Gewonden en doden op Pukkelpop door noodweer

Op muziekfestival Pukkelpop in het Belgische Hasselt zijn enkele grote tenten ingestort door noodweer. De Chateau-tent, waar op dat moment duizenden mensen aanwezig waren, is ingestort. Volgens ooggetuigen zijn er veel gewonden, ambulances rijden af en aan.

Er zou een boom op de bewuste tent zijn gevallen. Veel mensen zouden het festivalterrein inmiddels verlaten hebben. Ten tijde van het ongeluk stonden de tenten vol met mensen die wilden schuilen. Alle optredens van vandaag worden afgelast, wat er morgen en overmorgen gaat gebeuren is nog niet bekend. Hier een foto van de tent na het instorten. Ook op het forum zijn meerdere foto's te vinden.

Een ooggetuige vertelt het volgende:

''De Amerikaanse band Smith Westerns waren niet eens halverwege hun concert wanneer het tentzeil van de Chateau de eerste scheuren begon te vertonen. Bij een eerste paniekgolf schoten enkele toeschouwers meteen richting uitgang terwijl er op het eerste zicht weinig gevaar zou zijn. Na een hels klinkende scheur aan de linkerkant van de tent schoot de hele massa in een paniek richting de twee smalle doorgangen uit de tent. Op enkele seconden tijd werden verscheidene palen uit de grond gerukt en bleef er van de Chateau nog maar weinig over buiten de plankenvloer. Dat er gewonden zijn gevallen is zeker, maar op de precieze informatie daaromtrent is het nog wachten op gegevens van het Vlaamse Kruis.''

Update 19.49 uur:
De Standaard en verschillende andere media melden dat er zes doden zijn gevallen. Het aantal gewonden is onduidelijk.

Update 20.14 uur:
Verschillende media melden nu dat er één dode is gevallen.

Update 20.59 uur:
Het is momenteel lastig verbinding te krijgen met de festivalgangers op Pukkelpop. Doordat er zo veel mensen contact proberen te zoeken met hun dierbaren, is het netwerk volledig overbelast. Twitterende festivalbezoekers worden op Twitter opgeroepen zich te melden met de hashtag #ppok. Enkele buurtbewoners zouden hun wifi opengezet hebben om hen de mogelijkheid te geven dit te doen. Via #hasselthelpt wordt door veel mensen hulp aangeboden.

Update 21.03 uur:
Tijdens de persconferentie van Pukkelpop is er zojuist gemeld dat er twee doden zijn gevallen. Veertig gewonden worden naar het ziekenhuis vervoerd en een aantal lichtgewonden gaan naar sporthal Kiewit. Welke festiviteiten zullen worden afgelast en welke uiteindelijk toch doorgaan, moet nog worden geïnventariseerd.

Update 21.27 uur:
Inmiddels is het bevestigd dat er een derde dode is gevallen. Elf mensen zijn zwaargewond geraakt, zestig mensen lichtgewond.
De organisatie heeft een noodnummer vrijgegeven: +32 11239711.

Update 22.46 uur:
De optredens die voor vandaag op de planning stonden, zijn afgeblazen. Naar verwachting zal het festival morgenochtend vanaf 11.00 uur wel weer gewoon verder gaan. Komende nacht wordt er hard gewerkt om ervoor te zorgen dat er in ieder geval op de grote podia optredens kunnen plaatsvinden. Welke optredens exact doorgaan, is nog niet bekend.

Update 23.10 uur:
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op dit moment geen aanwijzingen dat zich Nederlanders onder de slachtoffers van Pukkelpop bevinden. Bij Buitenlandse Zaken kwamen donderdagavond twee telefoontjes binnen van verontruste mensen die geen contact konden krijgen met een familielid die het door noodweer getroffen festival bezocht. Korte tijd later bleken de vermiste familieleden echter in orde, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Update 23.58 uur:
De hulpdiensten hebben laten weten dat er drie doden en 72 gewonden zijn gevallen, waarvan elf zwaargewond.

Update 01:05 uur:
Een van de gewonden van het drama op Pukkelpop in het Belgische Hasselt is een Nederlandse man. Hij is opgenomen in een Belgisch ziekenhuis. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag laten weten.

Over zijn toestand wilde een woordvoerder van het ministerie niets zeggen in verband met zijn privacy. Ook andere details wilde de zegsman daarom niet geven. 

Update 01:54 uur:
Het muziekfestival Pukkelpop gaat vrijdagochtend om 11:00 uur verder. Dat heeft de organisatie laten weten via de website van het evenement. Pukkelpop spreekt van "een nieuwe start" na het noodweer dat donderdag zeker drie levens eiste.


 Gewonden en drie doden op Pukkelpop door noodweer