Advocaten demonstreren in toga tegen bezuinigingen

Advocaten voeren woensdag 14 september actie tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet op de rechtspraak. In toga demonstreren ze die dag op het Plein in Den Haag, laat de Nederlandse Orde van Advocaten donderdag weten.

Het kabinet wil het zogeheten griffierecht verhogen, wat 240 miljoen euro moet opleveren. Een ander plan van het kabinet is het bezuinigen van vijftig miljoen euro op de gefinancierde rechtshulp. Volgens de orde wordt het door de plannen een stuk duurder om naar de rechter te stappen.

De orde vindt dat onaanvaardbaar. "In een rechtsstaat moet voor elke burger en organisatie de toegang tot het recht en de rechter beschikbaar zijn. Voor dat recht betalen we allemaal en daarvan moet iedereen gebruik kunnen maken." De orde noemt dat een van de meest basale uitgangspunten van de Nederlandse rechtsstaat.

In januari betoogden in Den Haag honderden hoogleraren, eveneens in toga. Zij wilden zo hun steun betuigen aan de studentenacties tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs.


Advocaten demonstreren in toga tegen bezuinigingen (Foto: Novum)