten dat ze in ieder geval veel lol hebben gehad om de actie van Westbroek. "Met afstand de meest hilarische avond van de afgelopen vijf jaar."

Tijdens de arrestatie is een camera in beslag genomen. Het is nog niet bekend hoeveel materiaal van De Zomer Voorbij hier nog op stond. In de loop van donderdagmiddag zitten de Nederlanders nog vast op een politiebureau in Malaga. Waarom Westbroek in de hitte een sinterklaaspak droeg, is vooralsnog een mysterie.

Augmented reality in Future Soldier-screens

Het vierde deel van de Tom Clancy's Ghost Recon-reeks komt geluidloos je kamer inrollen. De shooter zal ook ditmaal een third person-perspectief met een first person-perspectief afwisselen en biedt, volgens de screenshots, ingame informatie over je objectives via een augmented reality-display.

Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier is verkrijgbaar vanaf maart 2012 en zal speelbaar zijn op Windows, PlayStation 3, Xbox 360, Wii, Nintendo DS en PlayStation Portable.

Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier scr1

Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier scr2

Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier scr3

Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier scr4

Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier scr5

Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier scr6

Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier scr7

Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier scr8

Anne Hathaway rapt ergernissen van zich af

Anne Hathaway schrijft rapsongs over onderwerpen die haar dwarszitten. Dit maakte de actrice afgelopen dinsdag bekend in de Amerikaanse talkshow Conan.

Hathaway heeft enkele nummers gezongen in films als Ella Enchanted en Rio, maar staat zelf niet bekend als zangeres of rapartiest. Gevraagd naar een voorbeeld van een door haarzelf geschreven rap, gaf Hathaway een klein optreden vanuit de talkshowstoel:

Hathaway was bij Conan te gast om de film One Day te promoten, die eind oktober in Nederland gaat draaien. Daarnaast is ze tot eind november betrokken bij de opnames van The Dark Knight Rises, waarin ze de rol van Selina Kyle/Catwoman speelt.

Wernbloom verwacht aanvallend Aalesunds

Pontus Wernbloom weet wat AZ vanavond kan verwachten van het Noorse Aalesunds FK. Inzet is een plek in de groepsfase van de Europa League.

Wernbloom denkt niet dat de Noren zich gaan ingraven. "Ze gaan aanvallen, want ze spelen thuis. Het zijn echte vechters. Ze vechten voor de goals", aldus de Zweed tegen AZ TV. De Alkmaarders spelen volgende week donderdag de return in eigen stadion.

Volgens de 25-jarige middenvelder is Aalesunds ook gevaarlijk via spelhervattingen. "Als we veel vrije trappen weggeven, gaan we ten onder. Ze gaan dan ook veel de lange bal hanteren." AZ kan zich voor de tweede keer op rij kwalificeren voor de Europa League. Vorig seizoen was de groepsfase het eindstation.

In de Eredivisie is de ploeg van coach Gertjan Verbeek begonnen met een zege en een nederlaag. Eerst werd PSV verslagen, maar afgelopen weekend was in Enschede bekerwinnaar FC Twente met 2-0 te sterk. Zondag wacht een thuiswedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen.

CPNB komt met prijs voor boekverfilmingen

De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de organisator van onder meer de Boekenweek en Nederland Leest, komt met een publieksprijs voor boekverfilmingen. De stichting introduceert de CPNB Film- en Literatuurprijs, die tijdens het festival Film by the Sea wordt uitgereikt.

De prijs gaat naar de beste Nederlandse boekverfilming. Het publiek bepaalt welke film dat is. "Het boek vormt vaak de basis van een goede film", zegt CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer. De stichting deelt al jaarlijks de NS Publieksprijs uit, waarbij lezers kunnen stemmen op hun favoriete boek.

Tijdens het filmfestival in Vlissingen kan het publiek een stem uitbrengen op twaalf recente boekverfilmingen. Het filmfestival wordt van 9 tot 18 september voor de dertiende keer gehouden.


CPNB komt met prijs voor boekverfilmingen (Foto: Novum)

Paus: meer ethiek in economie

Paus Benedictus XVI heeft donderdag de 'winst-ten-koste-van-alles'-mentaliteit gehekeld die volgens hem ten grondslag ligt aan de financiële crisis in Europa. Volgens de paus moeten moraal en ethiek in de toekomst weer een grotere rol gaan spelen bij de totstandkoming van economisch beleid.

"De mens moet in het middelpunt van de economie staan", zei de paus. "De economie moet niet alleen gemeten worden aan de hand van de maximalisatie van winst, maar het gemeenschappelijk goed", zei de paus aan boord van zijn vliegtuig op weg naar Madrid.

De paus is naar Spanje gekomen in het kader van de Wereldjongerendagen. Zijn vliegtuig landde iets na 12.00 uur in Madrid en werd opgewacht door een menigte jonge pelgrims die met vooral Spaanse vlaggen zwaaiden. De kerkvader werd bij aankomst op de luchthaven ontvangen door de Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofia. Ook premier José Luis Rodriguez Zapatero en oppositieleider Marian Rajoy waren aanwezig om de kerkvader welkom te heten.

Niet iedereen in Spanje is even blij met het bezoek van de paus. Eerder donderdag werden acht mensen gearresteerd die tegen de komst van de paus protesteerden, elf betogers raakten gewond. De betogers zijn boos dat belastinggeld wordt gebruikt om het bezoek van de paus te bekostigen. Volgens hen kan het in economisch zwaar weer verkerende Spanje dat geld wel beter besteden.


Paus: meer ethiek in economie (Foto: Novum)

Weduwe Carradine schikt met filmmaatschappij

De weduwe van David Carradine heeft een schikking getroffen met de Franse filmmaatschappij MK2. Anne Carradine hield de maatschappij verantwoordelijk voor de dood van haar man.

David Carradine werd in 2009 op 72-jarige leeftijd dood gevonden in zijn hotelkamer in Bangkok. De acteur was op dat moment bezig met opnamen voor de film Stretch. Vorig jaar diende Anne een aanklacht in omdat MK2 zich volgens haar niet aan de afspraken had gehouden. Zo zou hij niet voldoende zijn begeleid tijdens zijn verblijf en vervoer in de Thaise hoofdstad.

Carradine, die onder meer in Kill Bill en Kung Fu speelde, kwam om het leven door wurgseks. Details van de schikking tussen Anne en MK2 zijn niet bekendgemaakt.


Weduwe Carradine schikt met filmmaatschappij (Foto: Novum)

Hoofdrol Lisa Smit in Duitse film

Lisa Smit heeft een hoofdrol te pakken in de Duitse speelfilm Die Quellen des Lebens. De 17-jarige actrice is momenteel bezig met opnamen. Smit spreekt een aardig woordje Duits. Daarbij kon de regisseur het juiste type meisje voor de rol niet vinden in Duitsland, laat haar management weten.

Die Quellen des Lebens is de verfilming van een autobiografische roman van Oskar Roehler. De auteur neemt ook het scenario voor zijn rekening en regisseert de film. Die Quellen des Lebens wordt geproduceerd door X-Filme Creativ Film.

De film geeft een beeld van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. Naast Smit zijn er hoofdrollen weggelegd voor onder anderen Jürgen Vogel, bekend uit Die Welle, en Leonard Scheicher. Smit speelt de vriendin van Scheicher, een jonge Duitse acteur. De film moet eind 2012 in première gaan.

Lisa Smit speelde in 2005 in De Griezelbus. In 2008 had ze haar eerste grote hoofdrol te pakken, in de psychologische thriller TBS. Smit was daarin te zien naast Theo Maassen. Volgend jaar verschijnt Smit in de speelfilm Lena, van de Vlaamse regisseur Christophe van Rompaey.

Biutiful-regisseur Inarittu maakt rauwe western

Alejandro Gonzalez Inarittu gaat een bloederige western regisseren getiteld The Revenant. Het verhaal is gebaseerd op het boek The Revenant: a Novel of Revenge van Michael Punke uit 2003, over het harde leven van een Amerikaanse pelsjager in 1823.

De 48-jarige Mexicaan heeft pas vier films geregisseerd, waaronder Amores Perros en 21 Grams. De film Babel werd genomineerd voor zeven Oscars, onder meer voor beste film en beste regie, en won de Oscar voor beste muziek. Vorig jaar maakte Inarritu de film Biutiful, met Javier Bardem in de hoofdrol.

De films van Inarritu vallen op door hun stijl en weinig verhullende scenario's. Ook de manier waarop tragische gebeurtenissen verschillende mensen met elkaar verbinden kenmerken het werk van de regisseur.

Het verhaal van The Revenant gaat over pelsjager Hugh Glass die ernstig wordt toegetakeld door een grizzlybeer. Zijn twee ingehuurde lijfwachten beroven hem en laten hem voor dood achter. Als hij bijkomt, besluit hij wraak te nemen. Ernstig gewond worstelt hij zich in zijn zoektocht door honderden mijlen woest landschap.

Mark L. Smith ontfermt zich over het scenario van de film. Hij schreef eerder de horrorthrillers Séance, Vacany 1 en 2, en The Hole. Wanneer The Revenant in de bioscoop moet verschijnen is nog onbekend.

Munsterman hoopt op transfer Tioté

Cheick Tioté wordt door enkele Britse tabloids aan Manchester United gelinkt. Een transfer van de Ivoriaan zou FC Twente heel goed uitkomen.

FC Twente verkocht Tioté in augustus 2010 aan Newcastle United. De Tukkers hebben bij die transfer geregeld dat een bepaald percentage van de volgende transfersom naar Enschede gaat. Voorzitter Joop Munsterman wil niet zeggen om hoeveel procent het gaat. "Maar daar word ik wel vrolijk van", zegt hij in TC Tubantia.

Tioté stond tussen 2005 en 2008 onder contract bij Anderlecht. In het laatste seizoen werd hij verhuurd aan Roda JC. In oktober 2008 betaalde Twente de Belgen 750.000 euro om de nu 25-jarige middenvelder over te nemen. De bekerwinnaar verkocht hem voor ongeveer vier miljoen euro.

In zijn eerste seizoen bij Newcastle United maakte Tioté al veel indruk. De 19-voudig international scoorde in februari de sensationele gelijkmaker tegen Arsenal, toen Newcastle terugkwam van een 0-4 achterstand. Als beloning voor zijn goede prestaties kreeg Tioté een nieuw contract tot medio 2017.

PVV mag gegevens journalisten opvragen

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft er geen bezwaar tegen dat de PVV het burgerservicenummer (BSN) van journalisten opvraagt. Het is conform de wet, zei de bewindsman donderdag na een kabinetsberaad over de begroting voor volgend jaar.

Hij reageerde op berichtgeving van de GPD-bladen over de praktijk dat de PVV aan journalisten voorafgaand aan persconferenties verschillende persoonlijke gegevens opvraagt. Behalve het BSN gaat het ook om de volledige naam, de geboortedatum en de vraag of de betreffende verslaggever tot de parlementaire pers behoort. Journalisten moeten die gegevens per e-mail opsturen naar de PVV.

De partij van Geert Wilders stuurt die gegevens door naar de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) en beveiligingsdienst DKDB, die Wilders' beveiliging regelen. Het zou echter in strijd zijn met de wet, zeggen privacyexperts tegen de GPD. Het BSN zou alleen in uitzonderlijke gevallen mogen worden opgevraagd.

D66 heeft opheldering geëist van het kabinet. Volgens Opstelten is er niets vreemds aan de hand. Beveiligingsdiensten mogen de gegevens opvragen, zei hij. Het is van belang dat de beveiligers van Wilders weten wie er op zijn persconferenties afkomt. Zij zouden verder niets doen met deze gegevens. In het belang van de veiligheid van Wilders wilde Opstelten er verder niet veel over kwijt.

Opstelten vindt het ook niet raar dat de PVV de gegevens opvraagt bij journalisten, en niet de NCTb of DKDB zelf. De partij krijgt zo inderdaad de beschikking over het BSN en andere gegevens van de journalist, maar daar kan de PVV verder niets mee, zegt de minister.

De PVV wilde donderdag niet reageren op de kwestie.

