FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 augustus 2011

'Amerikaanse politie voorkomt aanslag school'

De Amerikaanse politie heeft een 17-jarige jongen gearresteerd die van plan zou zijn geweest een bomaanslag te plegen op zijn voormalige school in Tampa. Dat heeft een politiewoordvoerder woensdag bekendgemaakt.

De jongen had materiaal in huis om bommen te maken. Volgens de politie was de jongen van school gestuurd en wilde hij veel slachtoffers maken.

De politiechef van Tampa, in de staat Florida, zei dat 'waarschijnlijk een potentiële catastrofe' is voorkomen. De jongen werd dinsdag opgepakt.

Sopraan Karin Strobos wint Grachtenfestivalprijs

Mezzosopraan Karin Strobos is de winnaar van de Grachtenfestivalprijs 2011. Ze krijgt onder meer een optreden in de Hermitage in Sint Petersburg. Dat heeft de organisatie van het festival woensdag laten weten.

De jury onder voorzitterschap van muziekjournalist Peter van der Lint roemt de 'tomeloze ambitie' en 'oorspronkelijkheid, concentratie en beheersing' van de operazangeres. "We gaan haar zeer waarschijnlijk op de grote podia zien", denkt jurylid Willem de Vriend.

Strobos stond meerdere keren op het Grachtenfestival. Ook dit jaar staat ze op het programma. Eerder dit jaar vertolkte ze voor De Nederlandse Opera enkele keren de rol van Octavian in Der Rosenkavalier van Richard Strauss.

De Grachtenfestivalprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan veelbelovende musici of ensembles. Het klassieke muziekfestival in de Amsterdamse binnenstad duurt tot en met zondag.

Kamer herdenkt aanslagen Noorwegen

De Tweede Kamer heeft woensdag voorafgaand aan het debat over Griekenland de aanslagen in Noorwegen herdacht. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Noorse ambassadeur.

Voorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) omschreef de moordpartij van Anders Breivik als een 'daad van waanzin', die de kernwaarden van de samenleving - vrijheid, recht, democratie - nooit mogen aantasten. "De aanslagen hebben de bevolking zwaar getroffen." Zij wenste de nabestaanden veel sterkte toe.

Ook premier Mark Rutte (VVD) uitte zijn gevoelens van medeleven en diepe verbondenheid met Noorwegen. Wat is gebeurd, was en is 'onvoorstelbaar en intens verdrietig', zei hij. Het drama heeft het Scandinavische land in het hart geraakt. Hij schreef de moordpartij toe aan de 'verknipte geest' van een fanatiekeling.


Kamer herdenkt aanslagen Noorwegen (Foto: Novum)

Illegale migranten Malta bekogelen politie

Illegale migranten uit Noord-Afrika hebben woensdag op Malta agenten en militairen bekogeld met stenen en andere voorwerpen. Een protest tegen de slechte omstandigheden in een asielzoekerscentrum ontaardde in geweld. Er raakten negentien mensen gewond.

Het protest begon vreedzaam. Twee migranten, wier aanvraag voor humanitaire bescherming was afgewezen, klommen in een hek dat was afgezet met prikkeldraad. Anderen sloten zich bij dit protest aan en begonnen met stenen te gooien. De oproerpolitie werd ingezet om de situatie tot bedaren te brengen. Zij gebruikte traangas om het geweld te beëindigen.

"Een grote meerderheid van de migranten die in het asielzoekerscentrum zaten, nam deel aan de rellen. Ze gooiden grote stenen naar medewerkers en militairen. Ze sloopten bedden en andere houten voorwerpen om zichzelf te bewapenen", aldus de regering in een verklaring. De migranten zouden ook vuilnisemmers in brand hebben gestoken. Vijftien agenten, drie militairen en een migrant liepen verwondingen op.

Er zijn 23 migranten aangeklaagd voor het veroorzaken van de rellen, het beschadigen van openbaar bezit en het verwonden van ambtenaren. De beklaagden ontkenden allen schuld.

Drie jaar cel geëist voor neersteken fietser

Tegen een 21-jarige man uit Rotterdam is woensdag drie jaar cel geëist voor het neersteken van een man in Moordrecht bij wie hij achterop de fiets zat. De twee mannen hadden ruzie, omdat het slachtoffer met het nichtje van de verdachte naar bed zou zijn geweest.

De steekpartij vond in februari plaats. Toen agenten ter plaatse kwamen, troffen ze alleen het gewonde slachtoffer aan. De Rotterdammer was op dat moment al verdwenen. Het slachtoffer raakte zwaargewond naar een ziekenhuis vervoerd.

Het nichtje van de verdachte had volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag haar moeder verteld te zijn verkracht door het latere slachtoffer toen zij vermoedde in verwachting te zijn. De verdachte nam vervolgens contact op met het slachtoffer om met hem te praten. De mannen spraken af elkaar buiten te ontmoeten.

Na de ontmoeting vertrok het tweetal per fiets. Tijdens de rit vond de steekpartij plaats. Het slachtoffer wilde aanvankelijk geen aangifte doen. Toen de verdachte zich vier dagen na het steekincident bij de politie in Gouda meldde, veranderde het slachtoffer echter van gedachten. De verdachte heeft de steekpartij bekend.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Plunderen zit ons in het bloed

Die Engelse plunderaars, zijn dat pure criminelen? Of is het niet meer dan logisch, misschien zelfs een beetje terecht dat kanslozen die leven in verpauperde woonwijken, gaan halen wat ook hen toekomt? Of is het een symptoom van een samenleving waarin de samenhang verdwenen, en waar het ieder voor zich is? Dan zijn die plunderaars eigenlijk avonturiers die de maatschappelijke jungle in gaan en nemen wat ze nodig hebben. Of is het banaal jongetjesgedrag? Alleen een graadje erger omdat ze voor galg en rad opgegroeid zijn. Slecht voorbeeld doet slecht volgen.

Moeder straft zoontje met hete saus

Een vrouw in Alaska is aangeklaagd voor kindermishandeling omdat ze haar Russische adoptiezoontje als straf hete saus in zijn mond had gegoten. De zaak kwam aan het licht in een aflevering van het televisieprogramma Dr. Phil.

De vrouw, Jessica Beagley, strafte haar zoontje, omdat die zou hebben gelogen over de reden waarom hij op school op zijn kop had gekregen. Naast de hete saus dwong ze de jongen ook naakt onder een ijskoude douche te staan, zeiden aanklagers woensdag.

Trouwe kijkers van Dr. Phil belden de politie toen in het programma beelden werden getoond van Beagley op het moment dat zij haar zoontje strafte.

'Israël biedt geen excuus aan voor commandoraid'

Israël biedt Turkije geen excuses aan voor de commandoraid op een hulpkonvooi voor Gaza. Dat heeft een Israëlische regeringsfunctionaris woensdag gezegd. Volgens hem heeft de reden dat Israël excuses weigert te maken met een 'geloofwaardigheidskwestie'.

Bij de raid, die vorig jaar mei plaatsvond, kwamen negen Turkse activisten om het leven. Als gevolg van de actie verslechterden de banden tussen de twee landen dramatisch. Beide landen geven elkaar de schuld.

Turkije zei in eerste instantie dat het zich wilde verzoenen met Israël als Jeruzalem excuses aanbood en de nabestaanden van de slachtoffers een schadevergoeding zou betalen. Israël was daar volgens de functionaris toe bereid, maar trok zich terug toen Turkije aanvullende eisen begon te stellen. Een daarvan was het opschorten van de publicatie van een VN-rapport, waarin naar verluidt de Israëlische versie van het verhaal werd verteld.

Sno: "Ik zal laten zien dat ik helemaal fit ben"

Evander Sno heeft vandaag een eenjarig contract getekend bij promovendus RKC Waalwijk en is blij met zijn beslissing. De middenvelder wil bij de club uit Brabant laten zien dat hij er nog is.

"Ik wil doorgaan waar ik gebleven was en me verder ontwikkelen. Ik ben een tijdje terug al door de club benaderd. Toen besloot ik een gesprek te arrangeren. Dat gesprek verliep positief, waarop ik besloot naar RKC te gaan", vertelde Sno op de officiële clubsite.

"Het voornaamste is dat ik aan voetballen ga toekomen. Ik wil laten zien dat ik er nog ben en vooral genieten. Ik heb nu twee wedstrijden van ze gezien. RKC heeft een goed team. Ik zal laten zien dat ik helemaal fit ben. Dit is positief voor mij en voor de club; een win-win-situatie. "

Eerder deze zomer was de 24-jarige middenvelder dichtbij een transfer naar het Italiaans Genoa. Helaas kwam de ex-Ajacied niet door de medische keuring vanwege de problemen die hij in 2010 had met zijn hart. Er waren geen nieuwe complicaties aanwezig maar door zijn verleden kwam hij niet in aanmerking voor een spelerslicentie.

Mogelijk maakt Sno vrijdag zijn debuut voor RKC Waalwijk, de club gaat dan op bezoek bij Roda JC.

'Satudarah open voor gesprek met politie'

De Molukse motorclub Satudarah staat open voor een gesprek met de politie en de burgemeester in Breda. Dat laat advocaat van de club Erik Thomas woensdagavond weten. "De leden gaan een gesprek niet uit de weg als iemand problemen met ze heeft."

Dinsdag werd bekend dat in het centrum van Breda vanaf vrijdag in het weekeinde verscherpte veiligheidsmaatregelen gelden. In een door burgemeester Peter van der Velden aangewezen zogeheten veiligheidsrisicogebied mag de politie komende vier weekeinden preventief fouilleren, onder meer vanwege angst voor problemen met motorclubs.

Vorige week zouden enkele leden van Satudarah onder meer portiers van horecazaken in Breda hebben bedreigd. De politie is een onderzoek gestart naar de incidenten.

De Harleydag, die zondag plaats zou vinden in Breda, is afgelast. De organisatie en de gemeente werden het niet eens over de veiligheidseisen. De gemeente verwacht dat er toch veel motorliefhebbers naar de stad komen en neemt het zekere voor het onzekere. Deze zomer werden meer motordagen afgelast uit angst voor confrontaties tussen motorbendes.

De advocaat noemt het niet verstandig dat de burgemeester en de politie in de media uitspraken doen waardoor inwoners de indruk krijgen dat er 'een oorlog op uitbarsten staat'. In media werd onder meer beweerd dat leden van de motorclub bewapend zijn. "Het lijkt mij dat de gemeente zich daarmee in de eigen voet schiet. Dat soort berichten zorgt alleen maar voor onrust."

Dergelijke verdachtmakingen werpen de leden van de club volgens de advocaat overigens verre van zich. "We merken te zijner tijd wel wat uit het politieonderzoek blijkt."

De advocaat stelt daarbij het idee te hebben dat het een trend is dat burgemeesters tegenwoordig 'hard en stoer' optreden. Hij noemt daarbij als voorbeeld ook de bewoner van een beschoten woning in Eindhoven, die van de burgemeester zijn biezen moest pakken. "De vraag is of zo'n optreden echt verstandig is en recht doet aan alle betrokkenen." Thomas benadrukt echter geen inzage te hebben in alle informatie.

[CL] Uitslagen vierde voorronde (17/08/2011)

Ook vanavond stonden er vijf wedstrijden op het programma uit de vierde voorronde van de Champions League. De returns zijn volgende week. De winnaars komen uit in de groepsfase van de Champions League. De loting hiervan vindt plaats op 25 augustus.

Uitslagen vierde voorronde Champions League:

Thuis Uit Uitslag
Wisla Kraków (Pol)
APOEL Nicosia (Cyp)
1-0
Dinamo Zagreb (Kro)
Malmö FF (Zwe)
4-1
Odense BK (Den)
Villarreal (Spa)
1-0
Bayern München (Dui)
Robben 1x
FC Zürich (Zwi)
2-0
Maccabi Haifa (Isr)
RC Genk (Bel)
2-1


Bastian Schweinsteiger zette zijn ploeg Bayern München op 1-0 tegen FC Zürich (Foto: Pro Shots)

Rijbewijs kwijt na rijden gemotoriseerde bierkoeler

Een man in Australië is zijn rijbewijs kwijtgeraakt na een ritje op een gemotoriseerde bierkoeler. Uit een blaastest bleek dat hij drie keer het limiet op had.

De 23-jarige Chris Petrie kocht het voertuig met een 50cc-motor online voor circa 450 euro. Hij had hier met een vriend aan zitten sleutelen. Ze hadden de koelbox alvast gevuld met een aantal alcoholische versnaperingen, waarvan ze tijdens het sleutelen gretig gebruik maakten.

Direct nadat ze klaar waren ging Petrie de weg op om het voertuig uit te proberen. Niet veel later kwam hij de politie tegen die hem liet blazen. Hij heeft voor het rijden onder invloed een rijontzegging voor tien maanden gekregen en daar bovenop nog eens een geldboete van 360 euro.

Eindelijk geheugen voor vagina uitgevonden

Het gezegde 'iedere vrouw heeft iets goeds, maar je moet het er wel zelf instoppen', kan wel eens een heel andere betekenis krijgen. Een Amerikaanse firma heeft namelijk een bijzondere USB-stick ontwikkeld. De Duet is ook te gebruiken als vibrator.

"In een wereld waar hoogwaardige technologie en luxe design naar alle uithoeken van ons leven lijken te raken, zouden de meest intieme ervaringen geen uitzondering moeten zijn", zo laat moederbedrijf Crave weten op hun website. Zodoende besloot de firma uit San Francisco een vibrator te ontwikkelen met twee motoren en een geheugenopslag.

Voor een bedrag van 125 dollar krijgt moeder de vrouw een seksspeeltje met 8 GB aan geheugen. Voor een hoger bedrag is er ook eentje met 16 gig te verkrijgen. De fabrikant is echter nog wel op zoek naar investeerders om de Duet op de markt te brengen, dus voorlopig is hij nog niet te koop.

Duet
*Klik* Brrrrrrrrr *sopsopsop*

Chavez wil goudmijnen nationaliseren

De Venezolaanse president Hugo Chavez wil de goudmijnen in zijn land nationaliseren. De opbrensten kan Venezuela steken in internationale reserves, zei hij woensdag.

De belangrijkste goudmijnen, in het zuidoosten van het land, zijn in handen van een Russisch bedrijf. In februari annuleerde de Venezolaanse regering de concessie in een goudmijn van een Canadees bedrijf.

Chavez zei vlug een decreet te presenteren dat de nationalisering in gang moet brengen. Hoe dit decreet afwijkt van een wet uit 1965 is niet bekend. In dat jaar ging Venezuela namelijk al over tot de nationalisering van zijn goudmijnen. Twaalf jaar later gaf de regering zichzelf het exclusieve recht op het delven van goud.


Chavez wil goudmijnen nationaliseren (Foto: Novum)

Activision niet blij met modder gooien EA

Activision heeft gereageerd op de opmerking van EA's John Riccitiello. Riccitiello heeft in de strijd tussen Battlefield en Modern Warfare gemeld dat hij graag zou zien dat Call of Duty 'van binnenuit gaat rotten.' Een ongepaste opmerking, aldus Activision Publishing CEO Eric Hirshberg.

Hirschberg vertelt dat hij liever bezig is met het maken van goede games dan met modder te gooien naar andere ontwikkelaars. Hij geeft aan dat een beetje competitie gezond is, maar dat het wel leuk moet blijven: "It keeps us all on our toes and ultimately makes the games better. It’s healthy. But it’s one thing to want your game to succeed and another thing to actively, publicly say you want other games to fail."

Hij besluit verder niet in te gaan op de opmerking van Riccitiello en vertelt rustig verder over de voordelen van de markt wanneer andere ontwikkelaars goede games neerzetten. Zijn volledige verhaal kun je hier lezen. Activision lijkt het pad van de grotere te kiezen. Geen modder teruggooien dus, althans, niet direct.

Inter toont interesse in Lavezzi en Forlán

Internazionale voorzitter Massimo Moratti gaat er vanuit dat aanvaller Samuel Eto'o voor 31 augustus de transfer maakt naar het kapitaalkrachtige Anzhi Makhachkala. De Nerazzurri moeten dus op zoek naar versterking. Volgens Italiaanse media zijn Diego Forlán (Atlético Madrid) en Ezequiel Lavezzi (Napoli) kandidaten.

"Dat zijn inderdaad spelers waar wij aan denken. We bekijken nu onze opties en dan zullen we zien wat er gaat gebeuren." Internazionale zag Carlos Tévez als geschikte kandidaat om de taak van aanvalsleider op zich te nemen . Ondanks het bedrag dat zij overhouden aan de transfer van Eto'o, zo'n dertig miljoen euro, lijkt de komst van de dure Argentijn uitgesloten.

"We hebben het geld nodig vanwege de financiële fair play-regels. We moeten die regels serieus nemen, anders kunnen we niet meedoen aan de Champions League", vertelde Moratti.

Neergeschoten Ajax-supporter overleden

De 41-jarige man die vrijdagochtend werd neergeschoten in Amsterdam-Slovervaart, is woensdagavond overleden. Dat heeft de politie bevestigd. Op het stoffelijk overschot gaat sectie worden verricht.

De Amsterdammer Sven Westendorp werd meerdere keren geraakt voor zijn woning in de Borgloonstraat. De schutter vluchtte op een scooter.

De AFCA Supportersclub meldde eerder op de dag al dat de tickethandelaar en Ajax-supporter was overleden. Ook op Facebook en Twitter maakten diverse Ajax-fans melding van Westendorps dood. De toestand van Westendorp was sinds de schietpartij kritiek en hij werd tot woensdag kunstmatig in coma gehouden.

De Amsterdammer was eigenaar van Ticket Unlimited, een bureau dat handelt in kaarten voor concerten en sportwedstrijden. Hij was ook merchandiseproducent van AFCA en eigenaar van het gelijknamige kledingmerk. De site van de supportersvereniging is woensdagmiddag op zwart gezet vanwege het overlijden van de man.

Katy Perry evenaart Billboard-record Jackson

Katy Perry is er als eerste vrouwelijke artiest in geslaagd met vijf nummers van één album op de eerste plek te komen in de Billboard Hot 100. De belangrijkste Amerikaanse hitlijst bestaat 53 jaar.

Perry behaalt haar succes met de nummers California Gurls, Teenage Dream, Firework, E.T. en Last Friday Night. De liedjes komen allemaal van het album Teenage Dream. Katy is de eerste vrouwelijke artiest die deze mijlpaal bereikt. Toch is ze niet de eerste atiest die het lukt, Michael Jackson kreeg eerder hetzelfde voor elkaar. Van zijn plaat Bad behaalden eind jaren tachtig ook vijf nummers de hoogste positie in de lijst.

Katy Perry brak in 2008 door met I Kissed a Girl, afkomstig van de plaat One of the Boys. Het nummer stond in meer dan twintig landen bovenaan de hitlijsten, waaronder in Nederland.

Van der Vaart: "Hearts heeft kleine kans"

Rafael van der Vaart speelt morgen met Tottenham Hotspur in de Europa League tegen Heart of Midlothian uit Schotland.

"Ik weet niet veel van Hearts", zei Van der Vaart tegen Schotse media. "Ik ken ze van naam en ik weet dat ze na Rangers en Celtic de beste club zijn. Ondanks dat ik de namen van de spelers niet ken, denk ik dat het een interessant wedstrijd wordt. Zij hebben een kans, maar wel een kleine."

Van der Vaart bewaart goed herinneringen aan Schotse ploegen. In 2003 beleefde hij met Oranje zijn internationale doorbraak tegen Schotland in de play-offs om een ticket voor Euro 2004. "Toen we in Glasgow verloren zaten alle jonge spelers op de bank. Alle grote namen speelden destijds."

"Bondscoach Advocaat zij voor de return dat hij alle jonge spelers zou inzetten. Voor Sneijder, mij en nog één of twee anderen was het de eerste grote interland voor Oranje. Een erg bijzonder moment", blikt Van der Vaart terug op de memorabele 6-0 overwinning in de Amsterdam ArenA.

Voetballers over de grens - Week 33

Ook dit seizoen zal FOK!sport onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Drie treffers Huntelaar tegen 1. FC Koln, Cotbuss herpakt zich in 2.Bundesliga...

Na de stunt van vorige week (0-1 winst tegen Bayern Munchen) was Borussia Monchengladbach ook afgelopen weekend dichtbij een verrassing. In eigen huis kwam de ploeg, waar Roel Brouwers weer een basisplaats had, halverwege de tweede helft met 1-0 voor tegen VfB Stuttgart. De bezoekers, waar Khalid Boulahrouz de gehele partij in de verdediging stond, wisten echter de gelijkmaker nog te scoren. Brouwers speelde de wedstrijd overigens niet uit, onze landgenoot pakte tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart en mocht vroegtijdig de kleedkamers opzoeken. Door de puntendeling staat Monchengladbach na de tweede speeldag op de vierde plek.

