'VS doen onderzoek naar S&P'

Het Amerikaanse ministerie van justitie onderzoekt of kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) in de jaren voor de financiële crisis tientallen gebundelde hypotheekpakketten ten onrechte een te hoge kredietwaardering heeft gegeven. Dat heeft de New York Times woensdag gemeld.

Het onderzoek van het ministerie begon voordat S&P eerder deze maand de kredietwaardering van de Verenigde Staten verlaagde. Sinds die afwaardering twijfelen steeds meer mensen binnen de Amerikaanse regering aan de geheimzinnige werkwijze van de kredietbeoordelaar en aan de geloofwaardigheid en de bekwaamheid van zijn analisten.

De New York Times sprak met drie mensen die kennis hebben van de interviews die het ministerie tot dusver heeft gevoerd. Justitie is vooral geïnteresseerd in gevallen waarin de analisten van S&P bepaalde hypotheekpakketten een lagere kredietbeoordeling wilden geven, maar door leidinggevenden binnen het bedrijf werden teruggefloten.

Als de Amerikaanse justitie bewijs kan vinden dat hypotheekpakketten ten onrechte een te hoge beoordeling kregen, kan dat het onafhankelijke imago van S&P ernstig beschadigen. Het bedrijf heeft altijd gezegd dat zijn analisten onafhankelijk hun beoordelingen maken. Het is niet duidelijk of het ministerie ook de andere twee kredietbeoordelaars, Moody's en Fitch, onderzoekt.

Bedrijven en sommige landen betalen de kredietbeoordelaars voor een oordeel. Voor de financiële crisis gingen banken vaak bij de verschillende beoordelaars langs om te zien waar ze de beste deal konden krijgen. Volgens een commissie van het Amerikaanse congres die onderzoek doet naar de financiële crisis betaalden banken tot omgerekend zeventigduizend euro voor een beoordeling van hun hypotheekpakketten.

Critici menen dat deze manier van zakendoen belangenconflicten in de hand werkt. De beoordelaars zouden wellicht positievere beoordelingen geven om hun klanten tevreden te stellen.

Volgens de New York Times doet ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoek naar het reilen en zeilen binnen S&P. Het ministerie van justitie en de SEC wilden beide niet reageren op de berichtgeving in de New York Times.