Nederlandse werknemer is tevreden

Nederlandse werknemers zijn tevreden mensen. Bijna driekwart is tevreden over zijn baan, 65 procent is blij met de werkgever. Dat blijkt uit onderzoek onder achttienhonderd werknemers door arbeidsadviseur Mercer.

"In vergelijking met andere landen zoals Engeland, waar minder dan de helft tevreden is, doet Nederland het zeker niet slecht. Wel zien we dat ten opzichte van 2006 de cijfers gedaald zijn", zegt een woordvoerder van Mercer. In 2006 gaf tachtig procent van de werknemers aan tevreden te zijn over hun baan.

Onder werknemers in de it-sector is maar liefst 75 procent tevreden. Mensen met een baan in de transportsector of in de communicatiebranche zijn minder blij. Slechts twee derde van hen geeft aan blij te zijn met hun werk.

Vrouwen zijn tevredener over hun baas dan mannen. Ongeveer 68 procent van de vrouwelijke werknemers geven aan tevreden zijn over hun leidinggevende, tegenover 62 procent van de mannen.

Een hoge tevredenheid onder werknemers is volgens Mercer gunstig voor de werkgever. Iets minder dan twee op de drie werknemers zouden hun baas aanbevelen bij anderen. Ook geeft 68 procent aan meer te doen dan volgens de functieomschrijving is vereist.