Klaas-Jan Huntelaar kende een uitstekend weekend met Schalke 04. Zijn ploeg won met maar liefst 5-1 van 1.FC Koln en de spits zelf scoorde maar liefst drie keer. Voor rust benutte de Nederlander een strafschop en na de pauze liet hij het netje nog eens tweemaal bollen. Door de overwinning steeg Schalke naar plek zes. FC Augsburg heeft ook het tweede duel van dit seizoen gelijkgespeeld. Op bezoek bij 1. FC Kaiserslautern speelde de ploeg van trainer Jos Luhukay met 1-1 gelijk. Paul Verhaegh en Lorenzo Davids kregen van de Nederlandse oefenmeester een basisplaats. Davids werd een kwartier voor tijd gewisseld. Augsburg vinden we na speelronde twee terug op de dertiende plek.

In de 2.Bundesliga heeft Energie Cotbuss zich herpakt van de zeperd van vorige week (0-5 verlies tegen 1860 Munchen). Op bezoek bij Alemannia Aachen werd met 0-2 gewonnen. Jules Reimerink kwam tien minuten voor tijd als invaller in het veld bij de winnende ploeg. Bij de verliezende ploeg kregen doelman Boy Waterman en Bas Sibum een basisplaats. Anouar Hadouir viel na ruim een uur spelen in. Alemannia Aachen is na vier wedstrijden nog altijd puntloos, terwijl Cotbuss naar plek vijf wist te stijgen.


Klaas-Jan Huntelaar, goed voor drie treffers (Foto: Pro Shots)

Krul onderscheidt zich tegen Arsenal, Emnes matchwinnaar in Championship...

De Engelse Premier League is deze week weer van start gegaan. Sluitpost Michel Vorm maakte afgelopen maandag zijn debuut in het Engelse voetbal. De doelman heeft FC Utrecht verruilt voor Swansea City. Vorm en landgenoot Kemy Agustien moesten in het eerste duel op visite bij Manchester City, de debuterende doelman hield in de eerste helft prima stand. Maar The Citizens voerde de druk in het tweede bedrijf flink op en kwamen al snel tot het eerste doelpunt, hierna volgde er nog drie. Swansea City verloor met 0-4. Wigan Athletic moest aantreden tegen Norwich City maar kon in eigen stadion niet verder komen dan een gelijkspel. Ronnie Stam, oud speler van FC Twente, mocht niet starten. De verdediger werd in de 82ste minuut pas ingezet. Eindstand: 1-1. Naast Michel Vorm is ook Tim Krul actief als doelman in de Premier League.  De Hagenees wist het doel leeg te houden in de beladen wedstrijd tegen Arsenal. Mede dankzij Krul hield Newcastle United een punt over aan het duel waarin beide elftallen niet tot scoren kwamen.
 
Niet alleen de Premier League wordt verrijkt door een aantal Nederlanders. Ook in een divisie lager, de Championship, zijn een aantal voetballers van eigen bodem actief. Vorige week was er nog sprake van een transfer voor Hagenees Wesley Verhoek naar Nottingham Forrest. Helaas miste de ADO Den Haag speler ‘het juiste gevoel’ waardoor de deal afketste. Wel actief bij Nottingham is George Boateng, ook ditmaal speelde de ex-Feyenoorder de hele wedstrijd mee. Helaas konden zij geen potten breken op bezoek bij Millwall. Het verloor met 2-0. Middlesbrough speelde haar tweede wedstrijd uit tegen Leeds United. Het was een onrustig duel met maar liefst negen gele en twee rode kaarten. Aanvaller Marvin Emnes was dankzij een assist van Australiër Rhys Anthony trefzeker. Middlesbrough verovert dankzij de 0-1 winst de zesde plek.

Eerste zege voor Maaskant in Polen, Benson belangrijk voor Lechia Gdansk...

Robert Maaskant heeft met zijn ploeg Wisla Kraków de eerste zege van het seizoen binnen. Op de derde speeldag werd Zaglebie Lubin nipt met 1-0 verslagen. Maaskant gunde zijn landgenoten Michael Lamey en Kew Jaliens een basisplaats. Lamey werd tien minuten voor tijd gewisseld. Wisla steeg door de driepunter naar plek zeven. Slask Wroclaw is ook na de derde speeldag koploper in de Poolse competitie. De ploeg won ditmaal op bezoek bij Ruch Chorzów met 0-1. Johan Voskamp begon in de spits bij Slask Wroclaw, maar werd na een uur spelen naar de kant gehaald.

Fred Benson heeft zijn eerste basisplek bij Lechia Gdansk opgeluisterd met een treffer. De van RKC Waalwijk overgekomen spits scoorde na 25 minuten de openingstreffer tegen Cracovia Kraków. Toch was dit doelpunt niet genoeg voor de overwinning, aangezien Cracovia na rust de 1-1 wist te scoren. Koen van der Biezen bleef de gehele wedstrijd op de bank bij Cracovia. Lechia Gdansk bezet na speelronde drie de veertiende plek. Cracovia vinden we terug op plaats vijftien.


Kew Jaliens, speler van Wisla Kraków (Foto: Pro Shots)

Ghoochannejhad trefzeker in België, Barazite wint ruim met Austria Wien...

In de Oostenrijkse competitie zag middenvelder Nacer Barazite zijn ploeg Austria Wien thuis winnen met 5-0 van Kapfenberger SV. Het team uit Wenen staat hierdoor op de tweede plaats in de Bundesliga.  In de Deense Superliga was Tim Janssen ditmaal niet trefzeker in een duel tegen København. Midtjylland verloor met 2-0 en staat hiermee op de zesde plek. In Zwitserland kreeg Grasshoppers FC klop van Young Boys. Daniel de Ridder, die in de 78ste minuut gewisseld werd, zag hoe zijn ploeg in eigen huis een 0-3 nederlaag te verduren kreeg. Grasshoppers FC staat hierdoor op de achtste plek in de Super League. FC Sion trad aan tegen Luzern, maar kon ook niet overtuigen. Het team van oud Heerenveen speler, Michael Dingsdag, speelde met 1-1 gelijk.

Onder leiding van coach Adrie Koster wist Club Brugge ternauwernood te winnen van OH Leuven in eigen huis. Oud-speler van onder andere AZ, Ryan Donk, werd een basisplaats gegund. Met dank aan de nipte zege blijft de club uit Brugge op kop in de Belgische Jupiler Pro League.  Beerschot AC wist zaterdag de eerste drie punten van het seizoen binnen te slepen. De club won met een 3-1 zege van KVC Westerlo. Aanvaller Sherjill MacDonald genoot een basisplaats maar werd in de 82ste minuut gewisseld door trainer Jacky Mathijssen. Sint-Truiden heeft afgelopen weekend, met Reza Ghoochannejhad in de basis, het duel tegen Bergen met 4-2 verloren. Daardoor wacht de ploeg nog altijd op de eerste zege van het seizoen. Ghoochannejhad, voormalig speler van onder meer sc Heerenveen en sc Cambuur, scoorde na rust wel zijn tweede doelpunt van het seizoen, maar deze treffer bleek uiteindelijk niet genoeg. Door het verlies staat Sint-Truiden na dit weekend op een teleurstellende veertiende plek.


Ryan Donk, in actie tegen OH Leuven (Foto: Pro Shots)

Van Gessel trefzeker in Japan, Winter wint met Toronto FC...

Trainer Aron Winter heeft met Toronto FC afgelopen weekend de volle drie punten weten te pakken. In eigen huis werd Real Salt Lake met het kleinst mogelijke verschil verslagen (1-0). Winter gunde Danny Koevermans opnieuw een basisplek. De oud-speler van onder meer AZ en PSV wist niet tot score te komen en werd na rust gewisseld voor Javier Martina. Ook de oud-Ajacied wist geen doelpunt op het scorebord te brengen. Door de driepunter staat Toronto ook na dit weekend op de zevende plek in de Eastern Conference.

Een niveau lager, in de NASL, heeft FC Edmonton met 1-1 gelijkgespeeld tegen Fort Lauderdale Strikers. De ploeg van trainer Harry Sinkgraven kwam met 1-0 voor, maar kon niet voorkomen dat Fort Lauderdale in het tweede bedrijf weer op gelijke hoogte kwam. Sinkgraven gunde keeper Rein Baart en Ilja van Leerdam opnieuw een basisplaats. Door de puntendeling blijft FC Edmonton op de zesde plek staan, welke op het eind van het seizoen rechtgeeft op het spelen van play-offs.

Sander van Gessel heeft zijn ploeg JEF United, uitkomend in de Japanse J2 League, met een doelpunt aan de overwinning geholpen. De middenvelder, die van trainer Dwight Lodeweges een basisplaats kreeg, zette zijn ploeg tegen hekkensluiter Gifu na vijftig minuten spelen op het goede spoor door de openingstreffer te scoren. JEF United won de partij uiteindelijk met 0-2. Door de overwinning staat de ploeg op de tweede plek. De achterstand op koplop FC Tokyo bedraagt drie punten, al heeft JEF United nog een wedstrijd tegoed. De top-drie promoveert op het eind van het seizoen naar de J-League, het hoogste niveau in Japan.

Weinig succes landgenoten in Oostblok, De Zeeuw verslaat kooplustig Anzhi...

Met Demy de Zeeuw in de basis heeft Spartak Moskou het kooplustige Anzhi Makhachkala op een 3-0 nederlaag getrakteerd. De bezoekers, met onder meer Roberto Carlos, Mbark Boussoufa, Yuri Zhirkov en Balász Dzsudzsák in de basis, keken bij rust al tegen een 2-0 achterstand aan. De Zeeuw speelde de volledige wedstrijd meet bij Spartak Moskou en steeg met zijn ploeg naar de vijfde plaats.

In de Hongaarse competitie blijft Ferencváros teleurstellende presteren. Op bezoek bij Honved Boedapest werd voor de derde keer op rij verloren. Met Mark Otten in de basis verloor de ploeg ditmaal met 1-0. Otten speelde de gehele wedstrijd mee in de verdediging van Ferencváros en zag zijn ploeg door de verliespartij zakken naar de dertiende plek. 

Levski Sofia heeft in de tweede speelronde van de Bulgaarse competitie de eerste nederlaag moeten slikken. Op bezoek bij Cherno More Varna werd met 3-1 verloren. Serginho Greene en Sjoerd Ars speelden beiden de gehele partij in het shirt van Levski. Door de nederlaag zakte de ploeg, die vorig seizoen nog tweede eindigde, naar de zevende plek. Cherno More Varna voert de ranglijst na dit weekend aan.


Mark Otten, hier nog in dienst van N.E.C. Nijmegen (Foto: Pro Shots)

Buijs wint ruim met Kilmarnock, valse start voor Schaars in Portugal...

In Schotland werd er rijkelijk gestrooid met doelpunten door Kilmarnock, de club van oud-Feyenoorder Danny Buijs. De middenvelder was verzekerd van een basisplaats en speelde de wedstrijd helemaal uit. Kilmarnock won in het Rugby Park met 4-1 van Hibernian en beland hiermee op de vierde plek in de Schotse Premier League. Bij Saint Mirren stond Nigel Hasselbaink in de thuiswedstrijd tegen Motherwell niet opgesteld.  In het duel van vorige week tegen Dundee United kreeg de Nederlander een rode kaart en werd voor deze speelronde geschorst. Jeroen Tesselaar stond daarentegen wel in de basis. Saint Mirren verloor in eigen stadion met 0-1.

Ook de Portugese competitie is het afgelopen weekend van start gegaan. Ricky van Wolfswinkel verruilde deze zomer FC Utrecht voor Sporting Portugal. De aanvaller werd geen basisplaats gegund in de eerste thuiswedstrijd tegen Olhanese. Oud AZ-speler Stijn Schaars mocht daarentegen wel starten en speelde de volle 90 minuten mee. Vroeg in de wedstrijd kreeg Sporting een tegendoelpunt voor haar kiezen. Pas in de 76ste minuut werd de stand gelijk getrokken. Aan het gelijkspel houdt de club één punt over.

Mulaudzi mist WK atletiek

Mbulaeni Mulaudzi kan eind deze maand niet deelnemen aan de wereldkampioenschappen atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu. De Zuid-Afrikaan kan daardoor zijn titel op de 800 meter niet verdedigen.

Mulaudzi heeft last van een hamstrigblessure en moet daarom voorlopig rust houden. "Ik moet deze blessure met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar serieus nemen", aldus Mulaudzi vandaag.

Botsing met slagboom wordt scootmobielster fataal

De 59-jarige vrouw die dinsdagochtend zwaargewond werd aangetroffen in Hilversum is woensdagavond in een ziekenhuis overleden. Dat meldt de politie.

De vrouw werd iets voor 07.00 uur door beveiligers gevonden op de Neuweg, achter daklozenopvang de Cocon. Sindsdien lag ze in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Over de manier waarop de vrouw zwaargewond was geraakt, bestond aanvankelijk onduidelijkheid. Woensdag meldde de politie echter dat het slachtoffer waarschijnlijk met haar scootmobiel tegen een slagboom was gereden.

Vermoedelijk heeft de vrouw op het nabijgelegen Koningshof een slagboom geraakt. Getuigen hebben gezien dat ze daar werd meegenomen door een automobilist, die haar waarschijnlijk te hulp schoot. De politie zoekt deze automobilist. Een 46-jarige Hilversummer die dinsdag werd aangehouden bleek niets met het voorval te maken te hebben en is weer vrij.

Danceparty: The Qontinent 2011

The Qontinent was enkele jaren geleden een van de weinige festivals die ook een kampeer-mogelijkheid aanboden. Vorig jaar kwam hier een succesvolle pre-party bij. Inmiddels is de “kampeer-trend” ook naar de grotere evenementen in Nederland overgewaaid. Gelukkig stond dit een succesvolle editie van The Qontinent niet in de weg. De gezellige en knusse sfeer bleek weer behouden en ruim 13.000 bezoekers genoten van het brede aanbod aan elektronische dansmuziek.

The Qontinent

Ben Saunders maalt niet om uiterlijk vriendin

Het maakt Ben Saunders niet uit hoe zijn vriendin eruitziet. De zanger, die zijn geliefde Soraya in juni ten huwelijk vroeg, houdt hoe dan ook van haar.

"Het blijft mijn meisje, ook al is ze een zombie", zegt Saunders voor de camera van Novum Nieuws. De 28-jarige Ben maakt zijn debuut als acteur in de zombiekomedie Shouf Shouf Zombibi. De zanger, die zichzelf speelt in de film, moest woensdag aan de slag voor opnamen.

Ook Gigi Ravelli, bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden, maakt haar filmdebuut in Shouf Shouf Zombibi. "Ik hoop dat hiermee mijn filmcarrière begint", zegt Ravelli, die een van de hoofdrollen te pakken heeft.

Shouf Shouf Zombibi moet op 16 februari gaan draaien. In de film, die in negentien dagen wordt opgenomen, zijn verder rollen weggelegd voor Yes-R, Mimoun Ouled Radi en Sergio Hasselbaink.

Nieuwe blessure Serena Williams

Serena Williams heeft weer een blessure opgelopen. De Amerikaanse tennisster heeft zich vanwege een teenblessure moeten terugtrekken uit het WTA-toernooi van Cincinnati. Of haar deelname aan de US Open in gevaar komt is nog niet bekend.

Williams was juist net teruggekeerd na een lange voetblessure. In de afgelopen weken boekte ze twee toernooizeges en was inmiddels alweer opgeklommen naar de 31e plaats op de wereldranglijst.

Nigeria lanceert twee satellieten

Nigeria heeft woensdag twee observatiesatellieten gelanceerd. Dat heeft de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan woensdag op de Nigeriaanse staatstelevisie bekendgemaakt.

De twee satellieten zijn woensdagochtend vanaf een Russisch lanceerplatform de ruimte ingeschoten. Volgens Jonathan is een van de satellieten gebouwd door Nigeriaanse ingenieurs en wetenschappers. De andere satelliet is in samenwerking met een Brits bedrijf vervaardigd.

De eerste Nigeriaanse observatiesatelliet werd in 2003 gelanceerd. De satellieten die woensdag in een baan om de aarde zijn gebracht hebben onder meer als taak gebieden in Nigeria in de gaten te houden die geregeld door natuurrampen als droogte en overstromingen worden getroffen.

Hitzlsperger naar VfL Wolfsburg

Thomas Hitzlsperger keert terug in de Bundesliga. De 29-jarige middenvelder heeft een driejarig contract getekend bij VfL Wolfsburg.

De afgelopen jaren kwam Hitzlsperger uit voor AS Roma en West Ham United. Voor die tijd was de 52-voudig Duits international jarenlang actief voor VfB Stuttgart. Ondanks een doorlopend contract nam Wolfsburg Hitzlsperger transfervrij over van West Ham United.


Hitzlsperger naar VfL Wolfsburg (Foto: Pro Shots)

Degenkolb: "Skil uitgelezen kans voor mij"

Vandaag werd de overstap van John Degenkolb naar Skil-Shimano definitief bevestigd. De Duitser komt over van HTC-Highroad, dat na dit seizoen ophoudt met bestaan. De Duitse sprinter is zelf blij met zijn keuze voor de Nederlandse ploeg.

"Dit is ook voor mijzelf een uitgelezen kans," zei Degenkolb in een persbericht. "Ik reed dan wel in de beste ploeg van de wereld; bij mijn nieuwe team krijg ik waarschijnlijk nóg meer kansen en met de keuze voor dit project ben ik ervan overtuigd dat ik dit volgend jaar op het hoogste niveau kan laten zien."

"In de klassiekers krijg ik een vrije rol die mij goed past. Bovendien bouwt mijn nieuwe ploeg aan een sterke sprinttrein waarmee ik ook in de massasprints voor de overwinning kan gaan. Marcel Kittel en ik zijn beiden snel, vullen mekaar uitstekend aan en kunnen het daarnaast goed met elkaar vinden."


John Degenkolb blij met kans bij Skil Shimano (Foto: Pro Shots)

Zweeds huis met graftombe te koop

Een Zweedse makelaar heeft een vrij uniek stukje onroerend goed in de aanbieding. Het gaat om een huis met onder andere vijf slaapkamers en een middeleeuwse graftombe. Inclusief skelet.

Het huis op het Oostzee-eilandje Gotland werd in 1750 gebouwd op de fundering van een Russische kerk. De keuken ligt op de pastorie en de middeleeuwse tombe is tegenwoordig de kelder. Het skelet is door een glazen paneel te bezichtigen.

Volgens Leif Bertwig, de eigenaar van de makelaardij, is er geen reden om bang te zijn voor het skelet aangezien het in 'gewijde grond ligt en in vredige staat van rust verkeert'. De resten in de kelder zijn waarschijnlijk van een Russische man die zo'n achthonderd jaar geleden is overleden.

De vraagprijs voor het huis is zo'n 443.000 euro.

'AZ dichtbij aantrekken van Johansson'

Mattias Johansson staat volgens Voetbal International voor een overstap naar AZ. Zijn club Kalmar FF is dichtbij een akkoord met AZ.

De 19-jarige Johansson moet in Alkmaar de concurrentie aangaan met Dirk Marcellis ondanks dat hij in eerste instantie voor de breedte wordt aangetrokken. Gertjan Verbeek hoopt op termijn meerdere mogelijkheden te hebben voor de laatste linie. AZ sloeg een bod op Sergio Romero af.

De Argentijnse doelman mag vertrekken nadat hij lange tijd niets van zich liet horen. Romero gaf zelf aan dat hij van technisch directeur Earnest Stewart tot 4 september vakantie mocht vieren, maar dit was tegen het zere been van Verbeek. De trainer wil Romero nu van de hand doen.

Sampdoria toonde interesse en bood een bedrag van drie miljoen euro. De clubleiding van AZ ging niet akkoord met het eerste bod van de Italiaanse club, die vorig seizoen degradeerde uit de Serie A. AZ deed eerder deze week zaken met sc Heerenveen en haalde Roy Beerens binnen.

Rutten: "Oppassen voor counter tegen SV Ried"

PSV speelt morgenavond zijn eerste wedstrijd in de Europa League. De Eindhovenaren nemen het op tegen het Oostenrijkse SV Ried. De inzet van het tweeluik is een ticket voor de groepsfase van dit Europese toernooi.

Tijdens de persconferentie in de Keine Sorgen Arena vergeleek Rutten de Oostenrijkse tegenstander met het Hongaarse Debrecen. Deze ploeg was vorig jaar, tijdens de groepsfase van de Europa League, één van de tegenstanders. "Vanwege hun defensieve strategie kun je ze daar mee vergelijken. We willen winnen en het liefst ook oprankelend. Maar het zal niet al te makkelijk zijn en ook oppassen dat we niet in een counter lopen. De statistieken laten ook zien dat Ried thuis sterk is."

