Politie geeft transcripten telefoontjes Breivik vrij

Anders Behring Breivik, de man die bekend heeft aanslagen te hebben gepleegd in Oslo en op het eiland Utøya, belde twee keer vanaf het eiland tijdens de schietpartij, maar hing vervolgens op. Dat heeft de Noorse politie donderdag bekendgemaakt.

Het eerste telefoontje kwam 26 minuten voordat de politie op het eiland arriveerde en Breivik in de boeien sloeg. "Ik ben op dit moment op Utøya. Ik wil me overgeven", zei Breivik volgens de transcripten van de gesprekken die donderdag werden vrijgegeven.

Volgens de politie nam de telefonist het telefoontje serieus en werd er teruggebeld. "Niemand nam op", aldus politiechef Sissel Hamer.

Een minuut voordat Breivik werd opgepakt, belde hij nog een keer. Hij verzocht doorverbonden te worden met de antiterreureenheid van de politie. "Ik ben de bevelhebber van de Noorse verzetsbeweging", zei hij. "Ik heb mijn missie volbracht, dus ik wil me overgeven." Daarna hing hij opnieuw op.

De politie zei donderdag tevens dat destijds werd gedacht dat er twee tot vijf schutters op Utøya rondliepen. Ook werd vermoed dat ze de beschikking hadden over meerdere wapens en explosieven.