Matthew McConaughey is eigenaar stripclub

Matthew McConaughey heeft een rol in Steven Soderberghs drama Magic Mike. De acteur speelt de eigenaar van een striptent. Channing Tatum is te zien als de stripper Mike. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De 41-jarige McConaughey speelt Dallas, een voormalige stripper die tegenwoordig de stripclub Xquisite runt. Mike neemt een jonge stripper gespeeld door Alex Pettyfer onder zijn vleugels. Over de plot van het drama is verder weinig bekend. Volgens de geruchtenmachine speelt ook Demi Moore een rol in de film. Zij speelde eerder de hoofdrol in Striptease.

Tatum heeft voor zijn acteercarrière zelf gewerkt als stripper. De film is mede gebaseerd op zijn ervaringen. Regisseur Soderbergh heeft aangekondigd de musical Saturday Night Fever te gebruiken als inspiratiebron voor Magic Mike.

Soderbergh heeft al een paar keer verklaard dat hij het heeft gehad met de filmwereld. Hij zei in maart nog geen nieuwe klussen aan te nemen en binnen drie jaar met pensioen te gaan. De regisseur heeft naast Magic Mike nog drie films in de pijplijn, waaronder Liberace met Michael Douglas over de beroemde pianist. Dat zou zijn laatste film moeten worden.

Verstappen: "Heimwee naar F1"

Afgelopen weekend maakte coureur Jos Verstappen weer een rit in een Formule 1-wagen, tijdens de RTL GP/Masters op het circuit van Zandvoort. De oud-rijder van onder andere Minardi heeft heimwee gekregen naar de F1, zo liet hij in zijn column bij De Telegraaf doorschemeren.

"Volgende week ga ik samen met mijn zoon Max naar Spa-Francorchamps voor de Grand Prix van België. Toevallig valt het samen met het 20-jarig jubileum van Michael Schumacher. Hij maakte in 1991 op Spa zijn F1-debuut met Jordan. Twintig jaar is een lange tijd. Uniek eigenlijk. Schumacher is nu 42 en daarmee drie jaar ouder dan ik; dat zegt me wel een beetje aan het denken, zeker na mijn ervaring op Zandvoort."

"Heimwee is een groot woord, maar ik besefte zondag wel hoe mooi het eigenlijk is: de acceleratie, het nemen van de snelle bochten, het geluid van de V-10 motor, de competitie. Ik merkte bovendien dat het gevoel er nog altijd is. Om eerlijk te zijn denk ik dat ik, na enkele maanden van fysieke training, best weer heel hard zou kunnen rijden. Maar goed, zover zal het niet komen. Die tijd is geweest."

Veldhuis en Kemper in Kuifje-film van Spielberg

Remco Veldhuis en Richard Kemper krijgen een stem in De Avonturen van Kuifje: Het Geheim van de Eenhoorn. Het cabaretduo is in de Nederlandse versie van de animatiefilm van Steven Spielberg te horen als de detectives Jansen en Janssen. Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson produceerde de film.

Levi van Kempen, bekend van Onderweg naar Morgen en de musical Grease, spreekt de stem in van Kuifje en cabaretier Najib Amhali is te horen als Omar Ben Salaad. In de Amerikaanse versie spreekt Jamie Bell, die doorbrak met de dansfilm Billy Elliot, de stem in van Tintin.

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, zoals de avonturenfilm van Spielberg in het Engels heet, is opgenomen in 3D Motion Capture. Daarbij worden de bewegingen van acteurs omgezet in animatie.

In de film krijgt Kuifje aanwijzingen voor de locatie van het gezonken schip genaamd Eenhoorn. Hij gaat met zijn vrienden op zoek naar het schip waarin een schat zou liggen.

De Avonturen van Kuifje: Het Geheim van de Eenhoorn wordt momenteel ingesproken. De film draait vanaf 26 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Disney-baas vindt verhaallijn films onbelangrijk

De verhaallijn is volkomen onbelangrijk voor het succes van een film. Dat vindt topman Andy Hendrickson van de animatietak van Disney. "Mensen zeggen dat het allemaal draait om de verhaallijn, maar als je een enorm budget hebt, is dat onzin", zei de Disney-baas volgens het Amerikaanse filmblad Variety tijdens een conferentie in Vancouver.

Als voorbeeld noemde de topman de Disney-film Alice in Wonderland met Johnny Depp, die een groot financieel succes was. "Het verhaal is niet heel goed, maar de film is een visueel spektakel en daarom stonden mensen ervoor in de rij. En Johnny Depp deed ook geen kwaad."

"Winst maken staat gelijk aan de mogelijkheid de aandacht vast te houden van de gemiddelde kijker," denkt Hendrickson. De Disney-topman vindt dat een film een gigantisch reclamebudget verdient als de film voor meerdere doelgroepen geschikt is. "Dat is het enige type films waarbij je honderd miljoen dollar aan marketing kan besteden."

De uitspraken van Hendrickson zijn opvallend omdat Disney-films in het verleden vaak juist erg moralistisch werden bevonden. De plot van veel jeugdfilms van Disney draait om het gezin en de belangrijke taak die ouders daarin hebben.

Volgens Hendrickson gaan de inkomsten uit dvd-verkoop dalen. Dat betekent dat de filmstudio's de focus meer komt te liggen op zogenoemde 'tentpole' producties, grote films waarbij een gigantische marketingmachine wordt ingezet om zoveel mogelijk kijkers in de bioscopen te krijgen.

Regen redt nageslacht amfibieën

De regen die de afgelopen weken is gevallen lijkt de redding te zijn voor de voortplanting van amfibieën. Door het droge voorjaar is het veel soorten niet gelukt voor nageslacht te zorgen, maar nu kunnen ze toch weer een poging doen, meldt stichting Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (Ravon).

Doordat in het droge voorjaar veel poelen waren drooggevallen, konden veel amfibieën zocht niet voortplanten. Veel larven hebben niet de kans gekregen zich uit te ontwikkelen tot een volwassen dier, meldt de stichting op natuurbericht.nl.

Nu zijn de meeste watertjes weer gevuld en doen veel dieren, zoals de watersalamander, weer een poging zich voort te planten.

Jan Smit bereidt zich voor op kritiek

Jan Smit maakt binnenkort zijn acteerdebuut in de film Het Bombardement en bereidt zich voor op de kritiek die hierop zal volgen. "Dat is een van de redenen dat ik in eerste instantie m'n twijfels had", vertelt de zanger in Metro.

"Maar na een aantal gesprekken realiseerde ik me dat de vraag moet zijn: waarom niet? En dat er kritiek zal komen, daar ben ik op voorbereid", vertelt de 25-jarige Smit. "Maar waarom van tevoren al een oordeel vormen? Niemand kan nu al iets zeggen over mijn acteerprestaties, want niemand heeft die nog gezien."

Het had niet veel gescheeld, of Jan had het aanbod afgewezen. "Het overviel me. Maar na een gesprek met de makers en het lezen van het script was ik om. Ik ben iemand die alles een keer geprobeerd wil hebben en ik ga het met heel veel enthousiasme doen."

Het Bombardement gaat over de Duitse luchtaanval op Rotterdam in 1940. Smit gaat de amateurbokser Vincent de Graaf spelen. Voor deze rol zal hij de komende tijd veel in de sportschool doorbrengen. De opnames van de film gaan in 2012 van start.


Jan Smit bereidt zich voor op kritiek (Foto: Novum)

Chelsea een maand zonder doelman Cech

Chelsea kan de komende maand geen beroep doen op Petr Cech. De ervaren sluitpost is op de training geblesseerd geraakt.

De Engelse club schrijft op de officiële website dat Cech een knieblessure heeft overgehouden aan de training van woensdag. Hij is naar verwachting drie tot vier weken uit de roulatie. Daardoor mist de doelman de competitiewedstrijden tegen West Bromwich Albion, Norwich City (beiden thuis) en Sunderland (uit).

Chelsea hoopt Cech weer terug te hebben voor de kraker tegen Manchester United. Die wedstrijd wordt op zondag 18 september gespeeld op Old Trafford. De komende weken neemt Ross Turnbull of Henrique Hilario de plek van Cech in het doel over.

Overigens schrijft Chelsea ook dat het papierwerk voor de transfer van Romelu Lukaku bijna is afgerond. The Blues verwachten dat de Belgische aanwinst kan worden toegevoegd voor de wedstrijdselectie van komend weekend. David Luiz is nog geblesseerd, maar kan waarschijnlijk teegn Norwich weer spelen.

Kubica moet nogmaals geopereerd worden

Formule 1-coureur Robert Kubica zal nog één operatie moeten ondergaan voordat hij de laatste fase van zijn revalidatieproces in kan gaan. De Pool heeft een blokkerende rechterelleboog, waardoor zijn rechterarm nog niet volledig kan functioneren.

Kubica crashte in februari in een rally in Italië waarbij een vangrail zijn Skoda doorboorde en hij aan de rechterzijde van zijn lichaam levensgevaarlijk gewond raakte. De Pool heeft eerder dit jaar vele operaties ondergaan voordat hij met herstel kon beginnen. Dit herstel voorloopt voorspoedig, maar de rechterarm is nog niet helemaal in orde.

"Doordat zijn elleboog blokkeert, heeft hij het herstelprogramma nog niet kunnen voltooien," zei zijn arts Riccardo Ceccarelli tegen Autosport. "Kubica doet wel al veel oefeningen, zodat hij in elk geval over zoveel mogelijk spierkracht beschikt op het moment dat zijn elleboog weer in orde is." De operatie moet voor eind deze maand plaatsvinden.

Bij het Formule 1-team Lotus Renault GP wordt Kubica momenteel vervangen door de Duitser Nick Heidfeld. Het lijkt niet waarschijnlijk dat de Pool nog dit jaar weer aan racen toe komt. Wel zal hij mogelijk aan het eind van het seizoen nog een vrijdagtraining gaan rijden.

Robben blijft last van rug houden

Arjen Robben blijft sukkelen met zijn rug. De Nederlander had gisteren met een doelpunt en een assist een groot aandeel in de overwinning van zijn club Bayern München op FC Zürich: 2-0. Na afloop gaf Robben echter aan met pijn gespeeld te hebben.

"Het is moeilijk om op deze manier te voetballen", aldus Robben. "Ik had 90 minuten lang pijn en kon daardoor niet mijn beste spel laten zien. Ik hoop dat het snel beter wordt." Robben heeft al langere tijd last van zijn rug en miste daardoor zaterdag de competitiewedstrijd tegen VfL Wolfsburg.

Robben blijft last van rug houden
Robben blijft last van rug houden (Foto: ANP)

Female Shepard: de tweede ronde

Een tijdje terug hadden we het over de Female Shepard, AKA FemShep, uit Mass Effect 3. Bioware wilde het vrouwelijke personage van de actiegame namelijk wat meer gezicht geven, en vroeg fans om een voorkeur. Een interessante stemming op de Facebook-pagina van de game volgde, met Blond als winnares.

femshep

Het ging echter om het gezicht van onze blonde schone, en nu is dus de kleur haar aan de beurt. Voor nu kun je kiezen uit zwart, blond, rood en donkerblond. Rood staat momenteel aan kop, gevolgd door zwart met blond op de laatste plek. Grappig genoeg was juist die kleur de reden dat ze überhaupt gekozen werd. Welke kiezen jullie?

femshep2

Politie spoort Poolse moordverdachte op

De politie heeft dinsdagavond in Utrecht een 23-jarige man uit Polen aangehouden. De Poolse autoriteiten hadden om zijn aanhouding verzocht. Hij werd gezocht omdat hij vorig jaar op 16 augustus een man in het Poolse Chapuly zou hebben vermoord. Dat meldt het OM in Zwolle donderdag.

Uit informatie van de Poolse politie bleek enige weken geleden dat de man zich in de buurt van Utrecht zou ophouden. Hij wordt zo snel mogelijk overgedragen aan de Poolse autoriteiten.

De Bakker en Schoorel in Challenger Alphen

Thiemo de Bakker, Thomas Schoorel, Jesse Huta Galung en Igor Sijsling kunnen mee gaan doen aan het challengertoernooi in Alphen aan de Rijn dat van 6 tot en met 11 september op het programma staat. Dit maakte de organisatie van het evenement vandaag bekend.