Rutten roemde SV Ried overigens voor de fysieke gesteldheid. "Het heeft veel weg van de werkwijze in Duitsland, op het conditionele vlak. Altijd heel fit, fysiek heel sterk", aldus de oefenmeester, die ook nog even inging op de afwezigheid van Orlando Engelaar. "Over Engelaar is geen 'mysterie' aan de hand. Hij had koorts en heeft mogelijk Phillip Cocu aangestoken, die is ook ziek."

De selectie van PSV kent overigens een opvallende naam, namelijk die van Maikel Verkoelen. De verdediger van Jong PSV zat afgelopen weekend, tijdens de competitiewedstrijd met RKC Waalwijk (1-0), op de bank. "Hij heeft het in de voorbereiding van Jong PSV goed gegaan en zit goed in zijn ontwikkeling. Als je dan een verdediger nodig hebt, neem je zo’n jongen mee."


Rutten: "Oppassen voor counter tegen SV Ried" (Foto: Pro Shots)

Gérard Depardieu plast op vloer vliegtuig

De Franse acteur Gérard Depardieu heeft op de vloer van een vliegtuig geplast. Hij kon zich niet inhouden. Volgens een medepassagier was Depardieu behoorlijk aangeschoten.

De acteur zat dinsdagavond in het vliegtuig in Parijs dat klaarstond om te vertrekken naar Dublin. De medepassagier vertelde aan de Franse radiozender Europe 1 dat Depardieu probeerde te gaan staan toen het vliegtuig klaar was om op te stijgen. "Ik wil pissen, ik wil pissen", zou hij hierop hebben geroepen.

Vervolgens zou de 62-jarige Depardieu op zijn gestaan en op de vloer hebben geplast. "We konden zien dat hij gedronken had", vertelt de medereiziger. "De stewardess stond perplex. Niemand zei iets." Vervolgens keerde het vliegtuig terug naar een parkeergelegenheid om schoongemaakt te worden.

"Ik kan alleen bevestigen dat hij in het vliegtuig heeft geplast", liet een woordvoerder van Air France-KLM weten. De vliegtuigmaatschappij heeft niet bekendgemaakt of Depardieu wordt aangeklaagd. Bij KLM Nederland is het verhaal niet bekend.

Depardieu speelde in bijna tweehonderd Franse films. In zijn vrije tijd is hij wijnmaker. Hij werd in 1990 veroordeeld toen hij dronken achter het stuur werd betrapt.

Verdachte explosie flat Emmen vrijgelaten

De 44-jarige man die was opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het veroorzaken van een explosie zondagochtend in een flat in Emmen is vrijgelaten. Politie en justitie hebben niet genoeg bewijs om hem langer vast te houden. De man blijft wel verdachte. Dat meldt de politie woensdag.

De explosie vond omstreeks 05.15 uur plaats in een berging op de benedenverdieping van de flat aan de Tammingecamp. Een gedeelte van de voorgevel van het gebouw is weggeblazen en twee bergingen raakten beschadigd. Niemand raakte gewond. Wel werden vier woningen tijdelijk ontruimd.

De politie gaat ervan uit dat de explosie met opzet is veroorzaakt. De man, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, werd zondagmiddag aangehouden bij de flat aan de Tammingecamp. Behalve aan betrokkenheid bij het veroorzaken van de ontploffing zou hij zich ook schuldig hebben gemaakt aan het bedreigen van twee mensen.

Dressuurequipe voorlopig derde

Na de eerste dag van de landenwedstrijd van de Europese kampioenschappen in Rotterdam bezet het Nederlandse team de derde plaats. Hans Peter Minderhoud en Sander Marijnissen kregen met hun paarden Exquis Nadine en Moedwill van de jury gemiddeld ruim een zeven voor hun Grand Prix-proef.

Sjef Janssen, bondscoach, heeft aldus Marijnissen zelf veel handige tips verschaft. Verder was hij zeer te spreken over zijn resultaat, in tegenstelling tot landgenoot Minderhoud die iets minder opgetogen was.

De achterstand die Oranje heeft op het Duitse team is te overzien. Morgen zal de beslissing vallen in de stijd om het goud. Edward Gal en Adeline Cornelissen zullen dan voor Nederland actief zijn.

Kamermeerderheid wijst motie van afkeuring af

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft de SP-motie van afkeuring over het optreden van premier Mark Rutte verworpen. SP-leider Emile Roemer had de motie met steun van de Partij voor de Dieren (PvdD) ingediend, omdat Rutte een onjuiste weergave zou blijven geven van het steunpakket aan Griekenland.

Alleen deze twee oppositiepartijen stemden voor de motie.

Kamermeerderheid wijst motie van afkeuring af
Kamermeerderheid wijst motie van afkeuring af (Foto: ANP)

"Vroeger wonnen we alles, ook van Ajax"

Jerson Cabral vindt het vreemd dat Feyenoord niet kan opboksen tegen Ajax, PSV en FC Twente ondanks de goede jeugdopleiding. De laatste keer dat de Coolsingel gevuld was na een behaalde landstitel was in 1999. Sindsdien ging het bergafwaarts met Feyenoord, dat in 2002 nog de UEFA Cup en in 2008 de KNVB-beker won. Cabral snapt niet dat Feyenoord met de goede jeugopleiding niet meer meedoet om de prijzen.

"Vroeger wonnen wij alles, ook van Ajax; vrij simpel zelfs. Maar nu gaat het allemaal niet zo makkelijk meer. Ik snap het niet", zei Cabral in Voetbal International. "Als je de teams in de Eredivisie per positie met elkaar vergelijkt, zit Feyenoord bij de top-drie", aldus de aanvaller.

"We zijn individueel niet slechter dan Ajax, PSV of Twente. Ik denk dat geen club in Nederland zoveel talenten heeft als Feyenoord. Het ligt aan iets anders, dat je een hecht team moet zijn. Dat waren we in de jeugd. Misschien heeft het toch te maken met de onrust binnen de club."

'Joran kan vrijkomen door traag OM'

Joran van der Sloot kan op vrije voeten komen doordat justitie in Peru geen haast maakt met zijn zaak. Dat zegt de advocaat van de omgebrachte Stephany Flores, Edward Alvarez. Als het eind december niet tot een veroordeling is gekomen, komt Van der Sloot vrij.

Alvarez laakt in de krant El Comercio de trage opstelling van justitie, die nog geen aanklacht heeft geformuleerd. Omdat verdachten in Peru maximaal anderhalf jaar kunnen worden vastgehouden zonder vonnis, vreest Alvarez dat Van der Sloot op vrije voeten komt.

Procureur Miriam Riveros Castellares, die de zaak begin juni onder zich kreeg, handelt volgens Alvarez onverantwoordelijk. "Uiteindelijk is zij niet capabel voor haar taak. Deze zaak is emblematisch, maar het lijkt voor haar weinig belangrijk", zegt Alvarez.

Het is overigens niet zo dat Van der Sloot, die wordt verdacht van de moord op de 21-jarige Flores, vervolging ontloopt als hij op vrije voeten komt. Wel mag hij het vervolg van zijn strafzaak dan in vrijheid afwachten, zonder Peru te verlaten.

Een poging van de krant om een reactie van het OM te krijgen liep op niets uit. Hetzelfde geldt voor meerdere verzoeken van persbureau Novum aan een woordvoerder van de Peruaanse justitie.


'Joran kan vrijkomen door traag OM' (Foto: Novum)

Stresstest kerncentrale Borssele van start

De kerncentrale in Borssele is begonnen aan de Europese stresstest. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken woensdag gemeld.

Uit het onderzoek moet blijken of de centrale bestand is tegen een onwaarschijnlijke combinatie van risico's, zoals aardbevingen, overstromingen en aanslagen. Een dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd bij alle 143 kerncentrales in de Europese Unie. Aanleiding is de kernramp in Japan, die werd veroorzaakt door een aardbeving in combinatie met een tsunami.

Eind oktober is de stresstest in Borssele klaar. In juni volgend jaar brengt de Europese Commissie een rapport uit over alle centrales. Dan moet blijken of er kerncentrales zijn waar maatregelen moeten worden genomen.

De exploitant van de centrale in Borssele, EPZ, heeft al een eigen onderzoek gedaan. Daaruit kwamen vijftien verbeterpunten naar voren, de meeste van procedurele aard. Volgens minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) staat de veiligheid van Borssele niet ter discussie. Hij wil een tweede kerncentrale naast die in Borssele laten verrijzen.

'Arsenal raakt na Fabregas ook Nasri kwijt'

Arsenal ziet voor de tweede keer deze een belangrijke speler vertrekken. Na Cesc Fabregas verlaat ook Samir Nasri de Londense club.

Nasri tekent volgens de BBC binnen 24 uur een contract bij Manchester City. De kapitaalkrachtige Engelse club is al langere tijd in gesprek met Arsenal over de transfer van de Frans international. Er lijkt nu een akkoord aanstaande, waardoor Nasri nog deze week bij City aan de slag gaat.

De Fransman maakte in 2008 de overstap van Olympique Marseille naar Arsenal en groeide uit tot een populaire speler door zijn onnavolgbare dribbels. Nasri is echter net als Fabregas van mening dat hij bij een andere club wel prijzen kan winnen. Arsenal wacht al sinds 2004 op een prijs.

Behalve de mogelijke sportieve verbetering kan Nasri ook aanzienlijk meer verdienen bij City, die eerder deze zomer ook al Gaël Clichy overnamen van Arsenal. De Londenaren ontvangen naar verluidt 28 miljoen euro. Trainer Arsene Wenger zag eerder ook al Emmanuel Eboué vertrekken.

The Witcher 2: 2.0 ook naar Xbox 360

The Witcher 2 zal een update krijgen die het spel naar versie 2.0 zal brengen. De update is gratis en zal automatisch gedaan worden. De Xbox 360-versie van The Witcher 2 zal ook de 2.0-update krijgen en dezelfde features bevatten als de Windows-versie. De 2.0-update is beschikbaar vanaf 29 september.

De 2.0-update zal een tutorial toevoegen, een Dark Mode-moeilijkheidsgraad en een Arena-mode waarin je verschillende vlagen van vijanden zal moeten verslaan. Er zullen voor je personage ook twintig nieuwe enhancements zijn. Wat deze enhancements inhouden is nog niet bekendgemaakt. Er is ook een nieuwe trailer voor de Xbox 360-versie die je hieronder kan bekijken. De Xbox 360-versie van het spel staat gepland voor een release in 2012.

"PSV heeft zich niet gemeld voor Matavz"

FC Groningen is vooralsnog niet van plan om Tim Matavz zomaar te laten gaan. De Trots van het Noorden wil Europees voetbal halen.

"Er is ons veel aan gelegen deze groep bij elkaar te houden. Ook Matavz", zei algemeen directeur Hans Nijland tegen Voetbal International. "Vorig jaar gaf hij de ene na de andere galavoorstelling. Ik neem aan dat iedereen dus weet wat hij kan. Wij willen hem gewoon houden", aldus Nijland.

"Tot vandaag heeft niemand zich voor hem gemeld. Ook PSV niet, nee. En ook al was het wél zo, wij hebben een fantastisch team staan en onze doelstelling duidelijk uitgesproken", verklaart de algemeen directeur van Groningen. "We willen ons direct voor Europees voetbal plaatsen."

"Het is niet de bedoeling dat we spelers als Matavz en Tadic zomaar laten gaan. We hebben de zaken financieel uitstekend voor elkaar, er is geen enkele noodzaak spelers de deur uit te doen. Ik kan niet zeggen dat ze zeker niet vertrekken. Er zijn aanbiedingen die je niet kunt afslaan."

Wozniacki onderuit in Cincinnati

Caroline Wozniacki is in de tweede ronde van het WTA-toernooi van Cincinnati uitgeschakeld. De nummer één van de wereld verloor met 4-6 en 5-7 van de Amerikaanse Christina McHale.

Petra Kvitova plaatste zich wel voor de derde ronde. De als zesde geplaatste Tsjechische speelster was Chanelle Scheepers uit Zuid-Afrika met 7-6 en 6-3 de baas.

Wozniacki onderuit in Cincinnati (Foto: Pro Shots)

Minister grijpt niet in om zenderpakket Ziggo

Minister van Media Marja van Bijsterveldt (CDA) is niet van plan zich te mengen in de ruzie tussen kabelbedrijf Ziggo en de programmaraden. Ziggo brengt het aantal analoge zenders terug van 30 naar 25, tot groot ongenoegen van de programmaraden. De SP vroeg Van Bijsterveldt om in te grijpen, maar zij vindt dat zij daar niet over gaat.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt de reactie van de minister zeer teleurstellend. Hij vindt dat ze kijkers zonder digitale televisie in de kou laat staan. "Het lijkt alsof de antwoorden op mijn Kamervragen door Ziggo zelf zijn beantwoord", zegt Van Dijk. "Er is geen enkel begrip voor analoge kijkers die ineens gewaardeerde zenders moeten missen, zoals BBC, CNN of de Duitse zenders in Limburg."

Volgens Van Dijk worden kijkers gedwongen om over te stappen naar digitale televisie, wat extra kosten met zich meebrengt. "Televisie is geen normaal commercieel product; de regering heeft een taak om te voorzien in een toegankelijk, divers en betaalbaar aanbod voor iedereen", aldus de socialist.

Valve wil EA terug op Steam

Electronic Arts heeft een poosje geleden enkele grote titels uit de winkel van Steam gehaald. Dit hebben ze gedaan om hun eigen distributieprogramma Origin te promoten en omdat er problemen waren tussen Electronic Arts en Valve. Gabe Newell heeft nu aangegeven dat ze EA wel terugwillen.

Newell heeft aangegeven dat er problemen waren tussen EA en Valve. Er wordt niet dieper ingegaan op wat de problemen precies inhouden maar Newell ziet nog wel een toekomst met EA. Newell geeft aan dat het aan Valve is om te laten zien aan EA dat het verstandig is je games via Steam aan te bieden.

Games zoals Crysis 2, Battlefield 3 en Star Wars: The Old Republic zullen exclusief zijn voor Origin, het distributiesysteem van EA.

[WRC] Loeb langer bij Citroën

Sébastien Loeb zal ook de komende twee seizoenen rijden voor Citroën. De Franse rallycoureur maakte vandaag bekend dat hij en het Franse automerk hun succesvolle samenwerking zullen voorzetten.

Loeb werd de afgelopen zeven jaar wereldkampioen bij het rallyrijden. Alle zeven jaar deed hij dat in een Citroën. Ook op dit moment gaat hij weer aan de leiding van het WK.


Loeb langer bij Citroën (Foto: Pro Shots)

Jong-a-Pin vertrekt naar Japan

Calvin Jong-A-Pin verlaat sc Heerenveen en gaat voor het Japanse Shimizu S-Pulse spelen. Bij deze ploeg treft de 25-jarige verdediger een voormalig speler van Feyenoord, Shinji Ono. De competitie in Japan loopt nog tot december.

Jong-A-Pin liep voor zijn vertrek naar Shimizu S-Pulse stage bij het Deense Odense BK en het Zweedse Helsingorgs IF, maar slaagde er niet in om de technische staf van de twee ploegen te overtuigen. Daarnaast had de defensief ingestelde speler bij sc Heerenveen een aflopend contract.

Jong-A-Pin begon carrière als professioneel voetballer in het seizoen 2005/2006 bij FC Volendam, waar hij vijf officiële wedstrijden zou spelen. In het jaar, dat daarop volgde, legde sc Heerenveen hem vast. De geboren Amsterdammers bleef de Friezen vervolgens trouw, maar werd in het seizoen 2009/2010 nog wel verhuurd aan Vitesse.

Sinds de start van zijn loopbaan speelde Jong-A-Pin 108 competitieduels, waarin hij één keer doel trof.

Vacansoleil haalt Boeckmans binnen

De WorldTour formatie van Vacansoleil-DCM heeft zich versterkt met Kris Boeckmans. De Europees beloftenkampioen van 2009 is prof sinds 2010 en viel direct op met twee overwinningen. In het voorjaar van 2011 stond de 24-jarige Boeckmans acht weken aan de kant met knieproblemen.

"Ik wil het seizoen goed afsluiten door me te tonen in de komende eendagskoersen," zei Boeckmans in het persbericht. "Ik weet dat deze ploeg goede ervaring heeft met jonge renners een kans te geven op het hoogste niveau. Ik heb dan ook veel zin in de voorbereiding op het nieuwe seizoen en de mooie stap hogerop."

Ploegleider Jean-Paul van Poppel ziet een rappe man komen: "Boeckmans past bij onze koerswijze en heeft een groeimarge. Ik was onder de indruk van zijn intrinsieke snelheid."

[GC11] MI6 Ops-mode in James Bond-trailer

Dit najaar komt Activision met een GoldenEye-versie voor PS3 en Xbox 360. Er is nu een trailer verschenen met beelden uit de vernieuwde MI6 Ops-mode. In deze mode zal je verschillende doelen moeten behalen zoals het overleven van het level of alle vijanden neutraliseren.

De mode zal nieuwe en andere levels krijgen die je niet in de singleplayer van het spel zal zien. De nieuwe versie van GoldenEye zal draaien op 60fps en heeft een nieuwe engine gekregen. Daarnaast zal de PS Move ondersteund worden en is er mogelijkheid tot multiplayer met zestien man tegelijk. Bekijk hieronder de trailer.

'Atoombom ontploft in Haarlem'

Inwoners van Haarlem moeten gisterochtend even hebben gedacht in de serie 'Jericho' te zijn beland. Aan de hemel was namelijk een paddenstoelwolk te zien, welbekend uit beelden van atoomexplosies.

Haarlemmers die gisteren naar de hemel keken, zagen een tijdje de vreemde wolk boven hun stad hangen. Desondanks is de Noord-Hollandse provinciehoofdstad niet geëvacueerd.

Het blijkt hier te gaan om een zeldzaam natuurverschijnsel. Dit treedt op als omhoog groeiende wolken worden tegengehouden door warme lucht. Hierdoor ontstaat een paddenstoelwolk, zo verklaren wetenschappers.


'2012, here we come!'

Jodie Foster financiert zoektocht naar aliens

Jodie Foster heeft de portemonnee getrokken voor de zoektocht naar buitenaards leven. De actrice heeft gedoneerd aan het Search for Extraterrestrial Intelligence Institute (SETI), blijkt uit de website van het instituut.

SETI werd eerder dit jaar gesloten wegens financiële problemen, maar kan dankzij donaties van onder anderen Foster weer op zoek naar aliens. Sinds begin augustus heeft de Amerikaanse organisatie ruim tweehonderdduizend dollar opgehaald. Hoeveel Foster, die in de film Contact uit 1997 een SETI-onderzoeker speelt, heeft gedoneerd is niet bekend.

De 48-jarige actrice, die in The Beaver samenwerkte met goede vriend Mel Gibson, staat vierkant achter SETI. De telescoop waarmee het instituut het heelal afstruint op zoek naar buitenaards leven, moet volgens Foster 'uit zijn winterslaap' worden gehaald.

[GC11] Skyward Sword krijgt datum

Menig gamer in het bezit van een Wii kijkt al even uit naar The Legend of Zelda: Skyward Sword. Over de precieze releasedatum werd echter steevast gezwegen. Niet langer: op gamescom maakte Nintendo via een persbericht bekend dat de game hier 18 november in de winkels zal liggen.

Scott Moffitt, uitvoerend vice-voorzitter van de afdeling Sales & Marketing bij Nintendo Amerika, liet in verband met de bekendmaking weten dat er op weg naar de release (voor Amerika is dat 20 november) meer over Skyward Sword zal worden bekendgemaakt. "Het is, tot nu toe, de grootste game in de serie. We hebben nog maar weinig van de gigantische ervaring laten zien."

Man vergeet 15.000 euro op stationstoilet

Een Franse zakenman heeft een hoge prijs betaald voor een snel bezoekje aan het toilet op het treinstation van de Duitse stad Frankfurt.

Hij liet in het kleinste kamertje een tas staan waarin bijna 15.000 euro zat. De tas kreeg hij terug, de inhoud niet, meldde de lokale politie woensdag.

De Fransman had het geld bij zich omdat hij een auto wilde gaan kopen en had afgesproken die contant te betalen. Na zijn toiletbezoek merkte hij pas toen hij al op weg was naar zijn afspraak met de verkoper, dat hij de tas met geld niet meer bij zich had.

Man vergeet 15.000 euro op stationstoilet
Man vergeet 15.000 euro op stationstoilet (Foto: ANP)

Straat vernoemd naar Justin Bieber

Justin Bieber krijgt zijn eigen straat in het Amerikaanse dorpje Forney in Texas. Een fan heeft ervoor gezorgd dat dorpgenoten voortaan over de Justin Bieber Way kunnen lopen.

De 11-jarige Caroline Gonzalez mocht een dag burgemeester spelen nadat zij een wedstrijd had gewonnen. De Bieber-fan greep haar kans en besloot een straat te vernoemen naar haar idool.

"Ik vind zijn muziek leuk en hem ook", vertelt de fan aan entertainmentzender E! "En ik dacht, waarom vernoemen we geen straat naar mijn favoriete zanger?"

