Rutte vraagt om vertrouwen

Mark Rutte (VVD) heeft oppositiepartij SP gevraagd te geloven dat hij geen verkeerde bedoelingen had toen hij vorige maand verwarring zaaide over de financiële hulp aan Griekenland. De premier deed dat woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de eurocrisis.

Fractieleider Emile Roemer (SP) dreigt namelijk nog steeds met een motie van afkeuring wanneer Rutte niet onomwonden toegeeft dat hij een rekenfout heeft gemaakt. De premier bood al meerdere malen zijn excuses aan voor de ontstane verwarring, maar dat gaat de socialisten niet ver genoeg. De premier is kennelijk 'niet mans' genoeg om te zeggen dat hij zich heeft vergist, sneerde Roemer. Hij voegde er aan toe dat het er in zijn fractie 'om hing' of zwaarder geschut wordt ingezet.

Rutte benadrukte dat hij te goeder trouw heeft gehandeld. En hij heeft al meerdere keren zijn excuses aangeboden, naar eigen zeggen een 'zwaar politiek oordeel'. "Meer kan ik echt niet doen." Hij bleef weerspreken dat hij een rekenfout heeft gemaakt.

Ook Job Cohen (PvdA) hamerde op het vertellen van een eerlijk verhaal. Doet Rutte dat niet, dan zou dat ten koste kunnen gaan van het vertrouwen dat de Nederlandse bevolking moet hebben in de regering en de euro.

Tijdens het debat bleek verder dat het kabinet kan rekenen op de steun van onder meer de PvdA. Dat is nodig, omdat gedoogpartij PVV zich verzet tegen het steunen van Griekenland. "De PvdA is bereid het noodzakelijke te doen om de euro overeind te houden", zei Cohen.

Cohen verwijt het kabinet dat het geen eerlijk verhaal vertelt. Eerlijkheid is volgens Cohen nu extra van belang, omdat het kabinet de oppositie nodig heeft voor het steunpakket, aangezien gedoogpartner PVV geen cent naar Griekenland wil overmaken. Ook Alexander Pechtold (D66) eiste helderheid over de feiten. "Het gegoochel met miljarden maakt de mensen bang."

De PVV werd opnieuw hard aangevallen door D66, SP en GroenLinks dat de gedoogpartij tegen extra steun is voor Griekenland, maar het kabinet tegelijk in het zadel houdt. De gedoogpartner gedoogt dat de oppositiepartijen de regering helpen, zei Pechtold.

"Wat de PVV doet is gratis medeleven betonen naar de achterban met grote woorden, maar als het er op aankomt betaalt u de rekening door het kabinet te gedogen", zei GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent.

PVV-Kamerlid Tony van Dijck legde uit dat dit nu eenmaal een gevolg is van de gedoogcoalitie. De afspraken zijn dat de regering op dit dossier op zoek moet naar andere partijen voor steun. De PVV steunt het kabinet niet, maar zal het ook niet wegsturen. "Er is afgesproken om niet de stekker eruit te trekken."

De Kamer wilde verder weten wat het kabinet vindt van het Duits-Franse plan voor meer Europees toezicht op de begrotingen van de afzonderlijke lidstaten. Rutte vindt dat eurolanden hard moeten worden gestraft wanneer ze hun huishoudboekjes niet op orde hebben, zei hij.

De premier sprak opnieuw tegen dat Nederland hierdoor macht afdraagt aan Brussel. Die soevereiniteit is namelijk al ingeleverd toen Nederland de euro invoerde, zei hij. Wat nu gebeurt is niet meer dan het invoeren van de strikte sancties die daarbij horen, aldus Rutte.


'Kabinet moet vertrouwen herstellen' (Foto: Novum)