Olm mag Heineken-fusten niet meer vullen

Olm Brouwerijen mag over een maand geen fusten van Heineken meer vullen. Dat is een inbreuk op het merk Heineken, heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. Het bedrijf uit Weesp wordt er door de veel grotere concurrent van beschuldigd bier in Heineken-fusten te verkopen.

Of daadwerkelijk sprake is van grootschalige fraude, zoals Heineken beweert, moet een bodemprocedure uitwijzen. Daaruit moet ook blijken of Olm echt fout zat, oordeelde de kortgedingrechter.

Olm mag per direct geen kelderbierinstallaties in Heineken-cafés meer navullen met Olm-bier. Het navullen van Heineken-fusten mag over dertig dagen niet meer, bepaalde de rechtbank. Ook moet Olm aan Heineken aangeven hoeveel Heinekenfusten met Olm-bier het sinds 1 april 2008 heeft verhandeld.

"We zijn erg opgetogen", reageerde directeur horeca van Heineken Nederland Wouter Fijnaut. Het belangrijkste punt is volgens hem dat Olm aan Heineken informatie moet verstrekken.

Directeur Mark Schneider van Olm Brouwerijen zei eerder dat het heel gebruikelijk onder brouwers is om biervaten onder elkaar te laten rouleren. "Het is een statiegeldsysteem, net als bij de bierflesjes", zei hij. Heineken Nederland bestrijdt dat.