Nieuw uit Duitsland: kankerhonden

Berichtten we jullie onlangs al over de spermahond, onze oosterburen hebben nu weer iets nieuws uitgevonden. Duitse wetenschappers hebben namelijk de kankerhond ontwikkeld. Deze hond kan aan iemands adem ruiken of deze longkanker heeft.

Wetenschappers van het Schillerhöhe Ziekenhuis in Stuttgart hebben hun onderzoek vandaag gepubliceerd in het European Respiratory Journal, waaruit blijkt dat honden betrouwbaar in staat zijn om longkanker te identificeren in ademmonsters van patiënten. "In sommige testen waren de honden 95 procent accuraat, en ze konden tussen monsters mensen met longkanker, mensen met een chronische obstructieve longziekte en gezonde vrijwilligers van elkaar onderscheiden", aldus het proefschrift van Enole Boedeker.

Boedekers team heeft voor het onderzoek twee Duitse herders, een Australische herder en een golden retriever gebruikt. Van 220 testpersonen, waaronder longkankerpatiënten, werden buisjes lucht afgenomen en hen voor de neus gehouden. Uiteindelijk wist men in maar liefst 95 procent van de gevallen aan te geven of een patiënt ernstig ziek is.