Ophef over Griekse deal Finland

Geert Wilders roept VVD-premier Mark Rutte en CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager op om net als Finland een onderpand te eisen aan de financiële hulp aan Griekenland. Buitenlandse media melden dat de Finnen hierover een afspraak hebben gemaakt, buiten de andere Europese landen om.

"Waarom heeft Nederland dat niet gedaan? De Finnen hebben nu voor elkaar gekregen dat ze geen enkel risico lopen", aldus de PVV-leider. De Finnen zouden hebben bedongen dat er voor hen 1 miljard euro apart wordt gezet. Als Griekenland de steun niet kan terugbetalen, zou Finland dat bedrag plus rente mogen houden.

Ook de PvdA en D66 eisen uitleg van het kabinet over de zaak. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vindt het niet acceptabel dat het ene land een onderpand krijgt en het andere niet.

De Jager vindt het niet kunnen dat Finland aparte deals met Griekenland maakt. Als Finland voor de steun aan Griekenland een onderpand krijgt, wil Nederland dat ook, zegt een woordvoerder van Financiën. "En dan moet het voor alle landen gelden."