Het toernooi in Alphen valt samen met de US Open dat in New York gehouden wordt. Mocht het viertal daar niet door de kwalificaties komen of vroegtijdig in het hoofdtoernooi uitgeschakeld worden dan mogen ze in Alphen meedoen. Robin Haase heeft niet voor deze constructie gekozen en zet al zijn kaarten op de US Open.

Apple wil hele Samsung Galaxy-lijn verbieden

Alle producten van de Galaxy-lijn van Samsung, zoals de onvolprezen Galaxy S en Galaxy SII smartphones, moeten in Nederland worden verboden. Dit eist Apple volgens gerechtelijke documenten, die zijn ingezien door Webwereld.nl.

Het nieuwste speeltje van Samsung, de Galaxy Tab 10.1 is in heel Europa al verboden, behalve in Nederland. Voor ons land speelt er namelijk een andere rechtszaak.

Deze blijkt veel uitgebreider te zijn dan de Europese zaken. Apple wil namelijk dat er in Nederland geen enkel product uit de Galaxy-serie van Samsung meer mag worden verkocht. Samsung zou namelijk patenten van Apple hebben geschonden, zo beweert het Amerikaanse concern.

Speeltjes als de Galaxy Ace, S, SII, de Tab (7 inch), Tab 10.1 en 10.1v zouden dan niet meer mogen worden verkocht. Ook goedkopere toestellen als de Gio, Nexus, 551, Europa, Apollo en de Mini zouden uit de schappen moeten verdwijden.

Veel doden bij aanslag op minibus Afghanistan

Een bermbomaanslag op een minibus in de West-Afghaanse provincie Herat heeft donderdag aan zeker twintig van de 25 inzittenden het leven gekost. Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen. De bus was op weg naar een markt in het district Obe. Dit heeft de plaatselijke politie bekendgemaakt.

Elders in Obe reed een kleine vrachtwagen op een bermbom. Vier mensen liepen zware verwondingen op.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft met enige regelmaat zijn veroordeling uitgesproken over het plaatsen van bommen op wegen die door burgers worden gebruikt.

Weer motorevenement afgelast

De gemeente Goes heeft een auto- en motorevenement afgelast omdat het een treffen verwacht tussen rivaliserende motorgroepen. De All American Sunday die in de Zeeuwse gemeente gepland stond op 4 september gaat niet door, laat een woordvoerder weten.

De politie verwacht dat de motorclubs Satudarah en de Hells Angels die dag de confrontatie met elkaar willen aangaan. Daarom geeft burgemeester René Verhulst geen vergunning af. Tussen de clubs zijn al een paar maanden spanningen.

Begin deze maand werden 56 leden van de Molukse motorclub opgepakt in een Amsterdams café, nadat de politie was getipt over een dreigend gevecht tussen de twee motorgroepen. De leden werden aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

Eerder werden motorevenementen in onder meer Weert, Gouda, Alphen aan den Rijn, Winschoten, Breda en Arnhem afgelast omdat motorclubs mogelijk met elkaar op de vuist zouden gaan.

Zuiden Israël getroffen door aanslagen

Het zuiden van Israël is donderdag opgeschrikt door een reeks aanslagen. Het leger sprak van een team terroristen dat Israël is binnengevallen. "Dit is een gecombineerde terreuraanslag op Israëliërs", zei de Israëlische legerwoordvoerster Avital Leibovich. Er zijn zeker vijf doden en meer dan tien gewonden gevallen.

Gewapende lieden namen op twee verschillende plekken twee voertuigen - een passagiersbus en een auto - onder vuur. Daarnaast werd een groep militairen getroffen door explosieven, zei legerwoordvoerder Yoav Mordechai.

De aanvallen werden gepleegd in en rond Eilat. Hier zijn zowel doden als gewonden gevallen, zei Mordechai. Volgens hem zijn er bij de aanvallen ook mortiergranaten en een antitankraket gebruikt. De stad Beer Sheba, ten noorden van Eilat, zou getroffen zijn door een explosie. Tv-zender Channel 10 meldde nog een vierde aanval, maar dit bericht werd nog niet door andere bronnen bevestigd.

Vijf personen raakten zwaargewond bij een aanval op een auto, zeiden hulpverleners. Bij de aanval op een bus, nabij de grens met Egypte, raakten ook vijf mensen gewond. De Israëlische radio meldde dat de bus werd achtervolgd door een voertuig, waaruit twee of drie gewapende mannen stapten die met automatische wapens het vuur op de bus openden.

Israëlische veiligheidstroepen zijn na een achtervolging in een vuurgevecht beland met de schutters. Drie schutters zouden door hierbij zijn gedood. Zender Channel 2 meldde dat ook twee helikopters deelnemen aan de klopjacht.

Het belangrijkste ziekenhuis in het gebied is gealarmeerd en verkeert in opperste staat van paraatheid, zei een arts. Rond Eilat zijn wegversperringen opgeworpen en de stad is in feite hermetisch afgesloten. Hoge figuren binnen de Israëlische defensie kwamen voor een spoedzitting bijeen op het ministerie van defensie in Tel Aviv.

Egypte stuurde vorige week duizenden militairen naar Sinaï, een woestijngebied dat aan het zuiden van Israël grenst, om groepen opstandelingen van het schiereiland te verjagen. Alhoewel Israël de militaire acties prees, plaatst de joodse staat wel zijn vraagtekens bij het vermogen van Egypte om in het tijdperk na oud-president Hosni Mubarak de Sinaï onder controle te houden.

"Het incident onderstreept de zwakke grip van Egypte op de Sinaï en de uitdijende activiteiten van terroristen", minister van defensie Ehud Barak. "De werkelijke bron van de terreur ligt in Gaza en we zullen hen met al onze kracht en vastberadenheid aanpakken."

Egypte ontkende overigens dat de aanvallers vanuit de Sinaï de grens zijn overgestoken. "De grens wordt zwaarbewaakt", zei een bron bij het leger.

David Letterman met de dood bedreigd

De Amerikaanse presentator David Letterman wordt met de dood bedreigd. Umar al-Basrawi heeft op een forum voor radicale moslims zijn volgers opgeroepen Letterman te vermoorden.

Op de website roept Al-Basrawi iedereen op 'deze jood voor eeuwig de mond te snoeren'. Letterman is niet joods. De FBI heeft laten weten de bedreiging zeer serieus te nemen. De talkshowpresentator zelf heeft nog niet gereageerd.

Aanleiding voor de bedreiging is de manier waarop Letterman in zijn show van 5 juni sprak over de dood van Al-Qaidaleider Ilyas Kashmiri. Volgens al-Basrawi zou de presentator zijn hand om zijn hals hebben gelegd om aan te geven hoe Kashmiri 'geslacht' was.

Het is niet de eerste keer dat Letterman door criminelen wordt lastiggevallen. Zes jaar geleden werd een man opgepakt die van plan was de oppas en de zoon van Letterman te ontvoeren. Ook werd de presentator in 2009 afgeperst door een CBS News-producent die dreigde zijn seksuele uitspattingen te onthullen.

Volvo Ocean Race past route aan vanwege piraterij

De route van de Volvo Ocean Race is aangepast uit angst voor piraterij. Dat maakte de organisatie van de zeilrace om de wereld, die in oktober van start gaat, bekend. De tweede etappe van Kaapstad naar Abu Dhabi en de daaropvolgende etappe naar het Chinese Sanya zijn daarvan de dupe. De organisatie vindt het risico op problemen met piraten in de Indische Oceaan te groot.

De tweede etappe van de Ocean Race vertrekt nog altijd vanuit Kaapstad, maar de bestemming is een nog niet bekendgemaakte veilige haven. Daarvandaan worden de deelnemende boten dichter naar Abu Dhabi vervoerd.

Na de havenrace in Abu Dhabi wordt voor de derde etappe een soortgelijke manoeuvre uitgevoerd. Nu worden de boten kort na de start naar een veiligere locatie vervoerd waarna de race wordt voortgezet richting Sanya.

De Ocean Race gaat in oktober van start in het Spaanse Alicante. De finish in het Ierse Galway staat in juli volgend jaar gepland.

Kinderen gewaarschuwd voor risico's Hyves

Kinderen en hun ouders moeten oppassen voor onbekende mensen die contact willen leggen via Hyves, Facebook of Twitter. Daarvoor waarschuwt de Gelderse politie. Aanleiding is een bericht van een oudere man die contact zoekt met jonge meisjes of jongens, dat werd gemeld bij de politie van Doetinchem. Maar er zijn voorbeelden in de hele regio, meldt de politie donderdag.

Ouderen met minder goede intenties doen zich onder schuilnaam geregeld voor als jongere, veelal met seksuele bedoelingen. Dit staat bekend als 'grooming'. Soms worden dergelijke contacten gelegd om jongeren in de prostitutie te brengen. Ook komt het geregeld voor dat volwassenen webcambeelden van ontblote tieners op internet plaatsen.

Jongeren realiseren zich vaak pas achteraf, dat het niet verstandig is geweest en dat zij te ver zijn gegaan in hun internetcontacten. Uit schaamte en angst voor reacties van hun ouders blijven ze soms met hun 'geheim' doorlopen, terwijl er instanties zijn die advies en hulp bieden.

Clairy Polak presenteert nieuw actualiteitenformat

Clairy Polak gaat voor de VPRO een nieuw actualiteitenprogramma uittesten. In Take 10 wordt een actueel onderwerp in tien minuten besproken. Twee studiogasten gaan in gesprek aan de hand van één stelling. Het gesprek dient als kapstok voor interviews en reportages, meldt de omroep donderdag.

Het programma maakt deel van uit een nieuw project waarin de televisie een van de media is waarmee de actualiteit wordt belicht. Het idee is dat de kijker 'deelgenoot' wordt van Take 10, zegt de omroep. Kijkers kunnen reageren en de redactie feedback geven via Twitter, e-mail en sms.

Take 10 gaat van start op TV Lab, de week waarin de Publieke Omroep nieuwe tv-programma's uittest. TV Lab gaat op maandag 29 augustus van start.

Engeland - Nederland mogelijk in februari

De oefeninterland Engeland - Nederland wordt mogelijk in februari ingehaald. Dat meldt de FIFA vandaag. De Engelse voetbalbond FA zou daarover met de KNVB in gesprek zijn. Het oefenduel stond eigenlijk vorige week woensdag gepland, maar als gevolg van de rellen in de Britse hoofdstad werd de partij een dag van tevoren afgelast.

Als de wedstrijd opnieuw op de kalender verschijnt, is februari de eerste optie. De volgende mogelijke data voor oefenwedstrijden zijn 11 en 15 november, maar Engeland moet dan mogelijk een play-off voor plaatsing voor het EK spelen. Bovendien heeft Nederland dan al afspraken met Zwitserland en Duitsland staan. De volgende vrije datum is 29 februari.

Coach Wolves bekijkt Emnes

De coach van Wolverhampton Wanderers, Mick McCarthy, bekeek gisteravond Midddlesbrough-aanvaller Marvin Emnes in de wedstrijd tegen Barnsley. De oud-speler van Sparta scoorde éénmaal.

De laatste tijd maakt Emnes veel indruk bij Middlesbrough dat uitkomt in de Championship. Dit seizoen scoorde hij tot nu toe zes keer. Vorige maand stond hij nog in de nadrukkelijke belangstelling van Swansea City.

Spaanse oproerpolitie botst met betogers

Bij botsingen tussen demonstranten en de Spaanse oproerpolitie in Madrid zijn acht betogers gearresteerd. Elf mensen raakten gewond. Dat heeft een bron bij de politie donderdag gezegd. De betogers uitten hun ongenoegen over een bezoek van paus Benedictus XVI.

Volgens de bron waren twee van de gewonden politieagenten. Het geweld brak woensdagavond uit nadat duizenden mensen hadden gedemonstreerd tegen het bezoek van de paus. De betogers zijn boos dat belastinggeld wordt gebruikt om het vierdaagse bezoek van de paus, dat donderdag begint, te bekostigen. Het bezoek van de paus aan Spanje is in het kader van de Wereldjongerendagen.

