Stresstest kerncentrale Borssele van start

De kerncentrale in Borssele is begonnen aan de Europese stresstest. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken woensdag gemeld.

Uit het onderzoek moet blijken of de centrale bestand is tegen een onwaarschijnlijke combinatie van risico's, zoals aardbevingen, overstromingen en aanslagen. Een dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd bij alle 143 kerncentrales in de Europese Unie. Aanleiding is de kernramp in Japan, die werd veroorzaakt door een aardbeving in combinatie met een tsunami.

Eind oktober is de stresstest in Borssele klaar. In juni volgend jaar brengt de Europese Commissie een rapport uit over alle centrales. Dan moet blijken of er kerncentrales zijn waar maatregelen moeten worden genomen.

De exploitant van de centrale in Borssele, EPZ, heeft al een eigen onderzoek gedaan. Daaruit kwamen vijftien verbeterpunten naar voren, de meeste van procedurele aard. Volgens minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) staat de veiligheid van Borssele niet ter discussie. Hij wil een tweede kerncentrale naast die in Borssele laten verrijzen.