Het staatnaambord werd dinsdag tijdens een ceremonie onthuld. Het stadsbestuur heeft Bieber nog niet kunnen bereiken om hem uit te nodigen voor een bezoekje aan het dorp.

Rechtszaak oplossen met Quake 3

De bedenker van Minecraft is bezig met een nieuwe game genaamd Scrolls. Bethesda is het niet helemaal eens met de titel van de game want het zou inbreuk maken op het patent van The Elder Scrolls. De bedenker van Minecraft wil dit allemaal oplossen met een potje Quake 3.

Bethesda wil namelijk een rechtszaak aanspannen. De bedenker van Minecraft, Markus Persson, ziet dit niet zo zitten en daagt Bethesda uit. Er worden drie rondes van drie tegen drie gespeeld in Quake 3. Als het team van Bethesda wint, dan zal Persson de naam van het spel veranderen. Wint Persson dan zal Bethesda de naam van het spel accepteren en de rechtszaak laten vervallen.

Staking in Spaans voetbal steeds dichterbij

Een staking in het Spaanse voetbal lijkt steeds dichterbij te komen nu vandaag het jongste overleg tussen de organisatie van de Spaanse voetbalcompetities en vertegenwoordigers van de spelers is mislukt. Vrijdag zullen de partijen verder praten.

"We hebben geen enkele overeenstemming bereikt. De AFE zet de hakken in het zand. Er zijn belangrijke verschillen, maar we moeten vooruit," zei Jose Luis Astiazaran, de voorzitter van LFP die 42 Spaanse profclubs vertegenwoordigt.

De AFE is de spelersvakbond die wil dat er een noodfonds opgericht wordt van waar uit spelers kunnen worden betaald die al maanden op hun loon wachten. De bond wijst er op dat ze niet op geld uit is, maar wil dat contracten gerespecteerd worden. Afgelopen seizoen vonden veel spelers, zoals Piet Velthuizen bij Hércules Allicante, dat ze recht hadden op achterstallig loon. Toen dreigde al een staking, maar deze kon afgewend worden. Mocht overleg vrijdag niets opleveren, dan kan het zijn dat de eerste speelronde in de Primera División komend weekend uitgesteld zal worden.

SP dient motie van afkeuring in

De SP heeft woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de financiële hulp aan Griekenland een motie van afkeuring ingediend. Fractieleider Emile Roemer vindt dat premier Mark Rutte (VVD) de Tweede Kamer een onjuiste voorstelling van zaken heeft gegeven.

"Dit is voor de SP-fractie onacceptabel", zei Roemer, die ervan is overtuigd dat Rutte zich vijftig miljard heeft verrekend. Zijn motie wordt gesteund door de Partij voor de Dieren, maar kan waarschijnlijk niet rekenen op een meerderheid.

Rutte heeft zijn excuses aangeboden voor de verwarring die is ontstaan, maar blijft ontkennen dat hij een rekenfout heeft gemaakt. Hij vroeg eerder tijdens het debat het vertrouwen van Roemer dat hij geen bijbedoelingen had toen hij aanvankelijk een lager bedrag noemde dat naar Griekenland zou gaan.

Meer aangiften van beschietingen snelweg

Het aantal aangiften van beschoten voertuigen de afgelopen tijd op snelwegen rond Rotterdam is opgelopen tot 27. In geen van de gevallen is iemand gewond geraakt. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) woensdag.

De beschoten voertuigen, waaronder twee bussen en auto's, liepen gesneuvelde ruiten, lakschade of kapotte koplampen op. Van de aangiften gaan er negentien over zondag 7 augustus. Vier voertuigen zouden afgelopen zaterdag op de korrel zijn genomen, de dag erna twee en maandag ook twee.

Of in alle gevallen sprake is van dezelfde daders, is nog onduidelijk. De politie sluit kopieergedrag niet uit. Afgelopen weekend is vermoedelijk een aantal keer vanuit de berm geschoten, denkt het KLPD. Het weekend ervoor is vermoedelijk juist vanuit een rijdende auto geschoten. Het KLPD gaat ervan uit dat een luchtbuks is gebruikt.

Tot nog toe zijn ruim vijftig tips binnengekomen. De gouden tip zat daar vooralsnog niet bij. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Tien rechercheurs van het KLPD en twee van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond zijn op de zaak gezet.

Zweden staakt wolvenjacht

Zweden stopt met de wolvenjacht. Onder druk van de Europese Unie, die met juridische stappen dreigt, heeft de Zweedse regering besloten de jacht eraan te geven. Het land gaat wel op zoek naar mogelijkheden om overlast veroorzakende wolven af te schieten, wat binnen EU-wetgeving is toegestaan.

De regering wil met het besluit moeizame juridische procedures in Brussel voorkomen, zei de Zweedse minister van milieu Andreas Carlgren woensdag.

Vorig jaar stond Zweden de wolvenjacht voor het eerst in 45 jaar weer toe. Prompt werd het land door Eurocommissaris voor milieu Janez Potocnik op het matje geroepen. De jacht was in strijd met EU-regels, deelde de commissaris mee.

Volgens Carlgren hanteert Potocnik echter een te rigide interpretatie van de regels en kunnen deze ook flexibeler worden toegepast. Zweden overweegt een voorstel voor hervorming van de regels te presenteren.

Hoogspringster Vlasic dreigt WK te missen

Hoogspringster Blanka Vlasic lijkt eind deze maand het wereldkampioenschap atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu aan zich voorbij te moeten laten gaan. De Kroatische kampt met een hamstringblessure en beslist eind deze week of ze naar Azië afreist of het kampioenschap aan zich voorbij laat gaan.

De 27-jarige Vlasic won in 2007 en 2009 de wereldtitel bij het hoogspringen en werd op de afgelopen Olympische Spelen in 2008 in Beijing tweede op dit onderdeel.

Smartphones geen gevaar voor Playstation Vita

De opkomst van smartphones en tablets is geen bedreiging voor de PlayStation Vita. De nieuwe draagbare spelcomputer van Sony, die volgend jaar op de markt komt, is in eerste instantie gericht op fanatieke gamers. Die spelen niet op smartphones of tablets. Dat zegt operationeel directeur Jim Ryan in een interview met Novum Nieuws.

Sony is niet van plan het voorbeeld van Nintendo te volgen. Dat bedrijf verlaagde onlangs de prijs van de Nintendo 3DS, nadat de verkoop van deze nieuwe 3D-spelcomputer tegenviel. De PlayStation Vita blijft 249 euro kosten, zegt Ryan. "Toen we de prijs tijdens de E3 onthulden, was nagenoeg iedereen verbaasd. Gamers krijgen waar voor hun geld," zegt de topman van Sony.

De Vita zou de krachtigste handcomputer zijn die ooit gemaakt is, waardoor spellen gemaakt kunnen worden met veel detail. Daarnaast beschikt de draagbare spelcomputer over meerdere besturingsfunctionaliteiten, waaronder een aanraakscherm aan de voorkant, een aanraakvlak aan de achterkant en een bewegingssensor.

Sony is niet van plan om de nieuwe spelcomputer alleen uit te rusten met kleine, simpele spelletjes. De hardwaregigant wil populaire actiegames als Uncharted en Resistance uitgeven voor de opvolger van de PSP. "Fanatieke gamers kunnen schietspellen spelen met de twee besturingssticks, terwijl games die enkele bestuurd worden via het aanraakscherm weer andere gamers aanspreekt," zegt Ryan over de functionaliteit van de Vita.


Smartphones geen gevaar voor PlayStation Vita (Foto: Novum)

Kolles: "HRT staat er goed voor"

Colin Kolles vindt dat zijn Formule 1-team HRT F1 Team er financieel beter voor staat dan enkele andere teams. De Spaanse renstal werd onlangs overgenomen door Thesan Capital, waardoor het team zich in rustiger vaarwater bevindt en zich meer kan richten op verbeteringen aan de bolides.

HRT kwam voor het seizoen 2010 in de Formule 1 onder de naam Campos Racing, maar nog voordat er een meter gereden was nam Jose Ramon Carabante het team over, waardoor er toch gestart kon worden. Het team behoort sindsdien tot de achterhoedeteams, maar nu onder de nieuwe eigenaar Thesan Capital kan er op vooruitgang gericht worden.

"Mijn doelstellingen zijn altijd duidelijk. Een team moet eerst levensvatbaar zijn om te kunnen overleven. Dat is een van de eerste doelen. Als dat je niet lukt kun je nog zoveel dromen hebben waar je niets aan hebt omdat je dan niet meer bestaat. Eerst moet het team levensvatbaar zijn en pas daarna kun je verder uitbouwen. Ik denk dat HRT redelijk zeker is van zijn toekomst," zei teambaas Kolles tegen Autosport.

"Volgens mij staan wij er beter voor dan veel andere F1-teams. Nu moeten we zo snel mogelijk op oorlogssterkte komen. Ik weet dat mensen, vooral journalisten, echter ongeduldig zijn. Toch ga ik geen onrealistische doelen stellen. Je moet je team stap voor stap verbeteren. Daar gaat het om. Als de structuur beter is kun je elementen toevoegen die je team beter maken," zei de teambaas die te horen heeft gekregen dat hij voorlopig aan mag blijven.

Sleutel voor het HRT Team is volgens Kolles efficiëntie. "We streven niet naar vijfhonderd mensen op de loonlijst. We worden een serieus F1-team dat ook de meest efficiënte renstal is. Ook in de toekomst. Het is belangrijk om dan toegewijde leveranciers te hebben of om de mogelijkheden te hebben om die onderdelen desnoods zelf te fabriceren."

Volgens de teambaas gaat zijn renstal zich nu meer richten op het seizoen 2012. Daarbij wordt de huidige bolide doorontwikkeld. De nieuwe delen die dit seizoen nog komen zijn niet zomaar geschikt voor volgend jaar. "Er komt een nieuw reglement voor de monocoque en de neus. Daarmee verandert er een heleboel. We werken nu samen met meerdere ontwerpbureaus in Groot-Brittannië. Het plan was eigenlijk om zelf faciliteiten in Engeland te hebben. In die positie verkeren we nu alleen, misschien vanwege politieke motieven, nog niet."

Japanse RPG's komen naar Europa

Nintendo heeft vandaag bekendgemaakt dat de Japanse rollenspellen The Last Story en Pandora's Tower naar de Wii in Europa zullen komen. Beide games krijgen een Europese release in 2012, over een Amerikaanse release is nog helemaal niks gezegd.

Nintendo zal de uitgeverszaken voor beide games op zich nemen hier in Europa. Amerika moet dus nog maar afwachten of de games daar zullen uitkomen. Xenoblade Chronicles is afgelopen week uitgekomen in Europa maar ook voor die game is nog niks bekendgemaakt over een release in Amerika.

Squashers starten WK tegen Zuid-Korea

De Nederlandse squashers zullen het komende zaterdag op het wereldkampioenschap voor landenteams in Duitsland in de groepsfase beginnen tegen Zuid-Korea, zo heeft loting vandaag uitgewezen. Een dag later wordt er in Paderborn tegen het als derde geplaatste Frankrijk gespeeld, waarna dinsdag Argentinië nog wacht.

Bondscoaches Ronny Vlassaks en Lucas Buit hebben de squashers Laurens Jan Anjema, Dylan Bennett, Piedro Schweertman en Bart Ravelli opgeroepen voor het WK. Zij moeten in de groepsfase bij de eerste twee zien te eindigen om een ronde verder te mogen.

Rutte vraagt om vertrouwen

Mark Rutte (VVD) heeft oppositiepartij SP gevraagd te geloven dat hij geen verkeerde bedoelingen had toen hij vorige maand verwarring zaaide over de financiële hulp aan Griekenland. De premier deed dat woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de eurocrisis.

Fractieleider Emile Roemer (SP) dreigt namelijk nog steeds met een motie van afkeuring wanneer Rutte niet onomwonden toegeeft dat hij een rekenfout heeft gemaakt. De premier bood al meerdere malen zijn excuses aan voor de ontstane verwarring, maar dat gaat de socialisten niet ver genoeg. De premier is kennelijk 'niet mans' genoeg om te zeggen dat hij zich heeft vergist, sneerde Roemer. Hij voegde er aan toe dat het er in zijn fractie 'om hing' of zwaarder geschut wordt ingezet.

Rutte benadrukte dat hij te goeder trouw heeft gehandeld. En hij heeft al meerdere keren zijn excuses aangeboden, naar eigen zeggen een 'zwaar politiek oordeel'. "Meer kan ik echt niet doen." Hij bleef weerspreken dat hij een rekenfout heeft gemaakt.

Ook Job Cohen (PvdA) hamerde op het vertellen van een eerlijk verhaal. Doet Rutte dat niet, dan zou dat ten koste kunnen gaan van het vertrouwen dat de Nederlandse bevolking moet hebben in de regering en de euro.

Tijdens het debat bleek verder dat het kabinet kan rekenen op de steun van onder meer de PvdA. Dat is nodig, omdat gedoogpartij PVV zich verzet tegen het steunen van Griekenland. "De PvdA is bereid het noodzakelijke te doen om de euro overeind te houden", zei Cohen.

Cohen verwijt het kabinet dat het geen eerlijk verhaal vertelt. Eerlijkheid is volgens Cohen nu extra van belang, omdat het kabinet de oppositie nodig heeft voor het steunpakket, aangezien gedoogpartner PVV geen cent naar Griekenland wil overmaken. Ook Alexander Pechtold (D66) eiste helderheid over de feiten. "Het gegoochel met miljarden maakt de mensen bang."

De PVV werd opnieuw hard aangevallen door D66, SP en GroenLinks dat de gedoogpartij tegen extra steun is voor Griekenland, maar het kabinet tegelijk in het zadel houdt. De gedoogpartner gedoogt dat de oppositiepartijen de regering helpen, zei Pechtold.

"Wat de PVV doet is gratis medeleven betonen naar de achterban met grote woorden, maar als het er op aankomt betaalt u de rekening door het kabinet te gedogen", zei GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent.

PVV-Kamerlid Tony van Dijck legde uit dat dit nu eenmaal een gevolg is van de gedoogcoalitie. De afspraken zijn dat de regering op dit dossier op zoek moet naar andere partijen voor steun. De PVV steunt het kabinet niet, maar zal het ook niet wegsturen. "Er is afgesproken om niet de stekker eruit te trekken."

De Kamer wilde verder weten wat het kabinet vindt van het Duits-Franse plan voor meer Europees toezicht op de begrotingen van de afzonderlijke lidstaten. Rutte vindt dat eurolanden hard moeten worden gestraft wanneer ze hun huishoudboekjes niet op orde hebben, zei hij.

De premier sprak opnieuw tegen dat Nederland hierdoor macht afdraagt aan Brussel. Die soevereiniteit is namelijk al ingeleverd toen Nederland de euro invoerde, zei hij. Wat nu gebeurt is niet meer dan het invoeren van de strikte sancties die daarbij horen, aldus Rutte.


'Kabinet moet vertrouwen herstellen' (Foto: Novum)

GroenLinks ontkent intimideren journaliste

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap heeft geen druk uitgeoefend op de journaliste die het stuk over Mariko Peters in HP/de Tijd schreef. Dit zegt een woordvoerder van GroenLinks. Lise Witteman beweerde dinsdag op haar weblog dat zij is geïntimideerd door Sap.

Witteman schreef dat Sap haar daags voor de publicatie opbelde. "Of ik wel dacht aan mijn carrière, zo als 'beginnend journalist'", zou haar zijn toegebeten. Een woordvoerder van de partij ontkent woensdag dat Sap de uitspraak zo heeft gedaan.

De partij laat wel weten dat Sap om inzage in het artikel heeft gevraagd. Die kreeg zij niet. Witteman zou ook geen toelichting hebben willen geven over haar bronnen. "Sap heeft benadrukt dat er ernstige beschuldigingen zijn geuit over een privékwestie waar geen bewijzen voor zijn overlegd en gewezen op de impact die het artikel kan hebben voor het gezin van Peters", staat in een persverklaring die GroenLinks woensdag publiceerde.

In het artikel in HP/de Tijd werd melding gemaakt van de mogelijke betrokkenheid van Peters bij de ontvoering van de kinderen van haar huidige partner. Ook werd Peters beschuldigd van belangenverstrengeling in haar tijd als diplomaat in Afghanistan. Onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken, haar voormalige werkgever, wees vrijdag uit dat Peters de gedragscode had overschreden, maar dat zij niettemin integer had gehandeld toen ze een subsidieaanvraag van haar partner behandelde.

Medewerker GGZ ontslagen om seks met cliënten

Een medewerker van GGZ Drenthe is in mei op staande voet ontslagen wegens ernstig grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt de instantie woensdag. Volgens de Meppeler Courant wordt de man ervan verdacht seksueel misbruik te hebben gemaakt van cliënten uit Meppel, Hoogeveen en omgeving.

Tegen de man wordt aangifte gedaan, laat GGZ Drenthe weten. Ook is de zaak gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en moet de medewerker voor het tuchtcollege verschijnen. De medewerker is ontslagen na intern onderzoek. Met hoeveel cliënten de medewerker contact heeft gehad, wordt nog uitgezocht.

De zaak kwam volgens de Meppeler Courant aan het rollen toen een oud-cliënte uit Meppel aan de bel trok. Het misbruik zou bij de cliënten thuis hebben plaatsgevonden. De 47-jarige oud-cliënte uit Meppel zou in 2008 voor het eerst contact met de man hebben gehad.

RTV Drenthe meldt dat de medewerker een leidinggevende verpleegkundige uit Beilen was. In sms-berichten zouden bewijzen voor de seksuele contacten zijn gevonden. De oud-werknemer zou overigens ontkennen dat sprake was van dwang. GGZ Drenthe kon de details van de krant en regionale omroep woensdag niet direct bevestigen.

Meer duidelijk over mysterieus ongeval Hilversum

De vrouw die dinsdagochtend zwaargewond werd aangetroffen in Hilversum is waarschijnlijk met haar scootmobiel tegen een slagboom gereden. Er bestond aanvankelijk onduidelijkheid over het incident. Een 46-jarige Hilversummer die werd aangehouden bleek niets met het voorval te maken te hebben, meldt de politie.

De vrouw werd dinsdag iets voor 07.00 uur door beveiligers gevonden op de Neuweg, achter daklozenopvang de Cocon. Ze ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Vermoedelijk heeft de vrouw op het nabijgelegen Koningshof een slagboom geraakt. Getuigen hebben gezien dat ze daar werd meegenomen door een automobilist, die haar waarschijnlijk te hulp schoot. De politie zoekt deze automobilist. De man die dinsdag werd gearresteerd is weer vrij.

Bastiaan Ragas: een kind is soort handtas

Bastiaan en Tooske Ragas vinden het geen offer dat ze door hun vier kinderen romantische weekeindjes en showbizzfeestjes missen. "Dat vind ik wel jammer: dat je niet spontaan een reisje kunt maken. Maar dat noem ik geen offer", vertelt Bastiaan in een interview met Margriet.

"Eén kind is een soort handtas, die kun je nog weleens bij opa en oma neerzetten. Met vier kinderen is dat ondoenlijk", vervolgt de 40-jarige acteur en schrijver. "Voor zowel onze ouders als onze kinderen." Zijn vrouw Tooske is het daar roerend mee eens. "Ze zijn nu nog zo klein, dat wil ik niet."

Bastiaan en Tooske zorgen voor vier kinderen. De 9-jarige Sem komt voort uit Bastiaans eerdere relatie met Laura Vlasblom. Met Tooske heeft hij drie dochters, de 4-jarige Leentje, Fien (3) en de 1-jarige Catoo.

"Over een paar jaar, als alle kinderen wat groter zijn en op school zitten..", fantaseert Tooske. "Dan wordt het drie maanden de Transsiberië Express en zeggen we: toedeloe, papa en mama zijn weg", vult Bastiaan aan. "Dan kunnen we heus wel een keer vragen: opa en oma, willen jullie een paar dagen bij ons in huis komen", maakt Tooske haar zin af.


Bastiaan Ragas: een kind is soort handtas (Foto: Novum)

Ruiz geen prioriteit voor Spurs

Bryan Ruiz kan een snelle transfer naar Tottenham Hotspur uit zijn hoofd zetten. Trainer Harry Redknapp van de club uit Londen heeft vandaag laten weten dat de komst van de aanvaller van FC Twente geen prioriteit heeft. "Bryan is een goede speler, maar onze interesse gaat uit naar andere opties. Ik denk dus niet dat er iets gaat gebeuren."

Redknapp bekeek dinsdagavond het duel tussen FC Twente en Benfica (2-2) in de voorronde van de Champions League. De oefenmeester hoopt wel dat hij snel Emmanuel Adebayor (Manchester City) kan verwelkomen.