De oproerpolitie voerde meerdere charges uit op de betogers, die zich hadden verzameld op het Puerta del Sol-plein in Madrid. Hetzelfde plein was eerder dit jaar het toneel van massale jongerendemonstraties.


Spaanse oproerpolitie botst met betogers (Foto: Novum)

Arrestante zet tanden in agenten

Een 43-jarige vrouw uit Eindhoven is woensdag aangehouden toen zij weigerde een openstaande boete te betalen. Omdat ze geen trek had in een celstraf verzette de vrouw zich hevig en probeerde de agenten met haar tanden op andere gedachten te brengen.

De vrouw moest nog ruim 2500 euro betalen en kreeg daarvoor 23 dagen cel opgelegd. Toen de politie haar kwam ophalen uit haar woning in de wijk Woensel-Noord, wilde de Brabantse niet mee. Ze beet en krabde de twee agenten.

De dienders waren dusdanig toegetakeld dat zij naar de huisarts moesten. Daar kregen zij een tetanusprik. Beide agenten hebben aangifte gedaan van mishandeling.

Onweer en hagel in aantocht

Delen van Nederland krijgen donderdag stevige onweersbuien over zich heen. Dat wordt verwacht voor het midden van het land, maar vooral in het zuidoosten pakt het onweer stevig uit met windstoten, flinke regenbuien en zelfs hagel. Dat meldt Weeronline. De onweersbuien kondigen een overgang naar mooier en droger weer aan.

Vrijdag blijft het droog maar ligt de temperatuur met zo'n 20 graden nog onder het gemiddelde. Vanaf zaterdag kan het kwik oplopen tot 25 graden. Zondag wordt het echt zomers. Dan kan het in het zuiden van het land wel 30 graden worden.

De vroege gasten van het Lowlands-festival houden het volgens de voorspellingen donderdagavond niet droog, hoewel de onweerskansen in Flevoland wel minder zijn. Vrijdag en zaterdag blijft het naar verwachting droog in Biddinghuizen. Zondag wordt het dus echt warm, maar dan is er wel kans op onweer.

Zoektocht naar plaatser voorwerpen op A7

De politie Noord-Holland Noord is naarstig op zoek naar degene die vanaf begin dit jaar al tien keer voorwerpen midden op de A7 heeft gelegd. Het onderzoeksteam is uitgebreid, laat de politie donderdag weten.

Afgelopen weekend liep een automobilist ter hoogte van Wieringerwerf nog schade aan zijn auto op toen hij tegen een fiets reed die op de rijbaan lag. Eerder werden weggebruikers in beide richtingen op het traject tussen Abbekerk en Den Oever al opgeschrikt door onder meer een keramieken koe, een stoel en een televisie.

Bij de incidenten bleef het bij materiële schade en is niemand gewond geraakt. "Dit had echter ook anders af kunnen lopen", aldus de politie. "Degene die hiervoor verantwoordelijk is maakt zich schuldig aan poging tot moord of poging tot doodslag."

Bacterie in drinkwater bejaardenhuis Zeist

Op enkele plaatsen in Zeist is in het kraanwater een bacterie gevonden. Bewoners van een bejaardenhuis en enkele woningen aan de Driebergseweg en de Laan van Rijnwijk wordt geadviseerd het water drie minuten te koken voor gebruik.

Volgens waterbedrijf Vitens gaat het bij de bacterie in het water om een zogenoemde indicatiebacterie. Wanneer het water ongekookt wordt gedronken, bestaat de kans op maag- en darmklachten. De bewoners zijn op de hoogte gebracht. De maatregel duurt zeker enkele dagen.

Zeeman komt loonafspraak uit cao niet na

Zeeman komt een loonafspraak uit de nieuwe cao niet na. Sinds 1 juli hebben werknemers van het textielbedrijf recht op een structurele loonsverhoging van twee procent, maar daar is maar een half procent van doorgevoerd. Dat meldt CNV Dienstenbond, dat naar de rechter stapt.

Zeeman zegt in een verklaring de loonsverhoging uit de cao in mindering te hebben gebracht op een eerdere loonstijging die het bedrijf had toegekend. Het bedrijf blijft bij zijn eigen opvatting over de onderhandelingen.

Agostino di Giacomo Russo, bestuurder bij CNV, is stomverbaasd, vooral omdat Zeeman zelf aan de cao-tafel zat. "We hebben nota bene expliciet bij deze situatie stilgestaan", zegt hij. "Iedereen heeft zich gecommitteerd aan de nieuwe loonsverhoging, ongeacht eerdere eigen initiatieven, die vaak nog niet eens in de buurt kwamen van prijscompensatie. In welk textiel heeft Zeeman liggen slapen bij de onderhandelingen?"

CNV stapt nu naar de rechter. Di Giacomo Russo vindt het vervelend dat het nodig is om Zeeman te overtuigen. "En in de tussentijd laat Zeeman zijn eigen personeel in het hemd staan. Dan zeg ik: laat de rechter Zeeman nu maar snel met een zelfde gevoel opzadelen."

Nederlandse werknemer is tevreden

Nederlandse werknemers zijn tevreden mensen. Bijna driekwart is tevreden over zijn baan, 65 procent is blij met de werkgever. Dat blijkt uit onderzoek onder achttienhonderd werknemers door arbeidsadviseur Mercer.

"In vergelijking met andere landen zoals Engeland, waar minder dan de helft tevreden is, doet Nederland het zeker niet slecht. Wel zien we dat ten opzichte van 2006 de cijfers gedaald zijn", zegt een woordvoerder van Mercer. In 2006 gaf tachtig procent van de werknemers aan tevreden te zijn over hun baan.

Onder werknemers in de it-sector is maar liefst 75 procent tevreden. Mensen met een baan in de transportsector of in de communicatiebranche zijn minder blij. Slechts twee derde van hen geeft aan blij te zijn met hun werk.

Vrouwen zijn tevredener over hun baas dan mannen. Ongeveer 68 procent van de vrouwelijke werknemers geven aan tevreden zijn over hun leidinggevende, tegenover 62 procent van de mannen.

Een hoge tevredenheid onder werknemers is volgens Mercer gunstig voor de werkgever. Iets minder dan twee op de drie werknemers zouden hun baas aanbevelen bij anderen. Ook geeft 68 procent aan meer te doen dan volgens de functieomschrijving is vereist.

Wageningen weigert 1200 studenten te 'verhuizen'

De gemeente Wageningen moet zo'n twaalfhonderd kamers in studentencomplexen voorzien van een eigen huisnummer, maar is dat niet van plan. De kosten zijn te hoog en het computersysteem laat het niet toe, waardoor de gemeente niet aan de Wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) voldoet.

De adressen moeten worden gewijzigd om de eenheid in adressering te bewaren. De gemeente laat donderdag weten het idee achter de BAG weliswaar goed te vinden, maar het creëren van nieuwe adressen 'buiten proporties'.

Voor de administratieve verhuizing zouden de studenten in de kamers zich opnieuw moeten inschrijven en adreswijzigingen moeten versturen. Het gemeentebestuur wil met het ministerie van Binnenlandse Zaken overleggen over een oplossing waarbij inwoners van Wageningen niet worden belast.

Meer brommers en minder auto's gestolen

Het aantal brommerdiefstallen blijft stijgen. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 7632 brom- en snorfietsen gestolen. Dat zijn er 189 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Ten opzichte van 2007 gaat het om een stijging van 66 procent.

Het aantal diefstallen van auto's en vrachtwagens daalde in het eerste halfjaar. Daarmee bleef het totale aantal gestolen voertuigen met bijna zestienduizend nagenoeg gelijk aan het aantal dat werd gestolen in de eerste helft van 2010.

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit wil dat de politie meer aandacht besteedt aan brommerdiefstallen. Ook moeten gemeenten en bedrijven zorgen dat er meer parkeerplekken komen waar brommerrijders hun voertuig kunnen vastketenen. Nog deze maand wil de stichting een plan van aanpak aanbieden aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

In de zes eerste maanden van het jaar werd vaker aangifte gedaan van transportcriminaliteit, in totaal 611 keer. Dat is 3,7 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het ging 430 keer om diefstal van lading, 136 keer om diefstal van een voertuig en 45 keer om een combinatie daarvan. De meeste diefstallen vonden plaats in de provincies Noord-Brabant en Limburg.

KB biedt online inzicht in Nederlandse Opstand

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft vijfhonderd oude boeken online gezet die inzicht geven in het Nederland van de zestiende eeuw. Het gaat om geschriften over het begin van de Nederlandse Opstand, godsdienstgeschillen en amoureus tijdverdrijf. Dat laat de bibliotheek donderdag weten.

Mensen kunnen op de site oude liedboekjes lezen, zoeken in oude boeken over het hanteren van wapens of uitgaven van werken van Bredero, Vondel of Jacob Cats raadplegen. Ook kunnen veertig verschillende berijmingen van de psalmen van koning David met elkaar worden vergeleken.

De vijfhonderd boeken die nu toegankelijk zijn gemaakt, zijn het eerste tastbare resultaat van de ambitie van de bibliotheek om alle Nederlandse boeken, tijdschriften en kranten sinds 1470 te digitaliseren. In deze fase van de digitalisering gaat het om vijftigduizend oude boeken en geschriften tot 1700.


KB biedt online inzicht in Nederlandse Opstand (Foto: Novum)

Krajicek in kwalificaties US Open

Vanaf 23 augustus zal Michaëlla Krajicek meedoen aan de kwalificaties van de US Open. De Nederlandse tennisster liet dit vandaag weten. Krajicek is hersteld van de polsblessure waar ze mee kampte.

Het toernooi in New York zal voor Krajicek het eerste zijn met haar nieuwe coach Eric van Harpen. Krajicek zal ook uitkomen in het dubbelspel samen met de Tsjechische Lucie Safarova.


Krajicek in kwalificaties US Open (Foto: Pro Shots)

[GC11] Diablo III krijgt extreme inferno-difficulty

Wat is de definitie van een virtuele marteling? Het toppunt van digitale geseling? Het summum van fictief leed? Een onlangs aangekondigde moeilijkheidsgraad van Diablo 3 heeft er maar één woord voor. 'Inferno' heet de overtreffende trap, maar natuurlijk is dat niet zonder beloningen.

In Diablo 2 had je tot dusver alleen normal, nightmare en hell als moeilijkheidsgraden, maar Diablo 3 heeft er letterlijk een schepje bovenop gedaan. Diablo 3 zou echter Diablo 3 niet zijn als dit risico niet met enorm vette loot kwam. Je moet wel eerst level 60 bereiken voordat je de monsters kan bevechten van level 61 of hoger. 

Anders dan een moeilijkere ervaring in de breedste zin van het woord hebben de makers ook gepoogd om de game zo min mogelijk 'mephisto runs' te laten hebben, door loot meer te spreiden in de wereld. Daarnaast zijn de pantsers en wapens uniek voor Inferno, terwijl loot dat in Hell-moeilijkheid zeldzaam is vaker zal vallen in Inferno. Hetzelfde geldt voor Runes.

Ach, als je geen zin hebt om die moeilijkheid te proberen, kun altijd de wapens kopen, met echte centjes, in het Auction House. Een paar beelden van de gamescompresentatie:

Aanstelling De Rooij omstreden in schaatswereld

De Nederlandse schaatswereld is niet blij met de aanstelling van Theo de Rooij als teammanager van de achtervolgingsploeg. Schaatsbond KNSB stelde de voormalig manager van de wielerploeg Rabobank deze zomer samen met technisch coördinator Erben Wennemars aan om olympisch succes op de achtervolging te bewerkstelligen.

Directeur Sport van de KNSB Arie Koops benadrukte bij de aanstelling van De Rooij dat zijn komst breed gedragen werd, maar hier blijkt niets van de kloppen, nu de coaches, de schaatsers en hoofdsponsor KPN zich beginnen te roeren. Ze hadden geen inspraak in de procedure en twijfelen over de capaciteiten van de voormalig wielermanager.

