Paus: meer ethiek in economie

Paus Benedictus XVI heeft donderdag de 'winst-ten-koste-van-alles'-mentaliteit gehekeld die volgens hem ten grondslag ligt aan de financiële crisis in Europa. Volgens de paus moeten moraal en ethiek in de toekomst weer een grotere rol gaan spelen bij de totstandkoming van economisch beleid.

"De mens moet in het middelpunt van de economie staan", zei de paus. "De economie moet niet alleen gemeten worden aan de hand van de maximalisatie van winst, maar het gemeenschappelijk goed", zei de paus aan boord van zijn vliegtuig op weg naar Madrid.

De paus is naar Spanje gekomen in het kader van de Wereldjongerendagen. Zijn vliegtuig landde iets na 12.00 uur in Madrid en werd opgewacht door een menigte jonge pelgrims die met vooral Spaanse vlaggen zwaaiden. De kerkvader werd bij aankomst op de luchthaven ontvangen door de Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofia. Ook premier José Luis Rodriguez Zapatero en oppositieleider Marian Rajoy waren aanwezig om de kerkvader welkom te heten.

Niet iedereen in Spanje is even blij met het bezoek van de paus. Eerder donderdag werden acht mensen gearresteerd die tegen de komst van de paus protesteerden, elf betogers raakten gewond. De betogers zijn boos dat belastinggeld wordt gebruikt om het bezoek van de paus te bekostigen. Volgens hen kan het in economisch zwaar weer verkerende Spanje dat geld wel beter besteden.


Paus: meer ethiek in economie (Foto: Novum)