Rebellen Libië nemen raffinaderij in

De opstandelingen in Libië hebben donderdag de olieraffinaderij in Zawiya veroverd op de troepen van kolonel Moammar Gadhafi. Op twee straten na hebben we de hele stad bevrijd, zei Ali Ahrash, een woordvoerder van de opstandelingen tegen Associated Press.

Sinds de rebellen Zawiya vorige week betraden hebben de regeringseenheden huizen, moskeeën en straten onophoudelijk onder vuur genomen. "De afgelopen drie dagen hebben we zeventig strijders verloren, meer dan 55 raakten gewond", zei Ahrash.

De opstandelingen zijn nu aan de macht in de steden Surman, Sabratha en Zwara en hebben ook de weg van Tunesië naar Tripoli onder controle. De inname van de raffinaderij van Zawiya is vooral een symbolische overwinning. De toevoer van olie naar de raffinaderij ligt al weken stil.

Eerder op de dag vonden vijf zware explosies plaats in het centrum van Tripoli. Waarschijnlijk ging het om luchtaanvallen van de NAVO, maar het doel van de aanvallen is niet bekend. Onduidelijk is ook of er slachtoffers zijn gevallen.