'Joran kan vrijkomen door traag OM'

Joran van der Sloot kan op vrije voeten komen doordat justitie in Peru geen haast maakt met zijn zaak. Dat zegt de advocaat van de omgebrachte Stephany Flores, Edward Alvarez. Als het eind december niet tot een veroordeling is gekomen, komt Van der Sloot vrij.

Alvarez laakt in de krant El Comercio de trage opstelling van justitie, die nog geen aanklacht heeft geformuleerd. Omdat verdachten in Peru maximaal anderhalf jaar kunnen worden vastgehouden zonder vonnis, vreest Alvarez dat Van der Sloot op vrije voeten komt.

Procureur Miriam Riveros Castellares, die de zaak begin juni onder zich kreeg, handelt volgens Alvarez onverantwoordelijk. "Uiteindelijk is zij niet capabel voor haar taak. Deze zaak is emblematisch, maar het lijkt voor haar weinig belangrijk", zegt Alvarez.

Het is overigens niet zo dat Van der Sloot, die wordt verdacht van de moord op de 21-jarige Flores, vervolging ontloopt als hij op vrije voeten komt. Wel mag hij het vervolg van zijn strafzaak dan in vrijheid afwachten, zonder Peru te verlaten.

Een poging van de krant om een reactie van het OM te krijgen liep op niets uit. Hetzelfde geldt voor meerdere verzoeken van persbureau Novum aan een woordvoerder van de Peruaanse justitie.


'Joran kan vrijkomen door traag OM' (Foto: Novum)