Ruiz geen prioriteit voor Spurs
Ruiz geen prioriteit voor Spurs (Foto: ANP)

[GC11] Dedicated Servers voor Modern Warfare 3

Dé grote aankondiging van Activision op de gamescom is dat ze dedicated servers beschikbaar zullen stellen in Modern Warfare 3 voor pc. De functionaliteit was afwezig in voorganger Modern Warfare 2, tot groot ongenoegen van fans. Volgens Activision wilden ze beschermen tegen cheaters. 

De standvastige boycotters van MW2 zullen vast blij zijn te horen dat ze nu wel Modern Warfare 3 kunnen spelen.

Boycot MW2

'Arnautovic in beeld bij PSV'

Voetbalclub PSV is voor dit voetbalseizoen nog altijd op zoek naar een spits. De Eindhovenaren hebben volgens Bild bij deze zoektocht geïnformeerd bij Marko Arnautovic. De Oostenrijker staat momenteel onder contract bij Werder Bremen, maar kan daar niet rekenen op een basisplaats en mag daar vertrekken.

Werder kocht Arnautovic vorig seizoen voor 6,5 miljoen euro van FC Twente, nadat de Oostenrijker al een seizoen uitgeleend was geweest aan Internazionale. In de Bundesliga kwam de 22-jarige aanvaller vorig jaar in 25 optredens tot drie goals. Ook raakte hij in opspraak vanwege zijn gedrag. In Bremen heeft hij nog een contract tot medio 2014.

Overigens is PSV niet de enige club die achter Arnautovic aan zit. Volgens Bild zou ook een club uit de Franse top vijf een schriftelijk bod op de Oostenrijker hebben gedaan. In eerste instantie zou de aanvaller dan gehuurd moeten worden.

Elf leden Romafamilie Almere moeten huis uit

Elf van de dertien leden van een Romafamilie moeten hun huis in Almere uit. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Lelystad woensdag bepaald. De gemeente Almere eiste via de kortgedingrechter dat de noodopvang van de Romafamilie werd beëindigd.

In 2007 verbleven elf familieleden in één woning, waarvoor met slechts twee personen een huurovereenkomst was afgesloten. De gemeente greep in vanwege overlast en stelde twee woningen beschikbaar aan het Leger des Heils, dat de noodopvang voor Almere verzorgt.

Opnieuw veel auto's Berlijn in brand

Vandalen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag in woonwijken in Berlijn achttien auto's in brand gestoken. Een dag eerder gingen ook al elf auto's in vlammen op. De Duitse politie heeft een beloning van vijfduizend euro uitgeloofd voor informatie over de daders.

De politie in Berlijn vermoedt dat de brandstichtingen politiek gemotiveerd zijn. Volgens de politie moeten de daders gezocht worden in links-extremistische kringen. Een verband met de rellen in Londen wordt van de hand gewezen.

Met de brandstichtingen van woensdag komt het totaal aantal in brand gestoken auto's dit jaar uit op ruim driehonderd, meer dan het totaal aantal dat in 2010 afbrandde.

PVV: wij zijn niet verantwoordelijk

De PVV is tegen elke cent naar Griekenland, maar zal zijn gedoogsteun aan het kabinet niet intrekken. PVV'er Teun van Dijck zei woensdag in de Tweede Kamer 'geen motie van wantrouwen of zoiets' in zijn zak te hebben.

Oppositiepartijen vroegen de PVV, net als een dag eerder, waarom de partij niet de stekker uit het minderheidskabinet van VVD en CDA trekt, als ze zo tegen het eurobeleid is. Van Dijck zei dat de PVV het kabinet steunt, maar niet op dit terrein. Andere partijen die het eurobeleid steunen, zijn volgens hem verantwoordelijk en niet de PVV.

Zweedse kroonprinses Victoria in verwachting

De Zweedse kroonprinses Victoria is in verwachting van haar eerste kind. De eerste telg van de 34-jarige prinses moet volgend jaar maart geboren worden, maakte het Zweedse koninklijk huis woensdag bekend.

Victoria trad vorig jaar juni in het huwelijk met sportschooleigenaar Daniel Westling. Westling, die sinds de bruiloft als prins Daniel door het leven gaat, was Victoria's personal coach.

Moratti: "Sneijder blijft bij vertrek Eto'o"

Internazionale lijkt niet van plan te zijn om Wesley Sneijder deze zomer te laten gaan. De Nederlandse middenvelder staat al langere tijd in de belangstelling van Manchester United, maar nu spits Samuel Eto'o naar het Russische Anzhi Makhachkala dreigt te vertrekken wil clubvoorzitter Massimo Moratti de Oranje-international niet kwijt.

"Sneijder wilden we sowieso niet kwijt, maar nu al helemaal niet meer. Als Eto'o vertrekt, dan blijft Sneijder", zei Moratti die wil dat in ieder geval een van zijn sterspelers blijft.


Intervoorzitter Moratti laat Sneijder niet gaan (Foto: Pro Shots)

Uitvaartmuseum deelt doodskisten uit

Het Uitvaartmuseum Tot Zover in Amsterdam verspreidt vijftigduizend minidoodskistjes waarin mensen hun overleden huisdiertje kunnen begraven. Het papieren kistje voor hamsters of goudvissen is zelf in elkaar te vouwen en kan worden versierd, zegt het museum woensdag.

Tot Zover wil ouders en kinderen helpen de dood bespreekbaar te maken. Volgens het museum maken veel kinderen voor het eerst kennis met de dood door het overlijden van een huisdier.

Door het kistje samen te versieren en een uitvaartdienstje te houden merken kinderen hoe een ritueel kan helpen bij het verwerken van verdriet, zegt het museum. Voor grotere overleden huisdieren, die niet in het kistje passen, zoals honden of katten, zijn tegen betaling grotere vouwmodellen beschikbaar.

Het museum, dat is gevestigd op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam, wil kinderen en volwassenen helpen om te gaan met de dood. Tot Zover toont het verleden, het heden en de toekomst van onze omgang met de dood.


Uitvaartmuseum deelt doodskisten uit (Foto: Novum)

Hockeyers naar Australië voor Champions Trophy

De hockeyers moeten in 2012 voor de Champions Trophy naar Australië. Het toernooi vindt plaats in juni, een maand voor het begin van de Olympische Spelen in Londen. Het is nog niet bekend op welke stad de keuze valt. De Champions Trophy 2011 wordt eind december nog in Delhi in India gehouden.

Eerder was de Champions Trophy voor vrouwen al toegewezen aan het Argentijnse Rosario, waar in januari wordt gespeeld. De Nederlandse hockeysters wonnen de editite van dit jaar eind juni in Amstelveen.

Bono boert goed met Facebook

Bono is fors aan het verdienen dankzij Facebook. De U2-frontman investeerde bijna twee jaar geleden in de netwerksite en dat werpt nu zijn vruchten af, schrijft de Britse krant The Guardian.

In november 2009 stak de zanger van de Ierse band 210 miljoen dollar in Facebook, via zijn investeringsmaatschappij U2's Elevation Partners. Inmiddels is dat aandeel 975 miljoen dollar waard. De totale waarde van de netwerksite wordt nu geschat op 65 miljard dollar.

Bono verdient niet alleen goed aan Facebook. Eerder dit jaar rekende het Amerikaanse zakenblad Forbes U2 tot een van de best verdienende bands. De vier verdienden 736 miljoen met hun laatste tournee. Hun 360º-tournee, die vorige maand werd afgerond, is daarmee de meest succesvolle toer ooit.


Bono boert goed met Facebook (Foto: Novum)

[WIN!] Awesome prijzenpakket Cowboys & Aliens

Cowboys & Aliens draait vanaf volgende week 25 augustus in de bioscoop. Een mooie gelegenheid voor FOK! om onze users kans te laten maken op een leuk prijzenpakket rond de film. In Cowboys & Aliens combineren Daniel Craig en Harrison Ford samen met regisseur Jon Favreau de traditionele western op een verrassend originele manier met science fiction.

Daniel Craig speelt een eenzame cowboy die in het ruige woestijnstadje Absolution aanvankelijk buitengesloten wordt. Maar wanneer het stadje aangevallen wordt door buitenaardse indringers, blijkt deze mysterieuze revolverheld de enige persoon die de dorpelingen kan leiden in een strijd tegen de gezamenlijke vijand.

In samenwerking met Universal Pictures International mag FOK! 5 prijzenpakketen weggeven. 4 Winnaars krijgen 2 vrijkaarten om Cowboys & Aliens in de bioscoop te gaan bekijken en krijgen daarbovenop een gave sweater. De winnaar van de hoofdprijs krijgt bovenop dat zelfde pakket ook nog eens een erg cool laserkeyboard. Om hierop kans te maken beantwoord je de vraag die je hier kunt vinden.

cowboysaliens_clg_fp.jpg
Meedoen kan tot en met 24 augustus 2011

Turkse soldaten gedood door PKK-rebellen

ANKARA - Een konvooi van het Turkse leger is woensdag in de provincie Hakkari nabij de grens met Irak in een hinderlaag van Koerdische rebellen gelopen. Zeven soldaten kwamen bij de aanval om, elf raakten gewond. Dat heeft de Turkse minister van defensie Ismet Yilmaz gezegd.

Sinds de rebellen van de separatistische Koerdische PKK hun aanvallen in juli intensiveerden zijn al meer dan dertig Turkse soldaten omgekomen. Bij een enkele aanval in juli werden dertien Turkse militairen gedood. Lucht- en grondeenheden van de Turkse strijdkrachten zijn woensdag onmiddellijk naar het overwegend Koerdische Hakkari gestuurd.

Volgens de Turkse nieuwszender NTV werd een van de voertuigen in het konvooi aangevallen met bommen en automatische geweren. De militairen waren onderweg om een operatie uit te voeren tegen een groep rebellen die verantwoordelijk was voor een bermbomaanval op een ander militair voertuig.

Yilmaz beloofde woensdag militaire vergelding voor de aanval. "Waar zijn deze mensen mee bezig?", vroeg hij. "Het is onderdrukking, het zijn dreigementen, het is terrorisme. "De vergelding zal vele malen zwaarder zijn dan de aanval zelf."

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zei eerder al dat het leger na de ramadan harder tegen de PKK gaat optreden. De Koerdische rebellen strijden voor een autonome staat in het zuidoosten van Turkije. Sinds het begin van deze strijd in 1984 zijn al tienduizenden mensen omgekomen.

Tabaksreuzen VS naar rechter om schrikfoto's

Vier Amerikaanse tabaksconcerns zijn naar de rechter gestapt, omdat ze af willen van de afschrikwekkende waarschuwingsfoto's die zij vanaf eind september op de pakjes sigaretten moeten afdrukken.

De bedrijven vinden dat zij op onrechtmatige wijze worden gedwongen de antirookgedachte van de overheid te verspreiden, zo meldde het concern Lorillard dinsdag. De tabaksgigant trekt samen op met de concerns R.J. Reynolds, Commonwealth Brands en Liggett.

Tabaksreuzen VS naar rechter om schrikfoto's
Tabaksreuzen VS naar rechter om schrikfoto's (Foto: ANP)

PvdA wil leerplicht voor immigranten

De PvdA wil dat Turken via de leerplicht worden verplicht om Nederlands te leren. De Centrale Raad van Beroep zette dinsdag definitief een streep door de verplichte inburgering voor Turken. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam wil niet dat dit leidt tot Turkse immigranten die de taal niet beheersen.

Van Dam vreest dat het schrappen van de inburgeringstoets zorgt voor taalachterstanden. "Als we niets doen betekent dat weer twintig jaar lang een grote groep mensen die niet met hun buren kunnen praten", stelt hij.

Ook Oost-Europeanen zijn als EU-burgers gevrijwaard van de inburgeringstoets. Van Dam stelt dat de inburgeringsplicht een 'dode letter' dreigt te worden.

Daarom wil de PvdA dat Turken, maar ook Polen, Roemenen en Bulgaren die geen Nederlands hebben geleerd, leerplichtig worden. Zij moeten dan alsnog naar school en Nederlands leren en les krijgen over de Nederlandse samenleving. Ook als ze meerderjarig zijn.

Het is niet de eerste keer dat de PvdA met dit voorstel komt. Afgelopen najaar stemden coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV tegen. Van Dam hoopt dat de drie partijen van standpunt veranderen door de rechterlijke uitspraak.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) liet dinsdag weten dat hij gaat bekijken hoe Turken in Nederland toch kunnen worden verplicht om in te burgeren. Hij vindt het 'van belang om te kijken op welke wijze het dan wel kan', mogelijk door het aanpassen van EU-verdragen.

Van Dam vindt dit een 'kansloze weg', omdat dit ook instemming van Turkije vereist. "Het is bedoeld om de PVV de kans te geven de indruk te wekken dat er heus wat aan gedaan wordt, terwijl Donner en de zijnen weten dat er in werkelijkheid niks gebeurt."

Tsjech Koller beëindigt loopbaan

De Tsjechische voetballer Jan Koller heeft een punt gezet achter zijn actieve carrière. De 38-jarige aanvaller stopte in 2009 al als international, maar houdt het nu ook voor gezien bij zijn club AS Cannes, dat uitkomt op het derde niveau in Frankrijk. Koller nam de beslissing vanwege een scheurtje in zijn dijspier waar hij momenteel mee kampt.

De 2.02 meter lange spits is topscorer van Tsjechië met 55 treffers in 91 interlands. Koller speelde van 2001 tot 2006 voor Borussia Dortmund, waar hij in zijn tweede jaar kampioen werd. Ook kwam hij uit voor Sparta Praag, AS Monaco, Lokeren, Anderlecht, FC Nürnberg en Krylya Sovetov Samara.

Huizen Betuwe moeten plaats maken voor snelweg

Opnieuw moeten in de Over-Betuwe en de Liemers huizen worden gesloopt om ruimte te maken voor vervoer. In de jaren negentig moesten al honderden panden tegen de vlakte voor de aanleg van de Betuwelijn.

Ditmaal gaat het om het doortrekken van de A15. Om deze snelweg aan te laten sluiten op de A12 moeten mogelijk 140 woningen verdwijnen, blijkt uit de milieueffectrapportage van Projectbureau ViaA15. De overheid bepaalde in 2006 al dat de A15 moest worden doorgetrokken om een einde te maken aan verkeersproblemen rond Arnhem en Nijmegen.

Het bureau heeft een aantal mogelijke oplossingen onderzocht. Bij een van de alternatieven moeten tussen de 130 en 140 woningen worden gesloopt. Voor andere opties gaat het om tussen de tien en twintig woningen.

De rapportage ligt tot eind september ter inzage. Uiteindelijk bepaalt het kabinet welk alternatief het beste is.

T. Janssen in voorselectie Oranje

Theo Janssen is door bondscoach Bert van Marwijk opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands voetbalelftal voor de EK-kwalificatieduels tegen San Marino (2 september) en Finland (6 september). De middenvelder van Ajax zat onlangs ook in de voorselectie voor de oefeninterland tegen Engeland maar viel toen af bij het bekendmaken van de definitieve selectie.

Voorlopige selectie

Doel: Maarten Stekelenburg (AS Roma), Michel Vorm (Swansea City), Tim Krul (Newcastle).

Verdediging:  Gregory van der Wiel (Ajax), Jeffrey Bruma (HSV), Hedwiges Maduro (Valencia), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (Málaga CF), Ron Vlaar (Feyenoord), Edson Braafheid (Hoffenheim), Erik Pieters (PSV), Khalid Boulahrouz (Stuttgart).

Middenveld: Ibrahim Afellay (FC Barcelona), Mark van Bommel (AC Milan), Kevin Strootman (PSV), Nigel de Jong (Manchester City), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Wesley Sneijder (Inter), Stijn Schaars (Sporting), Theo Janssen (Ajax).

Aanval: Eljero Elia (HSV), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke), Luuk de Jong (FC Twente), Dirk Kuijt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben (Bayern München), Georginio Wijnaldum (PSV).

Tilke tevreden over nieuwe F1-circuits

Ontwerper Hermann Tilke is zeer tevreden over de Formule 1-circuits dit nu in aanbouw zijn. De Duitser heeft met zijn bureau de banen in India, Verenigde Staten en Rusland ontworpen die allen in een verschillend stadium van de bouw zitten. Eerder ontwierp hij onder meer al de circuits in Maleisië, China en Zuid-Korea.

Het eerste circuit van de drie dat gereed moet zijn, is Buddh International Circuit waar de Formule 1 op 30 oktober neer zal strijken. Het circuit nabij de hoofdstad New Delhi is volgens Tilke "op bepaalde delen erg snel" en "een vrij spectaculair circuit waar op twee of drie plaatsen ingehaald kan worden en ik me erg verheug."

Volgend jaar is Circuit of the Americas in Austin, Texas aan de beurt en vooral het landschap spreekt de Duitser aan. "Er zijn daar veel heuvels en dat hebben we in het ontwerp verwerkt. Het is een baan met veel hoogteverschil en waarop de auto's veel omhoog en omlaag moeten rijden, wat volgens mij echt super is."

Tot slot zal in 2014 de eerste Grand Prix van Rusland in Sochi verreden gaan worden. "Het is voor een deel een stratencircuit dat door het Olympische dorp van Sochi voert, maar de baan ligt ook aan het water en er zijn palmbomen aan de achtergrond te zien. De ligging van het circuit en de sfeer eromheen zal dan ook erg mooi zijn, terwijl de baan zelf een paar heel snelle secties heeft."

Nederlanders geven seksleven mager zesje

Nederlanders zijn niet erg tevreden over hun eigen bedprestaties. Ze geven hun seksleven met gemiddeld een 5,9 een krappe voldoende. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Psychologie Magazine onder vijfhonderd mensen tussen de 18 en 69 jaar.

Singles zijn met gemiddeld een 4,6 het minst tevreden over hun seksleven. Mensen met een relatie geven zichzelf een 6,4. Wel geven ze een lager cijfer naarmate ze een langere relatie hebben.

Ongeveer een kwart geeft moeheid de schuld van het magere seksleven. Vrouwen denken vooral meer plezier te bleven als zij tevredener zouden zijn over hun eigen lichaam. Mannen zeggen vooral meer te willen experimenteren tussen de lakens.

Gemiddeld hebben Nederlanders 1,1 keer per week seks. Ruim 36 procent is ervan overtuigd dat de bedprestaties omhooggaan als hij of zij vaker seks heeft.


Nederlanders geven seksleven mager zesje (Foto: Novum)

Zweedse politie aangevallen door jongeren

Zweedse politieagenten zijn in de nacht van dinsdag op woensdag in Göteborg door jongeren met stenen en molotovcocktails bekogeld. Dat heeft de politie gezegd. Niemand is bij de aanvallen ernstig gewond geraakt. Wel hadden twee agenten die met groene lasers waren beschenen last van hun ogen.

Het is nog niet duidelijk wat de aanleiding was voor de onlusten, waarbij twee politieauto's werden vernield en een andere auto in vlammen opging. De arrestatie van twee mensen die dinsdagavond een tram hadden vernield werd door de politie als mogelijk motief genoemd.

De politie heeft nog geen arrestaties verricht, aldus een woordvoerder.

Jean Claude Van Damme ziet UFO

Niemand minder dan Jean Claude Van Damme gaat in 2012 een UFO zien, aldus de website HeyuGuys. Volgens het bericht zal de acteur in de film spelen die 'een combinatie is van Independence Day en Monsters, maar vanuit het oogpunt van Signs'.

UFO gaat over vijf vrienden die ogenschijnlijk wakker worden in een elektrische storing. De stroom is uitgevallen, de radio werkt niet meer en de telefoonlijnen liggen plan. Niemand weet wat het probleem is, het is wel duidelijk dat het bijna de helft van het Verenigd Koninkrijk heeft getroffen. Twee nachten later volgt er een oorverdovend geluid dat lijkt op een aardbeving. Als de vrienden op onderzoek uitgaan zien ze een enorm schip boven de woonwijk zweven. Wat er verder gaat gebeuren is voor iedereen onbekend. Heeft het schip al een aanval gedaan? Gaat dit nog gebeuren? Komt de stroomuitval door het onbekende voorwerp in de lucht?

Naast Van Damme spelen ook Bianca Bree, Sean Brosnan, Simon Philips en Maya Grant een rol in de film van regisseur Dominic Burns. Op welke datum we volgend jaar het spektakel kunnen verwachten is nog onbekend.


UFO

[GC11] PS Vita's Silent Hill doet het anders

Silent Hill: Book of Memories werd al aangekondigd op de E3, maar meer dan de naam van de game en het feit dat het spel op de PlayStation Vita zou verschijnen, wisten we niet. Op gamescom 2011 heeft Konami tijdens een conferentie wat meer verteld over de game.

Book of Memories is geen traditionele horror-survivalgame. De game doet iets totaal anders dan wat we van de serie gewend zijn: Silent Hill: Book of Memories is namelijk een top-down co-op multiplayer-shooter. Spelers zullen aan het begin van de game een eigen personage maken en ieder personage krijgt een boek vol herinneringen. Die herinneringen kan de speler vervolgens herschrijven door de levels in de game te spelen.