"We zijn door de KNSB voor een voldongen feit geplaatst. Mij had het logisch geleken, zeker gezien de gevoeligheid van het onderwerp, als er tijdens de hele procedure enige terugkoppeling had plaatsgevonden met de coaches en schaatsers," zei TVM-coach Bart Veldkamp. Control-trainer Jac Orie is het met hem eens. "We zijn als directbetrokkenen totaal niet bij de keuze voor De Rooij en Wennemars betrokken geweest. Dat is apart, zo hoort het niet."

Ook hoofdsponsor KPN werd pas kort voor de presentatie van de twee door de KNSB ingelicht, ondanks dat de sponsor juist extra geld voor de ploegenachtervolging had gereserveerd. Door het Team Holland, powered by KPN op te richten wordt geprobeerd om na twee mislukte Spelen eindelijk goud te halen op de achtervolging.

De Rooij is omstreden omdat hij in 2007 de wielrenner Michael Rasmussen uit de Tour de France gooide omdat de Deen gelogen zou hebben over zijn verblijfplaats tijdens de trainingen en hierdoor de whereabouts verkeerd ingevuld had. Rasmussen heeft tegen de Rabobankploeg een proces aangespannen dat waarschijnlijk in november zal dienen en waarin de Deen 5,6 miljoen euro eist van zijn voormalig werkgever. De Rooij is in deze procedure vanwege zijn rol destijds een sleutelfiguur.

Zoetermeerse overgoten met zwavelzuur

De bijtende stof die een 28-jarige vrouw uit Zoetermeer dinsdag over zich heen kreeg is waarschijnlijk zwavelzuur. Dat meldt een woordvoerder van de politie. De vrouw raakte zwaargewond en ligt nog in een ziekenhuis. Ze is mogelijk blijvend verminkt.

De vrouw kreeg de agressieve stof over haar gezicht heen in een woning aan de Freyssinetlijn in Zoetermeer. Haar 3-jarige dochtertje was daarbij aanwezig, zo bleek donderdag.

Een man van 38 uit Den Haag die werd aangehouden zit nog vast. Hij wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Het is nog niet precies duidelijk wat de relatie tussen de twee is.

Volgens de zegsvrouw heeft het er alle schijn van, maar is het nog niet helemaal zeker dat het om zwavelzuur gaat. "Maar we hebben nog geen terugkoppeling van het Nederlands Forensisch Instituut."

Dertig politiemedewerkers die betrokken waren bij het incident zijn allemaal naar een ziekenhuis geweest voor controle. Ze kregen na een huiszoeking in de woning last van brandende ogen, hoofdpijn en klachten aan hun luchtwegen.

Zusjes Williams bij bruiloft Kim Kardashian

Onder de vijfhonderd gasten bij het huwelijk van Kim Kardashian zijn ook de tenniszusjes Serena en Venus Williams. Kim Kardashian en haar aanstaande man Kris Humphries hebben meer grote namen uitgenodigd, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. Zaterdag beloven de twee elkaar eeuwige trouw in het Californische Montecito.

Ook realitysterren Nicole Richie en Kelly Osbourne hebben een uitnodiging ontvangen. Ryan Seacrest, presentator en tevens producent van de realityshow van de Kardashians, staat ook op de gastenlijst.

Kim en haar basketballer trouwen voor het oog van de camera. In Kim's Fairytale Wedding: A Kardashian Event is niet alleen de bruiloft te zien, maar ook de voorbereidingen voor de grote dag. De trouwerij is 9 en 10 oktober te zien in de Verenigde Staten. Of de bruiloft ook in Nederland wordt uitgezonden is niet bekend.

Consumentenvertrouwen duikt omlaag

Het consumentenvertrouwen heeft in augustus een flinke duik genomen. De index van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het vertrouwen van consumenten daalde negen punten tot -21. Met name het vertrouwen in het economisch klimaat daalde sterk.

De deelindex over het economische klimaat daalde 22 punten tot -38. De koopbereidheid van consumenten daalde daarentegen maar met één punt. Zorgen waren er over de eigen financiële situatie, maar consumenten vinden de tijd wel rijp om grote aankopen te doen. Met een stand van de koopbereidheidindex van -10 blijven de pessimisten wel in de meerderheid.

Maandelijks ondervraagt het CBS ongeveer duizend huishoudens voor de consumentenvertrouwenindex. De geïnterviewden kunnen vinden dat het beter gaat, dat het slechter gaat of dat de situatie gelijk blijft. Het consumentenvertrouwen wordt vervolgens berekend door het percentage optimisten te verminderen met het percentage pessimisten.

Het CBS ziet een direct verband tussen het consumentenvertrouwen en de koersen van de beurzen. Dit patroon was al te zien rond de internetzeepbel in 2000 en de aanloop van de kredietcrisis in 2007. Het consumentenvertrouwen daalde toen net als nu parallel aan de koers van de AEX.

De koppeling zou komen doordat huishoudens steeds vaker zelf aandelen in bezit hebben, waardoor de eigen financiële situatie direct verslechtert zodra de koersen dalen.

Ook via de pensioenen hebben consumenten te maken met de stand van de beurzen. De dekkingsgraad van een aantal grote pensioenfondsen is door de recente koersval op de beurzen onder het minimum gedoken. Door de berichtgeving maken consumenten zich zorgen over hun oudedagsvoorziening, stelt het CBS.

Tost: "Nooit meer een nieuwe Vettel"

Franz Tost, teambaas van Toro Rosso, is ervan overtuigt dat er nooit meer een nieuwe Sebastian Vettel op zal staan. In 2008 won Vettel voor het team van Toro Rosso nog een Grand Prix in Italië en dit jaar lijkt hij op weg naar zijn tweede wereldtitel. Tost zegt dat hij dit aan zichzelf te danken heeft.

"Er zal nooit meer een nieuwe Vettel komen, net zo min als er een nieuwe Michael Schumacher of Ayrton Senna komt", aldus de teambaas. "Wat cruciaal is in de ontwikkeling van een coureur, is dat de coureur zichzelf ontdekt. Er bestaat niet zoiets als een talent scout. Sebastian Vettel werd wereldkampioen omdat hij zijn eigen krachten en kunnen ontdekte. De buitenwereld kan de juiste omgeving scheppen, maar een coureur is verantwoordelijk voor het succes."

Sportbonden zien brood in Nederlandse berg

De Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV), de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie (KNWU) en de Nederlandse Skivereniging (NSV) steunen een plan van journalist en columnist Thijs Zonneveld om een berg te bouwen in Nederland. Dat melden de drie sportbonden vandaag. Zonneveld lanceerde dat plan enkele weken geleden in een column.

Zonneveld stelt dat het plan voor de tweeduizend meter hoge berg in de polder inmiddels serieuze vormen aan heeft genomen. "Allerlei grote bedrijven zijn inmiddels ingestapt, diverse gemeentes en investeerders zijn geïnteresseerd. Sport is misschien wel de belangrijkste reden dat er zo veel aandacht en publiciteit voor de polderberg is."

"Met de komst van deze berg worden trainingsfaciliteiten voor met name wielrenners en mountainbikers veel toegankelijker", beseft technisch directeur Thorwald Veneberg van de KNWU. "De Limburgse heuvels zijn een mooie opstap, maar de hoogtemeters en met name de lengte van wegen in de heuvels zijn niet te vergelijken met hooggebergten in de Alpen of de Pyreneeën."

De NKBV en de NSV hebben nu al allerlei mogelijkheden om te trainen in Nederland, maar zien in een berg een mooie aanvulling. "Voor bergwandelworkshops wijken wij nu uit naar de Belgische Ardennen", stelt een woordvoerder van de NKBV, die erop wijst dat nu vooral sportklimmen in Nederland mogelijk is.

Xavi: "Helaas is dit het imago van Real Madrid"

De zoveelste controversiële clash tussen Barcelona en Real Madrid heeft Gerard Pique en Xavi boos gemaakt. De tweede Supercup-wedstrijd liep woensdag vlak voor tijd uit de hand.

Nadat Lionel Messi de winnende treffer had gescoord, ontstond er een opstootje aan de zijlijn na een harde tackle van Marcelo op Cesc Fabregas. Marcelo, Mesut Özil en David Villa kregen de rode kaart. Ook trainer José Mourinho deed van zich spreken, door assistent-coach van Barça Tito Vilanova in zijn gezicht te knijpen.

"Een schande", noemde Pique het gedrag van de Madrilenen. "Iemand moet actie ondernemen, Mourinho is het Spaanse voetbal aan het verwoesten. Ze zeggen veel over de Catalanen, maar het probleem ligt in Madrid."

Ook Xavi was niet te spreken over de tegenstander. "Helaas is dit het imago van Madrid. De beelden spreken voor zich. We konden niet in ons spel komen, Madrid was alleen maar aan het schoppen en ruzie aan het zoeken. Het is goed dat het recht heeft gezegevierd."

Werkloosheid boven de 400.000

De werkloosheid is in juli gestegen tot 5,3 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen maand zaten zo'n 413 duizend mensen thuis, waarmee het cijfer voor het eerst dit jaar boven de 400 duizend terecht kwam. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de eerste zes maanden van 2011 lag de werkloosheid steeds tussen de 392 en 400 duizend personen. Ten opzichte van juni steeg het cijfer met ruim 22 duizend mensen. De stijging was zowel bij mannen als bij de vrouwen ongeveer even groot.

Bij uitkeringsinstantie UWV blijven de cijfers gelijk. Het aantal niet-werkende werkzoekenden bleef stabiel op 454 duizend. Het aantal lopende uitkeringen steeg met tweeduizend tot 254 duizend. Die stijging kwam vooral omdat vrouwen meer aanspraak op een werkloosheidsuitkering maakten.


Werkloosheid boven de 400.000 (Foto: Novum)

Guardiola woest op knijpende Mourinho

De wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid in de strijd om de Spaanse Supercup ontaardde wederom in een gevecht. Trainer José Mourinho liet zich daarin niet onbetuigd.

De Portugees kneep tijdens een opstootje Tito Vilanova, assistent-trainer van FC Barcelona, in zijn gezicht voordat hij hem van een afstand een kus toe blies. Trainer Pep Guardiola van de Catalanen was niet te spreken over het gedrag van zijn collega. "De beelden spreken voor zich. Deze dingen horen niet thuis in het voetbal."

De ruzie volgde na een grove charge van Marcelo op de benen van aankoop Cesc Fàbregas. De Braziliaan kreeg daarvoor een rode kaart en in het daaropvolgende opstootje pakten ook Mesut Özil en David Villa een rode prent.

Overigens zei Mourinho na afloop dat hij niet wist wie hij had geknepen. "Hij moet weten wie Vilanova is", reageerde Guardiola daarop. "Ik weet wie Karanka (Mourinho's assistent, red.) is. Tito is erg belangrijk voor onze ploeg."

Obama: Geen gevaar voor recessie

Amerika loopt geen gevaar om in een recessie te belanden. Dit heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag bezworen in een interview met nieuwszender CBS. Obama reageerde hiermee op een uitspraak van voorzitter Dennis Lockhart van de regionale Federal Reserve Bank of Atlanta.

Lockhart had maandag gezegd dat het risico op een recessie in de VS is toegenomen. Obama zei wel dat het economisch herstel 'niet snel genoeg gaat om de echte werkgelegenheidscrisis voor veel mensen aan te pakken'.

'VS doen onderzoek naar S&P'

Het Amerikaanse ministerie van justitie onderzoekt of kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) in de jaren voor de financiële crisis tientallen gebundelde hypotheekpakketten ten onrechte een te hoge kredietwaardering heeft gegeven. Dat heeft de New York Times woensdag gemeld.

Het onderzoek van het ministerie begon voordat S&P eerder deze maand de kredietwaardering van de Verenigde Staten verlaagde. Sinds die afwaardering twijfelen steeds meer mensen binnen de Amerikaanse regering aan de geheimzinnige werkwijze van de kredietbeoordelaar en aan de geloofwaardigheid en de bekwaamheid van zijn analisten.

De New York Times sprak met drie mensen die kennis hebben van de interviews die het ministerie tot dusver heeft gevoerd. Justitie is vooral geïnteresseerd in gevallen waarin de analisten van S&P bepaalde hypotheekpakketten een lagere kredietbeoordeling wilden geven, maar door leidinggevenden binnen het bedrijf werden teruggefloten.

Als de Amerikaanse justitie bewijs kan vinden dat hypotheekpakketten ten onrechte een te hoge beoordeling kregen, kan dat het onafhankelijke imago van S&P ernstig beschadigen. Het bedrijf heeft altijd gezegd dat zijn analisten onafhankelijk hun beoordelingen maken. Het is niet duidelijk of het ministerie ook de andere twee kredietbeoordelaars, Moody's en Fitch, onderzoekt.

Bedrijven en sommige landen betalen de kredietbeoordelaars voor een oordeel. Voor de financiële crisis gingen banken vaak bij de verschillende beoordelaars langs om te zien waar ze de beste deal konden krijgen. Volgens een commissie van het Amerikaanse congres die onderzoek doet naar de financiële crisis betaalden banken tot omgerekend zeventigduizend euro voor een beoordeling van hun hypotheekpakketten.

Critici menen dat deze manier van zakendoen belangenconflicten in de hand werkt. De beoordelaars zouden wellicht positievere beoordelingen geven om hun klanten tevreden te stellen.

Volgens de New York Times doet ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoek naar het reilen en zeilen binnen S&P. Het ministerie van justitie en de SEC wilden beide niet reageren op de berichtgeving in de New York Times.

Olde Riekerink trainer in China

Jan Olde Riekerink gaat in China aan de slag. Olde Riekerink, voormalig hoofd opleiding van Ajax, zal in het Aziatische land de leiding krijgen over het  jeugdvoetbal. Daarnaast gaat hij het olympische elftal van China coachen.

"Ik ben trots op deze baan en kijk er naar uit om met bondscoach Jose Antonio Camacho te werken," zo zei Olde Riekerink die een contract voor vijf jaar heeft getekend.

Geen splitscreen co-op in Battlefield 3

De zes co-op-levels van Battlefield 3, waarvan één getoond werd op gamescom dit jaar, zijn enkel online te spelen. Dit betekent dat men niet in splitscreen aan de slag kan, aldus DICE general manager Karl Magnus Troedsson.

Co-op zal lopen via peer-to-peerconnecties in plaats van servers. Troedsson wist verder te melden dat de maps vol zitten met willekeurige gebeurtenissen. Dit betekent dat iedere speelsessie weer volledig anders kan zijn. Battlefield 3 komt eind dit jaar uit voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3.

Ook Azarenka trekt zich terug in Cincinnati

Na de afzegging van Serena Williams heeft ook Victoria Azarenka zich teruggetrokken van het WTA-toernooi in Cincinnati. De nummer drie van de wereld heeft een blessure aan haar hand en wil met het oog op de US Open geen risico nemen.

Pauline Parmentier uit Frankrijk nam de plek van Azarenka over en zij verloor in de tweede ronde met 2-6 en 3-6 van de Israëlische Shahar Peer.

Azarenka trekt zich terug in Cincinnati (Foto: Pro Shots)

'MSN gebruikt supercookies'

Sommige websites, waaronder msn.com, gebruiken nieuwe technieken om de activiteiten van internetgebruikers te monitoren. De nieuwe methoden zijn voor computergebruikers nauwelijks te detecteren.

Dit meldde de Wall Street Journal donderdag op basis van onderzoek door de Amerikaanse universiteiten Stanford en Berkeley. De nieuwe technieken, die overigens wel legaal zijn, staan bekend onder de naam 'supercookies'. Veel websites gebruiken zogeheten cookies om de online-activiteiten van hun bezoekers na te gaan. Computergebruikers kunnen die cookies echter eenvoudig wissen.

De supercookies maken gebruikersprofielen echter opnieuw aan, nadat computergebruikers de gewone cookies hebben gewist. Veel bedrijven die de supercookies bleken te gebruiken, zijn hiermee gestopt nadat ze hierop werden gewezen door de onderzoekers.

Sonja Bakker wil Kilimanjaro beklimmen

Sonja Bakker gaat in november naar Tanzania om de Kilimanjaro te beklimmen. De gewichtsconsulente werd een paar weken geleden gevraagd om met een groepje van vijf de uitdaging aan te gaan.

"Zoals ik zelf al vaker heb geschreven: als je voor de top gaat, probeer dan onderweg ook te genieten, want de weg ernaartoe is ook mooi", zegt Sonja tegen De Telegraaf. Ze beseft dat ze de komende tijd flink aan de bak moet. "Ik heb al iets gehoord over trainen met extra zuurstof. Hoe dat exact in elkaar steekt, weet ik nog niet."

Bakker gaat klimmen voor stichting Art With a Heart, die zich inzet voor kinderen in Afrika. Ze gelooft niet dat het toeval is dat zij werd gevraagd. "Deze uitdaging komt niet voor niets op mijn pad. Daarom heb ik besloten het avontuur aan te gaan." De 36-jarige Sonja weet dat haar heel wat te wachten staat, maar is niet bang om te falen. "Zelfs als ik de top niet haal, zal ik me geen verliezer voelen."

'Te weinig controle op verhuur oude bussen'

Er is te weinig toezicht op oude bussen die worden ingezet voor vervoer van bejaarden, gehandicapten en kinderen. De chauffeurs en de technische staat van de bussen worden niet of nauwelijks gecontroleerd, schrijft De Telegraaf donderdag.

Vakbond FNV Bondgenoten en brancheorganisatie KNV Touringcarvervoer maken zich zorgen over de losse controles. Maandag raakten drie studentes gewond bij een ongeluk in een oude bus. Zij vrezen dat er vaker ongelukken gaan gebeuren omdat er in heel Nederland nog honderden oude 'feestbussen' rondrijden.

Omdat er geen vergunning nodig is, kunnen eigenaren ongestraft oude bussen inzetten. Ook worden chauffeurs minder streng gecontroleerd dan bij touringcarbedrijven.

Woensdag werd al bekend dat de open dubbeldeksbus waarin de drie studentes maandagavond met hun hoofd tegen een viaduct klapten, niet verhuurd had mogen worden voor betaald groepsvervoer. De eigenaar had daar geen toestemming voor.

NS liet zwaargewonde vrouw in de steek

De spoorwegpolitie heeft drie medewerkers van de NS opgepakt nadat zij begin augustus een stervende vrouw achterlieten langs het spoor. De drie hadden de hulpdiensten gebeld, maar gingen er vervolgens vandoor, schrijft Spits donderdag.

De twee machinisten en een conducteur werden op 7 augustus gewaarschuwd door een voorgaande trein dat er een lichaam langs het spoor lag bij Holendrecht. Het drietal trof de zwaargewonde vrouw even later aan. Tegen de voorschriften in wachtten zij echter niet op de ambulance. De vrouw overleed later in een ziekenhuis.

De drie zijn verhoord, maar worden niet meer verdacht van een misdrijf. De spoorwegpolitie vermoedt dat de vrouw zelfmoord wilde plegen. Volgens Spits heeft de NS bewust geprobeerd het verhaal stil te houden.


NS liet zwaargewonde vrouw in de steek (Foto: Novum)

Portugal en Brazilië naar finale WK onder 20

De voetbalploegen van Portugal en Brazilië strijden zaterdag om de wereldtitel voor spelers onder 20 jaar. In Colombia schakelde Portugal in de halve finale Frankrijk uit met 2-0, terwijl Brazilië met dezelfde cijfers Mexico uitschakelde. Frankrijk en Mexico mogen zaterdag nog wel op voor de derde plaats.

Brazilië gaat zaterdag op jacht naar zijn vijfde jeugdwereldtitel en wil revanche voor de finale die de ploeg twee jaar geleden in Egypte verloor van Ghana. Ook Portugal won het WK onder 20 al twee keer eerder. Twintig jaar geleden was de laatste keer, ook toen was Brazilië de tegenstander in de finale. In die Portugese ploeg zaten spelers als Luis Figo, Rui Costa en Joao Pinto.

VVV-Venlo stelt ultimatum aan Ajax

Ajax moet voor het middaguur de deal van Dennis Gentenaar afronden. Doen de Amsterdammers dat niet, dan gooit VVV-Venlo de deur dicht.

De club van trainer Frank de Boer is op zoek naar een vervanger van de naar AS Roma vertrokken Maarten Stekelenburg. N.E.C.-doelman Jasper Cillessen is de beoogde opvolger van de Oranje-international, maar mocht Ajax naast het talent grijpen, dan is Gentenaar het alternatief. VVV wil echter niet blijven wachten op de koploper.

"Na twaalf uur verkopen we Dennis niet meer. Hoe verder in augustus, des te lastiger het wordt voor ons om een vervanger aan te trekken. We hebben een vervanger op het oog, maar die optie vervalt ook voor het einde van deze week", zegt directeur voetbalzaken Mario Captein tegen De Limburger.

Captein verwacht niet dat Ajax nog aanklopt voor Gentenaar. Hij denkt dat de Amsterdammers nog altijd vol voor Cillessen gaan.

'Martin naar Omega Pharma-Quick-Step'

Volgens De Telegraaf rijdt Tony Martin volgend jaar bij Omega Pharma-Quick-Step. Dit maakte de krant vandaag bekend. De Duitser, momenteel in dienst van HTC-Highroad, verkoos de aanbieding van de Belgische formatie boven die van Leopard-Trek, Saxo Bank, RadioShack en Skil-Shimano.

Martin was dit jaar de beste in Parijs - Nice en won ook de lange tijdrit in de Tour de France. Martin is de vierde renner die de overstap van HTC naar de ploeg van Patrick Lefevere maakt. Eerder haalde de nieuwe Belgische fusieploeg de gebroeders Velits en Frantisek Rabon.

Verhoek: "Kan ook leven buiten Den Haag"

Wesley Verhoek leek eerder deze zomer te vertrekken bij ADO Den Haag, maar de aanvaller zag af van een overstap naar Engeland.

Verhoek ging aanvankelijk in op een aanbieding van Nottingham Forest, maar na een nadere kennismaking besloot de Hagenaar toch af te zien van een overstap. De aanvaller had niet het goede gevoel. "Ik kon twee dingen doen", zei de gewilde Verhoek tegen Voetbal International.

"Alsnog tekenen, een masker opzetten en hopen dat ik de komende tijd misschien tóch daar mijn geluk zou vinden, óf eerlijk tegen mezelf zijn en de transfer afblazen. Ik heb voor dat tweede gekozen", aldus de buitenspeler van ADO, die een toekomstige transfer zeker niet uitsluit.

"Heimwee betekent dat ik alleen met het thuisfront bezig was en niet zonder Den Haag kan. Ik ben Hagenees en ik voel me daar helemaal thuis, maar dat betekent niet dat ik nergens anders zou kunnen aarden", besluit Verhoek, die ontkent dat hij terugkeerde vanwege heimwee.

Ook Gerrans naar GreenEdge

Simon Gerrans is de nieuwste aanwinst voor de nieuwe Australische wielerploeg GreenEdge. De Australiër komt over van Team Sky, waar hij sinds 2010 onder contract stond. Gerrans was dit jaar derde in de Amstel Gold Race en won eerder al eens een etappe in de Giro, Tour en Vuelta.

Hij wordt teamgenoot van onder meer Pieter Weening en Sebastiaan Langeveld, die overkomen van de Rabobank. Ook Stuart O'Grady zal volgend jaar de kleuren van GreenEdge verdedigen.

Guardiola evenaart clubrecord Cruijff

Josep Guardiola is op gelijke hoogte gekomen met Johan Cruijff. De Catalaan veroverde in de nacht van woensdag op donderdag zijn 11e prijs als trainer van FC Barcelona, waarmee hij nu het clubrecord deelt met Cruijff.

Guardiola (40) werd in de zomer van 2008 aangesteld als opvolger van Frank Rijkaard. Met Barça won hij sindsdien twee keer de Champions League, de wereldbeker voor clubteams, drie landstitels, de Spaanse beker, de Europese Supercup en nu voor de derde keer de Spaanse Supercup.

Guardiola maakte deel uit van het 'Dream Team' van Cruijff dat in 1992 de Europa Cup 1 veroverde en vier keer op rij kampioen van Spanje werd. Tevens won Cruijff als trainer van Barcelona de Europa Cup 2, Spaanse beker, Europese Supercup en drie keer de Spaanse Supercup.