Silent Hill: Book of Memories wordt ontwikkeld door WayForward en komt na consolegame Silent Hill: Downpour uit op een nog ongespecificeerde datum.

Motordieven rennend op de vlucht over A1

Drie motordieven zijn dinsdagmiddag op de A1 ter hoogte van Deventer te voet op de vlucht geslagen toen agenten de drie naar de kant wilden halen voor een controle. Twee van hen zijn opgepakt, de derde is nog voortvluchtig, meldt het Korps landelijke politiediensten (KLPD) woensdag.

De drie reden in een busje toen zij een stopteken kregen van de politie. In plaats van mee te rijden, zette de bestuurder het busje midden op de snelweg stil, waarna de drie verdachten al rennend op de vlucht sloegen.

Een 21-jarige Amsterdammer en een 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werden in de omgeving van de snelweg gepakt. De derde ontkwam. In het busje werd een gestolen motor aangetroffen.

Peters en Sap niet bij Griekenlanddebat

Fractievoorzitter van GroenLinks Jolande Sap en haar in opspraak geraakte partijgenote Mariko Peters zijn woensdagmiddag niet aanwezig bij het debat over Griekenland. Dat heeft de partij laten weten. Kamerlid Ineke van Gent neemt de honneurs waar.

De hele Kamer is teruggeroepen van reces om te stemmen over de moties die worden ingediend tijdens het debat over de financiële hulp aan Griekenland. Volgens een woordvoerder heeft hun afwezigheid niet te maken met de kwestie-Peters. Sap is met vakantie en Peters had al andere afspraken, aldus de voorlichter.

Peters lag de afgelopen weken na een artikel in HP/De Tijd onder vuur wegens mogelijke belangenverstrengeling in haar tijd als diplomaat. Onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken, haar voormalige werkgever, wees vrijdag uit dat Peters de gedragscode had overschreden, maar dat zij niettemin integer had gehandeld toen zij een subsidieaanvraag van haar partner behandelde.

Journaliste Lise Witteman die het stuk van HP/De Tijd had geschreven, zegt dat zij voorafgaand aan de publicatie onder druk is gezet door Sap. Zij kreeg een telefoontje van de fractieleider met de mededeling dat de publicatie zeer hoog werd opgenomen. "Of ik wel dacht aan mijn carrière, zo als 'beginnend journalist'", schreef Witteman dinsdag op haar weblog.

Duizendste relschopper Londen aangeklaagd

De Britse autoriteiten hebben woensdag de duizendste persoon aangeklaagd in verband met het geweld en de onrust die Londen vier dagen teisterden. Hoewel dit aantal gezien mag worden als een mijlpaal is het onderzoek nog steeds gaande, aldus politiecommissaris Tim Godwin.

In een verklaring schreef Godwin dat de bevolking naar voren is getreden met informatie. Hij riep de inwoners van Londen op mensen die betrokken waren bij de rellen aan te geven bij de politie. "Laat ze er niet mee wegkomen", aldus Godwin.

De Britse politie heeft in totaal meer dan drieduizend mensen gearresteerd in verband met de rellen die 6 augustus begonnen in Noord-Londen. De onrust hield vier dagen aan en verspreidde zich ook over andere Engelse steden als Birmingham en Manchester.

Bedrogen vrouw ramt verkeerde huis

Een vrouw uit Nieuw-Zeeland werd zo boos toen ze erachter kwam dat haar man haar met een andere vrouw bedroog, dat ze besloot de woning van haar concurrente eens goed onder handen te nemen. Helaas voor haar veroorzaakte ze schade aan de verkeerde woning.

De 25-jarige vrouw ontdekte een paar onkuise smsjes op de telefoon van haar man en eiste dat hij haar naar het adres van zijn minnares zou brengen. Eenmaal aangekomen reed ze dwars door het gesloten hek van het appartementencomplex, ramde een auto en een garagedeur, schade: ruim 24.000 euro.

Toen ze haar woede had bekoeld, parkeerde ze haar auto en wachtte op de politie. Haar man, die gevlucht was voor zijn razende echtgenote, zei later dat de vrouw het verkeerde appartement had geraakt.

De vrouw is voor haar crime passionel schuldig bevonden en moet de schade vergoeden. Een verdere straf zal later door de rechter bepaald worden.

PowNed dokt 30.000 euro voor Paris Hilton

PowNed is alweer druk bezig met het uitgeven van belastinggeld voor het tweede televisieseizoen. Zo is Rutger Castricum momenteel bezig met de opnames van House Ibiza.

In een huis op Ibiza ontvangt Castricum wereldsterren als Theo Hiddema, Jokertje en Fajah Laurens die hij samen met Dominique Weesie zal interviewen. Ook Paris Hilton komt langs. Voor haar twee uur durende bezoek factureert Hilton 30.000 euro. Wanneer House Ibiza is te zien is nog niet bekend.

Tabletcomputer wint aan populariteit

De tabletcomputer wordt steeds populairder in Nederland. Acht procent van de Nederlandse huishoudens had eind juni een iPad of een andere tablet in huis, een verdubbeling ten opzichte van december 2010. In veertien procent van de bedrijven is daarnaast minstens één tablet te vinden.

Volgens onderzoek van specialistenwebsite Telecompaper wordt er in huishoudens met een tablet acht uur per week gespendeerd aan het apparaat. Zestig procent daarvan vindt plaats binnen de muren van het huis. Meestal is men in het bezit van een iPad, gevolgd door de Samsung Galaxy Tab.

Vrouwen blijken tablets vooral te gebruiken om spelletjes te spelen, mannen besteden het meeste van hun tijd aan sociale netwerken. Gemiddeld wordt twee euro per maand uitgegeven aan applicaties.

Onderzoeksbureau Heliview onderzocht het tabletgebruik onder zeshonderd bedrijven. Veertien procent gebruikt minstens één tablet. Bij bedrijven met meer dan vijfhonderd werknemers ligt dat percentage op veertig procent. De iPad is ook hier de meest gebruikte tablet. Vijfennegentig procent van de bedrijven heeft de tablet van Apple.

Blessure Kromowidjojo valt mee

De blessure die zwemster Ranomi Kromowidjojo overgehouden heeft aan het WK in Shanghai blijkt mee te vallen. De Nederlandse overstrekte haar linkerelleboog bij het aantikken van de finishlijn in de finale van de 50 meter vrije slag.

Kromowidjojo hield na haar zilveren race last van het gewricht en liet daarom gisteren een MRI-scan maken. Daaruit bleek een kneuzing in het bot en een gekneusde elleboogspier. "Niet heel ernstig. Ik verwacht over twee weken weer te zwemmen," twitterde de Groningse.


Blessure Kromowidjojo valt mee (Foto: Pro Shots)

Agenten massaal naar ziekenhuis na gifincident

Dertig politiemedewerkers die betrokken waren bij het incident waarbij dinsdag een vrouw uit Zoetermeer zwaargewond raakte nadat zij een giftige stof over zich heen kreeg, zijn allemaal naar een ziekenhuis geweest voor behandeling. Dat meldt de politie woensdag.

In het kader van het onderzoek verrichtte de politie een huiszoeking in de woning aan de Freyssinetlijn. Agenten die daarbij aanwezig waren, kregen in de uren na het incident last van brandende ogen, hoofdpijn en klachten aan hun luchtwegen. Uit voorzorg zijn zij allemaal naar een ziekenhuis geweest voor controle. Naar omstandigheden maken de agenten het goed.

De 28-jarige vrouw die de agressieve stof over zich heen kreeg, ligt in een brandwondencentrum. Ze is buiten levensgevaar maar is mogelijk blijvend verminkt. De 38-jarige Haagse verdachte blijft voorlopig vastzitten. Hij wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De recherche onderzoekt de zaak.

Belize mag weer voetballen van FIFA

De FIFA heeft de voorlopige schorsing van de voetbalbond van Belize ingetrokken. Het Centraal-Amerikaanse land mag de kwalificatiereeks voor het WK van 2014 in Brazilië volgende maand hervatten. Belize werd overheidsbemoeienis verweten. Volgens de wereldvoetbalbond is dat probleem opgelost.

Het ministerie van sport van Belize uitte kritiek op Bertie Chimilio, de preses van de voetbalbond van het land. Chimilio, lid van het comité van beroep van de FIFA, zou verkiezingen beïnvloed hebben.

Asielzoeker die zichzelf in brand stak overleden

De asielzoeker die zich begin deze maand in brand stak in een asielzoekerscentrum in het Limburgse Echt is overleden. Dat heeft een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag laten weten.

De man stierf in de nacht van maandag op dinsdag in een ziekenhuis in Aken, waar hij was opgenomen na zijn daad op 2 augustus. Het zou gaan om een man uit Liberia die al enkele jaren in Nederland verbleef. Zijn motief is niet duidelijk geworden, maar hij zou eerder bezoek hebben gekregen van de Dienst Terugkeer en Vertrek, die uitgeprocedeerde asielzoekers het land uitzet.

Zwitsers proberen frank verder te verzwakken

De Zwitserse nationale bank gaat zich nog meer inspannen om de sterke Zwitserse frank te verzwakken door middel van een verhoging van de liquiditeit. Dat maakte de bank woensdag bekend.

"De maatregelen die de Zwitserse nationale bank tot dusver heeft genomen ter verzwakking van de frank hebben effect gehad, maar desondanks blijft de frank sterk overgewaardeerd", stelt de bank woensdag in een verklaring.

"Daarom heeft de nationale bank besloten om de liquiditeit met onmiddellijke ingang wederom uit te breiden, met als doel om de opvraagbare deposito's van banken verder te verhogen, van 120 miljard tot 200 miljard Zwitserse Frank", stelt de bank.

De Zwitserse nationale bank maakte geen verwijzingen naar een vaste wisselverhouding tussen de frank en euro. Tijdens de recente zorgen over de schulden in de eurozone en de VS was de Zwitserse frank een van de 'veilige havens' onder de valuta.

Man zat zes dagen op tv-toren

Een 25-jarige Amerikaan met psychische problemen heeft zes dagen lang op de televisietoren van Tulsa, in de Amerikaanse staat Oklahoma, gezeten. Pogingen van de politie en welzijnswerkers om hem ertoe te verleiden naar beneden te komen haalden al die tijd niets uit. Dinsdagavond kwam hij opeens uit eigen beweging wel naar beneden.

De man was ernstig verzwakt. Hij is met uitdrogingsverschijnselen in een ziekenhuis opgenomen. Als hij eenmaal lichamelijk is opgeknapt wordt hij voor observatie overgebracht naar een pychiatrische kliniek.

De man klom vorige week donderdag in de dertig meter hoge toren. Water en voedsel, dat hem door reddingswerkers werd aangeboden in ruil voor de belofte dat hij naar beneden zou komen, werd door hem geweigerd. Hij bleef zitten waar hij zat, zonder iets te eten of te drinken. Dinsdagavond pas wilde hij wat water en besloot hij naar beneden te komen. De brandweer bracht hem veilig naar beneden.


Man zat zes dagen op tv-toren in Tulsa (Foto: Novum)

Damschreeuwer niet vervolgd voor aanvallen Beatrix

De man die vorig jaar de dodenherdenking in Amsterdam verstoorde met een schreeuw, wordt niet vervolgd voor zogeheten feitelijke aanranding. Er is onvoldoende bewijs dat hij koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima iets wilde aandoen. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

Het OM klaagt hem wel aan voor het toedienen van zwaar lichamelijk letsel en het verstoren van de rust. Ook staat hij terecht voor enkele andere delicten, waaronder winkeldiefstal. Drie rechters behandelen de zaak op 22 september.

De 40-jarige man verstoorde vorig jaar de dodenherdenking op de Dam met een luide schreeuw, waarna een paniekreactie ontstond. Daarbij vielen tientallen gewonden. De schreeuwer werd twee maanden vastgehouden omdat hij koningin Beatrix en het kroonprinselijk paar in gevaar zou hebben gebracht. Het gerechtshof had eerder al geoordeeld dat hij hier niet voor mocht worden vastgehouden.

De man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd in april opnieuw aangehouden voor diefstal. Omdat hij veelpleger zou zijn, werd hij voor negentig dagen vastgezet en zat hij tijdens de dodenherdenking in de cel. In juni werd hij, kort na zijn vrijlating, weer opgepakt. Dit keer probeerde hij het Nationaal Monument op de Dam te beplakken.


Damschreeuwer niet vervolgd voor aanvallen Beatrix (Foto: Novum)

Gevluchte Eindhovense verkrachter opgepakt

Een verkrachter die in juni niet terugkwam van verlof uit de gevangenis in Grave, zit weer vast. Hij werd dinsdag op Curaçao opgepakt, laat het Openbaar Ministerie in Zwolle woensdag weten. De man werd in 2009 veroordeeld tot zes jaar celstraf.

De 30-jarige Andy S. pleegde in mei 2007 een gewapende overval op een echtpaar in Eindhoven. Hij knevelde hierbij de man en verkrachtte de vrouw. Eind juni zou hij voorwaardelijk vrijkomen, maar twee weken daarvoor keerde hij niet terug van verlof. Hij had voor zijn veroordeling al een tijd in voorarrest gezeten.

Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel vroeg eerder in een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om opheldering over de gang van zaken rond S. Hij wilde weten waarom de gemeente, de politie en de reclassering pas na twee weken op de hoogte werden gesteld over de niet van verlof teruggekeerde man.

De rechtbank in Den Bosch verkortte de vervroegde vrijlating van de man eerder deze maand met 120 dagen. Hij moet nu dus nog 134 dagen uitzitten. Wanneer S. weer naar Nederland komt, is nog niet duidelijk.

Concert Janet Jackson afgelast

Het concert dat Janet Jackson zou geven tijdens de Indiana State Fair gaat niet door. Dat heeft de organisatie van het festival bekendgemaakt. Zaterdagavond kwamen tijdens een buitenconcert vijf mensen om het leven, toen een podium instortte.

Alle concerten die woensdag tijdens het festival zouden plaatsvinden zijn afgelast. Lady Antebellum laat op de website van de band weten dat het concert van vrijdag ook niet doorgaat. "We vinden het heel erg wat er gebeurd is. We bidden voor de familie van gewonden en vooral van degenen die hierbij om het leven kwamen."

Het optreden dat Train en Maroon 5 donderdag samen geven gaat wel door. Het concert is verplaatst naar een andere locatie in Indianapolis. De Indiana State Fair vindt plaats van 5 tot 21 augustus.

Opnieuw Russische vliegtuigen onderschept

Twee F-16's van vliegbasis Leeuwarden hebben woensdagochtend twee Russische Bear T-95-vliegtuigen onderschept. De Russische toestellen vlogen zonder zich bekend te maken door het NAVO-luchtruim. Dat meldt het ministerie van Defensie. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt.

De F-16's onderschepten de Russische bommenwerpers bij de grens van het gebied waarvoor Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk is. Ze volgden de Bears totdat de Russische toestellen ten noordwesten van Leeuwarden richting Brits luchtruim het gebied verlieten. De Britse Royal Airforce nam de begeleiding vervolgens over.

Russische oorlogsvliegtuigen vliegen sinds vorig jaar met enige regelmaat door het NAVO-luchtruim. Ten tijde van de Koude Oorlog gebeurde dit vaak, daarna een lange tijd niet. Dit jaar zijn al vier keer Russische vliegtuigen onaangekondigd door het Nederlandse luchtruim gevlogen.

Dit is overigens niet verboden. Onbekende toestellen worden alleen onderschept als ze geen radiocontact maken. De luchtmacht heeft daartoe permanent F-16's klaarstaan die binnen enkele minuten de lucht in kunnen. Het bevel om op te stijgen komt van de NAVO.

Inspectie zet psychotherapeut Leerdam op non-actief

Een omstreden psychotherapeut uit Leerdam is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op non-actief gesteld. De man mag geen mensen behandelen tot zijn praktijk grondig is onderzocht en is aangetoond dat hij verantwoorde zorg kan bieden, laat een woordvoerder woensdag weten.

De therapeut werd vorig jaar al geschorst voor intimidatie en het stellen van de verkeerde diagnose. Hij zou zijn patiënten hersenspoelen en verkeerde diagnoses stellen. Zolang de klacht tegen hem nog in behandeling is bij het Centraal Tuchtcollege, mocht hij echter gewoon met patiënten aan de slag gaan. De inspectie heeft nu bepaald dat de man niet meer mag werken tot kan worden gegarandeerd dat hij verantwoorde zorg kan bieden.

Dinsdag meldden familieleden van een verstandelijk gehandicapte vrouw nog dat de man haar al drie jaar vasthoudt. Volgens hen wordt de vrouw financieel uitgebuit, misbruikt en mogelijk ook seksueel misbruikt, zo beweerde de broer van de vrouw tegenover RTV Rijnmond.

De vrouw werd drie jaar geleden door haar ex-man op straat gezet. De therapeut ving haar op, tegen de zin van de broer van de patiënt. Hij beweert dat zijn zus geen contact meer mag hebben met haar familie en dat het pand waar de psychotherapeut haar opvangt niet geschikt is voor de vrouw, die het geestelijk niveau van een 8- tot 10-jarige zou hebben.

'Mladic eerst berechten voor Srebrenica'

De hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal wil dat de Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic wordt berecht in twee afzonderlijke processen. Daardoor zou het recht sneller zijn loop krijgen.

De eerste zaak moet draaien om de genocide in Srebrenica waarvan de verdachte wordt beschuldigd. Later kan Mladic worden berecht voor oorlogsmisdaden die onder zijn leiding zouden zijn begaan in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina die 3,5 jaar werd belegerd door troepen van Mladic.

'Mladic eerst berechten voor Srebrenica'
'Mladic eerst berechten voor Srebrenica' (Foto: ANP)

Herontworpen Wii niet backwards compatible

De Nintendo Wii krijgt rond de kerstdagen een herontwerp. De nieuwe Nintendo Wii wordt slanker en is ontworpen om op zijn zij te liggen. Eén van de functies die het apparaat in zal leveren, is die van backwards compatibility. Dit betekent dat het niet meer mogelijk is om GameCube-games te spelen.

De nieuwe Nintendo Wii komt in een familie-bundel met Wii Sports en Wii Party. Er is nog niks bekend over de prijs. Wat het apparaat nog meer kan, krijgen we de komende dagen ongetwijfeld te horen.

De Jager legt hulp Griekenland opnieuw uit

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft in een brief aan de Tweede Kamer opnieuw uitgelegd hoe het steunpakket voor Griekenland precies in elkaar steekt. Hij doet dat op verzoek van de meeste oppositiepartijen, die dinsdag na aan ruim vier uur durend debat met premier Mark Rutte (VVD) en De Jager geen genoegen namen met de uitleg van Rutte.

PvdA, D66 en SP denken nog steeds dat Rutte een rekenfout maakte tijdens de presentatie van de cijfers, maar de premier ontkent dat. Hij bood wel zijn excuses aan voor de ontstane verwarring.

In een zeven kantjes tellende brief gaat de De Jager opnieuw in op de bedragen die tot 2020 naar Griekenland gaan, in totaal 215 miljard euro. Daarvan is 109 miljard afkomstig van de Europese overheden, 106 miljard wordt bijgedragen door financiële instellingen zoals banken.

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag opnieuw over het steunpakket. Het debat begint om 13.00 uur en wordt live uitgezonden op Nederland 1.

Afbouw overkapping Grolsch Veste begon te snel

De basisconstructie van de overkapping van de deels ingestorte Grolsch Veste was niet klaar toen al werd gestart met de afbouw. De constructie was nog niet stabiel genoeg. Dat blijkt uit voorlopige bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Tijdens de herstelwerkzaamheden aan het stadion van FC Twente moeten de bouwers en de opdrachtgever daarom volgens de onderzoeksraad zorgen voor 'optimale stabiliteit en sterkte van de constructie'. Verder kan er alleen op, onder of aan de overkapping gewerkt worden als de stabiliteit en sterkte gegarandeerd zijn.

Begin juli stortte een deel van het dak van het stadion van FC Twente in tijdens bouwwerkzaamheden. Daarbij kwamen twee bouwvakkers om het leven.

[WIN!] T-shirt Melancholia + dvd Antichrist

Melancholia draait vanaf volgende week 25 augustus in de bioscoop. Een mooie gelegenheid voor FOK! om onze users kans te laten maken op een leuk prijzenpakket rond de film. De nieuwe film van regisseur Lars von Trier Melancholia ging tijdens het Internationale Filmfestival Cannes in première.

Lars von Trier gooide eerder hoge ogen op het filmfestival in Cannes met zijn films Dogville, Manderlay en Antichrist. In 2000 won hij de Gouden Palm voor zijn film Dancer in the dark. Melancholia's hoofdrolspeelster Kirsten Dunst won bij het filmfestival in Cannes de award voor Beste Actrice. Verdere hoofdrollen in de film waren weggelegd voor Charlotte Gainsbourg (Antichrist), Kiefer Sutherland (24), Alexander Skarsgård en Charlotte Rampling.