Guardiola evenaart clubrecord Cruijff
Guardiola evenaart clubrecord Cruijff (Foto: ANP)

Assad: Syrie heeft legeroperaties gestaakt

De Syrische president Bashar al-Assad heeft aan VN-chef Ban Ki-moon meegedeeld dat het leger en de politie alle operaties tegen demonstranten hebben beëindigd. Dat heeft een woordvoerder van de VN woensdag (lokale tijd) gezegd.

Ban en Assad spraken elkaar woensdag telefonisch. In het gesprek eiste Ban dat Syrië onmiddellijk "alle militaire operaties en massa-arrestaties" zou staken. Volgens zijn zegsman uitte de secretaris-generaal zijn bezorgdheid over het "buitensporige geweld van veiligheidstroepen tegen burgers", onder meer in de kuststad Latakia. Die is de afgelopen dagen door tanks en marineschepen onder vuur genomen.

Assad: Syrië heeft legeroperaties gestaakt
Assad: Syrië heeft legeroperaties gestaakt (Foto: ANP)

CBP wil politie beelden laten keuren vóór plaatsing

Foto's en video's van overvallers en inbrekers moeten binnenkort op een speciale website komen. Wel moet de politie de beelden eerst bekijken om te voorkomen dat verdachten aan de digitale schandpaal worden genageld. Dat zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), donderdag in de Volkskrant.

De beelden moeten door burgers zelf op de site worden geplaatst. Kohnstamm hoopt dat de foto's of video's zo sneller beschikbaar komen. "Nu horen we regelmatig dat mensen beelden bij politie en justitie inleveren en pas na twee of drie maanden een reactie krijgen", zegt hij. "Er moet een nationaal, snel werkend systeem komen, onder controle van politie en justitie."

De politie moet de beelden eerst controleren omdat er wellicht mee geknoeid kan worden. "Het gebeurt dat er gemanipuleerde beelden op internet worden gezet om wraak te nemen op iemand", aldus Kohnstamm. Door de controle moeten bekenden van de politie bovendien sneller worden gepakt.

Volgens Kohnstamm is er eerder deze maand ten onrechte het beeld ontstaan dat het CBP instellingen die op eigen houtje beelden van dieven op het internet zetten, wilde beboeten. "Ik heb alleen gezegd dat een toezichthoudende autoriteit in het algemeen boetes moet kunnen opleggen die afschrikken."

Groot tekort aan artsen in verpleeghuizen

Geneeskundestudenten laten de ouderen massaal in de kou staan. Veel jongeren willen niet meer de ouderengeneeskunde in waardoor Nederlandse verpleeghuizen met een groot tekort aan gespecialiseerde artsen kampt, schrijft het AD donderdag.

"De meeste studenten geneeskunde willen tegenwoordig heroïsche dingen doen, jonge mensen redden", denkt Frank Hoek van koepelorganisatie Soon. "Ouderen helpen past niet in dat plaatje." Ook het feit dat er een stuk minder geld kan worden verdiend in de verpleeghuizen helpt mee, zegt Hoek.

Frank Roos van beroepsvereniging Verenso vreest dat instellingen nu massaal overgaan op huis- en basisartsen terwijl dat gevaarlijk kan zijn. "Zij zijn niet deskundig genoeg en ontdekken bepaalde ziektes of aandoeningen mogelijk te laat."

Momenteel zijn er 180 verpleeghuisartsen tekort. Op de opleiding tot medisch specialist ouderengeneeskunde is plaats voor 327 studenten, maar dit jaar telt de opleiding slechts 220 leerlingen.

Wereld telt dit jaar 7 miljard mensen

De wereldbevolking passeert dit jaar de grens van 7 miljard mensen. Over 14 jaar zijn er nog eens een miljard mensen bijgekomen. Dat stelt de Franse onderzoeksinstelling INED in een donderdag gepubliceerd rapport.

De groei van de wereldbevolking vlakt pas tegen het eind van de 21e eeuw af, verwachten de onderzoekers. Dan zijn er 9 tot 10 miljard mensen op aarde. De groei komt vooral voor rekening van Afrika, waar vrouwen gemiddeld bijna 5 kinderen krijgen.

China heeft het hoogste inwonertal, met 1,33 miljard mensen. India, waar nu 1,17 miljard mensen wonen, zal zijn buurland tussen nu en 2050 inhalen.

Afrojack en Armin van Buuren op ADE

Afrojack, Armin van Buuren en David Guetta staan dit jaar op het Amsterdam Dance Event. De organisatie van het evenement voor elektronische muziek heeft woensdag de eerste namen bekendgemaakt.

Verder verzorgen onder anderen Carl Cox, Bart Skils, Fedde le Grand, Ferry Corsten en Sven Väth een optreden. Het vierdaagse evenement wordt dit jaar voor de zestiende keer gehouden. Een recordaantal van 52 podia werkt mee, waaronder Paradiso, Melkweg en Escape.

Op het Amsterdam Dance Event worden 130.000 bezoekers verwacht. Belangstellenden kunnen kiezen uit ruim tweehonderd evenementen. Het ADE duurt van 19 tot en met 22 oktober.


Afrojack en Armin van Buuren op ADE (Foto: Novum)

Nieuwe massagraven in Sudanese regio

Nieuwe satellietbeelden en ooggetuigenverslagen hebben uitgewezen dat er in Zuid-Kordofan, een betwist gebied tussen Noord- en Zuid-Sudan, drie nieuwe massagraven moeten liggen. Dat zei het Amerikaanse Satellite Sentinel Project woensdag.

De onderzoeksgroep gaf foto's vrij van wat twee stapels lijken moeten zijn, verpakt in lijkzakken of zeildoek. Een derde massagraf zou onder een watertank zijn verstopt. De graven liggen in Kadugli, de hoofdstad van Zuid-Kordofan.

Hoewel de Sudanese regering in Khartoem ontkent dat er op haar bevel gruweldaden zijn gepleegd, stapelt het bewijs van oorlogsmisdaden zich langzaam op. In Zuid-Kordofan is de laatste tijd veel strijd geleverd tussen Arabische milities en zwarte stamleden die loyaal zijn aan het nieuwe Zuid-Sudan.

Grote zoekactie naar zwemmers levert niets op

De kustwacht heeft woensdag een grote zoekactie op touw gezet naar twee zwemmers die tussen Cadzand en Breskens in de problemen zouden zijn geraakt. Na twee uur intensief zoeken werd de actie gestaakt, omdat vermoedelijk geen sprake was van drenkelingen, maar van bruinvissen die voor de kust zwommen, meldt het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Een strandpost meldde iets over 15.00 uur dat tussen drie- tot vijfhonderd meter uit de kust twee zwemmers in de problemen zouden zijn. Verschillende reddingsboten, een vaartuig van Rijkswaterstaat, een boot van de politie en een Belgische helikopter van vliegbasis Koksijde werden daarop ingezet.

De zoekactie werd omstreeks 17.15 uur gestaakt, nadat het zoekgebied enkele keren intensief was afgezocht. Ook was inmiddels duidelijk dat op het strand niemand werd vermist. Ook was er geen kleding of badgoed onbeheerd aangetroffen. Daarbij worden volgens verschillende reddingseenheden regelmatig bruinvissen in het gebied gezien.

Van der Stoep (PVV) verlaat Europarlement

De Nederlandse politicus Daniel van der Stoep (PVV) verlaat het Europees Parlement. Hij stelt zijn zetel ter beschikking, omdat hij onder invloed van alcohol een aanrijding heeft veroorzaakt. Dat heeft hij in de nacht van woensdag op donderdag laten weten via Twitter en de website van de PVV-fractie.

Bij het ongeval, dat woensdag plaatsvond, bleef de materiële schade beperkt en vielen geen gewonden, aldus Van der Stoep. Toch heeft hij zich naar eigen zeggen "gediskwalificeerd als parlementariër".

Van der Stoep (30) werd in 2009 verkozen in het Europees Parlement. Daarvoor werkte hij als beleidsmedewerker bij de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Hij hield zich daar vooral bezig met binnenlandse zaken, defensie en Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken.

Tsonga verslikt zich in qualifier

Jo-Wilfried Tsonga is bij het Masters-toernooi van Cincinnati niet verder gekomen dan de tweede ronde. De nummer tien van de wereld verloor met 3-6, 4-6 van de Amerikaanse qualifier Alex Bogomolov Jr. Tsonga bereikte vorige week in Montreal nog de halve finale, waar hij moest opgeven met een armblessure.

David Ferrer (5) verloor tegen Grigor Dimitrov de eerste set, maar kwam uiteindelijk met de schrik vrij: 4-6, 6-1, 7-5.

De man van nergens (6)

Het was een smal meisje met een tuniekje aan. Alles was smal en petieterig aan haar. Ook haar taille en tietjes. Nee, dan de volle glorie van hoe heet ze ook weer? Dit meisje dat hier nu voor mij stond, ik vond haar wel leuk en lief en mooi en ze lachte ook prachtig, maar … maar wat? Geen gelul. Tijd om te zuipen.
"Mag ik een Korenwolf?" vroeg ik haar. Het mocht. En ik mocht ook een bon openen. Dat werd weer schrikken aan het eind van de avond.
"Kijk eens, een Korenwolf," hoorde ik het barmeisje zeggen.
"Da's mooi," antwoordde ik. "Laat ik die nou ook besteld hebben."
Het meisje keek me vragend aan. Leuk, die grote ogen. Heel leuk. Deze avond beloofde grandioos te worden.

Kort geding om domeinnaam Rutte

De staat spant een kort geding aan om de domeinnaam ministerpresidentrutte.nl te bemachtigen. De domeinnaam is door iemand geclaimd die hem niet af wil staan. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil dat de rechter uitspraak doet over de vraag aan wie de domeinnaam toebehoort. Het kort geding dienst donderdag bij de rechtbank in Haarlem.

De overheid kan een domeinnaam pas claimen als de bewindspersonen zijn aangesteld. Omdat tijdens de formatie al veel namen circuleren worden sommige domeinnamen vooraf al geclaimd door mensen. Meestal worden de ze tegen een kleine vergoeding overgedragen als de RVD daarom vraagt, maar in het geval van ministerpresidentrutte.nl is dit niet gelukt, meldt een woordvoerder.

Omdat tijdens de formatie lang geheim blijft wie op welke post komt, is een voorschot nemen op namen van mogelijke bewindspersonen voor de RVD niet mogelijk. "Journalisten komen daar dan snel genoeg achter", aldus de woordvoerder.

Hoewel er nog geen nieuwe verkiezingen en daaruit volgend een nieuw kabinet is, is domeinnaam ministerpresidentwilders.nl al geregistreerd. Uit het geding moet blijken of deze naam moet worden overgedragen, mocht de PVV-leider ooit plaats nemen in het Torentje.

[Super Cup] Barcelona verslaat Real Madrid

FC Barcelona heeft de Spaanse Super Cup gewonnen. Na het 2-2 gelijkspel afgelopen weekend in Madrid, werd vanavond in eigen huis met 3-2 gewonnen. Lionel Messi scoorde tweemaal en Andrés Iniesta scoorde één keer. Voor Real waren Cristiano Ronaldo en Karim Benzema trefzeker. Cesc Fàbregas maakte namens Barcelona vanavond zijn debuut.

Al na een minuut spelen kreeg Real Madrid een mogelijkheid via Cristiano Ronaldo om erg vroeg de voorsprong te pakken. De Portugees vond echter Valdés op zijn weg. Real drong aan, maar het was FC Barcelona dat de voorsprong pakte. Een steekpass van Lionel Messi zorgde ervoor dat de gehele verdediging van Real te kijk werd gezet en dat Iniesta alleen op Cassillas af kon gaan. De middenvelder passeerde zijn landgenoot en zette de Catalanen op 1-0.