Justine en Michael vieren hun bruiloft in het huis van haar zus Claire. Ondertussen beweegt de planeet Melancholia zich richting aarde en worden de twee zussen geconfronteerd met het snel naderende einde van de wereld. Terwijl Justine al in een diepe depressie verkeert, verzet Claire zich tot het einde...

In samenwerking met Wild Bunch mag FOK! 5 prijzenpakketen weggeven. Daarin vinden de winnaars elk een T-shirt van Melancholia en Lars von Triers film Antichrist op DVD. Om hierop kans te maken beantwoord je de vraag die je hier kunt vinden.

melancholia_still.jpg
Meedoen kan tot en met 24 augustus 2011

[GC11] Ninja Gaiden 3 krijgt Move-ondersteuning

Tecmo Koei heeft bekendgemaakt dat de PlayStation 3-versie van Ninja Gaiden 3 PlayStation Move volledig zal ondersteunen. Yosuke Hayashi, regisseur van de game, noemde Move "exciting new hardware", maar heeft niet verteld wat precies de visie is achter het gebruik van de hardware en op welke manier het geïntegreerd zal gaan worden in Ninja Gaiden 3.

Wel weten we dat Tecmo Koei de game begin 2012 uit hoopt te brengen en Ryu's nieuwe avontuur verschijnt dan, naast op de PS3, ook op de Xbox 360. Later zal het spel ook op de Wii U uitkomen. 

Verbeek: "Beerens mee om sneller in ritme te komen"

AZ-trainer Gertjan Verbeek neemt Roy Beerens wel mee naar Noorwegen voor het duel met Aalesunds FK, maar de nieuwe speler hoeft niet op speeltijd te rekenen.

"Roy gaat wel mee naar Noorwegen", zegt Verbeek tegen RTV Noord-Holland. "Ik neem altijd twintig spelers mee maar het moet wel heel raar lopen wil Roy gaan spelen. Hij gaat vooral mee om sneller in het ritme te komen. Anders zou hij nu met de groep meetrainen en dan pas vrijdag weer."

Beerens zal dus nog even op zijn debuut voor AZ moeten wachten. Hij kwam over van sc Heerenveen, waar hij in de plannen van trainer Ron Jans nauwelijks meer voorkwam. Volgens Verbeek kan Beerens de Alkmaarse ploeg naar een hoger plan trekken. "Ik heb sinds mijn komst bij AZ alleen maar spitsen zien vertrekken dus ik vond dat er wat bij moest."

Ruud Boymans reist niet met AZ mee naar Noorwegen voor het Europa League-duel. Hij is geblesseerd en kwam daardoor ook afgelopen weekeinde in de uitwedstrijd tegen FC Twente niet in actie. Hij hoopt dit weekeinde wel weer beschikbaar te zijn voor het duel met N.E.C. Nijmegen.

Feyenoord laat Fer niet gaan

Feyenoord wil Leroy Fer voorlopig niet laten gaan. De Rotterdammers hebben een derde bod van FC Twente ter waarde van vier miljoen euro direct afgewezen. De ploeg van trainer Ronald Koeman weet dat de middenvelder volgend jaar transfervrij is, maar prevaleren het sportieve boven het financiële belang.

"We hebben Twente medegedeeld dat we Fer niet gaan verkopen. Als directie en raad van commissarissen zitten we wat dat betreft volledig op één lijn," meldde technisch directeur Martin van Geel aan AD Sportwereld. Hij weet dat Stichting Vrienden van Feyenoord recht heeft op een deel van de transferopbrengt van Fer en dat de middenvelder na dit seizoen gratis de deur uit kan lopen. "Toch zien alle partijen hoeveel waarde Leroy op het veld heeft voor Feyenoord. Bovendien, en ook dat speelt een grote rol, we kunnen de opbrengst niet herinvesteren. Het sportieve weegt daarom gewoon het zwaarst voor ons."

De Rotterdammers weten echter ook dat als Twente wel de juiste prijs biedt ze Fer wel naar Enschede laten vertrekken. Om de selectie in Rotterdam-Zuid in ieder geval te versterken is in ieder geval John Guidetti in beeld. De spits van Manchester City heeft wel oren naar een overgang naar Nederland, al wees hij eerder deze zomer FC Twente nog af. De Zweed wordt mogelijk voor een jaar gehuurd van The Citizens.

Todt: "Veiligheid Interlagos in orde"

FIA-president Jean Todt heeft laten weten dat de toekomst van de Grand Prix van Brazilië op Interlagos niet in gevaar is. Op het circuit in de stad São Paulo vielen dit jaar bij raceongevallen al enkele doden, maar dat is volgens de Fransman geen reden om de race op 25 november geen doorgang te laten vinden.

Bocht veertien en vijftien bij het opkomen van het grote rechte stuk bij start/finish zijn al enkele malen plaats van een dodelijk ongeval gebleken. Enkele incidenten waren te voorkomen geweest als er op die plaats een uitloopstrook was gemaakt. Daarom wordt na de komende Braziliaanse Grand Prix de tribune gesloopt om plaats te maken voor extra asfalt. Tot deze werkzaamheden plaatsvinden vindt Todt het nog veilig genoeg om te racen.

"Uiteraard weten we van de ongelukken tijdens andere series op Interlagos. We hebben ons daarbij vooral gefocust op de auto's die daarbij betrokken waren," meldde Todt aan het Braziliaanse Agencia Estado. "Ik wil benadrukken dat er voldoende maatregelen zijn getroffen om herhaling te voorkomen. Over het algemeen is de veiligheid in de Formule 1 uitstekend. We hebben al zeventien jaar geen dodelijk slachtoffer hoeven betreuren. We zijn ons er van bewust dat het een gevaarlijke sport kan zijn, maar de FIA is constant bezig om de risico's te minimaliseren en dodelijke ongelukken uit te sluiten."

Ajax enkele weken zonder Enoh

Ajax kan twee tot vier weken niet beschikken over Eyong Enoh. Dat melden de Amsterdammers vandaag. De 24-jarige middenvelder hield aan het treffen met sc Heerenveen (5-1) een blessure aan de linkerhamstring over. Hij viel in dat duel na zeventig minuten in voor Kolbeinn Sightorsson.

De blessure van Enoh kwam na medisch onderzoek aan het licht. De Kameroener mist waarschijnlijk de competitiewedstrijden tegen VVV-Venlo en Vitesse.

Sno naar RKC Waalwijk

RKC Waalwijk heeft zich versterkt met de 24-jarige middenvelder Evander Sno. De voormalige speler van onder andere het Schotse Celtic FC en Ajax tekent in Waalwijk een contract voor één seizoen, met een optie voor nog een seizoen.

"Evander is een dynamische rechtsbenige middenvelder met een groot voetbalvermogen", zegt trainer/coach Ruud Brood van RKC. "Hij is daarnaast fysiek sterk en heeft ondanks zijn jonge leeftijd al de nodige ervaring opgedaan bij grote clubs. Hij wil zich weer laten gelden op het veld en wij zijn blij dat hij dat bij ons gaat doen."

Evander Sno doorliep de jeugdopleiding van Ajax waarna hij de overstap maakte naar Feyenoord. Vervolgens speelde hij voor NAC Breda, Celtic FC, Ajax en Bristol City. Een tijd lang was de middenvelder een vaste waarde in Jong Oranje en werd hij door voormalig bondscoach Marco van Basten eenmaal opgeroepen voor het Nederlands Elftal.

Langeveld vertrekt ook naar Greenedge

Sebastian Langeveld rijdt komend seizoen voor de nieuwe Australische wielerploeg Greenedge. Dat maakte de formatie vandaag bekend. De 26-jarige Langeveld, die vijf jaar voor Rabobank uitkwam, moet voor succes zorgen in de grote eendaagse koersen. Eerder legde Greenedge onder meer Pieter Weening vast.

"Als je kijkt naar de lijst met jonge renners die in de toekomst de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix kunnen winnen, dan zie je de naam van Sebastian bovenaan staan", licht teammanager Shayne Bannan toe. "We willen voor de voorjaarsklassiekers een sterk team neerzetten. We zijn ervan overtuigd dat Sebastian succesvol kan zijn in die races."

Langeveld zegt klaar te zijn voor een nieuwe stap. "Ik heb genoten van mijn tijd bij Rabobank en ben dankbaar voor de steun die ze mij hebben gegeven. Ik heb altijd gedroomd van succes in de voorjaarsklassiekers en vooral de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Deze overstap is de beste manier om die droom te verwezenlijken."


Langeveld vertrekt ook naar Greenedge (Foto: Novum)

DVD: Rio

Rio is een vrolijke animatiefilm die zich grotendeels afspeelt in het kleurrijke Rio de Janeiro. De blauwe ara Blu wordt op jonge leeftijd ontvoerd door smokkelaars en meegenomen naar Amerika, waar hij gevonden wordt door Linda. Linda ontfermt zich over Blu en de twee worden onafscheidelijke maatjes. Op een dag staat de Braziliaanse Tulio voor de deur, een vogelliefhebber die vogels probeert te redden van smokkelaars en dergelijke narigheid, en Blu graag wil koppelen aan het ara-vrouwtje Jewel. Linda besluit Blu mee te nemen naar Rio, maar de twee raken elkaar al snel kwijt. Blu en Jewel moeten het opnemen tegen een groepje smokkelaars en de kwaadaardige ex-showvogel Nigel, en Blu zal zelfs nog moeten leren vliegen...

[Vuelta] BMC met Kroon en Phinney

Het team van BMC heeft zijn selectie voor de komende Ronde van Spanje bekendgemaakt. Taylor Phinney maakt voor de Amerikaans-Zwitserse ploeg zijn debuut in een grote ronde. Karten Kroon zal zaterdag ook aan de start verschijnen.

"We starten niet met hetzelfde doel als in de Tour. Deze wedstrijd zal meer een open karakter hebben voor onze jongens. Greg van Avermaet en Taylor Phinney worden in de sprints uitgespeeld. Mathias Frank, Ivan Santaromita en Johann Tschopp gaan proberen een goed klassement te rijden. Van Avermaet zal ook proberen de puntentrui te winnen, iets waar hij ook al in 2008 in slaagde," aldus teammanager John Lelangue.

De volledige selectie van BMC bestaat uit Mathias Frank (Zwi), Martin Kohler (Zwi), Karsten Kroon (Ned), Taylor Phinney (USA), Manuel Quinziato (Ita), Mauro Santambrogio (Ita), Ivan Santaromita (Ita), Johann Tschopp (Zwi), Greg van Avermaert (Bel).

Kroon voor BMC aan start Vuelta (Foto: Pro Shots)

Roda huurt Poolse aanvaller Lebedyn

Roda JC heeft zich verzekerd van de diensten van de Poolse aanvaller Mikolaj Lebedyn. De Limburgers huren de 21-jarige speler voor een seizoen, met een optie tot koop. Lebedyn komt over van Pogón Szcezin, dat uitkomt in de Poolse tweede divisie. Lebedyn was al enige tijd op proef bij Roda en speelde mee in twee oefenduels.

De spits speelde sinds 2007 in de hoofdmacht van Pogon Szczecin. In 38 competitiewedstrijden voor die club vond hij vier keer het net.

Technisch directeur Gerard Wielaert van Roda JC noemt Lebedyn een complete spits. "Hij is een spits die als aanspeelpunt kan spelen, maar heeft daarnaast ook diepte in zijn spel. Hij is gehaald met het oog op de toekomst en krijgt bij Roda JC Kerkrade de kans om zich verder te ontwikkelen."

[GC11] Co-op in Battlefield 3

Tijdens een on-stage-demo maakte EA bekend dat Battlefield 3 een co-op-modus krijgt. Natuurlijk werd deze nieuwe toevoeging ook gedemonstreerd. Co-op zal nieuwe missies bevatten die wat toevoegen aan het reguliere single-player-verhaal en zal online speelbaar zijn met een vriend.

Land- en luchtvoertuigen zullen ook in co-op te besturen zijn. Voertuigen zitten natuurlijk ook gewoon weer in de multiplayer en je zult nu ook in een jet kunnen stappen, zoals we eerder al berichtten. Wanneer je in een voertuig zit, kun je je terugtrekken, opdat je tank of jet verloren armor weer terug krijgt.

Battlefield 3 zal negen multiplayer-maps hebben en de modi Conquest, Rush en Team Deathmatch. Op de consoles kun je een online-match met 24 spelers spelen, op de pc met 64.

De game komt 28 oktober uit op de Xbox 360, PlayStation 3 en op Windows. Ook komt er een port naar iOS. 

Happy Feet kiest eind augustus het ruime sop

Keizerspinguïn Happy Feet kiest eind augustus het ruime sop. De inmiddels wereldberoemde verdwaalde Zuidpoolbewoner vertrekt dan aan boord van een research-schip om in zijn eigen leefomgeving te worden uitgezet.

Happy Feet werd op 20 juni gevonden op een strand zo'n 65 kilometer ten noorden van Wellington. Verzwakt na een dieet van zand, dat hij voor sneeuw had gehouden, werd hij overgebracht naar de dierentuin van de Nieuw-Zeelandse hoofdstad om aan te sterken. Nu is hij weer helemaal gezond en kilo's aangekomen. Hij werkt dan ook dagelijks ruim twee kilo zalm naar binnen.

Happy Feet heeft in de tussentijd een uitgebreide internetvriendenkring opgebouwd. Liefst honderdtwintigduizend internetters volgen via een webcam inmiddels elke beweging die het dier maakt. Naar verwachting komen daar nog duizenden nieuwsgierigen bij wanneer Happy Feet op 29 augustus aan boord gaat en koers zet naar huis, naar de wateren van Antarctica. Zijn fans kunnen de thuisreis van hun held via een GPS-zender, die de pinguïn op zijn rug draagt, volgen.


Happy Feet kiest eind augustus het ruime sop (Foto: Novum)

Ontsnapte gevangene Doetinchem weer opgepakt

De 32-jarige man die zaterdag was ontsnapt uit de gevangenis in Doetinchem is dinsdagavond weer opgepakt. Hij zat in een tuinhuisje in Silvolde, een dorp in de Achterhoek. De politie kwam de man op het spoor door tips.

De gedetineerde zwom zaterdagmiddag doodleuk de gracht om de penitentiaire inrichting De Kruisberg over. Vervolgens ging hij er met een nat pak te voet vandoor. Een zoekactie met onder meer een helikopter leverde niets op. Waarvoor de man vastzat is niet bekend.

Pinautomaat Markelo opgeblazen

Een pinautomaat bij een bankfiliaal in het Overijsselse Markelo is dinsdagnacht opgeblazen. Dieven hebben daarbij een nog onbekend geldbedrag buitgemaakt, meldt de politie woensdag.

De pinautomaat aan de Grotestraat werd omstreeks 02.00 uur tot ontploffing gebracht. Hoeveel mensen bij de kraak betrokken zijn geweest en hoe zij te werk zijn gegaan, is nog onduidelijk. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Gemeenten lijden onder slecht zwemseizoen

Gemeenten die een zwembad exploiteren of financieel ondersteunen lijden dit jaar extra door de slechte zomer. Door de massaal wegblijvende zwemmers kunnen de gemeenten opdraaien voor de forse verliezen, meldt Binnenlands Bestuur woensdag.

Hoewel binnenbaden extra bezoekers trekken, weegt dat niet op tegen de lege buitenbaden. "De winst van de ene wordt in sommige gevallen verrekend met het verlies van de ander", zegt Ronald ter Hoeven, directeur van het Nationaal Platform Zwembaden. "Vaak gaat het voordeel naar de uitbater en het nadeel naar de gemeenten."

Gemiddeld draait een buitenbad elk jaar ongeveer een tot twee ton verlies. Volgens Ter Hoeven kost een binnenbad al gauw het dubbele. "Maar die is daarvoor wel het hele jaar open. Voor vier maanden gebruik is een ton verlies natuurlijk wel een hoog bedrag."

Momenteel worden een op de dertien buitenzwembaden met sluiting wordt bedreigd door de forse verliezen. "En de slechte zomer doet hier geen goed aan", vreest Ter Hoeven.


Gemeenten lijden onder slecht zwemseizoen (Foto: Novum)

Amsterdammer vast voor bankoverval Driebergen

De politie heeft maandag een 22-jarige Amsterdammer opgepakt die ervan wordt verdacht in mei een gewapende overval te hebben gepleegd op een bank in Driebergen. Dat heeft de politie gemeld. Bij de overval werd geschoten door zowel de politie als de overvallers.

De identiteit van de verdachten was al bij de politie bekend en eerder op de dag waren hun namen en foto's op de nationale opsporingslijst gezet. Al snel kwamen tips binnen en kon een van de twee verdachten worden aangehouden.

Een van de overvallers bedreigde op 24 mei het personeel van de Rabobank aan de Bosstraat met een vuurwapen. Hij ging er vervolgens met zijn handlanger vandoor. Tijdens de achtervolging door de politie is over en weer geschoten. Niemand raakte gewond. Het is niet duidelijk of er iets is buitgemaakt.

Vier jaar cel voor reloproep op Facebook

Twee Britten zijn ieder tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat zij in de week van de rellen in Britse steden op Facebook hadden opgeroepen om ook rellen te gaan schoppen. Dit heeft de politie van het graafschap Cheshire dinsdagavond bekendgemaakt.

De 20-jarige Jordan Blackshaw en de 22-jarige Perry Sutcliffe-Keenan hebben het sociale netwerk Facebook gebruikt om 'verstoring van de orde te organiseren en orkestreren', zo luidde de conclusie van de rechtbank.

Blackshaw heeft opgeroepen tot rellen en plunderingen in het plaatsje Northwich; Sutcliffe-Keenan was uit op rellen en plunderingen in Warrington.

Brama: "Dit is geen felicitatie waard"

Wout Brama was na afloop van het gelijkspel tegen Benfica (2-2) niet tevreden over de uitslag. Toch denken hij en zijn ploeggenoten een kans te hebben in de return.

De middenvelder baalde van de eindstand. "Dit is geen felicitatie waard, 2-2 is thuis geen hele goede uitslag", zegt Brama tegen TC/Tubantia. "In de eerste helft geven we twee kansen weg, daar vallen de goals uit. In de tweede helft speelden we veel aanvallender, als we volgende week zo spelen hebben we misschien nog wel een kans."

Ook doelman Nikolay Mihaylov denkt dat FC Twente in de return nog een kans heeft. "Dit is een goed resultaat voor ons", zegt de keeper. "We hebben in de tweede helft karakter en vertrouwen getoond. We hebben daar echt een kans. Maar Benfica is wel één van de beste ploegen waar we tegen gespeeld hebben, vergelijkbaar met Villarreal."

Verdediger Douglas haalt zijn vertrouwen voor de wedstrijd in Portugal uit het spel van de tweede helft. "We moeten daar vooral heel slim gaan spelen. Het zal moeilijk worden, maar we zijn niet kansloos gezien de tweede helft."

Film: Rise of the Planet of the Apes

Als je de apen uit de drie Planet of the Apes-films bekijkt, dan valt altijd op dat het opgemaakte mensen zijn in apenpakkies. Bij Rise of the Planet of the Apes, eindelijk een echt nieuwe Planet of the Apes-film, is dat wel anders. Het special effects-team van de The Lord of the Rings-trilogie en Avatar hebben namelijk een bijna perfecte, computer geanimeerde aap met hoge intelligentie ontwikkeld, die in staat is veel emotie op het witte doek te laten verschijnen.

Federer verslaat Del Potro in Cincinnati

Roger Federer heeft de derde ronde bereikt van het ATP-toernooi in Cincinnati. De Zwitser versloeg de Argentijn Juan Martin del Potro met 6-3 en 7-5.

In 2009 won Del Potro de US Open door Federer in de finale verrassend te verslaan. Dooor blessures wist hij sindsdien niet meer zijn oude nniveau te bereiken.

Federer moet het in de derde ronde opnemen tegen James Blake. Blake was de Italiaan Fabio Fognini met 6-4 en 6-2 de baas.

[Vuelta] Titelverdediger Nibali kopman Liquigas

Vincenzo Nibali zal de komende weken als kopman fungeren voor Liquigas in de Vuelta à España. De 26-jarige Italiaan is de titelverdediger in de Spaanse wielerronde. Hij krijgt onder andere Peter Sagan mee als ploeggenoot.

De Slowaak Sagan won eerder deze maand nog de Ronde van Polen en lijkt in topvorm te zijn. Hij zal ook kunnen worden uitgespeeld in het middengebergte.

De volledige selectie is als volgt; Eros Capecchi, Valerio Agnoli, Damiano Caruso, Francesco Bellotti, Mauro Da Dalto, Alan Marangoni, Dominik Nerz, Peter Sagan en Vincenzo Nibali.