Real had echter al snel een passend antwoord. Benzema wist met een voorzet van links Ronaldo te bereiken, die de bal via zijn scheenbeen achter Valdés kreeg; 1-1. De Madrilenen zetten vervolgens de jacht in naar de voorsprong, maar op slag van rust zette Messi zijn ploeg echter weer op voorsprong. Uit een hoekschop kwam de bal bij Piqué, die op zijn beurt met een hakbal de Argentijn wist te bereiken. Hij verschalkte Casillas met een wippertje en zette daarmee de ruststand van 2-1 in het voordeel van Barcelona op het scorebord.

In het tweede bedrijf werd de wedstrijd grimmiger en rommelig. Toch kwam Real weer op gelijke hoogte. Benzema wist de bal in de scrimmage achter Valdés te werken. Beide ploegen leken op een verlenging af te stevenen, maar Messi scoorde kort voor tijd de bevrijdende 3-2. Het voorbereidende werk kwam mede van de voet van Cesc Fàbregas, die zijn debuut maakte voor Barcelona. In de slotfase kreeg Marcelo nog rood na een onbesuisde actie op diezelfde Fàbregas. Vervolgens brak er een hoop tumult uit, waarbij ook David Villa en Mesut Özil een rode kaart kregen.

Lees hier het liveverslag van deze wedstrijd terug.

Live-verslag: FC Barcelona - Real Madrid (17/08/2011)

Vanavond stond de return uit de Spaanse Super Cup op het programma tussen FC Barcelona en Real Madrid. Lees hier het live-verslag nog eens na.

90' - Na zeven minuten blessuretijd is de wedstrijd klaar. FC Barcelona wint met 3-2 en na het 2-2 gelijkspel in de vorige wedstrijd is de winst van de Spaanse Super Cup een feit. Daarmee pakt de ploeg van Guardiola de eerste prijs van het seizoen 2011/2012.

90' - - Een onbesuisde actie van Marcelo op Fabrégas levert de speler van Real Madrid een rode kaart op. De kaart levert vervolgens een hoop tumult op tussen spelers van beide teams waarbij rake klappen vallen. David Villa (FC Barcelona) en Özil (Real Madrid) kregen daarvoor rood.

90' - - Barcelona-goalie Valdés krijgt geel wegens tijdrekken.

90' - Een enorme kans voor Messi om de stand op 4-2 te brengen. Hij faalt echter oog-in-oog met Cassillas.

88'
- DOELPUNT - Via Fabrégas en Adriano belandt de bal bij Messi. De Argentijnse sterspeler passeert met zijn schot opnieuw Cassillas en zet Barcelona kort voor tijd op 3-2. Hij lijkt hiermee het tweeluik definitief te beslissen.

85'
- Derde en laatste wissel aan de kant van Barcelona; De Malinees Keita vervangt Sergio Busquets.

84' - - Geel voor Coentrão na een tackle op de enkels van Adriano.

82' - Guardiola brengt zijn kersverse aankoop Cesc Fabrégas in. Hij komt in het veld in plaats van Pedro.

82'
- DOELPUNT - De verdediging van Barcelona krijgt de hoekschop van Kaká niet weggewerkt. Benzema profiteert en schiet de bal achter Valdés in het doel; 2-2.

78' - Laatste wissel van Mourinho; Özil wordt vervangen door de Braziliaanse middenvelder Kaká.

76' - - Het duel wordt steeds grimmiger. Sergio Ramos wordt met geel bestraft na een harde charge op invaller Adriano.

73' - Eerste wissel aan de kant van Barcelona. Guardiola haalt David Villa eraf en brengt Adriano in.

70' - Vrije kopkans voor Sergio Ramos na een prima corner van Özil. De Spaanse verdediger van Real kopt maar net naast het vijandelijke doel.

69' - Een afgeslagen corner komt voor de voeten van Benzema. De Fransman haalt hard uit, maar ziet zijn schot ruim over het doel van Valdés verdwijnen.

66' - Na een sterke solo van Iniesta belandt de bal bij Messi. Hij dribbelt langs de Real-verdediging en probeert Cassillas in de korte hoek te verschalken. De goalie stopt de inzet van de Argentijn.

64' - Wissel aan de kant van Real Madrid; Gonzalo Higuaín vervangt Angel dí María.

63' - Uit de daaropvolgende vrije trap mikt Messi de bal op het hoofd van Villa. De Spanjaard kopt de bal over het doel van Cassillas.

62'- - Gele kaart voor Pepe. De bikkelharde Portugees vangt Messi op en moet dit bekopen met een gele prent.

58' - Cesc Fabrégas, de kersverse aankoop van Barcelona, begint aan zijn warming-up.

54' - -  Na een venijnige overtreding van Marcelo op Messi ontstaat een opstootje. Mascherano (FC Barcelona), Marcelo en Cristiano Ronaldo (Real Madrid) krijgen geel.

53' - Cristiano Ronaldo omspeelt Dani Alves en vuurt een schot op het doel van Valdés. De keeper van Barcelona pareert het schot in de korte hoek.

46'- Real Madrid heeft afgetrapt voor de tweede helft. Real-trainer Mourinho heeft de rust gebruikt om te wisselen. Marcelo vervangt Sami Khedira. FC Barcelona start met dezelfde elf aan de tweede helft.


45' - Rust in Camp Nou. Real Madrid heeft het betere van het spel, maar net als afgelopen weekend is FC Barcelona voor rust sterker in de afronding; 2-1.

44'
- DOELPUNT - Lionel Messi zet FC Barcelona weer op voorsprong. Uit een hoekschop belandt de bal bij Gerard Pique, die op zijn beurt met een hakje Messi bereikt. Hij passeert Cassillas in de lange hoek en zet zijn ploeg op 2-1.

42' - - Xavi krijgt namens FC Barcelona een gele kaart. De middenvelder wordt op deze manier bestraft voor zijn tackle op Fábio Coentrão.

37'
- Messi glipt door de verdediging van Real Madrid heen. De Argentijn kan zijn mooie actie echter niet bekronen met een doelpunt. Het schot wordt gestopt door Cassillas.

29' - Özil ontwijkt de buitenspelval van Barcelona en kan alleen op Valdés af. Het schot van de Duitser wordt goed gestopt door de keeper van de Catalanen.

28' - - Sami Khedira (Real Madrid) krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd. De Duitser werkt Sergio Busquets hard naar de grond.

25' - Real Madrid zet steeds meer aan. Een schot van Cristiano Ronaldo belandt, via de handen van Valdés, op de lat.

22' - Uit de daaropvolgende hoekschop kopt Villa op doel, maar de poging is een makkelijke prooi voor Cassillas.

21' - Iniesta bereikt met een mooie steekbal zijn teamgenoot Pedro. Hij schiet de bal richting linkerbovenhoek, maar Cassillas redt op schitterende wijze.

19'
- DOELPUNT - Cristiano Ronaldo zet Real Madrid weer op gelijke hoogte. Uit de scrimmage komt de bal bij Benzema, die op zijn beurt de bal weer terug in de massa brengt. De bal belandt bij Ronaldo, die op zijn beurt Valdés passeert; 1-1.

15' - DOELPUNT - Na een schitterende steekpass van Messi belandt de bal voor de voeten van Andres Iniesta, die alleen op Cassillas af kan gaan. Hij verschalkt zijn landgenoot en zet Barcelona op 1-0.

12'
- Na een vlotte combinatie op het middenveld belandt de bal bij Pedro. Zijn voorzet vanaf rechts wordt maar net door Cassillas voor de voeten van Messi weggewerkt.

10' - In de beginfase probeert Real Madrid de aanval te zoeken, maar vindt het tot dusver nog geen gaatje in de hechte verdediging van Barcelona.

1' - Valdés moet al snel handelend optreden op een schot van Cristiano Ronaldo. De keeper verwerkt het schot tot hoekschop. Deze vormt echter geen gevaar.

1'- Lionel Messi en David Villa hebben namens FC Barcelona afgetrapt.

0'- Opstelling Real Madrid: Iker Casillas; Sergio Ramos, Pepe, Ricardo Carvalho, Fábio Coentrão; Xabi Alonso, Sami Khedira, Angel Di María, Mesut Özil; Cristiano Ronaldo, Karim Benzema.

0'- Opstelling FC Barcelona: Victor Valdés; Dani Alves, Javier Mascherano, Gerard Piqué, Eric Abidal; Xavi, Sergio Busquets, Andres Iniesta; Pedro, Lionel Messi, David Villa.

0'- FC Barcelona start vanavond nog zonder aankoop Cesc Fabrégas in de basis. De middenvelder, onlangs voor 29 miljoen euro overgenomen van Arsenal, zal het vanavond in eerste instantie moeten doen met een plekje op de reservebank.

0'- De heenwedstrijd, die in het Santiago Bernabéu te Madrid werd afgewerkt, eindigde in 2-2. Namens Real Madrid scoorden Mesut Özil en Xabi Alonso. David Villa en Lionel Messi zorgden voor de treffers van FC Barcelona. Real Madrid was de gehele partij de betere, maar vooral Cristiano Ronaldo en Karim Benzema faalden in de afronding.

0'- De ontmoeting tussen FC Barcelona en Real Madrid is alweer de zesde El Clásico van 2011. Real Madrid wist in de afgelopen vijf edities eenmaal te winnen. FC Barcelona won ook een keer en driemaal eindigde de strijd tussen de twee Spaanse grootmachten in een gelijkspel.

Neergeschoten Ajax-fan Westendorp overleden

Ajax-supporter Sven Westendorp, die afgelopen week voor zijn huis werd neergeschoten, is vanavond overleden. De supportersvereniging van de Amsterdamse club heeft dit bekend gemaakt. "R.I.P. Sven. Familie, vrienden en bekenden veel sterkte!," was er op Twitter te lezen.

Afgelopen vrij werd Westendorp neergeschoten door een man op een scooter. Deze schutter is vooralsnog spoorloos. Na de aanslag lag Westendorp in kritieke toestand. Het was de bedoeling om hem uit zijn kunstmatige coma te halen, maar hij bezweek aan zijn verwondingen. De Ajax-supporter is slechts 41 jaar geworden.

Het was een bekende supporter. Westendorp was eigenaar van het kledingmerk AFCA en het ticketbureau Ticket Unlimited.

'400.000 kinderen Somalië dreigen te sterven'

Zo'n vierhonderdduizend kinderen in Somalië zullen de hongerdood sterven als niet dringend actie wordt ondernomen. Dat heeft de Britse onderminister voor ontwikkelingszaken Andrew Mitchell woensdag in Kenia gezegd. De onderminister brengt ook een bezoek aan de Somalische hoofdstad Mogadishu.

Mitchell liet weten dat Groot-Brittannië Unicef voor meer dan 28 miljoen euro aan hulpgoederen levert. Hiermee kunnen tweehonderdduizend mensen twee maanden van voedsel worden voorzien. Ook zijn vaccins tegen de mazelen geleverd, genoeg voor achthonderdduizend kinderen.

Het door droogte getroffen Oost-Afrika kampt met een grote hongersnood. Meer dan twaalf miljoen mensen hebben voedselhulp nodig.


'400.000 kinderen Somalië dreigen te sterven' (Foto: Novum)

'Anzhi wil na Eto'o ook Robben halen'

Anzhi Makhachkala is nog niet klaar met shoppen. De Russen zijn dichtbij een akkoord met Samuel Eto'o en azen nu ook op Arjen Robben. De steenrijke club wil volgens Marca ook Robben verleiden tot een overstap naar Rusland. Anzhi heeft naar verluidt veertig miljoen euro gereserveerd voor de aanvaller van Bayern München. De Oranje-international speelde gisteren met Bayern in de voorronde van de Champions League.

In aanloop naar de wedstrijd tegen FC Zürich grapte Robben al over Rusland. "Ik ben blij dat ik weer fit ben en ik voel me happy bij Bayern. Maar in het leven kun je nooit iets uitsluiten. Wie weet speel ik op één of andere dag wel in Rusland," zei de vleugelaanvaller volgens De Telegraaf.

Anzhi laat zich deze zomer niet onberoerd op de transfermarkt. Behalve de aanstaande komst van Eto'o, die in drie jaar zestig miljoen euro kan verdienen, kwam ook Balázs Dzsudzsák naar Dagestan. Mbark Boussoufa en Roberto Carlos werden eerder al aangetrokken door Anzhi.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.