Brad Pitt is huurmoordenaar in spionagethriller

Brad Pitt is in onderhandeling om een huurmoordenaar te spelen in The Gray Man. Het personage van de 47-jarige acteur moet vluchten nadat een klus mislukt, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De spionagethriller is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Mark Greany. Het boek gaat over Court 'The Gray Man' Gentry, een voormalig CIA-agent die werkt als huurmoordenaar. Tijdens een klus in Syrië en Irak ontdekt hij dat hij een doelwit is en dat hij niemand meer kan vertrouwen.

James Gray, bekend van Two Lovers met Gwyneth Paltrow, regisseert de thriller. Gray en Pitt zouden in 2008 samenwerken aan de film The Lost City of Z, maar die film is nooit van de grond gekomen.

Of Pitt gaat tekenen voor de film, hangt onder meer af van het schema van zijn partner Angelina Jolie. Het koppel wil niet tegelijkertijd aan een film werken. Pitt werkt momenteel aan de stripverfilming World War Z over een postapocalyptische wereld overspoeld door zombies. Jolie werkt daarna mogelijk aan de Doornroosje-verfilming Maleficent van Disney. Pas daarna zou Pitt pas tijd hebben voor The Gray Man. De filmmakers willen in februari of maart beginnen.

Spider-Man-musicalster speelt Jeff Buckley

Reeve Carney gaat de rol van Jeff Buckley spelen in een nog titelloze biografische film over de singer-songwriter. Dat laten de producenten weten. De 28-jarige Carney is vooral bekend van het romantische drama Snow Falling on Cedars en de Shakespeare-verfilming The Tempest. Hij is momenteel te zien als Peter Parker/Spider-Man in de musical Spider-Man: Turn Off the Dark.

Jeff Buckley, zoon van singer-songwriter Tim Buckley, begint zijn leven als Scott Moorhead, naar zijn stiefvader. Na het ontmoeten van zijn biologische vader is hij zo onder de indruk van diens muziekkunsten dat hij de naam Jeff Buckley aanneemt. Hij begint als gitarist voor andere bandjes maar maakt midden jaren negentig naam tijdens een eerbetoon aan zijn overleden vader.

Na na de concerttoer van zijn tweede album Grace, in 1997, gaat de 30-jarige Buckley spontaan met kleren aan zwemmen in de Wolf River Marina in Tenessee. Hij komt terecht in een onderstroom en verdrinkt. Zijn lichaam wordt pas dagen later gevonden.

De film staat onder regie van Jake Scott, die eerder muziekdocumentaires maakte van onder meer U2, The Smashing Pumpkins, Cypress Hill en R.E.M. Hij is niet de enige die bezig is met een film over het leven van Jeff Buckley. Zo staan ook Greetings from Tim Buckley, van regisseur Dan Algrant, en Brendan Fletchers A Pure Drop: The Life of Tim Buckley op de planning.

Scott is echter de enige die rechten heeft op Buckleys muziek en zijn persoonlijke archieven. Ook heeft hij als enige de zegen van Buckleys moeder, Mary Guibert, die ook uitvoerend producent is van de film. De opnames gaan in november van start in New York en Memphis. Wanneer de film in première moet gaan is nog onduidelijk.

Bradley Cooper stapt uit The Crow

Bradley Cooper gaat toch niet de hoofdrol spelen in The Crow. De Amerikaanse acteur is uit de remake van de duistere stripverfilming gestapt omdat zijn agenda te vol zit, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 36-jarige Cooper start dit najaar met de opnames van de komedie The Silver Linings Playbook. Daarna stapt hij meteen de set op van de actieverfilming van Paradise Lost, waarin hij de rol van Lucifer speelt. Die productie gaat begin volgend jaar van start, precies op het moment dat de opnames van The Crow plaatsvinden.

Mark Wahlberg en Channing Tatum worden genoemd als mogelijke vervangers. Wahlberg kreeg vorig jaar al de rol aangeboden, maar bedankte voor de rol toen regisseur Stephen Norrington het project verliet.

De producent van The Crow, Relativity, is momenteel verwikkeld in een rechtszaak met The Weinstein Co. De gebroeders Weinstein vinden dat zij de distributierechten hebben op de film, Relativity vindt dat zij die rechten hebben verspeeld toen ze de vorige film van Relativity, Nine, zo slecht aan de man hebben gebracht dat deze flopte. Voordat deze rechtszaak wordt afgewikkeld is het onzeker of de verfilming er überhaupt komt.

The Crow gaat over de rockmuzikant James O'Barr die wordt vermoord als hij zijn verloofde uit handen van een straatbende probeert te redden. Hij herreist uit de dood en wil wraak nemen op de moordenaars. Het verhaal werd voor het eerst in 1994 verfilmd met Brandon Lee in de hoofdrol. Hij kwam tijdens een mislukte vuurwapenstunt op de set om het leven.

Serena Williams door in Cincinnati

Serena Williams heeft bij het WTA-toernooi in Cincinnati de tweede ronde bereikt. De Amerikaanse, ongeplaatst, versloeg de Tsjechische Lucie Hradecka met 6-3 en 7-6.

De voormalig nummer één van de wereld leek haar goede vorm van de afgelopen weken opnieuw te pakken te hebben. Ze stond al gauw met 5-2 voor in de tweede set Ze had echter moeite de partij af te maken. Ze oogde ook wat vermoeid maar sloeg in de tiebreak alsnog toe.

Williams moet het in de tweede ronde opnemen tegen Samantha Stosur. Vorige week stonden de twee tegen elkaar in de finale van het toernooi in Toronto die Stosur verloor.

Adriaanse: "Jammer dat het niet 3-2 werd"

Co Adriaanse was na afloop van de 2-2 tussen zijn FC Twente en Benfica tevreden over zijn ploeg, maar niet over de score.

In Enschede speelde FC Twente een meer dan behoorlijke wedstrijd tegen Benfica, maar het verzuimde de vele kansen af te maken. "Het is slechter dan 0-0, zoals we begonnen zijn. Het is jammer dat het niet 3-2 geworden is. De tweede helft hadden we een aantal goede kansen, we hebben Benfica bijna stukgespeeld", analyseerde Adriaanse voor de camera van de NOS.

In de eerste helft kwam Twente gauw op 1-0 via Luuk de Jong, maar bij rust stond de ploeg 2-1 achter. Toen ging Adriaanse aanvallender spelen met Ola John en Marc Janko als invallers.

"Je kan natuurlijk in zo'n wedstrijd tegen een kwaliteitsploeg als Benfica niet meteen met vier spitsen gaan spelen. De tweede helft hebben we alles of niks gespeeld. Janko ingebracht, het tempo kwam een stuk hoger en we hebben goed de zijkanten gebruikt. Ola John deed het erg goed. We hebben daardoor diverse goede kansen gecreeerd."

Maar bij die kansen stuitte Twente bijna altijd op keeper Artur, die indruk maakte op Adriaanse. "De keeper van de tegenpartij heeft een paar hele mooie saves gemaakt, waardoor het niet 3-2 werd. Hoewel Benfica een aantal keren in de tweede helft ook goed eruit kwam."

'Dubbeldeksbus Utrecht illegaal verhuurd'

De open dubbeldeksbus waarin drie studentes maandagavond met hun hoofd tegen een viaduct klapten, had niet verhuurd mogen worden voor betaald groepsvervoer. De eigenaar had daar geen toestemming voor, schrijft het AD woensdag.

De bus mocht alleen gebruikt worden voor privévervoer of om reclame te maken. De politie onderzoekt of de Haarlemse eigenaar de bus mocht verhuren. Het voertuig was volgens een politiewoordvoerder wel gekeurd en verzekerd. De eigenaar is zich van geen kwaad bewust. Hij gaat ervan uit dat hij en de buschauffeur vrijuit gaan.

Het ongeluk gebeurde op de Rubenslaan. Waarschijnlijk stonden de vrouwen rechtop. De bus was gehuurd in het kader van de introductieweek voor nieuwe studenten. Van de drie slachtoffers van 19, 20 en 21 ligt er nog een ernstig gewond in het ziekenhuis.

Onderzoek naar schietende fietser in Helmond

De politie in Helmond is dinsdagavond op zoek naar een fietser die mogelijk op een auto zou hebben geschoten. Meerdere getuigen zeggen te hebben gezien of gehoord dat rond 20.00 uur bij de Van Hoofstraat schoten werden gelost, meldt een politiewoordvoerder.

Er is vooralsnog echter geen slachtoffer of mogelijke schutter aangetroffen. De politie heeft volgens de woordvoerder nog geen duidelijk beeld van wat er precies is gebeurd.

Bijl ingezet bij verkeersruzie op A30

Drie verdachten van een verkeersruzie op de A30 bij Ede waar onder meer een bijl aan te pas kwam zijn dinsdagavond aangehouden. De inzittenden van de auto's hadden op de afrit Ede-Noord rond 19.00 uur ruzie met elkaar. De inzittenden stapten uit, waarna met de bijl werd gedreigd, meldt de politie.

Op een gegeven moment reed een van de auto's weg. Deze wagen werd met behulp van een getuige teruggevonden op de A30, waarna een achtervolging werd ingezet. Uiteindelijk lukte het de politie de auto op de Hoofdweg in Ederveen te laten stoppen. De bestuurder bleek met te veel alcohol op toch achter het stuur te zijn gekropen.

De bestuurder van de andere auto is ook aangehouden. Wie precies wat op zijn geweten heeft, wordt nog onderzocht.

Krijgsmacht Canada weer koninklijk

De Canadese marine en luchtmacht mogen zich weer koninklijk noemen. Een besluit dinsdag van de centrumrechtse regering van premier Stephen Harper heeft de traditionele namen voor deze krijgsmachtonderdelen in ere hersteld.

Voortaan wordt weer gesproken van de Koninklijke Canadese Marine en de Koninklijke Canadese Luchtmacht, zei minister van defensie Peter MacKay. De naamsverandering is bedoeld om de historische bewustwording van militairen te vergroten.

In 1968 werden de koninklijke voorvoegsels verwijderd toen de marine en luchtmacht samen met de landmacht opgingen in de Canadese Troepen. De regering van Harper, de meest conservatieve in meer dan vijftig jaar, is gebrand op het herstellen van tradities en militair erfgoed en besloot de oude benamingen opnieuw in gebruik te nemen. De landmacht is niet koninklijk en gaat voortaan door het leven als het Canadese leger.


Krijgsmacht Canada weer koninklijk (Foto: Novum)

'Aanslag in Madrid verijdeld'

De Spaanse politie heeft naar eigen zeggen een aanslag in Madrid verijdeld. Een man van Mexicaanse origine zou met chemicaliën en gassen een demonstratie tegen het bezoek van paus Benedictus XVI aan de Spaanse hoofdstad hebben willen ontwrichten.

De 24-jarige chemiestudent is dinsdag opgepakt, liet de politie weten. De grote demonstratie staat voor woensdagavond gepland, aan de vooravond van het bezoek van Benedictus aan Madrid. De demonstranten willen hun ongenoegen uiten omdat het bezoek van de paus met belastinggeld zou worden betaald.

'Nederlandse (20) omgekomen bij quadongeluk Spanje'

Een 20-jarige Nederlandse vrouw is dinsdag op het Spaanse vakantie-eiland Gran Canaria om het leven gekomen bij een ongeluk met een quad. Alles wijst er op dat zij te hard reed en de controle over het voertuig verloor, meldt het Spaanse tv-kanaal Antena 3.

Het ongeluk gebeurde rond 15.30 uur op het zuidelijk deel van het Canarische eiland in de Atlantische Oceaan. Zij reed met het motorvoertuig de berm in en kwam ten val. De Guardia Civil onderzoekt het ongeluk.

'IJsbeer doodde toerist vanwege tandpijn'

Een ijsbeer die anderhalve week geleden een 17-jarige Brit op Spitsbergen doodde en vier andere toeristen verwondde, werd waarschijnlijk gedreven door tandpijn en honger. Dat bleek dinsdag uit een eerste sectierapport door het Noorse Veterinair Instituut.

Bij twee hoektanden en meerdere kleinere voortanden van de ijsbeer lagen de zenuwen bloot. Volgens een dierenarts van de organisatie zijn ijsberen altijd gevaarlijk, maar kan de flinke tandpijn de oudere ijsbeer extra agressief hebben gemaakt. De tandpijn maakte het voor het dier ook lastiger te eten.

'IJsbeer doodde toerist vanwege tandpijn'
'IJsbeer doodde toerist vanwege tandpijn' (Foto: ANP)

'Ook veel vrouwelijke slachtoffers in Heel'

Niet alleen in het jongensinternaat in het Limburgse Heel zijn in de jaren 50 veel doden gevallen, maar ook in het meisjesinternaat Sint-Anna. Dat blijkt volgens de regionale omroep L1, die de cijfers bij de gemeente heeft opgevraagd .

Bij Sint-Anna zouden in de periode van 1952 tot 1954 zelfs meer jonge vrouwen zijn overleden dan dat er jongens stierven in het internaat Sint-Joseph. Daar waren 34 sterfgevallen, terwijl in Sint-Anna in dezelfde periode 40 vrouwen zouden zijn overleden.

Bij de sterfgevallen in Sint-Anna, een instelling voor verstandelijk gehandicapte vrouwen, gaat het met name om meisjes van 12 jaar en jonger, terwijl er in Sint-Joseph meer jongens van 11 jaar en ouder stierven. Het Openbaar Ministerie is naar aanleiding van het opvallend hoge aantal doden een onderzoek begonnen.

Rutte tevreden met overleg Merkel en Sarkozy

Premier Mark Rutte toonde zich dinsdagavond tevreden met de uitkomsten van het overleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy. "Ze geven interessante aanzetten voor verbeteringen", stelde de premier in een verklaring.

Merkel en Sarkozy riepen dinsdag onder meer op tot de vorming van een economisch bestuur voor de eurozone, onder voorzitterschap van EU-president Herman Van Rompuy. Daarnaast moeten er volgens de regeringsleiders strengere sancties komen voor landen die zich niet aan de Europese begrotingsregels houden.

"Nederland pleit al langer voor automatische sancties voor landen die zich niet aan de afspraken houden", aldus Rutte. "Het is goed dat regeringsleiders van eurolanden bijeen komen als dat nodig is. Van Rompuy kan daar goed het voortouw nemen", voegde hij eraan toe.

Rutte merkte verder op dat er nog veel moet worden uitgewerkt. "Daaraan zal Nederland graag een kritische en constructieve bijdrage leveren."

Rutte tevreden met overleg Merkel en Sarkozy
Rutte tevreden met overleg Merkel en Sarkozy (Foto: ANP)

Huisarts niet te porren voor gezondheidscentrum

Huisartsen voor gezondheidscentra zijn steeds moeilijker te vinden. Het inkomen is te laag en de werkdruk is te hoog, en daarom kiezen huisartsen steeds vaker voor een eigen praktijk. De Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG) luiden de noodklok in een artikel in Medisch Contact.

Een gezondheidscentrum is een samenwerkingsverband van hulpverleners. Huisartsen zijn hier in loondienst. Beginnende huisartsen willen nog wel in loondienst werken, maar slechts als opstapje voor een financieel aantrekkelijkere eigen praktijk. Dit zorgt voor weinig continuïteit in de gezondheidscentra, wat de patiëntenzorg niet ten goede komt.

De hoogte van het inkomen van een arts in een gezondheidscentrum wordt mede bepaald door de patiëntenpopulatie en toeslagen voor achterstandswijken. Deze formules kloppen niet, stellen de organisaties.

In sommige wijken is weinig hoogbouw, waardoor de grenswaarde van het aantal adressen in een bepaald gebied niet wordt gehaald. Dit betekent niet automatisch dat de problematiek van achterstandswijken, zoals veel chronische zieken, verslaving en psychosociale problemen hier niet speelt. Huisartsen ervaren zo dus meer werkdruk, maar krijgen hier niet voor betaald.

Obama: Eenling-terrorist is grootste gevaar

Het grootste terreurgevaar voor de Verenigde Staten is momenteel niet een grootschalige aanslag, zoals op 11 september 2001, maar een bloedbad door een eenling. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag gezegd in een interview met nieuwszender CNN.

Als voorbeeld noemde Obama de dubbele aanslag in Noorwegen, waarbij vorige maand bijna 80 mensen omkwamen. "Een enkele persoon die verward is of gedreven wordt door een ideologie van haat, kan veel schade aanrichten. Het is ook veel moeilijker om zulke eenlingen op te sporen", aldus de president.

De Verenigde Staten staan volgende maand uitgebreid stil bij de aanslagen van 11 september 2001. Terroristen van al-Qaeda kaapten toen vier passagiersvliegtuigen. Twee werden in de Twin Towers in New York gevlogen, die daardoor instortten. Een derde toestel stortte neer op het Pentagon in Washington. Het vierde vliegtuig crashte in een weiland in Pennsylvania, vermoedelijk nadat passagiers de kapers hadden overmeesterd. Op die dag tien jaar geleden kwamen in totaal bijna 3.000 mensen om het leven.

Tot een herhaling van '9/11' is al-Qaeda waarschijnlijk niet in staat, stelt Obama. Volgens de president is de terreurbeweging "een veel zwakkere organisatie met veel minder mogelijkheden dan twee of drie jaar geleden".

Obama gaf het interview tijdens een bezoek aan de staat Iowa. Daar hadden de Republikeinen vorige week hun eerste grote test voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Het bezoek stond dan ook grotendeels in het teken van de stembusgang. Obama beschuldigde de Republikeinen ervan uit eigenbelang economische hervormingsplannen te blokkeren. "Onze economie kan dat niet hebben", aldus Obama.

Obama: Eenling-terrorist is grootste gevaar
Obama: Eenling-terrorist is grootste gevaar (Foto: ANP)

Kiss toch niet op herdenkingsconcert Jackson

Kiss maakt niet langer deel uit van de line-up van het herdenkingsconcert voor Michael Jackson. Maandag werd aangekondigd dat de rockband in oktober op het podium staat tijdens Michael Forever: The Tribute Concert, tot grote woede van de fans van de King of Pop.

Gene Simmons, de frontman van Kiss, liet de afgelopen jaren meerdere keren weten te geloven dat Jackson kinderen heeft misbruikt. Fans en de mensen die waken over de nalatenschap van de zanger waren dan ook stomverbaasd over het aangekondigde optreden van de band.

De organisatie achter het concert gaf dinsdag toe een fout te hebben gemaakt en noemt de toevoeging van Kiss een 'vergissing'. Tijdens het herdenkingsconcert op 8 oktober in Wales treden onder anderen Christina Aguilera, Cee Lo Green en Leona Lewis op.

De twee jaar geleden overleden Michael Jackson moest in 2005 voor de rechter verschijnen wegens beschuldigingen van kindermisbruik. De zanger ging echter vrijuit.

Kamer debatteert opnieuw over Griekenland

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag vanaf 13.00 uur opnieuw over de financiële hulp aan Griekenland. De financieel specialisten voelden premier Mark Rutte (VVD) dinsdag ook al vier uur lang aan te tand over wat precies was afgesproken, maar het grootste deel van de oppositie nam geen genoegen met zijn uitleg. Voor het debat van woensdag komt de hele Kamer terug van reces.

Het steekt D66, PvdA en SP vooral dat Rutte niet wil toegeven dat hij na de Eurotop van vorige maand een rekenfout heeft gemaakt over de steun aan Griekenland. Rutte excuseerde zich voor de ontstane verwarring, maar hield vol dat zijn rekensom klopte.

Wouter Koolmees (D66) is er echter nog steeds van overtuigd dat Rutte een rekenfout heeft gemaakt. Ook Ronald Plasterk (PvdA) vond de uitleg van de premier 'schimmig'. Het kabinet is afhankelijk van de steun van deze partijen, omdat gedoogpartner PVV niets ziet in nieuwe miljardenoperaties om Griekenland te behoeden voor een faillissement.

De SP dreigde dinsdag met een motie van afkeuring als de premier niet duidelijk zou uitleggen hoe de steun precies in elkaar steekt. Rutte heeft een 'rookgordijn aan cijfers' opgetrokken, aldus Kamerlid Ewout Irrgang. Voorafgaand aan het debat moet de premier ook nog een brief sturen waarin hij zijn standpunt nog een keer uitlegt.

Arrestatieteam Oslo was dichtbij Utoya

De speciale arrestatie-eenheid van de Noorse politie uit Olso, bijnaam Delta, koos op 22 juli wel degelijk voor de kortste route naar het eiland Utöya. Dat blijkt uit amateurvideobeelden die de Noorse krant Verdens Gang (VG) dinsdagavond op zijn website publiceerde.

Daarop zijn een of twee terreinwagens van Delta te zien die op 675 meter van het eiland bij de camping van Utvika aankomen, omdraaien en met hoge snelheid wegrijden, gevolgd door een ambulance. Meerdere boten liggen in het haventje bij de camping.

Arrestatieteam Oslo was dichtbij Utöya
Arrestatieteam Oslo was dichtbij Utöya (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.